Jussi Salo förespråkar en energisk hockey där hans lag har mycket puckinnehav. FOTO: Hannes Feldin

En finländare med känsla för Sverige: ”Känns nästan som hemma”

Jussi Salo har tagit med sig familjen, slagit sig till ro i Lindesberg och börjat ladda upp för sitt nya äventyr. LindeNytt satte sig ned med hockeyvagabonden för att lära känna Lindlövens nya tränare.

Jag möter upp Jussi Salo i Arenans innandömen. Lindlövens nye tränare är somrigt klädd, men fokus är riktat mot det klart kyligare vinterhalvåret. Vi slår oss ner vid ett bord och finländaren börjar berätta om sitt liv, allting på en flytande svenska.

– Vi fick lära oss svenska i skolan hemma i Finland och det var bra för mig. Du måste kunna språket när du jobbar som tränare. Det är väldigt viktigt att dina spelare förstår dig och att du förstår dem, förklarar Jussi.

Trots att han inte hunnit fylla mer än 39 har han redan ett gediget förflutet som tränare. Efter att skador suttit stopp för hans egen spelarkarriär sadlade han 16 år ung om till ungdomsledare. Totalt har det blivit 22 år som någon form av hockeytränare, ett val han aldrig ångrat.

Genom tränarstudier på universitetsnivå i Finland och vidareutbildningar i Sverige har Jussi skaffat sig djupa kunskaper. De har han även fått chansen att praktisera, både på finsk mark och på den internationella scenen. Efter tiden i ungdomslagen arbetade sig Jussi uppåt i rangorden och fick uppdrag såväl i USA som Norge. För tre år sedan landade han slutligen i småländska Vetlanda.

– Och nu är jag här i Lindesberg. Redo för en ny start, konstaterar Jussi.

”Alla börjar från samma linje”

Med sig till Lindesberg har han sin familj. Den består av fru och två barn, i form av sonen Ville och dottern Venla, som nu alla börjat göra sig hemmastadda. Hemma är det därför full fart och familjen har haft lätt för att hitta rätt i Lindesberg.

– Absolut, det känns som en trevlig stad. Det är mycket vatten överallt och det är bra för vi kommer från östra Finland. Det känns nästan som hemma här och det känns som en lagom storlek på staden för barnen, berättar Jussi.

Anledningen till att hela familjen Salo flyttat in i Lindesberg är som bekant Jussis nya uppdrag. För en knapp månad sedan presenterades han som Lindlövens nya tränare, ett uppdrag som han ser fram emot väldigt mycket. Även om A-laget står i fokus kommer Jussi att arbeta genom flera skikt av föreningen.

– Jag ska arbeta med hockeygymnasiet och också med juniorlaget. Då kan jag hålla koll på vad som händer där och hjälpa till. Förhoppningsvis kan vi få upp egna juniorer i A-laget, det är viktigt att ha en framtid i föreningen.

39-åringen är påläst och vet att det Lindlöven som han kommer till är ett stabilt HockeyEttan-lag. När det kommer till spelartruppen har han dessutom forskat i spelarnas statistik och historia.

– Men jag vet inte så jättemycket, så alla får börja från det rena bordet. Och det är bra för spelarna att jag inte vet något om dem och inte känner någon. Alla börjar från samma linje, förklarar Jussi.

”Vi kan slåss för en plats i Allettan”

Förra veckan genomförde Lindlöven sina fystester och ledarteamet följer just nu upp arbetet för att kartlägga försäsongen. Jussi kommer att resa hem till Finland över sommaren, men laget samlas igen den första augusti. Då startar man upp försäsongen och spelarna kan vänta sig minst sex träningar i veckan berättar Jussi.

Under sina år i USA, Norge och Sverige har han lärt sig många olika typer av hockey. När han tittar på den svenska och den finländska hockeyn och jämför den ser han vissa skillnader.

– Ja, den finska hockeyn är kanske lite mer som den nordamerikanska och är mer fysisk. Här i Sverige är det mer taktiskt, inte så fysiskt och inte så fartfyllt som vi i Finland. Men det är inte så jättestora skillnader, menar Jussi.

Vad är då hans syn på hur hockey ska spelas?

– Jag gillar puckkontroll, att ha en rätt så fartfylld och effektiv hockey. Men det viktigaste är att man spelar med pucken och inte bara jagar. Det är mycket roligare för spelarna då också, de orkar mer.

