Elvis och Sead i ett hav av blommor

Blomsterprakt hos ny handelsträdgård

Många är vi på väg från Lindeberg norrut, som funderat över vad det är som händer mitt emot infarten till Stadsskogen 2.- Vi startade bygget den 3 maj förra året, säger Elvis Karaosmanovic. Och äntligen kan vi nu på onsdag den 1 maj öppna Linde Handelsträdgård.

Det är alltså en handelsträdgård som ska rymmas innanför väggarna på de fastigheter vi sett växa fram under det senaste året. Idag finns här fyra växthus och en huvudbyggnad som till stor del kommer ha plats för lager och kontor. Man kan säga att Linde Handelsträdgård är en utvidgning av torghandeln som idag finns på Varuhallstorget.

– I tretton år har jag i ur och skur stått på torget och sålt blommor. Men nu har jag tröttnat på regn, kyla och blåst, säger Sead Karaosmanovic.

Att varje försäljningsdag vara tvungen att lägga över tre timmar på att ställa i ordning allt på morgonen för att sedan plocka ned allt igen på kvällen, gjorde att familjen Karaosmanovic till slut bestämde sig för att starta en alldeles egen handelsträdgård. När man äntligen hittade marken att bygga på, så var inte beslutet svårt.

– Men, poängterar Sead, vi kommer fortsätta med vår torghandel precis som tidigare. Torget blir ett bra komplement till handelsträdgården. Samtidigt kommer vi kunna förse oss själva med de blommor vi sedan säljer på torget.

– Vi har ju också kunder som inte kan ta sig hit ut, säger äldste sonen Elvis Karaosmanovic. Och står inte vi på torget blir det ju ganska tomt där.

Linde Handelsträdgård kommer alltså vara öppen också för allmänheten. Och lagom till öppningsdagen den 1 maj kommer tre av de fyra växthusen vara fyllda med massor av vår- och sommarblommor. Det fjärde växthuset blir klart under maj månad.

Tanken är att man i framtiden ska odla alla sina blommor själva men eftersom installationen av vatten och avlopp försenades så lyckades man inte få fram egenodlade blommor till årets vår- och sommarsäsong.
– Alla våra höstblommor kommer vi däremot att ha odlat helt själva, säger sonen Elvis.

Försäljning av inom- och utomhusblommor man själva odlat blir företagets självklara kärnverksamhet. Men man kommer också att komplettera sortimentet med till exempel blomjord och krukor. Däremot kommer man inte, åtminstone till en början, att tillhandahålla till exempel träd och buskar.
– Vi vill inte börja konkurrerar med Plantmarknaden inom ett område som de är både stora och kunniga på, säger Elvis. Men vi tror det finns ett behov av att kunna tillhandahålla blommor året runt.

Arbetsinsatsen familjen Karaosmanovic gör är imponerande, det förstår man när man står och tittar sig runt. Och även om ingen direkt vill berätta hur stor den ekonomiska insatsen är, så förstår man att även den är respektingivande.
– Även om det har varit många långa och smutsiga dagar det senaste året, så är det inget jag vill ha ogjort, säger Elvis.

I familjen Karaosmanovic finns förutom pappa Sead och sonen Elvis, också av mamma Zemina som har dagens arbetspass på torget, och så yngsta sonen Edis. Alla kommer på ett eller annat sätt vara engagerade i arbetet vid handelsträdgården. Samtidigt tror familjen på framtiden och hoppas kunna anställa en eller två personer till hösten.
– Vi måste bara känna att vi får det att gå runt först, säger Elvis.
Men så är det nu äntligen dags för familjen Karaosmanovic att slå upp portarna för sin stora satsning.

– Den 1 maj slår vi upp portarna och har öppet mellan 10 – 15. Då är alla hjärtligt välkomna för att se hur det blev. Samtidigt blir det massor med fina extraerbjudanden, och vi bjuder på korv och fika, avslutar Elvis Karaosmanovic.

Publicerad 26 april 2013 klockan 17:51

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Den gamla vårdcentralen byggs om till bostäder. Foto: Fredrik Norman

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex anbud har inkommit under upphandlingstiden – och det visade sig bli ovanligt stora skillnader i prisbilden bland de som räknat på jobbet.
– Jag har aldrig varit med om att det är sådan spridning på priset, det var väldigt överraskande, säger Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.

26 maj 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

Fredrik Klingvall hämtade varor från flera av dagens medverkande företag, här från Harparboda Gård. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och initiativtagarna var mer än nöjda.
– Det här blev ju succé! utbrast Björn Johansson som tillverkar fårglassen En får tacka.

13 maj 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Drömjobbare, här tillsammans med Janis Lancereau från Startcentrum (t.v) Foto: Bergslagens Sparbank

Rekordår för Drömjobbet

Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva sina vingar som företagare under sommaren.

12 maj 2020 klockan 13:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare
För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet, Café Oscar, skulle stängas för gott då Lindesbergs Stadshotell ...
11 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LindeDagen 2020 ställs in
Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs kommun samt en ...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd
Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens Sparbank att avsätta en miljon extra i föreningsstöd...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Café Oscar stängs för gott. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att öppnas sedvanligt i år. Och inte nästa år heller. Det lilla sjönära kaféet kommer nämligen stängas för gott och lokalerna skall användas för ett annat ändamål i fortsättningen. Detta uppger hotellchef, Jesper Damström.
– Just nu kan jag tyvärr inte berätta närmare om våra planer, det får vi återkomma till när det är läge, säger Damström i en kommentar.

28 april 2020 klockan 08:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu är årets sommarlovsprogram släppt. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till traktens lediga barn och ungdomar, tack vare ett tillskott av statliga pengar. I år uteblev bidraget vilket fick kommunen att ta saken i egna händer och avsätta en miljon kronor för ändamålet.

24 april 2020 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs ...

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros

PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta ...

Annons

Foto: LaserTryk.dk

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården

Lindesbergsföretaget Bildmakarna – som numera även har säte i Västerås – har tillsammans med sin samarbetspartner i Danmark, LaserTryk.dk, börjat producera skyddsvisir för användning inom vården. Man uppskattar produktionskapaciteten som mycket hög – och kostnaden som mycket låg.
– Man räknar med att kunna tillverka 500 000 visir per dygn, teoretiskt sett, berättar Rolf Karlsson, Bildmakarna.

20 april 2020 klockan 16:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sparbanksbonus tidigareläggs för att stötta den lokala handeln

PRESSMEDDELANDE: Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas ut redan nu – ett ...

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det ...

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare - i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför...

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas ...

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet ...

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. ...

En del av det glada gäng som idag packar varor för fullt. Foto: ICA Supermarket Lindesberg

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar.
– Det är ett kvitto på att folk bryr sig och har tagit till sig informationen om att inte vara ute och handla om man är sjuk eller i riskgrupp, berättar Carolina Eriksson på Ica Supermarket i Lindesberg.

27 mars 2020 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer
Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt med personal, som under ett antal timmar kommer att hjälpa pensionärer frå...
26 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd
En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i ...
25 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så skall företagen stöttas i krisen
PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen en ...
25 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-17

2020-03-16

2020-05-30 13:27