Bilveteranen Bernt Eriksson i en veteranbil. Närmare bestämt en T-Ford från 1923.

En riktig bilveteran

Hugo Eriksson köpte sin första bil 1948. Ett par år senare hade bilintresset gjort honom till bilhandlare. I dag driver sönerna Bernt och Börje Eriksson företaget i Storå vidare. Det som började hemma i trädgården är i dag en bilhall på 2500 kvadratmeter, och kunderna, de kommer från hela Sverige.

– Farsgubben började med företaget hemma i trädgården. Kontoret var i källaren, berättar Bernt Eriksson.
Äppelträd kapades och singel lades ut på gräsmattan. Familjens trädgård blev en öppen bilhall med plats för ett 50-tal bilar.
– Man vänjer sig vid allt. Alltid mycket bilar och alltid mycket folk hemma, säger Bernt på frågan hur det var att växa upp som son till en bilhandlare.


I början av 70-talet började Bernt i företaget sedan fadern blivit sjuk.
– Han blev sjuk när jag gjorde lumpen. Jag hann med lite studier innan jag gick in i företaget, berättar Bernt.
Fem år senare började även brodern Börje, som blev ägare av företaget tillsammans med Bernt.
Verksamheten växte snabbt under 70-talet och 1976 såldes omkring 600 bilar från familjens trädgård. 1978 byggdes den nuvarande hallen i Storå och 1995 gjordes en tillbyggnation.


Många tyckte att det var lite märkligt att de valda att satsa i Storå.
– För många ligger vi kanske en bit ifrån, men som vi brukar säga: åk några mil för en bra bil.


Företagets devis finns som väggmålning inne i bilhallen.

Kunder från hela Sverige
Devisen har fått rätt. Många åker gärna några extra mil för att ta sig till Hugo Erikssons Bil. Med de möjligheter som internet ger är det något ensliga läget heller inget problem. En dag i höstas sålde man exempelvis bilar till kunder på Gotland, i Stockholm, Göteborg och Mora. Det är inte varje dag som spridningen är så stor, men kunder från mer avlägsna delar av landet är inte ovanliga.


– Vi ser det inte alls som en nackdel att ligga i Storå, snarare en fördel. Man vet att folk som kommer hit i regel är intresserade och de vet på ett ungefär vad de letar efter, säger Bernt, som alltså är född och uppvuxen i Storå. I dag bor han i Lindesberg, medan Börje bor kvar på orten.


Hugo Erikssons Bil har som bäst haft en omsättning på cirka 110 miljoner. I dag ligger man någonstans mellan 85-90 miljoner.
– Konjunkturen just nu pekar inte uppåt men det gäller att jobba på ändå, säger Bernt.
Nyss fyllda 65 finns inga planer på att sluta.
– Jag tycker fortfarande att det är roligt att jobba så jag fortsätter i alla fall ett par år till. Brorsan är bara 55 så han kan köra på längre, säger Bernt.


Under intervjun hörs ett borrande ljud. Bernt berättar att det är Storå Rör som är på plats för att ordna bergvärme. En investering för att slippa oljan.



Tre ben att stå på
Hugo Erikssons Bil har 18 anställda fördelande på försäljning, verkstad, kundservice och administration. Många har i likhet med Bernt och Börje jobbat i företaget väldigt länge.
– De flesta var väldigt unga när de började och under årens lopp är det väldigt få som slutat. När någon slutar är det oftast av anledningen att de blir pensionärer, konstaterar Bernt.


Företaget är återförsäljare för Nissan, Subaru och Mazda.
– När vi startade var det ganska ovanligt att sälja flera märken samtidigt. Nu är det förstås vanligare och jag brukar se det som att vi har tre ben att stå på. Med tre märken finns många modeller att välja bland, säger Bernt.


Vissa modeller går riktigt bra till företag och andra till privatpersoner.
– Nissan Qashqai är den bil som säljer bäst nu. Den är hög vilket gör att den är lätt att ta sig i och ut och den finns som fyrhjulsdriven. Den har en ovanligt bred kundkrets, säger Bernt.
Själv kör han både Nissan och Subaru. En Subaru Outback i tjänsten.
– Om jag inte tycker om bilen så är det svårt att sälja. Man måste tro på det man säljer.


”Vill inte hänga som en ryggsäck”
Hur beter man sig då som säljare mot en kund?
– Ja, det är en konst att sälja. Man vill inte hänga som en ryggsäck på kunden men ändå hjälpa och guida. Din trygghet – vår framtid, brukar vi skriva i vår marknadsföring. Vi har ett bra rykte och det gör att man får sälja. Men det gäller också att vara rädd om det och ta väl hand om varje kund, både före och efter köp.


Vad har varit den största förändringen genom åren?
– Det är att bilarna har blivit bättre. Säkrare, framför allt och även miljövänliga. Framledes tror jag på elbilar och hybrider. I dag kommer man 17 mil på ett fulladdat batteri. Kan de höja kapaciteten tror jag att elbilsförsäljningen kommer att ta fart. Många vill kunna åka riktigt långt.


I den del av bilhallen där de begagnade bilarna står uppställda finns också en avdelning med riktigt gamla bilar. Men de är i så fint skick att man knappt kan tro att vissa är så gamla som från 1920-talet.
– Känn här, så här luktar äkta engelsk bil, säger Bernt och låter mig sticka in näsan i den läderklädda bilen.
Han talar varmt om varje exempelar och trots att han hävdar att veteranbilsintresset inte är så stort så avslöjas han av den där gnistan i blicken. Jag förstår att jag inte bara fått se nya bilar, begagnade bilar och veteranbilar i dag. Jag har också fått träffa en riktig bilveteran.

Publicerad 21 februari 2013 klockan 08:06

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Detta meddelar det kommunala bolaget Linde energi, som har sett en fördubbling av anslutna fjärrvärmeanläggningar under 2023.
– Det är väldigt kul att vi har ett gott rykte och att kunderna tror på den produkten vi levererar, säger Mathias Hedblad, distributionsansvarig för fjärrvärme på Linde energi.

2 april 2024 klockan 14:40 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt osar det av framtidshopp bland eleverna, men också en nyfunnen tilltro på demokratin.
– Folk tror mindre och mindre på demokrati, och det kan ju vara att man känner att man inte kan påverka, men nu känns det ändå om att man kan det till viss del, säger eleven Ida Andersson.

22 mars 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett gäng glada vinnare, och företagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

21 mars 2024 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Medmänniskor som vill hjälpa. Från vänster: Lena Lindkvist, Bengt Åke Ramberg, Kerstin Jönsson och Laila Ramberg. Foto: Camilla Lagerman

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjälpande hand och sällskap för någon som är ofrivilligt ensam. Nu hoppas man att fler vill ansluta till gruppen, som engagerar sig för kommunens äldre.
– Det är roligt att möta alla, vi är ju alla pensionärer som är med, man får så mycket tillbaka, säger sekreterare Laila Ramberg.

12 mars 2024 klockan 09:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Foto: Privat

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26:e februari pratade Lillemor Bodman om att man måste ha ett helhetsperspektiv när man fattar politiska beslut. Vi som skrivit denna insändare är nio elever som går andra och tredje året på estetiska programmet i Lindesberg. Vi vill diskutera ifall det gynnar hela kommunen att lägga ner estetiska programmet.

28 februari 2024 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer...
20 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-01-15

2024-04-24 04:34