En tränare med perspektiv på livet: ”Glad att jag lever”

Aleksander Lazarevic går igenom sin andra säsong som tränare för IFK Lindesberg. Det är något som han själv är mycket tacksam för. Läs 45-åringens ord om skadan som nästan fick honom att hoppa av, om vägen tillbaka till tränarbänken och om talangerna som ska lyfta IFK.

Aleksander Lazarevic ringer upp mig efter middagen med barnen. Familjefadern förklarar att han har en timme på sig, sen måste han ge sig iväg för kvällens träning. 18 månader har gått sedan han klev på uppdraget som tränare för IFK Lindesberg och han är nu halvvägs in på sin andra säsong.

Hittills har resultaten varit stabila. Med två vinster, tre oavgjorda och två förluster har IFK samlat ihop nio poäng och placerat sig som femma halvvägs in på säsongen. Den träning som han nu laddar upp för är en i mängden. Det innebär att spelarna drillas i teknik, press- och understöd och framförallt får lära sig att skruva upp tempot.

– Vi har ändrat träningarna lite grann tills i år och kör med mer tempo. Nu på slutet har det tyvärr inte blivit så, alla skador har präglat oss och vi har tappat på det. Men vi är nog bättre tränade i år i och med att vi kört så tufft, menar ”Sasha” som han kallas och fortsätter.

– Jag vill ha spelare som är snabba. Så vi försöker att ha med boll i allt som vi gör.

De skador som tränaren nämner har varit ett återkommande problem för IFK. Med spelare som Ardian Isufi, Hassan Bazhad Mahmoud och Emrah Arfi på skadelistan har startelvan ändrats fram och tillbaka. Mot slutet menar ”Sasha” att bitarna fallit på plats, med rätt spelare på rätt positioner.

”Erbjöd mig att hoppa av”

Det är dock inte bara på spelarfronten som IFK plågats av skador. I februari höll sig olyckan framme för Aleksander, som föll från sitt villatak och skadade foten mycket allvarligt. 45-åringen blev sjukskriven och att vara fast i hemmet tog hårt på honom.

– Jag erbjöd mig att hoppa av tränaruppdraget. Men varken IFK eller laget gick med på det, berättar ”Sasha”.

– Det var kanske löjligt av mig att erbjuda det. Men när jag satt i rullstol kände jag att jag inte skulle kunna hålla i träningen på minst fyra-fem veckor. Jag missade säkert tolv träningar och en hel del träningsmatcher. Visst, jag och Ronny (assisterande tränaren) tog ut laget tillsammans, men man var ändå inte närvarande och det kändes inget bra.

Vägen tillbaka har varit både lång och plågsam, med svåra smärtor än idag. Aleksander ser dock ljuset i tunneln och har nu större perspektiv på händelsen.

– Idag känns det mycket bättre och jag börjar att komma tillbaka. Det var olyckligt det som hände, men jag är glad att jag lever. Det kunde ha slutat hur illa som helst.

Åter på IFK-bänken har ”Sasha” fått se sitt lag kämpa hårt under våren. Försäsongen gick inte som man hade tänkt och förlusten i cupen mot Marieberg fick honom att samla laget.

– Efter Marieberg borta kände jag att något inte stod rätt till i gruppen. Vi spelade inget bra och vi hade inte en fotboll som jag kunde stå för. Så vi fick ta ett break, börja om från noll och jobba vidare därifrån.

”Många som har höga förväntningar på oss”

Vägen tillbaka från cuputtåget har gått i rätt riktning, men har knappast varit spikrak. Seriespelet har bjudit på ett par feltramp, med 0-6 mot Hovsta som den värsta smällen. Men allteftersom har spelet börjat att sitta alltmer och mycket av det har IFK att tacka sina ungtuppar för.

–  Ta Kristian Zetterlund som exempel. Killen är 15 år och slåss om en plats i målet med Janne Mäki, utbrister ”Sasha” och börjar rabbla upp lagets alla tonåringar.

