Då man ser till framtiden

Folk pratar om att man ska leva i nuet. Men vilken tråkig krönika detta skulle bli om jag endast skriver om vad jag gör precis i detta nu. Istället blickar vi framåt och ser till 2016 och på vad som komma skall. Trots att 2016 kommer bli ett internationellt volleybollår, med OS i Rio och ny förbundskapten till damlandslaget, så är det en annan angelägenhet som jag vill diskutera.

Även om svenskar fortfarande är långt ifrån ett olympiskt spel så tror jag vi har något på gång i vår landslagsverksamhet. Herrlandslaget har det varit mycket prat om, inte minst under 2015 med tanke på EM-kvalet, men jag har en känsla av att det nu även är dags för damerna att ta ett steg framåt. En ny förbundskapten har anlitats i form av Ismo Peltoarvo och spelarmaterial finns det mer av än på länge. Vi har spikertvillingarna Lazic som spelat på högsta världsnivån under ett antal säsonger nu och börjar närma sig den absoluta toppen. Vi har Isabella Haak på högerkanten som endast behöver några år till innan hon också tillhör världseliten. För att inte tala om de andra kvinnliga spelare vi har ute som proffsspelare i Europa och på collegespel i USA. Fysik, utvecklingspotential och vilja finns det mer av hos de svenska kvinnliga volleybollspelarna nu än vad vi sett på länge. Det enda som oroar mig är den där passarpositionen. Hur Ismo Peltoarvo har tänkt att lösa den biten vet jag inte men han har där en riktigt tuff nöt att knäcka. Lyckas han dock med det så kan 2016 bli början på något riktigt stor för svenska damlandslaget.

Det går framåt för svensk landslagsvolleyboll men olyckligt nog ser det väldigt glest ut bakom den absoluta toppen. Vi har endast åtta lag i damernas elitserie, ytterst få av dessa med fulla trupper, och jag är tveksam till att vi kommer få se tio lag i serien till hösten heller. Det jag därmed önskar mig av 2016 är det som ligger mig närmast hjärtat. Jag vill se en ökad mängd volleybollspelare i Sverige. Att få se ett välspelat OS eller ett svenskt landslag som går framåt är visserligen väldigt glädjande men det är inte lika väsentligt för utvecklingen av volleybollen i vårt land. Jämfört med 2014 fick vi se en liten förbättring på Junior-SM 2015 med lite fler kvalande lag. Men antalet ungdomslag i Sverige har gått ner stadigt det senaste decennierna och på herrsidan finns det egentligen inte längre någon anledning att ha ett kval längre då alla anmälda lag kommer med i slutspelet. Ser man till Riksidrottsförbundets senaste statistik så har vi dock en enastående förbättring inom volleybollen där antalet utövare har mer än dubblats mellan 2012 och 2013, från 8 944 utövare till 21 261. Jag väntar fortfarande på statistiken om 2014 för att se om fenomenet beror på den stora mängden barn som börjat med kidsvolley eller om det endast är en felräkning av RF.

Jag hoppas nu innerligt att alla svenska volleybollklubbar under 2016 kan inse att det är här alla deras resurser ska läggas. Spendera inte era pengar på att köpa in en extra utländsk spiker, för som vi kan se på trenden i landet så är detta inte medlet för långsiktig framgång. Den där spikern kanske tar hem ett SM-guld åt klubben och kortsiktigt kan jag förstå att det är vad man vill ha. Men fortsätter trenden inom vår idrott i samma riktning som den gjort de senaste decennierna så finns det snart ingen titel kvar att vinna. Här vill jag prisa Sollentuna som ofta ställer upp med ett elitlag utan utländska proffsspelare och får resultat därefter. Men ser man till mängden spelare de har i sin klubb så gör de stordåd. Investera i barnen som funnit vår idrott, lägg resurserna på att hitta ledare så de kan fortsätta spela, bry er inte om hur bra eller dåliga de är eller blir, låt dem spela. Ta med dem på så mycket elitmatcher som möjligt, låt dem få förebilder inom idrotten, personer de vill efterlikna och på så sätt får de en show värd att komma tillbaka till. Någonstans bland alla de barn som idag knappt förstår vad ordet bagger betyder finns nästa Marcus Nilsson, nästa Bengt Gustafsson eller nästa Isabelle Haak. Det gäller bara att vi ser till att de får chansen att uppnå sin potential. Och skulle det mot förmodan vara så att ingen av de barn som idag håller på med volleyboll någonsin blir en världsstjärna så spelar det egentligen ingen större roll. Har vi gett dem ett intresse för livet så kan volleybollen vara nöjd med det.

