Foto: Camilla Lagerman

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator

Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes mamma Sara kämpat för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, men utan resultat. Detta trots ett flertal kontaktförsök, både från mamman och flera anställda på skolan.

Historien tar sin början i september 2018, då Sara och Ida träffar fröken för terminens utvecklingssamtal. Under samtalet påtalar Sara att Ida har ångest och mår så dåligt att hon flera gånger kräkts av nervositet inför att gå till skolan. Dessutom tar de upp att både föräldern och läraren har uppmärksammat att Idas kompisar kör mycket med henne och hon får bland annat ta emot knuffar upprepade gånger under skolveckan.

Eftersom Ida är mycket introvert har hon svårt att säga ifrån, och fröken förklarar att hon försöker stötta så mycket hon kan, men erbjuder även kuratorskontakt så att Ida ska kunna få stöd och hjälp, något som både mamman och flickan positivt tackar ja till.

Under hösten följs samtalet upp, och läraren undrar hur det går.

– Jag förklarade att kuratorn inte hade hört av sig, och att jag själv försökt kontakta henne flera gånger men att hon inte varit anträffbar. Fröken tyckte det var mycket märkligt eftersom hon personligen hade bett henne att kontakta mig, men hon lovade att hon skulle göra ett nytt försök eftersom det var viktigt att det kom igång, berättar Sara.

Närmare ett halvår passerar, och i mars 2019 får de kontakt med skolpsykologen som i sin tur remitterar Ida vidare till Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. I samma veva kontaktar mamman skolans rektor för att undersöka hur det kommer sig att den utlovade kontakten med kuratorn uteblivit. Hon var också väldigt noga med att poängtera vikten av det, då Ida faktiskt far illa och är i stort behov av stöd.

– Rektorn tyckte att det var konstigt, men hon skulle ändå träffa kuratorn senare under dagen så då skulle hon säga till henne, berättar Sara.

Under våren får mamman kontakt med specialpedagogen på skolan, och påtalar även för henne att kuratorskontakten uteblivit, trots den allvarliga situation barnet befinner sig i. Specialpedagogen tycker det hela låter mycket märkligt och talar om att hon ska kontakta kuratorn för att se vad som gått fel.

I maj meddelar specialpedagogen att hon dessvärre inte hinner utföra den pedagogiska utredningen som BUP begärt innan skolavslutningen, och att den istället flyttas fram till hösten. Mamman tar tacksamt emot informationen och berättar återigen att kuratorn ännu inte hört av sig. Specialpedagogen undrar då om man istället ska ta en kuratorskontakt under hösten eller om de vill starta innan skolavslutningen.

– Jag förklarade att Ida redan väntat för länge, så vi ville gärna få igång det så fort som möjligt, och det förstod hon. Hon skulle då ta kontakt med kuratorn för att se till att Ida fick komma dit.

Men inget händer.

I början av september 2019 hålls höstterminens första föräldramöte, och det har nu gått ett år sedan man först begärde en kontakt med skolans kurator. Vid föräldramötet närvarar även lärare, specialpedagog, kurator, skolsköterska, stödlärare och fritidspersonal, varpå Sara tar tillfället i akt att konfrontera rektorn och kuratorn.

– Jag väntade till de flesta hade gått, och gick sedan fram och pratade med dem. Rektorn verkade inte ta det på så stort allvar och tyckte att vi kunde ju upprätta en kontakt på plats, vilket jag tyckte var ganska nonchalant. Kuratorn svarade med att hon hade ringt mig men inte fått något svar, och hade väntat på att jag skulle höra av mig, berättar Sara och fortsätter:

– Då blev jag riktigt arg, för det är ren lögn! Jag har väntat på hennes samtal och har svarat varje gång det ringt, dessutom har ju flera av hennes kollegor bett henne att kontakta mig! Men hon rörde inte en min, bad inte om ursäkt, ingenting, utan svarade med att hon skulle höra av sig för att boka in en tid.

I början av oktober åker Sara och Ida till BUP för en fördjupad bedömning, vilket resulterar i att Ida blir uppsatt på deras väntelista för utredning. BUP skickar omgående en sammanställning till elevhälsan på skolan med rekommendationer och åtgärder som skolan ska vidta.

Utdrag från remissvar från BUP:

”..är det av största vikt att elevhälsoteamet jobbar vidare med ytterligare anpassningar för ”barnet”. Samt att kontakt med skolkurator upprättas omgående..”

”..jag rekommenderar att utredningen följs upp av åtgärdsprogram som utvärderas regelbundet..”

I början av november har man trots brevet från BUP ännu inte fått någon kontakt med kuratorn, och Sara får nu nog och ringer återigen till rektorn.