Den kommande säsongen är i dagsläget tre månader bort, men redan nu har Jussi scoutat motståndet. Sedan tiden i Vetlanda är han bekant med Tranås, samtidigt som han menar att lag som Mariestad och Skövde alltid är bra. När det kommer till Lindlöven vill tränaren vänta och se vilken den färdiga truppen blir innan han börjar spekulera. Men målsättningen tycker Jussi Salo ska vara hög.

– Jag tror att vi kan slåss för en plats i Allettan. Det kommer nog att bli en jämnare serie än vad det har varit tidigare. Men vad som är bra är att det blir många derbymatcher, då blir det mer känslor i spelet och det är bara positivt.

Publicerad 26 juni 2015 klockan 13:44


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena under torsdagskvällen. Nio matcher kvarstår inom den allsvenska säsongen och med en tabell som är den jämnaste på åratal så är varje poäng viktig att få med sig för att undvika en plats i det negativa Division 1-kvalet.

21 januari 2020 klockan 22:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för matchavgörande så var det en ny norrlandsturnè när helgen kom, Kiruna IF inledde som motståndare under lördagen för att sedan lämna motståndartiteln till Boden dagen därpå.

19 januari 2020 klockan 21:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle...

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet...

Förlust efter en seg inledning

Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs ...

Arkivbild Foto: Fredrik Stenfelt

Lindlöven siktar mot tredje raka segern

Med två raka segrar bakom sig så är det ett formstarkt Lindlöven som tar emot tabell-ledande Hudiksvall HC när de gästar Lindehov under onsdagskvällen, trots att det tidigare mötet mot Hudiksvall inte blev som planerat så slutade matchen med Lindeseger vilket innebär att revanschsuget hos gästerna lär vara högt.

14 januari 2020 klockan 00:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Precis som i den tidigare Örebromatchen fick Linnea Skogsberg bära den vita Libero-tröjan Foto: Timmy Lundegård

Årets första bortaförlust för Linde Volley

Under lördagen spelade Linde Volley årets första bortamatch där lagbussen tog sikte mot Linköping, tre set spelades där Lindesberg hade svårt att komma in i matchen och trots ett starkt tredje set så kunde inte Linde-tjejerna hålla upp ledningen hela vägen till slutet.

12 januari 2020 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Derbyförlust på hemmaplan
Det blev en tuff årsinledande match för Linde Volley under lördagseftermiddagen när ett derby mot Örebro skulle spelas på hemmaplan, trots flera...
4 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen årsinledning av LIF Lindesberg
Efter att avslutat året med en relativt enkel bortaseger mot RP Linköping så fortsatte LIF Lindesberg på samma linje och gav hemmapubliken på en ...
3 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Volleybollderby i arenan
Med ett tufft 2019 bakom sig där flera skador har spökat för Linde Volley och hindrat laget från att spela på topp så laddar laget om för ett ...
3 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

LIF Lindesberg avslutade året med vinst

Det var ett blåklätt LIF Lindesberg som befann sig i Linköping under lördagskvällen där årets sista match inom Allsvenskan väntade, trots problem under matchens gång för Lindes del så slutade det med en överlägsen seger.

28 december 2019 klockan 19:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Handbollsfest med julstämning

Det var en fullspäckad söndag för alla handbollsälskare när LIF Lindesberg hade sin årsavslutning i Lindesberg Arena, förutom tre seniormatcher där Hemköp delade ut goda matkassar till ”Matchens Lirare” i samtliga matcher så bjöds det även på livesång, julpyssel, lekhörna och ett besök av självaste jultomten.

15 december 2019 klockan 22:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som ...

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en ...

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året d...

Annons

Patrik Ljungberg hyllas under kvällens match. Foto: Lindlöven

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll vill man återupprepa förra årets succé med att hylla sin egen supersupporter Patrik Ljungberg.

11 december 2019 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF ...

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens ...

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i ...

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

VM-guld till Amanda Orrbo

Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. ...

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger

Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de...

Foto: Hasse Persson

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlängtande Grand Prix-spelet i januari, efter två segrande set så väntade ett jämnt set där gästande Linköping tvingade in matchen i ett fjärde set där Linde Volley med små marginaler kunde spela hem full poäng.

30 november 2019 klockan 19:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020
Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför det uppkommande VM-...
29 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley satsar mot Grand Prix
Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och en överlägsen seger ...
28 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

VM nästa för Amanda
Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, där Judo-VM...
28 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-24

2019-11-23

2019-11-20

2019-11-17

2019-11-17

2019-11-16

2019-11-15

2019-11-13

2019-11-10

2019-11-09

2019-11-06

2019-10-27

2019-10-26

2019-10-25

2020-01-23 09:15