Det här är andra gången som Cecilia Jeffner, Bergslagens Sparbank, och Basel Sara träffas och samtalar. Foto: Ida Lindkvist

Basel lånar en svensk

”Låna en svensk” heter det pilotprojekt som Åsa Viggeborn, integrationskoordinator vid Lindesbergs kommun, för en tid sedan presenterade. Syftet är att invandrare ska få lära känna svenska människor som kan berätta om kultur, seder och utbyta erfarenheter. Bergslagens Sparbank nappade direkt och de anställda har vid flertalet tillfällen fått gå ifrån jobbet för att genomföra det här. Även bankens VD Cecilia Jeffner har stiftat nya bekantskaper.
– Från bankens sida tycker vi att det här är jätteviktigt, och det är många av våra anställda som har varit iväg, säger Cecilia Jeffner.

Basel Sara kom till Sverige för drygt 1,5 år sedan. Han har studerat vid SFI de senaste tre månaderna och pratar redan mycket god svenska och gör sig utan problem förstådd. Innan Basel kom till Sverige bodde han i Syrien, i Homs.

IMG_6982
Basel är väldigt musikalisk och spelar bland annat harpa. Foto: Ida Lindkvist

– Jag bodde där med mina föräldrar och syster tills det var så mycket krig att det var omöjligt att stanna. Vi beslutade oss att flytta till en annan plats, till bergen, 1,5 timme från Homs där vi hade vårt sommarhus. Men det var mycket svårt att bo där, på vintern var det så mycket snö och regn och det blev mycket kallt för oss. Jobb var omöjligt där. Vi bodde där i två år, berättar Basel.

– Vi kom sedan tillbaka till Homs, och det vackra, stora huset var förstört. Så jag sa till mamma och pappa att jag inte kan stanna i Syrien, jag behöver förändra livet. Jag vet inte varför det blev Sverige och inte till exempel Tyskland, men jag tror att det här är mitt öde, konstaterar Basel.

När Basel inte övar svenska lägger han mycket tid på musiken. Som sexåring började han spela piano och lärde sig snart stycken av Beethoven och andra välkända klassiker. Vid 18-årsålder startade hans intresse för harpa, och i Syrien spelade han på ett femstjärnigt hotell för 500 gäster varje kväll. Senast igår kunde man höra Basel spela på sin harpa vid nationaldagsfirandet i Oscarsparken.

Det här med att få låna en svensk faller Basel helt i smaken. Han är social, vill gärna lära sig mer om Sverige och dessutom få träna på sin svenska. Sparbankens VD Cecilia Jeffner parades ihop med Basel och det här är deras andra fika tillsammans.
– Jag vet inte vem jag är. Jag är inte svensk och jag är inte någon flykting. Men det här är bra för att komma in i det svenska samhället. Alla invandrare försöker inte lära sig svenska, men jag bor i Sverige och vill bli svensk och respektera det svenska samhället och vanor, säger Basel och dricker ur sin kaffemugg.

Foto: Ida Lindkvist
Foto: Ida Lindkvist

– Många känner inte så många svenska personer. Det här är bra för oss också att få de att känna sig välkomna. Vi behöver människor som trivs och vill bo här. Det finns ju ett syfte med det. Vi behöver bli lite mer internationella. Från bankens sida tycker vi att det här är jätteviktigt, och det är många av våra anställda som har varit iväg, berättar Cecilia.

Projektet kommer att ta en liten paus under sommaren, men man kan ändå göra sin intresseanmälan för att låna ut sig själv på biblioteket. Till hösten är tanken att man ska utöka projektet också till Frövi, Fellingsbro och Storå.

Publicerad 7 juni 2016 klockan 13:53

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Socialförvaltningens chef Madde Gustavsson poängterade att vi fortsatt måste hålla i och hålla ut. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Inte läge att slappna av

Under torsdagen genomfördes veckans pressträff med kommunledningen, den tolfte i ordningen med fokus på coronapandemin. Läget ser fortsatt bra ut, men en oro finns att människor nu börjar slappna av och inte följer de satta restriktionerna.

5 juni 2020 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Jennie Larsson

Maskin läckte olja under färd genom bostadsområde

På fredagsmorgonen upptäcktes ett utsläpp av hydraulolja på en längre sträcka i bostadsområdet Brodalen. Det visade sig komma från en maskin som används av PEAB i ett asfalteringsarbete som pågår i Lindesberg.

5 juni 2020 klockan 09:39 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Årets stipendiater utsedda – hemligheten läckte

I vanliga fall offentliggörs årets stipendiater under nationaldagsfirandet i Oscarsparken, men i år ...

Centern sviker akutmottagningen i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Centern, Charlotte Edberger, svarar inte på en enkel fråga från oss två läkare; öronlä...

Replik till Charlotte Edberger (C)

INSÄNDARE/DEBATT: Jag är tacksam för att du tagit dig tid att besvara den debattartikel som Peter Jilke och jag fick ...

Kultursekreterare Sara Sporre är laddad inför helgens firande. Foto: Camilla Lagerman

Årets nationaldagsfirande blir digitalt

De traditionella nationaldagsfirandena runtom i kommunen ställs i år in till följd av coronaviruset och de restriktioner som satts upp för att förhindra en spridning av smittan. Lindesbergs kommun väljer därför att testa något nytt i år, nämligen ett digitalt firande.

4 juni 2020 klockan 15:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kritiserat förskoleförslag dras tillbaka
Under föregående vecka kunde LindeNytt rapportera att Barn- och utbildningsförvaltningen lagt ett förslag om att flytta förskolan Hagas hela ...
3 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bedragaren: ”Din son ligger inför döden”
En äldre kvinna i Frövi blev på tisdagen uppringd av en okänd man, som uppgav att kvinnans son hade varit inblandad i en olycka och var mycket ...
3 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang
Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu ...
3 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man misstänks ha blottat sig för tonåringar vid badplats

En man i 60-årsåldern misstänks ha blottat sig för en eller flera tonårstjejer vid en badplats i Lindesberg. Detta skall ha skett vid lunchtid på tisdagen.
– Patrullen fick tag på en man som stämde överens med signalementet, uppger polisens presstalesperson, Christina Hallin.

2 juni 2020 klockan 14:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Svar på Ingemar Engstrands och Peter Jilkes insändare den 25 maj

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett är en av grundpelarna inom regionens sjukvård. ...

Polisen larmades till bråk i Storå – man i 70-årsåldern misshandlad

Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en ...

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Privatperson hittade granat i ån – polisen spärrade av platsen

På lördagen larmades polisen till centrala Lindesberg med anledning av ett fynd av misstänkt explosivt föremål. Platsen spärrades av i väntan på att föremålet kunde identifierades.
– Det visade sig handla om en rökgranat, som dessutom redan var detonerad, kommenterar Mats Öhman vid polisen.

30 maj 2020 klockan 14:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades

För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevå...

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav...

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Frå...

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan från och med i sommar, något som nu kritiseras kraftigt av pedagogerna på Haga.

27 maj 2020 klockan 10:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar
Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Patroner och vapendel uppfiskat vid Hinsebergsbron
Polisen har tagit i beslag ett antal patroner och en vapendel, som en privatperson hittat i vattnet vid Hinsebergsbron i Frövi. - Det är någon som...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus
INSÄNDARE/DEBATT: För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera sig i den norra länsdelen...
25 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-24

2020-05-22

2020-05-22

2020-05-21

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-19

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-17

2020-05-16

2020-06-05 17:21