Ceder om turerna kring arenan

Klockan 15:00 idag, måndag, har beslutande kommunstyrelsen kallat till ett extra möte. Detta med anledning av situationen med Lindesberg Arena.

Inför dagens möte har KS-ordföranden valt att yttra sig om den situation som råder samt hur han ser på Vänsterpartiets utspel i media och konsekvenserna av det. LindeNytt publicerar Anders Ceders skrivelse i sin helhet nedan:

Lindesberg Arena – en guldklimp i Bergslagen
Lindesbergs kommun är en stolt idrotts- och kulturkommun med både stor bredd och djup i de ideella verksamheterna. Vi är också en stolt gymnasiekommun där idrotts- och kulturprofil är framträdande med bland annat riksgymnasium för judo. Under en lång tid har det framgått att kulturskolan och idrotten på Lindeskolan var i skriande behov av nya lokaler. Konkreta diskussioner började 2004-05 för att resultera i att Kulturrum och Lindesberg Arena invigdes under 2010. Diskussionerna var vida, skulle vi docka en hall utan egentliga publikplatser till den gamla byggnaden eller skulle vi utforma en arena med speciallokaler för olika verksamheter och publika möjligheter för kultur och idrottsevenemang som elithandboll, volley, RG, judo, bowling Harmonicaprice m.m.

Vi föll för det senare alternativet.

En stor politisk majoritet insåg att Lindesberg arena och Kulturrum har och kommer att ha ett stort attraktionsvärde för vår gymnasieskola, för vår kommun och för vår del av Bergslagen.

Planeringen av verksamheten och driften av arenan med bowling och restaurang kom av olika anledningar igång väldigt sent. Alternativet vi valde var föreningsdrift då Lindeskolans IF, Frövi judo, Stråssa gymnastikförening och Linde Volley visade starkt intresse för att tillsammans driva arenan. Dessa ideella idrottsföreningar startade Arenabolaget AB för att organisera driften. Detta är naturligtvis ett privat bolag men ägarna är 4 ideella idrottsföreningar vilket bör läggas på minnet. Man utsåg en styrelse som inte var direkt knutna till någon av föreningarna.

Med drygt ett års erfarenhet av Lindesbergs arena har vi dragit många lärdomar.
Lindesberg arena är dels vår gymnasieskolas lokaler för idrott och hälsa under dagtid, dels lokaler för fritidsverksamhet på kvällar och helger och dessutom överlappar bowling och restaurangen dessa tider.
Detta lägger begränsningar hur arenan kan användas. Vi sa direkt nej till spelautomater och restaurangen har begränsat serveringstillstånd jämfört med liknande anläggningar. Detta har direkt påverkan på ekonomin.
Gymnasieskolan har företräde till alla lokaler under skoltid vilket har hindrat en del uthyrning. Skadegörelse har betytt mer underhåll än beräknat.
Glädjande nog har aktiviteterna i arenan varit betydligt större än förväntat vilket lagt ökade kostnader på städ och underhåll.

Restaurangen och bowlingen bär sin ekonomi men klarar inte att fylla upp för ökat vaktmästeri, städ och liknande verksamheter som servar skolans och fritidens aktiviteter.

Vänsterpartiet har i sina utspel hävdat att vi med skattemedel stödjer privat verksamhet och i det sammanhanget ska man förstå att det är restaurangen som får stöd och därmed konkurrerar på osunda villkor med andra näringsägare.

Med hänvisning till ovanstående kan man konstatera att de avgiftsbelagda verksamheterna drar sina egna kostnader medan skolans och föreningsverksamheten inte gör det. Det är helt enkelt så att kommunens ersättning till bolaget är för låg för skolverksamheten och för fritidsverksamheten. Med efterklokhet borde man insett detta men erfarenhet av liknande verksamhet har inte gått att få och tidspressen vid starten var för hög.

Att nu lägga skulden på arenabolaget och därmed de fyra föreningarna ser jag som orimligt.
Vi har under många år diskuterat föreningsdrivna anläggningar som ett sätt att lösa kommunens kostnader för bland annat ishallarna. Nu har vi skaffat oss en erfarenhet av detta.

Att som vänsterpartiet lägga en skugga över ideellt arbetande människor i föreningarna och i bolagsstyrelsen kommer inte att underlätta rekryteringen till den enorma folkrörelse idrotten är.

Lindesbergs arena har kostat mycket pengar – låt oss med gemensamma positiva krafter utveckla den attraktionskraft den har och locka folk till vår kommun för korta eller långa vistelser så vi fyller hotellbäddar, restauranger och affärer.