– Jag framför hur illa jag tycker det är och säger att skolan har faktiskt skyldigheter. Rektorn tycker att det är konstigt och svarar med att kuratorn inte är på plats idag men att hon ska ta upp det med henne personligen. Jag svarar med att hon redan sagt det när jag ringt till henne under våren och även när vi träffades under föräldramötet i september, men det blev ju ingen förändring för det, berättar Sara och fortsätter:

– Jag sade också att jag tyckte att rektorn har felat i det här ärendet. Rektorn svarar att felet inte ligger hos henne, utan att det är någonstans på vägen det gått snett. Jag svarar att det är rektorn som har huvudansvaret, men hon svarar med att hon nog har litat lite för mycket på sitt arbetsteam. Jag frågade varför hon inte tagit tag i det och följt upp ärendet efter föräldramötet, då hon vet att det inte fungerat hittills, det har ju gått ett år!

Sara förklarar också att förtroendet för skolans kurator nu är förbrukat, speciellt efter lögnen om att hon skulle ha försökt kontakta henne, och att hon önskar kontakt med en annan. Rektorn svarar då att hon måste kolla med de som har hand om kuratorerna, vilket Sara tyckte att hon skulle göra. Sedan avslutar rektorn samtalet med att hon ska kontakta kuratorn och kommer att återkoppla under nästkommande vecka.

– Jag kände mig så besviken på bemötandet, hon ville absolut inte ta på sig något ansvar i hur illa det har skötts, utan istället var det någon annans fel, och hon skulle undersöka det. Det här handlar ju om att Ida ska kunna känna sig trygg, och hon behöver hjälp med att kunna känna sig trygg i sig själv. Vi har skolplikt i Sverige, och vi lämnar ifrån oss våra barn till en plats där de ska kunna känna just trygghet.

– Under mina samtal med rektorn har hon flera gånger påpekat att Ida har bra betyg, men problemet ligger inte där, det handlar ju om att få en fungerande vardag, att ha en vilja att gå till skolan och inte ha grav ångest inför varje vecka, dag och lektion. Tar man inte tag i det här kommer hon förmodligen inte att kunna prestera alls i framtiden eftersom risken finns att hon inte klarar av att gå till skolan längre.

För någon vecka sedan kontaktades Sara av rektorn som meddelade att man nu ordnat en annan kurator som Ida ska få träffa. Den nya kuratorn kommer att kontakta familjen för att boka tid.

– Även om det kanske äntligen ordnar sig för oss nu, så ska det inte få gå till så här! Det handlar inte bara om oss, ingen annan ska behöva få gå igenom det här, avslutar Sara.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig i enskilda ärenden utifrån rådande sekretess och av respekt för elevernas integritet, säger rektor Anna Unosson när LindeNytt kontaktar henne, och fortsätter:
– Jag beklagar om man som vårdnadshavare upplever att stöd uteblivit. Vi strävar alltid efter att ha en god dialog med vårdnadshavare och vill gärna att de tar kontakt med oss som skola om de funderar över något. Skolan och elevhälsoteamet arbetar ständigt med att förändra och förbättra arbetet och vi kommer självklart se över rutiner för att se om det är något vi måste förändra.

LindeNytt har vidtagit åtgärder för att skydda mammans och barnets identitet, därför är deras namn fingerade i artikeln.

Publicerad 2 december 2019 klockan 14:39

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Hela vår kommun är en landsbyggdskommun och då måste kommunikationen fungera, säger John Omoomian. Foto: Fredrik Norman

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur länets kollektivtrafik ska se ut och fungera de närmsta åren. Region Örebro läns trafikförslag skulle bland annat innebära nerdragningar på ett flertal busslinjer både i Lindesberg och Ljusnarsberg om det röstas igenom. Nu har Socialdemokraterna i de båda kommunerna gått samman och begär återremiss av ärendet.

20 januari 2020 klockan 14:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Bergslagens Sparbank

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett och samma tak, något som i praktiken innebar att två bankkontor skulle bli ett. För att kunna bygga om lokalerna i det så kallade ”Sparbankshuset” på Kungsgatan flyttar man nu delar av verksamheten temporärt till Nora, meddelar man i ett pressmeddelande under måndagen.

20 januari 2020 klockan 14:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras...

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för matchavgörande så var det en ny norrlandsturnè när helgen kom, Kiruna IF inledde som motståndare under lördagen för att sedan lämna motståndartiteln till Boden dagen därpå.

