Blandade känslor inför fortsatt ombyggnad i stan

Butiksinnehavare som berörs av årets arbete av Kristinavägen reflekterar över situationen med både positiva och negativa tankar och åsikter. En av de som tycker kommunen bör tänka till ordentligt innan man sätter spaden i marken är Lena Torsborn som driver Linde Hälsokost på Kristinavägen i det kvarter som i vår blir aktuellt för ombyggnad. Och hon liksom några andra i kvarteret trodde inte det skulle komma så snart. – Nää, dra på trissor! Det hade jag inte en aning om. Ska det ske nu alltså, utbrister en minst sagt överraskad Lena när vi pratar om vad som komma skall. –Jaha, då får vi hoppas att man tänker till lite så att arbetet inte stryper trafiken och genomfarten helt och hållet, säger Lena och blickar ut på Kristinavägen från sin lilla hälsokostbutik.

Något flera butiksinnehavare känner viss oro över är just parkeringsmöjligheterna i anslutning till Kristinavägen. Parkeringsfickor är inget att ha, menar Lena Torsborn. –Om man nu måste ha dessa avrundningar så räcker det väl ändå med en bubbla i kvartershörnet. De här parkeringsfickorna med sina avrundningar är bara tok, säger Lena.
Längre ned på gatan ligger klädbutiken Grön & Blå. Gun Ardesjö känner liknande inför ombyggnaden, men är överlag väldigt positiv till att kommunen gör något åt den tidigare så tråkiga gatan. –Det man bör vara mycket rädd om är parkeringsplatserna. Anledningen till att jag flyttade min butik från Kungsgatan till Kristinavägen var just på grund av att det var dåligt med parkeringar på Kungsgatan. Kan kommunen bara lösa det på ett snyggt sätt med bra parkeringsmöjligheter så kommer det här nog att bli jättebra. Kristinavägen är ju trots allt inget vidare som den varit. Jag är därför mycket positiv till att man gör gatan lite finare än den varit, säger Gun Ardesjö.

I motsatta hörnet från Grön & Blå finner vi ytterligare en klädbutik, Antoinette Collection. Annette Jacobsson känner mest oro för tiden för själva arbetet. Att det sedan blir fint och trevligt är hon övertygad om, och att det inte påverkar hennes butik negativt trots att parkeringsplatser försvinner i kvarteret. -Det viktigaste som jag ser det är att man inte stänger båda korsningarna under tiden för själva arbetet. Det vore förödande annars. Kan de bara göra det här utan att strypa trafiken helt så kommer det nog gå bra, kommenterar Annette Jacobsson med klädaffären Antoinette Collection.

Den viktigaste frågan gällande parkeringsplatserna tycker Conny Englund på Team Sportia inte handlar om hur många parkeringsplatser som får finnas kvar. Det är snarare hur de används, och av vilka, som är viktigt att se över. –Det är sedan länge känt att parkeringsplatserna används på fel sätt. Platserna ska vara för kunder eller andra med ärenden på Kristinavägen. Som det är nu är det många som arbetar i stan som gärna ställer bilen på gatan istället för på någon av de stora parkeringarna som t ex parkeringshuset. Det är helt fel tycker jag och något som måste lösas, speciellt nu när gatan byggs om, kommenterar Conny Englund. Frånsett parkeringsplatserna är det bara positiva tankegångar från Team Sportia idag. –Tidigare såg ju gatan ut som rena vilda västern-gatan. Jag tycker det blir bra med det nya på många sätt och vis. Och vi måste ju våga testa något nytt för att utveckla staden, menar Conny.

Arbetet med Kristinavägen kommer alltså att påbörjas nu i vår. Ännu är det oklart hur mycket man kommer kunna göra i år. Det beror helt på hur mycket pengar som avsätts för årets etapp berättade Jan Gustavsson tidigare. –Troligtvis blir det mer än ett kvarter, men jag törs inte lova det. Om så blir fallet är det inte heller säkert att det blir två kvarter i samma riktning. Det kan lika gärna bli ett kvarter norrut också.

