Cecilia Jeffner och Christer Trägårdh

Bergslagens Sparbank startar specialistbolag

För att klara alla de krav och tuffa regelverk som väntar svenska banker efter år 2015 bildar Bergslagens Sparbank tillsammans med fyra andra mindre sparbanker ett bolag för specialistfunktioner inom fler avgörande områden.- Genom den här konstruktionen säkerställer vi en överlevnad som fristående sparbank, säger Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank.

Bakgrunden till bildandet av bolaget är den uppstramning av regelverk och krav på kontroll som kommit fram i spåren av de finanskriser som drabbat det svenska och europeiska bankväsendet de senaste decennierna. Det är inte bara de svenska myndigheterna som agerat hårt, utan också EU har genom sina regler för bankernas kapitalkrav lagt ribban för hela det europiska bankväsendet. Det senaste i raden av tuffare krav hittar man i det som normalt kallas Basel III. Här har man ökat kraven ytterligare på bankernas kapitaltäckning och likviditet.

Det krävs spets- och specialistkompetens för att bankerna i framtiden ska klara av implementeringen av de nya regelverken och samtidigt kunna bedriva en kontrollfunktion på ett sätt som följer de regelverk som myndigheterna bestämmer. Christer Trägårdh ser två stora problem med att man som själva inom den egna banken skall skaffa nödvändig kompetens.

– Det vore nästan omöjligt att rekrytera rätt kompetens och det skulle bli oerhört dyrt, säger han.

Lösningen blir nu istället att Bergslagens Sparbank tillsammans sparbankerna i Lekeberg, Södra Dalarna, Bjursås och Norrbärke bildar ett gemensamt bolag som ska tillhandahålla ett antal viktiga spets- och specialistkompetenser. Främst gäller det compliance, risk och IT. Bolaget kommer också kunna tillhandahålla specialistkompetens inom säkerhet och webb.

Bolaget placeras i Örebro. Främst för att man bedömer att det då blir lättare att hitta nödvändig kompetens. Eftersom bolagets specialister kommer röra sig mellan de olika bankerna så finns det också rena kommunikationsfördelar med Örebro. Man är heller inte främmande för att andra banker blir intresserade av bolaget tjänster och då är Örebro ett bra alternativ.

Ägarandelen det nya bolaget blir lika stor mellan de fem delägarna, det vill säga en femtedel vardera. VD i det nya bolaget blir Cecilia Jeffner. Hon är idag vVD och ekonomichef i Bergslagens Sparbank. Två roller hon behåller precis som tidigare.

– Jag kommer lägga drygt tjugo procent av min tid i det nya bolaget. Främst kommer jag ägna tiden åt att driva strukturer och processerna framåt och få jobbet att bli mer effektivt än det skulle bli om var och en av bankerna gjorde jobbet lokalt, säger Cecilia Jeffner.

Bolaget kommer anställa fyra personer initialt men redan under nästa år tror Trägårdh att det kommer anställas fler personer när ytterligare banker börjar köpa bolagets tjänster.

– Fem banker startar men jag tror att inom fem år är det kopplat åtta till tio banker till bolaget, säger han.

Det nya bolaget blir först i sitt slag i Sverige men förmodligen kommer det efterföljare på andra platser i Sverige. För att klara av nödvändig spets- och specialistkompetens inom de här funktionerna tror Trägårdh att det krävs en bank i storleksordningen hundra anställda och en affärsvolym på upp emot tjugo miljarder.

– Bergslagens Sparbank är runt sextonde största av drygt sextio sparbanker i Sverige. Det innebär att alla sparbanker som är mindre än oss har ett problem, säger Trägårdh.

Verksamheten i det nya bolaget startar vid årsskiftet 2014.

Den stora ekonomiska vinsten är inte tänkt att göras i det nya bolaget, utan här ser Christer Trägårdh istället stora kostnadsbesparingar i banken som mest avgörande.

– Det här bolaget kommer för alla fem inblandade banker ge en ekonomisk vinst genom att kostnaden för att ha dessa tjänster i den egna banken är mångfalt mycket större än investeringen i bolaget. Detta i kombination med en högre och bättre kompetens än vi skulle lyckats med på egen hand ger oss enorma fördelar, avslutar Christer Trägårdh.

Fotnot
Kapitaltäckning. Storleken på det kapital som myndigheterna ställer på banken för att banken ska kunna möta de risker man utsätter sig för.

Compliance: I det här fallet avser man i första hand att kontrollera och säkerställa regelefterlevnaden inom banken. Compliance handlar också om att utbilda och informera om befintligt regelverk och samtidigt implementera nya regler i organisationen.

Publicerad 10 september 2013 klockan 13:33

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lillemor Ardesjö är ny ägare av den anrika Bergsgården i Guldsmedshyttan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lillemor blåser nytt liv i Bergsgården

Cirka 110 år efter sitt ursprungliga uppförande har Bergsgården i Guldsmedshyttan fått nytt liv genom Lillemor Ardesjö som tog över gården i början av januari.
– Det är så spännande, man vet aldrig vem man kommer få träffa, säger Lillemor med ett leende.

28 februari 2020 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

På söndag öppnar Hanna Christoffersson sitt hundpensionat. Här med lilla valpen Eivor, 4 månader. Foto: Camilla Lagerman

Källhagens Gård utökar verksamheten med hundpensionat

För ungefär två år sedan öppnade Hanna Christoffersson sin gårdsbutik Källhagens Gård, med tillbehör för våra fyrbenta vänner. Sedan dess har en tanke vuxit fram om att även utöka med ett hundpensionat på den lantliga gården med samma namn, och på söndag är det dags.
– Det ska bli jättespännande! berättar Hanna.

