Matilda Nilsson och Michaela Blomqvist tar båda studenten om några veckor, och får en minst sagt annorlunda student. Foto: Ida Eriksson

Elevernas tankar om en annorlunda student

För studenterna var det sista gymnasieterminen innan klivet ut i vuxenvärlden. En festlig vår med studentkamper och studentvecka låg framför dem. Så svepte coronaviruset in och studentlivet vändes upp och ner.

Det är en solig dag på torget utanför aulan, där Lindeskolans studenter brukar springa ut till musik och jublande folkhav. Det är lätt att tänka sig studentdagen, med studentsånger och föräldrar med pinsamma plakat, om det än är något kallt än.

Matilda Nilsson och Michaela Blomqvist går i trean på gymnasiet och båda är medlemmar i studentkommittén som ansvarar för studentaktiviteterna och festerna. När Lindeskolan övergick till distansundervisning enligt regeringens beslut var det ingen av dem som förväntade sig att studenten skulle påverkas.

– Jag trodde inte det skulle bli så stort, berättar Michaela.
– Jag trodde kanske distansundervisningen skulle pågå till påsklovet, fyller Matilda i, och medger att det var en naiv tanke.

När påsklovet var till ända fortsatte distansundervisningen, utan besked från myndigheter och regering om när eleverna kunde återvända till skolan. Matilda och Michaela menar att i början var studiemotivationen fortfarande på topp. Distansundervisningen innebar att det kanske var svårare att få hjälp av läraren, men ett bekvämare arbetssätt för de båda. De båda såg fortfarande fram emot studenten.

– Man hade alltid ett hopp om studenten, säger Michaela dystert.

Sedan höll utbildningsminister Anna Ekström pressträff. Ekström poängterade att huvudfokus fortfarande var att minska smittspridningen och säkra vården, och att det traditionella studentfirandet inte skulle kunna bli av. Stora baler, studentfiranden och utspring skulle ställas in.

Studiemotivationen sjönk direkt. Att lämna in uppgifter kändes inte längre så viktigt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som förbjudet mot evenemang med fler än 50 personer gjorde att möjligheten till studentfiranden kändes avlägset. Matilda berättar att hon bestämde sig för att inte ens köpa studentklänning och balklänning.

– Det känns som att dagen slits ifrån en, säger Michaela.

De påpekar hur jobbigt det känns, både efter tiden man lagt ner i skolan men också tiden de lagt ner som studentkommitté. Studentkampen, en tävling mellan avgångsklasserna där de ska utföra olika uppdrag, var ett av de evenemang som inte kunde bli av.

– Många känner att de inte får ett bra avslut, säger Matilda.

Studenten är mer än bara en fest, det är ett avslut på tre tuffa år i gymnasiet. Michaela tror att alla såg fram emot studenten. Efter det dystra beskedet från utbildningsministern höjdes rösterna runtom i Sverige bland studenter. Många delade inlägg där studenterna argumenterade för sin sak, och tyckte att regeringen och Folkhälsomyndigheten tog beslut utan att diskutera lösningar först. Michaela jämför det med uteserveringarna och restaurangerna som får hålla öppet med restriktioner varje helg, medan studenterna inte kan få en dag.

Studentkommittén bestämde sig för att ändå kämpa för att få till något firande. Enkäter där elever fick ge förslag på hur studentveckan skulle kunna genomföras och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Dagen innan vårt möte har studentkommittén haft möte med skolledningen. Det var ett bra möte, där de kände att de var på samma bana. Ett firande vill både studentkommittén och skolledningen få till, om än ett annorlunda sådant.
Balen kommer genomföras, men med olika insläppsintervall och klasserna fördelade i olika rum. Borden kommer inte heller dukas undan för dans, men det utlovas musik och trevligt umgänge. Michaela och Matilda skrattar när Matilda berättar att hon ska köpa en studentklänning och balklänning direkt efter vårt möte.

Resten av studentveckan kommer studentkommittén försöka anordna fester och aktiviteter. Eftersom inga restauranger eller skolan kan anordna studentfester och aktiviteter kommer de mest hålla sig till Loppholmarna. På måndagen planerar de mösspåtagning. Förhoppningsvis blir vädret lika fint då.

– Fint väder är det minsta man kan be om! skrattar Michaela.

Studenterna kommer trots allt få ett utspring, men det kommer vara under vissa restriktioner. Gymnasiechef Staffan Hörnberg berättar att som mest tre anhöriga till varje student kommer få vara på det indelade torget. Det kan bli fler än femtio personer, säger han, men det viktiga är ändå den sociala distansen. Han vädjar att folk ska hålla avstånd till varandra för att kunna ge studenterna en så bra dag som möjligt.

Efter utspringet brukar det vara en traditionell marsch till hotellet där studentflaken väntar. Marschen, likt den färgsprakande karnevalen är dock inställt. Vid intervjun hade inget beslut om studentflaken kommit än, men Matilda och Michaela hade förhoppningar om att studentflaken skulle få gå genom Lindesberg.

– Det tråkiga är att det är folkmassorna på stan som stoppar det, säger Michaela.

De hade en hel del förslag på hur det skulle kunna lösas, men det beslutet låg hos Transportstyrelsen. Enligt folkhälsomyndighetens vädjan upphävde de undantaget som tillät studentflak.

Efter utspringet blir det ingen studentfest som sista avslutning. Vill man ha studentmottagningar gäller förstås också försiktighet. Michaela planerar själv att ha två studentmottagningar för att minska risken för smittspridning men ändå kunna firas av familjen. Samtidigt lider hon med de som kommer utifrån Lindesberg som hade tänkt hyra lokaler för studentmottagningar. Något sådant går förstås inte att genomföra.