Publicerad 3 januari 2016 klockan 18:09

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på grund av det rådande coronaläget och gällande förbud för folksamlingar med fler än 50 personer. Dock är eventet inte inställt – men framflyttat till september istället.
– Vi har naturligtvis följt utvecklingen med coronasmittan och förstod att det kan komma att påverka oss också, berättar Kristoffer Schöldström, ordförande för SHRA Lindesberg.

2 april 2020 klockan 11:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att läktarna stod tomma så höll Rimbo ett övertag under hela matchen och även om LIF spelade upp sig och fick chansen att kvittera under de sista minuterna så var det en dyr miss från de orangeklädda som avgjorde matchen.

15 mars 2020 klockan 17:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

ARKIVFOTO: LindeNytt

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska volleybollförbundet via sin hemsida att slutspelets kvartsfinaler som skulle spelas under helgen nu ställs in.

14 mars 2020 klockan 11:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in
Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att kvällens innebandymatch i...
13 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Slutspelet inleds i kvartsfinalen
Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets kvartsfinal, efter två veckor ...
12 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Hemmaförlust utan publik
Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska Handbollsförbundet genom ett pressmeddelande att kvällens hemmamatch mot Aranäs kommer att spelas inför tomma läktare.

11 mars 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, WSK slutade trea i Division 2-tabellen och hade därför ingen talan i val av motståndare där tabelltvåan IFK Arboga blev tilldelad att spela sitt slutspel mot Lindesberg.

11 mars 2020 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan

Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med ...

Sista hemmamatchen väntar för LIF

På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF...

bildspel Libo Cup blev en succé

Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo ...

Annons

Foto: Timmy Lundegård

Seger när WSK avslutade damtvåan

Det var dags för WSK Lindesberg att avsluta sin säsong i damtvåan där de under söndagen tog sig till vidarespelets tabelletta Kumla, bortamatchen inleddes tungt för WSK som först i den sista perioden kom in i spelet men trots detta lyckades man ändå tvinga in matchen i ett förlängningsspel.

8 mars 2020 klockan 20:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Loppet om Elitseriekvalet är över

Handbollsallsvenskan närmar sig sitt slut och under lördagen åkte LIF Lindesberg till Stockholm för att ta chans till ...

bildspel Målrik avslutning av herrtvåan

Det haglade med mål i Stadskogsskolans idrottshall när herrtvåans grundserie skulle sätta punkt för säsongen, hela 19 mål...

Herrtvåan avslutas med hemmamatch

Det är dags att sätta punkt för grundspelet inom Division 2, WSK Lindesberg är redan klara för slutspel men har en sista ...

LIF inkasserar två viktiga poäng

Det bjöds på en målrik match när tabelljumbon Boden BK HF gästade arenan under söndagseftermiddagen, trots en jämn fö...

Tuff match för WSK i sista hemmamatchen

Med tre raka segrar bakom sig sågs WSK Lindesberg lite som favorit i B-slutspelsmatchen mot Pålsboda på hemmaplan, ...

Playoff-äventyret fick ett tidigt slut

Efter gårdagens succé i Lindehov hade ännu fler supportar samlats för att heja fram Lindlöven till seger i den avgö...

Arkivbild Foto: Okänd

Förlust i sista bortamatchen

Med WSK Lindesberg klara för slutspel inför herrettan så begav sig laget till Fagersta för att spela grundspelets sista bortamatch där Per-Ols IBF stod för motståndet, trots ett 3-målsunderläge inför den sista perioden så reste sig WSK och såg länge ut att kunna vända resultatet till sin fördel med fick se sig slagna med 35 sekunder kvar.

29 februari 2020 klockan 20:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley är klara för kvartsfinal
Det var ett formstarkt Linde Volley som befann sig i skånska Svedala för grundsäsongens sista bortamatch, väl på plats så bjöd Linde-laget på ...
29 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven segrade Playoff-matchen
Med säsongens högsta publiksiffra på Lindehovs läktare så blev det ett högljutt jubel när Lindlöven tog hem en playoff-seger mot det gästande...
28 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

WSK tar sikte mot slutspelsseger
Med tre raka segrar bakom sig så ser det ut som att WSK Lindesbergs damlag kommer att fortsätta nästa säsong i division 2, B-slutspelets ...
28 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-23

2020-02-23

2020-02-22

2020-02-21

2020-02-20

2020-02-20

2020-02-19

2020-02-17

2020-02-16

2020-02-16

2020-04-07 18:08