– Vi har ett ungt lag och vi bygger för framtiden. Det kommer att ta det här året också, det är jag mer och mer införstådd med. Det är många som pratar om oss och som har höga förväntningar på oss, och jag tror att vi kommer att klara att leva upp till dem.

Målet är alltjämt nästa säsong, men det innebär inte att den här sommaren är förlorad. IFK har för tillfället bara sex poäng upp till kvalplats och drömmen är att slåss i toppen. Med ett färskt kryss mot serieledande Ervalla är ”Sasha” övertygad om att hans unga lag har något intressant på gång.

– De sista tre matcherna har varit kanon. Det här är en fotboll, en disciplin och en grupp som jag kan stå för.

Det här är Aleksander Lazarevic:
Född: 13:e mars 1970
Familj: Fru och tre barn
Bor i: Lindesberg
Tränare i IFK sedan: December 2013

Publicerad 18 juni 2015 klockan 14:41


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Finska Morris F.I. segrade i uttagningsloppet till Örebro Cup Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en timme men väl igång bjöds det på fartfyllda lopp där man förutom en uttagning till Örebro Cup fick ta del av imponerande uppvisningar.

17 maj 2020 klockan 19:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för sä...

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan...

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på grund av det rådande coronaläget och gällande förbud för folksamlingar med fler än 50 personer. Dock är eventet inte inställt – men framflyttat till september istället.
– Vi har naturligtvis följt utvecklingen med coronasmittan och förstod att det kan komma att påverka oss också, berättar Kristoffer Schöldström, ordförande för SHRA Lindesberg.

2 april 2020 klockan 11:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen
Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med ...
26 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande
Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan meddela att man nu har fyllt stolen, trots ...
20 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”
Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid ...
19 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att läktarna stod tomma så höll Rimbo ett övertag under hela matchen och även om LIF spelade upp sig och fick chansen att kvittera under de sista minuterna så var det en dyr miss från de orangeklädda som avgjorde matchen.

15 mars 2020 klockan 17:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

ARKIVFOTO: LindeNytt

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska volleybollförbundet via sin hemsida att slutspelets kvartsfinaler som skulle spelas under helgen nu ställs in.

14 mars 2020 klockan 11:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Annons

Foto: Hasse Persson

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska Handbollsförbundet genom ett pressmeddelande att kvällens hemmamatch mot Aranäs kommer att spelas inför tomma läktare.

11 mars 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar ...

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan

Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med ...

Sista hemmamatchen väntar för LIF

På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF...

bildspel Libo Cup blev en succé

Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo ...

Seger när WSK avslutade damtvåan

Det var dags för WSK Lindesberg att avsluta sin säsong i damtvåan där de under söndagen tog sig till vidarespelets ...

Loppet om Elitseriekvalet är över

Handbollsallsvenskan närmar sig sitt slut och under lördagen åkte LIF Lindesberg till Stockholm för att ta chans till ...

Foto: Timmy Lundegård

bildspel Målrik avslutning av herrtvåan

Det haglade med mål i Stadskogsskolans idrottshall när herrtvåans grundserie skulle sätta punkt för säsongen, hela 19 mål gjordes när WSK Lindesberg tog emot Lillån IBK Ung under lördagskvällen där hemmalaget, trots slarviga insläpp i den tredje perioden, hade kontroll längs hela matchen.

7 mars 2020 klockan 20:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Herrtvåan avslutas med hemmamatch
Det är dags att sätta punkt för grundspelet inom Division 2, WSK Lindesberg är redan klara för slutspel men har en sista seriematch att spela p...
5 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF inkasserar två viktiga poäng
Det bjöds på en målrik match när tabelljumbon Boden BK HF gästade arenan under söndagseftermiddagen, trots en jämn första halvlek så kom LIF ...
1 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff match för WSK i sista hemmamatchen
Med tre raka segrar bakom sig sågs WSK Lindesberg lite som favorit i B-slutspelsmatchen mot Pålsboda på hemmaplan, efter en stark inledning såg ...
1 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-23

2020-02-23

2020-02-22

2020-02-21

2020-02-20

2020-05-30 14:02