Bo Haraldsson vill se privat drift av badhuset

När Lindesbergs kommun på det glada 80-talet beslutade att bygga badhuset Vargkällan ansåg vi i miljöpartiet att det fanns andra sätt att använda pengarna på, skriver Bo Haraldsson i en debattartikel. Han fortsätter: Bygget blev betydligt dyrare än beräknat och när man tittar på kartan kan man undra om det verkligen är nödvändigt med tre äventyrsbad så nära varandra? Jag tänker då på Arbogas, Örebros och Lindesbergs anläggningar. Hade vår kommun framstått som hopplöst omodern och tråkig om vi låtit bli äventyrsdelen eller valt en enklare variant?

Förutom de pengar som fick lånas upp till bygget och nu kostar dryga räntor och amorteringar, har badet blivit eftersatt genom åren vad gäller underhåll av hus och inventarier. Badet drevs några år som ett kommunalt bolag men det gjorde inte saken bättre och är sedan ett par år tillbaka under kultur- och fritidsnämnden.
Idag ligger det årliga underskottet på ca 5,5 miljoner. Det har dessutom under åren varit problem med både arbetsledning och arbetsmiljö.
Det framstår med all önskvärd tydlighet att de kommunala tankemässiga och ekonomiska resurserna inte räckt till!

Våren 1999 meddelade så Carina Östrand, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att hon fått kontakt med ett bolag vid namn Nautilus som med framgång tagit över driften vid flera kommunala bad runt om i landet. De har också verksamhet i andra länder. Delar av kommunstyrelsen deltog i en liten studieresa till Arboga och Örebro och besökte tre anläggningar. Vi fick också företagsidén förklarad för oss. Den byggde på olika överenskommelser mellan badhusägare och bolaget där man tog över hela eller delar av marknadsföring, drift av bad, motionsanläggning eller vad som var aktuellt.
Företaget hade en mycket tilltalande friskvårdssatsning där man vände sig till arbetsgivare, både privata och offentliga, och erbjöd olika aktivitetspaket för de anställda: föreläsning om kost, motion och hälsa, och rabatterbjudanden till de gym och bad där Nautilus var etablerat med bland annat egna träningsmaskiner och instruktörer. Detta upplägg ger möjlighet till flera vinster: arbetsgivare får friskare personal och mindre kostnader för sjukfrånvaro. Arbetstagare blir friskare och får mindre lönebortfall, mindre medicin- och sjukvårdskostnader. Badhusägaren (kommunen) får en partner med mera erfarenhet och riskkapital, det vill säga mer folk i huset till en lägre kostnad. Slutligen ser säkert Nautilus till att de också tjänar på affären.

Visst ser det tilltalande ut! Tyvärr verkar det hela rinna ut i sanden för Lindesbergs del, Carina Östrand har vid flera tillfällen talat om en seminariedag om badet och Nautilus för att vi skulle kunna komma till något beslut. Inget i den vägen har dock hänt. Tråkigt tycker jag. När Nautilus-alternativet kom upp fick också en illa underbyggd protestskrivelse från personalchef Eva Wahlsten med flera ett onödigt stort genomslag. Skrivelsen gick ut på att kommunens anställda som utnyttjade en lokal i anslutning till badet, där man bland annat har arbetsskadeförebyggande träning (MAS), inte ville riskera att möta de stylade och vältrimmade bodybuilding-fantaster man antog att Nautilus skulle locka till huset.
Vilka belägg fanns för detta?

Nej, förslaget att låta Linde Energi driva badhuset ser ut som ännu en eftergift till dem i kommunledningen som har så svårt att se privata alternativ i kommunal verksamhet. Eller är det ett sätt att desarmera det moderata förslaget om en kommunal koncern. Jag tycker att Nautilus och andra intressenter skall få möjlighet att lägga anbud på driften av Vargkällan. Det kommunala alternativet verkar i detta fall ha gjort sitt.

Nautilus: Platser>> Deras gym>>

Publicerad 19 april 2001 klockan 14:54

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Alla våra sjukhus kommer att behövas för att vi ska klara vårduppdraget

INSÄNDARE/DEBATT: Tillgång till en god hälso och sjukvård är en viktig fråga för oss som medborgare, därför skapar förändringar inom hälso- och sjukvården mycket känslor och oro. Många är oroade över de små sjukhusens framtid och det finns en farhåga om att förändringarna innebär att människor söker sig bort och att det ska inverka negativt på inflyttning och möjligheten att rekrytera medarbetare.