Och allra viktigaste – Lindesberg Arena och Kulturrum ska locka elever från när och fjärran till Lindeskolan samtidigt som det är det självklara valet av gymnasieskola i norra Örebroregionen.

Publicerad 31 oktober 2011 klockan 08:58

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En av Sveriges mest älskade artister avslutar sin sommarturné i Lindesberg. Foto: Pressbild

Ulf Lundell till Lindesberg i sommar

Den 29 augusti avslutar en av Sveriges mest älskade artister, legendaren Ulf Lundell, sin kommande sommarturné i Bergslagen, med en konsert i Lindesberg Arena.
– Det är jättehäftigt, vi är supernöjda! säger Jeanette Andersson på Besök Linde glatt.

27 januari 2020 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsNågra av de skador som två traktorer fick efter lördagens farliga attack mot ungdomar i Lindesberg. Foto: Privat

Stenar och järnrör kastades mot A-traktorer

Vid två tillfällen under lördagskvällen, skall ett antal ungdomar ha kastat stenar mot förbipasserande A-traktorer med rejäla plåtskador som följd. Det förekommer också en uppgift om att ett järnrör skall ha kastats igenom vindrutan på ett av fordonen. Dessbättre skall ingen ha träffats av röret.

27 januari 2020 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen satte stopp för vinglig färd

Sent i lördags eftermiddag satte en polispatrull stopp för en vinglig färd på riksväg 50. Bakom ratten befann sig en ...

Full pott för Lindlöven

Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna ...

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i ...

Nu söker polisen volontärer i lokalpolisområdet. Foto: Polismyndigheten

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta vid polisens sida vid till exempel större evenemang och i andra sammanhang där volontärer kan vara till polisens hjälp.
– Polisvolontärer har betytt mycket för polisen på andra håll, till exempel i Stockholm och närmast i Örebro. Nu utökas den här verksamheten, vilket innebär att även vårt lokalpolisområde ingår och det ser jag som väldigt positivt, kommenterar kommissarie Stefan Toll, lokalpolisområde Lindesberg där även Nora och Ljusnarsberg ingår.

24 januari 2020 klockan 14:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kenneth Andersson och Erik Hammarström är mycket nöjda med den nya lokalen. Foto: Camilla Lagerman

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera är hans fönsterspeglar och ramar välkända i trakten. Sedan årsskiftet huserar hans snickeri i en ny lokal, bara ett stenkast ifrån den förra, något han planerar att visa upp under nästa helgs Vinterspår.

24 januari 2020 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden
Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under torsdagskvällen, under matchens 60 ...
23 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället
Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad Bergslagen så här års. Men då vintern lyser med sin frånvaro...
23 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley
Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Ö...
23 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet

När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig Lindesbergs lasarett på en sjätteplats i kategorin mindre sjukhus 2019. Det är den bästa placeringen man haft sedan rankingen startade 2012.

23 januari 2020 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto FOTO: Fredrik Stenfelt

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både lördagen och söndagen, norrlandslagen Tegs HK Hockey och Piteå HC gästar Lindehov och trots att båda motståndarlagen placeras under hemmalaget i tabellen så väntas det ändå att bli två tuffa matcher där Lindlöven har ett extremt sug på säsongens första hemmaseger.

23 januari 2020 klockan 09:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”

Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan m...

Misstänkt cannabis togs i beslag

Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ...

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar ...

AnnonsSedan i december ger Linde energis stora ackumulatortank ett konstnärligt intryck i mörkret. Foto: Fredrik Norman

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i vintermörkret för förbipasserande. Sedan dess har den nämligen varit upplyst under dygnets mörka timmar, som på sitt sätt skapar ett konstnärligt inslag i industriområdet.
– Det här har varit ett önskemål från styrelsen ända sedan tanken stod färdig, att göra något fint av den, förklarar Johan Gunnarsson som arbetar som tekniker på Linde energi och har ansvarat för att få till en belysning som klarar uppdraget.

21 januari 2020 klockan 15:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur lä...

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras...

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som ...

Gladast på galan var nog Ann-Sofi Karlsson som fick pris för Årets 3-åring med Alonza Foto: Örebrotravet

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser skulle delas ut under kvällen varav 6 av dessa var enbart för Lindesberg-regionen samtidigt som vissa priser delades ut gemensamt med de aktiva från Örebro.

19 januari 2020 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tuff bortamatch för LIF
Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet mot Amo HK v...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken
Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i Lindesberg, och på måndag tar man emot de allra första ...
17 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”
INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras. Moderaterna inser givetvis att många aktörer i ...
17 januari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-27 12:34