Just kommunikationen mellan näringsidkare på Kristinavägen och kommunens ansvariga är mycket viktigt att det fungerar före och under själva arbetets gång. Flera av de vi pratat med hoppas därför att kommunen ska ge bra information till butiksägare för att inte några otrevliga överraskningar dyker upp. –Vi måste ju veta hur det kommer att fungera under arbetet. Detta för att t ex hinna strypa leveranser och annat som kan tänkas bli lite krångligt under själva arbetstiden, säger Conny Englund. –Bara man inte gör som förra gången då arbetet upphörde under sommaren. Man bör nog göra klart allt så fort som möjligt och inte gå på semester mitt i arbetet med det här, tillägger han.
-Hur trafiken ska fungera är för mig mycket viktigt att få veta. Man bör nog tänka till lite där och inte göra som senast då båda korsningar var stängda för trafik. Då kunde man även leda trafiken runt parken, det kan man ju inte här, säger Lena Torsborn.
Angående information till berörda butiksägare meddelar kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson att detta kommer att gå ut till samtliga inom kort.

Publicerad 3 februari 2003 klockan 14:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Socialförvaltningens chef Madde Gustavsson poängterade att vi fortsatt måste hålla i och hålla ut. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Inte läge att slappna av

Under torsdagen genomfördes veckans pressträff med kommunledningen, den tolfte i ordningen med fokus på coronapandemin. Läget ser fortsatt bra ut, men en oro finns att människor nu börjar slappna av och inte följer de satta restriktionerna.

5 juni 2020 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Jennie Larsson

Maskin läckte olja under färd genom bostadsområde

På fredagsmorgonen upptäcktes ett utsläpp av hydraulolja på en längre sträcka i bostadsområdet Brodalen. Det visade sig komma från en maskin som används av PEAB i ett asfalteringsarbete som pågår i Lindesberg.

5 juni 2020 klockan 09:39 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Årets stipendiater utsedda – hemligheten läckte

I vanliga fall offentliggörs årets stipendiater under nationaldagsfirandet i Oscarsparken, men i år ...

Centern sviker akutmottagningen i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Centern, Charlotte Edberger, svarar inte på en enkel fråga från oss två läkare; öronlä...

Replik till Charlotte Edberger (C)

INSÄNDARE/DEBATT: Jag är tacksam för att du tagit dig tid att besvara den debattartikel som Peter Jilke och jag fick ...

Kultursekreterare Sara Sporre är laddad inför helgens firande. Foto: Camilla Lagerman

Årets nationaldagsfirande blir digitalt

De traditionella nationaldagsfirandena runtom i kommunen ställs i år in till följd av coronaviruset och de restriktioner som satts upp för att förhindra en spridning av smittan. Lindesbergs kommun väljer därför att testa något nytt i år, nämligen ett digitalt firande.

4 juni 2020 klockan 15:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kritiserat förskoleförslag dras tillbaka
Under föregående vecka kunde LindeNytt rapportera att Barn- och utbildningsförvaltningen lagt ett förslag om att flytta förskolan Hagas hela ...
3 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bedragaren: ”Din son ligger inför döden”
En äldre kvinna i Frövi blev på tisdagen uppringd av en okänd man, som uppgav att kvinnans son hade varit inblandad i en olycka och var mycket ...
3 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang
Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu ...
3 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man misstänks ha blottat sig för tonåringar vid badplats

En man i 60-årsåldern misstänks ha blottat sig för en eller flera tonårstjejer vid en badplats i Lindesberg. Detta skall ha skett vid lunchtid på tisdagen.
– Patrullen fick tag på en man som stämde överens med signalementet, uppger polisens presstalesperson, Christina Hallin.

2 juni 2020 klockan 14:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Svar på Ingemar Engstrands och Peter Jilkes insändare den 25 maj

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett är en av grundpelarna inom regionens sjukvård. ...

Polisen larmades till bråk i Storå – man i 70-årsåldern misshandlad

Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en ...

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Privatperson hittade granat i ån – polisen spärrade av platsen

På lördagen larmades polisen till centrala Lindesberg med anledning av ett fynd av misstänkt explosivt föremål. Platsen spärrades av i väntan på att föremålet kunde identifierades.
– Det visade sig handla om en rökgranat, som dessutom redan var detonerad, kommenterar Mats Öhman vid polisen.

30 maj 2020 klockan 14:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades

För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevå...

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav...

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Frå...

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan från och med i sommar, något som nu kritiseras kraftigt av pedagogerna på Haga.

27 maj 2020 klockan 10:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar
Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Patroner och vapendel uppfiskat vid Hinsebergsbron
Polisen har tagit i beslag ett antal patroner och en vapendel, som en privatperson hittat i vattnet vid Hinsebergsbron i Frövi. - Det är någon som...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus
INSÄNDARE/DEBATT: För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera sig i den norra länsdelen...
25 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-24

2020-05-22

2020-05-22

2020-05-21

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-19

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-17

2020-05-16

2020-06-06 10:14