19 januari 2020 klockan 21:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gladast på galan var nog Ann-Sofi Karlsson som fick pris för Årets 3-åring med Alonza Foto: Örebrotravet

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser skulle delas ut under kvällen varav 6 av dessa var enbart för Lindesberg-regionen samtidigt som vissa priser delades ut gemensamt med de aktiva från Örebro.

19 januari 2020 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tuff bortamatch för LIF
Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet mot Amo HK v...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken
Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i Lindesberg, och på måndag tar man emot de allra första ...
17 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”
INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras. Moderaterna inser givetvis att många aktörer i ...
17 januari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Full koncentration råder i köket när finalrätterna lagas. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan ”Fetaostlax med pasta” och ”Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker” i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två rätter och två lag skulle bedömas av tre lokala kockar som tillsammans utgjorde årets jury.

16 januari 2020 klockan 14:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mikael Juneholm och Anders Tengvall på Räddningstjänsten i Lindesberg är själva föräldrar och vet hur viktigt det är med omtanke om barnen när de råkat ut för en dramatisk händelse. Foto: Lotta Persdotter

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn

Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya ”medarbetare”. Det är Rädda Barnen i Bergslagen som förmedlat ett trettiotal mjukdjur från IKEA. Pandor, nallar, katter, kaniner, hundar – ja, till och med ugglor, att ge till barn som drabbats av olyckor.
– Jättebra ! Det här är väldigt uppskattat, säger Mikael Juneholm, chef för räddningstjänsten i Lindesberg.

16 januari 2020 klockan 09:10 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada

UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en ...

Förlust efter en seg inledning

Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs ...

Snart kan hela världen lyssna på Chris Kläfford

Ända sedan Chris Kläfford klev rakt in i hjärtat hos de amerikanska tv-tittarna har trycket efter hans ...

Annons


Grannsamverkan - här i Brodalsområdet. Foto: Fredrik Norman

Misstänkta inbrottstjuvar anhållna – tack vare Grannsamverkan

Tre män i 20-25-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkta för grov stöld genom inbrott i bostad. Trion greps bara timmar efter ett villainbrott i Frövi – och polisen menar att detta gjordes möjligt tack vare allmänhetens rådiga ingripande.
– En person som ingår i Grannsamverkan i det aktuella området, gjorde allt rätt och det ledde till att vi kunde gripa tre misstänkta gärningsmän, kommenterar Stefan Toll, kommunpolis i Lindesberg.

15 januari 2020 klockan 13:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Laddningar av elbilar ökade med drygt 400 procent

Pressmeddelande: I juni 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun...

Försvunna Helga återfunnen efter tre dagar i skogen

Efter nästan tre dagar på vift, ensam ute i skogen, kunde jämthunden Helga äntligen återförenas med ...

Mycket hårda vindbyar att vänta

Tidigt på onsdagen gäller det att hålla extra hårt i huvudbonaden - och samtidigt undvika nedfallande grenar eller hela tr...

Har de förstått sitt uppdrag?

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län ska arbeta efter visionen “Tillsammans skapar vi ett bättre liv”. Man kan förmoda ...

Lindlöven siktar mot tredje raka segern

Med två raka segrar bakom sig så är det ett formstarkt Lindlöven som tar emot tabell-ledande Hudiksvall HC när de g...

Risk för halka i morgontrafiken

SMHI varnar för plötslig ishalka i norra länsdelen under tisdagsmorgonen och förmiddagstimmarna.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

R50 öppen igen efter olycka med långtradare

UPPDATERAD. Tidigt på måndagsmorgonen stängdes riksväg 50 mellan Fornaboda och Fanthyttan med anledning av att en långtradare fått sladd och delvis åkt ner i diket.
– Tydligen står den tvärs över vägen och blockerar körbanorna, uppgav Christina Hallin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen, tidigare idag.

13 januari 2020 klockan 08:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man med ”skyddsväst och mask” söktes av polisen – visade sig vara en motionär
På lördagen larmades polisen av allmänheten, som uppgav att en misstänkt figur hade siktats vid Lindesberg Arena. Enligt inringaren hade vederbö...
13 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Årets första bortaförlust för Linde Volley
Under lördagen spelade Linde Volley årets första bortamatch där lagbussen tog sikte mot Linköping, tre set spelades där Lindesberg hade svårt ...
12 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Bananhjälten från Stråssa med i TV4:s Talang
Clark Kent är Stålmannen, Bruce Wayne är Batman, och Daniel Guldstrand är Bananhjälten. Den blågula superhjälten från Stråssa har som uppdrag...
10 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-10

2020-01-10

2020-01-09

2020-01-09

2020-01-08

2020-01-08

2020-01-07

2020-01-07

2020-01-04

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-20 17:55