Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

De minns 70- och 80-talen

När Joakim Wessman började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Här fanns utrymme för den fria tanken. I Lisa Ismans klass fick de lära sig debattera. Möt två f d elever i den sista delen av vår artikelserie om Lindeskolan 50 år.

Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa Isman tog studenten i maj 1991 på Lindeskolan. Foto: Privat
Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa tog studenten 1991. Foto: Privat

Lisa Isman tog studenten 1991. Hon gick samhällsvetenskaplig linje, för hon var just det – samhällsintresserad. Och det blev mycket diskussioner om samhället och om politik – något som läraren uppmuntrade. Diskussionerna på den tiden gällde om Sverige skulle gå med i EU eller som det hette då – EG. Det kunde handla om vegetarisk mat eller om djurförsök.

Lisa Isman diskuterade gärna apartheidpolitiken i Sydafrika och berättar att hon träffat Nelson Mandela – ” i alla fall varit på ett möte med honom”.
– Det var en bra klass och läraren var duktig på att få igång diskussionerna. Vi fick lära oss att debattera, säger Lisa Isman. Det var bra att gå på Lindeskolan även om det var litet tuffare ett läsår, då vi hade flera olika vikarier i matte, som inte var mitt bästa ämne.

Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson
Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson

Hon säger att hon har kontakt med några barndomsvänner och skolkamrater och att hon genom Facebook återupptäcker andra från skoltiden. Vi sitter i trädgården till det hus där Lisa bott sedan hon var sex år och där hon växte upp – bara några hundra meter från Lindeskolan. Hon är på besök tillsammans med de tre barnen under föräldraledigheten Här bor mamma Agneta och pappa Bengt – barnmorska och advokat. Det skulle vara lätt att dra slutsatser om Lisa Ismans val i livet. Men Lisa har haft egna drivkrafter.
– Jag minns, när jag följde med mamma in till en förlossning i Örebro. Jag var tolv år och det var en omvälvande upplevelse. Då visste jag att jag ville bli barnmorska. Jag minns hela den kraft som den födande kvinnan hade och hur hon svor på sin man under värkarna, berättar Lisa.

Men hon blev inte avskräckt utan sökte efter gymnasiet till sjuksköterskeutbildningen i Östersund. En utbildning som krävs innan man utbildar sig vidare till barnmorska. Hennes tid som sjuksköterska  skulle ha varat i två år – det blev sju år innan hon blev barnmorska.
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ut i världen och arbeta och det berodde mycket på gammel-moster och – morbror Elsa och Yngve som hade arbetat i det som då hette Belgiska Kongo ( idag Kongo Kinshasa).

Lisa Isman hamnade också i Afrika. Hon åkte till södra Sudan för Läkare utan Gränser – som sjuksköterska. En dag kom läkaren till henne och sade att hon omedelbart måste bege sig till grannbyn där en kvinna hade en svår förlossning. Lisa invände att hon inte var barnmorska och fick ett prompt svar.
– But you are a woman, sade läkaren på kliniken, berättar Lisa Isman.När jag kom dit stod en kvinna med ett nyfött barn i famnen och jag kände mig lättad. Men – hon pekade på kvinnan som låg där och jag såg en fot som stack ut ur underlivet. Jag gjorde jobbet medan byns kvinnor sjöng för att stötta kvinnan och männen dansade utanför hyddan. Det gick bra.

– Då bestämde jag mig för att utbilda mig till barnmorska, för det finns så mycket man behöver göra för att hjälpa kvinnorna.

Men just nu har hon anställning inom mödravården i Stockholm där hon bor. Hon ger förtur åt  de egna barnen och familjen. Det är ju inte helt lätt att åka ut och jobba i områden, som kanske t o m är farliga, när man har små barn. Men Lisa Isman känner av det sug, som många som varit i Afrika eller på andra kontinenter brukar uppleva. Hon lockades av ett jobb i Burma, men bestämde sig för att stanna hemma.
– Men jag åker gärna ut och berättar om arbetet inom Läkare utan gränser och jag deltar i ett projekt i Somaliland som handlar om att minska kvinnlig könsstympning, berättar Lisa Isman.

Det projektet, som är en slags fortsättning på hennes Masterexamen på Karolinska, innebär bl a att barnmorskor utbildas. Det är en mångtusenårig sedvänja som det är svårt att få bukt med och förekommer också inom den ordinarie sjukvården där. I våras var hon på Lindeskolan och berättade för eleverna om det här och om hur hon tidigare arbetat på en klinik som drivs av Läkare utan gränser i Afghanistan.

Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson
Joakim Wessman – idag ordförande för Bergslagens Sparbank – då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

Det är snart fyrtio år sedan Joakim Wessman började på Lindeskolan. Han blir glad och nostalgisk, när vi sitter och tittar i årsboken årgång 1978 – 79. Då gick han i andra året på den humanistisk samhällsvetenskapliga linjen och visste redan vad han ville bli – jurist.
– Eftersom jag visste att jag ville läsa vidare och jag var samhällsintresserad, så blev det humanistisk och samhällsvetenskaplig linje. När jag började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Det var oerhört stimulerande. Här fanns utrymme för den fria tanken på ett annat sätt än det ha varit på högstadiet.

Han kommer väl ihåg att det fanns ett direkt intresse eller politiskt engagemang bland lärare. Och i viss mån var han också politiskt aktiv. Han var ordförande i elevrådet och minns en förhandling med rektorn om val av tidningar till eleverna. Eleverna röstade om vilka fyra tidningar som skulle finns. En av tidningarna som fick flest röster var den s k herrtidningen FIB-Aktuellt. Alldeles oavsett vad elevkårens ordförande själv tyckte, så överräckte han listan med de framröstade tidningarna.
– Är det demokrati, så är det, sade unge Wessman.

Förhandling med rektor genomfördes. FIB-aktuellt byttes mot SE (också med nakna/lättklädda flickor) något som rektorn inte tycktes känna till. Joakim Wessman visade sig tidigt ha förhandlingstalang.
– Jag var en sådan som tog diskussioner och det var inte alla lärare som gillade det. Man skulle vara tyst och inte ta utrymme. Men det var en trygg skola. Överlag var det väldigt bra lärare. Och det var lugnare i klasserna och en respekt för kunskap. Idag har jag sett att det finns klasser, där eleverna har tagit över, säger han.

Han berättar om hur han och kompisarna träffades vid hörnet på C-huset för att snacka och diskutera. Här fick han kompisar från andra kommuner samtidigt som han behöll en del från högstadiet på Fröviskolan. De träffades på fester hemma hos varandra eller åkte till diskotek i Kopparberg.
– Det var en inkluderande gemenskap, minns Joakim Wessman och tittar på klassfotot i årsboken. Han har koll på vart flera av dem tog vägen – ” den här killen jobbar i ett stort börsföretag i Göteborg och hon flyttade till Paris och jobbar på ett företag som bygger helikoptrar”. Själv syns han i den bakersta raden längst till höger.

Joakim Wessman har varit Lindesberg trogen. Han kommer från ett jordbrukarhem utanför Frövi, gick i Fröviskolan och på Lindeskolan, han bor i Grönbo Herrgård och är styrelseordförande i Bergslagens Sparbank. Han har advokatfirman Masada och sysslar mycket med juridisk utbildning för företag både i Lindesberg och utanför. Hans arbetsdagar handlar också mycket om konsumenträtt. Det kan bli ett eller annat brottmål också.  Han återvänder gärna till Lindeskolan för att ge litet lektioner i juridik.
– Jag tycker det var en bra tid, när jag gick på Lindeskolan och jag vill gärna återgälda det, säger Joakim Wessman

 

2000 – talet utanför Lindeskolan
Spadtaget för Lindesberg Arena togs 2009 och anläggningen var ständigt förekommande i nyheterna – inte bara för idrottens skull. Hösten 2011 tar Egeryds Fastigheter över Arena-bolaget och på våren 2012 sägs all personal upp för att sanera ekonomin. På hösten tar kommunen tillbaka driften.

Kyrkberget är en pågående kommunal historia. Här byggs en förskola, och området blir kommunalt naturreservat – ett beslut som rivs upp efter några år. Arnold Bengtsson (S) avgår som kommunalråd och lämnar alla uppdrag efter turerna runt Lindesberg Volley och det s k skenkontraktet med en utländsk spelare. 

Förslaget om en stor köpgalleria presenterades, men har skrinlagts och kommunledning och fastighetsbolag har presenterat ett nytt centrumförslag. Resecentrum ska byggas om och det blev inget av planerna på bostäder på Parkudden. Strandskolan blev bostadshus och Stadshotellet gick i konkurs, men driften togs över av fastighetsägaren Egeryds Fastigheter.

Strandpromenaden får en ny brygga nedanför kyrkan – Kyrkbryggan. Kommunen och landstinget har kommit överens om en ny vårdcentral i kvarteret Bulten öster om järnvägen.

I valet 2014 blev Sverigedemokraterna näst största parti i Lindesbergs kommun. Socialdemokraterna och Centern tar över och kör ett majoritetsstyre. 

Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely och SAAB till holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars. Mona Sahlin avgår som socialdemokratisk partiledare, liksom Håkan Juholt innan Stefan Löfvén tillträder. I juli 2011 genomför Anders Bering Breivik massmorden på Utöya och i Oslo. Den arabiska våren inleds liksom kriget i Syrien. Usamah bin Laden dödas av amerikanska soldater, Barak Obama väljs om som USA:s president, Nelson Mandela dör och 14-åriga Malala Yousafzai skjuts i huvudet av talibaner men överlever.

Publicerad 22 juni 2015 klockan 11:07

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Bengt Storbacka (S). Foto: Jennie Einarsson

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs Arbetarekommun där vi på senaste årsmötet gjorde följande uttalande vilket är det jag beskrev i min artikel:
”Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun fortsätter verka för Lindesbergs lasarett dit du alltid kan åka dag som natt i trygg förvissning om att få bästa vård. Sjukvården förändras snabbt och den högspecialiserade sjukvården kostar allt mer. Att organiserandet av välfärden ständigt behöver anpassas i takt med tiden är självklart. Samtidigt står vi upp för en väl fungerande primärvård och verkar för att vårdcentralerna i Storå, Lindesberg och Freja/Frövi-Fellingsbro fortsatt kan ge trygg och nära vård.”

15 april 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle vara kvar på Lindeskolan. Detta var nämligen inget som hade kommunicerats ut inför det kommande mötet på måndag.
– Vi och många fler blev förvånade, säger Sofie Krantz (S).

11 april 2024 klockan 16:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att programmet får vara kvar – och att man istället ska satsa på att ta in fler elever.
– Det här är en jätterolig nyhet och det är jättekul tycker jag verkligen, och det är också bra för branschen, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).

11 april 2024 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB
När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred ...
11 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning
Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. ...
10 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”
Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden röstas igenom, ...
10 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småföretag med färre än 50 anställda större än någonsin i Lindesberg och svarar idag för 34 procent av alla jobb i kommunen.

10 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Conny Ärlerud, ordförande för Moderaterna i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Moderaterna vill ha svar på ett antal frågeställningar kopplat till omstruktureringen av Storå Vårdcentral!

INSÄNDARE/DEBATT: Den fasta läkarbemanningen föreslås tas bort på Storå vårdcentral och ersättas av konceptet “utbudspunkt” som i bästa fall ska bemannas av distriktssköterskor med digitala läkarbesök/samtal eller fysiska läkarbesök då och då. Storå vårdcentral har präglats av god kvalité, patientnöjdhet och kontinuitet i behandlingen och mötet med patienten. Mycket av detta tack vare att den vårdcentralen olikt många andra i länet varit bemannad av just fasta distriktsläkare.

9 april 2024 klockan 15:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig ...

Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket som är kommunen största kök och står för hälften av alla offentliga måltider som serveras. Foto: Jennie Einarsson

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras

Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en näringsrik och god mat till alla som tar del av kommunens offentliga måltider. Därför har representanter från sex olika kök i kommunen gått samman i en projektgrupp för att med gemensamma krafter ge recepten ett lyft.
– Det är väldigt kreativa människor som är med, alla har mycket bra idéer. Vi skruvar på recepten och testar olika varianter, säger Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket.

8 april 2024 klockan 11:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets ...

Inför beslut om Storå vårdcentrals framtid

INSÄNDARE/DEBATT: Jag är säker på att vi alla vid det här laget är medvetna om de besparingar som regionen st...

Det är snart dags att börja ro!

INSÄNDARE/DEBATT: Kan vi bygga om några skolhus på västra delen av Lindeskolan, till lägenheter med ett fantastiskt läge ...

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Willhelm Sundman (L). Foto: Pressbild

Liberalerna vill att Region Örebro län ser över förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel

PRESSMEDDELANDE: Liberalerna i Region Örebro har lämnat in en motion till Regionfullmäktige om att säkerställa att narkotikaklassade preparat inte hamnar i kriminellas händer.

3 april 2024 klockan 11:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka om sjukvården, lasarettet och vårdcentraler
INSÄNDARE/DEBATT: Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun vill att primärvården i Storå, Lindesberg, Frövi och Fellingsbro erbjuder en trygg och...
2 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kristdemokraternas inställning i ärendet om estetprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: KDs inställning att undervisningskostnaden för gymnasieskolan behöver komma ner i kostnad till förmån för ...
2 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-25

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-21

2024-03-21

2024-03-20

2024-03-20

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-16 07:17