Tillslut låter de ändå ganska nöjda.

– Jag har mycket hellre det här än ingenting, säger Michaela. Man får vara glad för det lilla!

De hoppas att studenterna tycker studentkommittén löst det så bra som möjligt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste följas för att det något annorlunda studentfirandet ska kunna genomföras. Då kan studenterna ha en förhoppningsvis solig student att se fram emot.

Texten är skriven av Ida Eriksson, som just nu läser en kurs i praktisk journalistik vid Karlstad Universitet.

Publicerad 16 maj 2020 klockan 13:33

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Kritiserat förskoleförslag dras tillbaka

Under föregående vecka kunde LindeNytt rapportera att Barn- och utbildningsförvaltningen lagt ett förslag om att flytta förskolan Hagas hela barngrupp och pedagoger till Grönsiskan redan från sommaren, något som möttes av skarp kritik från de berörda pedagogerna. Nu meddelar Kristina Öhrn, verksamhetschef i förskolan, att man drar tillbaka förslaget.

3 juni 2020 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Bedragaren: ”Din son ligger inför döden”

En äldre kvinna i Frövi blev på tisdagen uppringd av en okänd man, som uppgav att kvinnans son hade varit inblandad i en olycka och var mycket illa däran. Mannen erbjöd sig därför att ordna skjuts åt kvinnan, för att hon skulle kunna ta sig till sjukhuset omedelbart – men kvinnan genomskådade bluffen.

3 juni 2020 klockan 13:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog ...

Man misstänks ha blottat sig för tonåringar vid badplats

En man i 60-årsåldern misstänks ha blottat sig för en eller flera tonårstjejer vid en badplats i...

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef ...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Svar på Ingemar Engstrands och Peter Jilkes insändare den 25 maj

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett är en av grundpelarna inom regionens sjukvård. Regionens sjukhusvård bygger på ett samarbete mellan våra egna tre sjukhus, med Capio lärargruppen och med i förekommande fall sjukhus utanför länet. Det senare främst i fall där vi saknar högspecialiserad kompetens. Alla sjukhus kan inte göra allt. Sjukvården måste bygga på en rationell arbetsfördelning mellan olika aktörer för att resurserna ska kunna räcka till bästa möjliga och en jämlik vård för våra medborgare.

2 juni 2020 klockan 09:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Ida Lindkvist

Polisen larmades till bråk i Storå – man i 70-årsåldern misshandlad

Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en adress i Storå med anledning av en misstänkt misshandel. Enligt uppgift skall en man i 70-årsåldern ha blivit slagen av en man i 40-årsåldern.

2 juni 2020 klockan 08:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården
Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, har valt ...
1 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Privatperson hittade granat i ån – polisen spärrade av platsen
På lördagen larmades polisen till centrala Lindesberg med anledning av ett fynd av misstänkt explosivt föremål. Platsen spärrades av i väntan p...
30 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades
För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevåg och Frövi. Polisen misstänkte tidigt att det var kroppen...
29 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sommarblommor på Sundsbron i Lindesberg. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav. Då var det endast i Lindesberg man kunde se sommarprakten blomma. Inför denna sommar kommer Samhällsbyggnad Bergslagen dock med ett glädjande besked på den fronten.
– Det här året kommer vi återgå till att plantera sommarblommor i hela kommunen. Vi har beställt in lika mycket blommor som vi gjorde innan vi fick de hårda besparingskraven, berättar Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

29 maj 2020 klockan 07:53 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Kommundirektör Henrik Arenvang inledde onsdagens pressträff. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Från socialförvaltningen kom fortsatt goda nyheter – ingen känd smitta inom verksamheten.

28 maj 2020 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

Annons

Arkivfoto: Fredrik Norman

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan från och med i sommar, något som nu kritiseras kraftigt av pedagogerna på Haga.

27 maj 2020 klockan 10:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Patroner och vapendel uppfiskat vid Hinsebergsbron

Polisen har tagit i beslag ett antal patroner och en vapendel, som en privatperson hittat i vattnet vid ...

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus

INSÄNDARE/DEBATT: För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera ...

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots...

Grönt ljus för sommarens populära läger

I måndags kom det efterlängtade beskedet från Folkhälsomyndigheten att sommarlediga barn och ungdomar kommer att ...

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Nya lösningar för feriejobben

PRESSMEDDELANDE: Nu är det klart med feriejobben i Lindesbergs kommun. Oro har funnits då feriejobben inom vård och omsorg och förskola försvann i och med corona. Nu levererar kommunen nya lösningar för ungdomar i kommunen.

21 maj 2020 klockan 11:03 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Död person hittad mellan Vedevåg och Frövi: ”Kan vara den försvunna kvinnan”
På onsdagen anträffades en avliden person i terrängen på en plats mellan Vedevåg och Frövi. Polisen misstänker att det är den sedan två må...
20 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln
Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som tack för sitt fina arbete under coronakrisen. Sammanlagt ...
20 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Coronaläget: Inga fall av smitta på kommunens boenden
Inga fall av covidsmitta inom socialförvaltningens verksamhet, och de första plexiglasskärmarna har nu levererats till tre av kommunens ä...
20 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-20

2020-05-19

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-17

2020-05-15

2020-05-15

2020-05-15

2020-05-14

2020-05-14

2020-05-13

2020-05-13

2020-06-03 20:39