26 februari 2020 klockan 15:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bra fart på bokrean redan i ottan

Med lite nattgrus kvar i ögonvrån dök de första kunderna upp på årets bokrea redan när dörrarna till Blombergska ...

Två broar blir en och Loppholmsbadet skrinläggs

Att ersätta både Gröna bron och Fackverksbron med två nya broar, skulle innebära en kostnad om minst 20 ...

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil

Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson ...

Dennis Arkanius, Christoffer Wilhelmsson, Christer Pilblad. Foto: Johan Birath

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start

Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på Kullgatan, som två gånger i veckan nu under våren kommer att hålla öppet för traktens ungdomar i årskurs 4 till årskurs 9.
– Faller det väl ut, d.v.s. blir många besökare, mycket verksamhet och fungerar organisationsmässigt och ekonomiskt så ser vi ingen anledning till att inte fortsätta, förklarar Christer Pilblad som tillsammans med Dennis Arkanius och Christoffer Wilhelmsson kommer hålla i verksamheten.

21 februari 2020 klockan 11:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn med förhållandevis få störningar. God beredskap, långsiktiga investeringar och erfaren personal gör att det lokala energibolaget står väl rustat för att möta svåra väderförhållanden, skriver man i ett pressmeddelande på tisdagen.
– Vi har haft några kortare strömavbrott på landsbygden kring Fellingsbro och Vedevåg, som vi löst inom ett par timmar. Det har uteslutande rört sig om träd som fallit på ledningarna, hälsar Fredrik Esenius, beredskapsansvarig på Linde energi.

18 februari 2020 klockan 12:55 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Här laddas det till tusen inför årets bokrea
Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora ...
14 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Unikt byggkoncept på gång utmed ”rakan”
En ca 1600 kvadratmeter stor industrifastighet planeras att ta form i hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan utmed "industrirakan" i Lindesberg. ...
12 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde energis kunder får nya elmätare: Bättre koll på förbrukning och kostnad
Linde energis samtliga elnätskunder kommer att få nya elmätare installerade, som kommer att ge kunden bättre koll på elförbrukning och kostnad. ...
11 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LindePac startade tillverkningen med endast två kunder i ryggen. Nu har man 35 st. Foto: Camilla Lagerman

Ökad omsättning och hundraprocentig leveransprecision för nystartade LindePac

Nystartade LindePac i Lindesberg går fortsatt starkt framåt. I dagarna firade företaget två år – och framtiden ser mycket ljus ut.
– Mellan 2018-2019 har vi ökat omsättningen med 50 procent, säger Jonas Norell, som är VD för LindePac.

3 februari 2020 klockan 14:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rosmarie Haapala, Maud Eriksson och Kerstin Birath livar upp i byn. Foto: privat

Starka krafter i Gusselby för att hålla skattekronorna kvar på hemmaplan

– Om alla bara handlar på Marieberg eller i nätbutiker, så är det ju inte bara de lokala handlarna som förlorar på det, även alla andra som bor här förlorar på att skattekronorna hamnar någon annanstans, säger Kerstin Birath som tillsammans med två andra butiksägare nu bjuder in allmänheten till Gusselby för en presentation av respektive butik.

30 januari 2020 klockan 15:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera ä...

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”

Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan m...

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i ...

Annons

Full koncentration råder i köket när finalrätterna lagas. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan ”Fetaostlax med pasta” och ”Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker” i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två rätter och två lag skulle bedömas av tre lokala kockar som tillsammans utgjorde årets jury.

16 januari 2020 klockan 14:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Laddningar av elbilar ökade med drygt 400 procent

Pressmeddelande: I juni 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun...

bildspel Nya möjligheter när Berits flyttar till större

På måndag 13 januari nyöppnar Berits damfrisering i sina nya lokaler på Kristinavägen 24 i Lindesberg. Fö...

Snart byggs vårdcentral och tandläkarmottagning om till bostäder

Inom kort skall vårdcentralen och Folktandvården i centrala Lindesberg ta flyttlasset till ...

2300 besökare på bion under storhelgerna – ökning med 44 procent

Det var många som ville gå på bio under julledigheten, och i kombination med ett vä...

Fortsatta problem med nedskräpning vid återvinningsstation

I höstas konstaterade Förpacknings- och Tidningsinsamlingens regionchef, Ulla Krohn, att ...

Regionen måste behålla Akutmottagningen i Lindesberg!

”Denna kväll var akuten överfylld. Platserna i korridorerna likaså. Väntan på läkare som kunde ge...

Den nya padelbanan kommer inom kort stå färdig hos Lindegym. Foto: Camilla Lagerman

Lindegym utökar verksamheten med egen padelbana

Lindegym tar nu steget från att enbart vara ett gym till att bli ett träningscenter. Den tidigare innebandyrinken får nu kliva åt sidan för att ge plats åt den senaste satsningen – en egen padelbana.

18 december 2019 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tomte och klappar när Salong Diem firar in julen
För Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg är julen glädjens högtid, något han mer än gärna förmedlar till sina kunder. Varje eftermiddag ...
17 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det nalkas julfest i dagarna två
För tredje året i ordningen får Lindesbergarna chansen att fira in julen tillsammans med Martin Almgren, Jesper Hugosson och en hel hög med vä...
16 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten
Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan nu slår han upp portarna ...
13 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-12

2019-12-05

2019-12-03

2019-12-02

2019-11-29

2019-11-27

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-21

2019-11-19

2019-11-11

2019-11-01

2019-11-01

2019-10-30

2020-02-29 14:09