25 februari 2020 klockan 14:28 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

AnnonsBokrean 2020 är igång. Foto: Fredrik Norman

Bra fart på bokrean redan i ottan

Med lite nattgrus kvar i ögonvrån dök de första kunderna upp på årets bokrea redan när dörrarna till Blombergska Bokhandeln öppnade i arla morgonstund. För bokhandlarna Nelzén är detta den 33:e rean i ordningen och man upplevde årets REA-start som god.
– Vi har hållit på så länge nu, att det går lite rutin. Men det går inte att blunda för att det här fortfarande är den viktigaste dagen på året för oss, berättar Olle Nelzén som driver Blombergska Bokhandeln tillsammans med sin bror Per.

25 februari 2020 klockan 09:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Två broar blir en och Loppholmsbadet skrinläggs

Att ersätta både Gröna bron och Fackverksbron med två nya broar, skulle innebära en kostnad om minst 20 ...

Olaga intrång på byggarbetsplats upptäcktes via övervakningssystem

Natten till i lördags larmade ett vaktbolag polisen, att man via övervakningskameror ...

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade ...

Antonia Babic visade upp sig och blev Lindes bästa poänggörare Foto: Hasse Persson

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley

Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen obesegrade Engelholm gästade Lindesberg Arena, trots det tuffa motståndet visade hemmalaget sin sanna kapacitet och bjöd publiken på en rysare som de sent kommer att glömma.

23 februari 2020 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Hasse Persson

Tråkig förlust efter långresa

Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och när slutsignalen ljöd var det hela åtta mål som skiljde lagen åt, något som förvärrar LIFs tabellsituation då det nu är fem poäng till Elitseriekval och tre poäng till det nedre kvalstrecket.

22 februari 2020 klockan 18:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley går in för säsongsavslutning
Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där tabellettan Engelholm gästar ...
21 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil
Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson Bil AB i Lindesberg. - Vi har fört ...
21 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start
Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på Kullgatan, som två gånger i veckan nu under våren ...
21 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Terry Evans tackar för sin tid i Fanthyttan. Arkivfoto: Ida Lindkvist

Terry Evans säljer kursgården – dags för nästa fas i livet

Efter 15 års verksamhet har mediet Terry Evans fattat det svåra beslutet att sälja sin kursgård Gamla Byskolan i Fanthyttan.
– Jag vill tacka alla som har besökt skolan under åren, men nu är det dags för nästa fas i livet, berättar Terry för LindeNytt.

21 februari 2020 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Markus Lundin, Kristdemokraterna i Lindesberg. Foto: Per Johansson, Procard AB

Lundin: ”KD i Lindesberg vet inte mer än vad andra partier borde veta”

INSÄNDARE/DEBATT: Vi ville med vårt uttalande från årsmötet bara påvisa vår oro över hur situationen på Lindebergs Lasarett utvecklats under hösten 2019 och inledningen av 2020. Efter det beslut som togs hösten 2019 att skära ned på kirurgiska akutverksamheten mellan 21:00-07:30 så har det uppstått en stor oro över att hela akuten kommer att avvecklas på sikt, vilket faktiskt har hänt på närliggande länssjukhus.

21 februari 2020 klockan 09:39 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dags för historisk match i parahandboll

I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i ...

Ombyggnad av Kristinavägen mot framtida översvämningar

I början av 2010-talet drabbades Lindesbergs centrala fastigheter av översvämningar vid flera tillf...

Linde energi når ännu en milstolpe i miljöarbetet

PRESSMEDDELANDE: När Linde energi förra året vädersäkrade ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg...

AnnonsStraffläggning avgjorde onsdagens match mot Borlänge Foto: Timmy Lundegård

En våldsam rysare avslutade AllEttan

Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två snabba mål tog matchen in i övertid och sedan straffavgörande, med fem straffskott per lag så var det en jämn kamp som väntade där det sista skottet skulle bli matchavgörande.

20 februari 2020 klockan 00:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo

I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-...

Dumpade möblemang – efterlämnade namn och adress

Någon eller några har dumpat gamla möbler och inredningsdetaljer på industriområdet i anslutning ...

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan

Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande ...

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn...

Beslut i BUN: Nya tag för Vedevågsskolan

Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda mö...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Sebastian Cehlin, Oppositionsråd (M) Region Örebro län. Foto: Moderaterna

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den innehöll en rad olika förslag på effektiviseringar inom hälso och sjukvården i Region Örebro län.

17 februari 2020 klockan 14:21 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar
Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s klass 1-varning från i sö...
17 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén
En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att krossat sina motståndare i den andra ...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Dubbelt jubel hos LIF
LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-16

2020-02-14

2020-02-14

2020-02-14

2020-02-13

2020-02-13

2020-02-13

2020-02-12

2020-02-12

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-25 17:45