Foto: Ida Lindkvist

Bankchef delar med sig av sina bästa tips inför nya året

För många är kanske inte januari den månad då plånboken är som tjockast, efter julens och nyårets festligheter. Ett nytt år kan också motivera att komma igång med ett sparande, kanske för att ha en buffert om något oväntat inträffar, eller inför solsemestern i sommar. Cecilia Jeffner, VD vid Bergslagens Sparbank, passar på att ge sina bästa tips och råd.

Januari. Bankkontot ser lite tunt och skralt ut, och än är det många dagar kvar till löning. Finns det några bra spartips att hitta? Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner säger:

– Om man ser till alla tidningar och TV som är fulla med spartips nu så här i januari så kan man säkert hitta massa bra idéer där som handlar om att sälja begagnade saker, storhandla, planera hela veckans middagar i förväg, och så vidare. Där tror jag vi alla kan ta till oss många bra spartips!

Att låta sparkontot förbli orört tycker Cecilia i största möjliga mån är att föredra.
– Jag kan tycka att det är bra att om man kan låta bli att nalla på sparkontot. Förmodligen var tanken med sparandet, att spara till något roligare, något som man ser fram emot långt innan. Eller så kanske man buffertsparar för att ha till kommande saker man ”måste” köpa, till exempel ett nytt kylskåp om det gamla går sönder. Så länge det inte är några ”måsten” så FÖRSÖK låta pengarna stå kvar, uppmanar Cecilia.

Men att spara innefattar ju inte bara en enda månad om året, utan är något som kan vara bra att försöka göra under alla månader.
– Månadssparande är det jag tycker är bäst! Se till att fixa en automatisk överföring till ett sparkonto eller förslagsvis en

Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna
Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna

fond från ditt lönekonto, så pengarna dras automatiskt. Det är bra att ha flera olika sparanden: ett sparkonto för buffertsparande, ett längre sparande för exempelvis utlandssemestrar eller ny bil. Även om beloppet man kan spara per månad inte är så stort, så växer det ju med tiden!, säger Cecilia och tillägger:

– Ett tips är att se om man har utrymme att öka månadssparandet. Det kanske är flera år sedan man startade att spara någon hundralapp per månad, så det kanske är dags att öka på beloppet.

Men var ska man spara sina pengar? På ett sparkonto? Aktier, fonder eller under madrassen?
– Börsåret 2016 har ju inte börjat så bra tyvärr! Det är därför viktigt att se över sitt aktiesparande med jämna mellanrum för att eventuellt göra förändringar i innehavet.

– Ett ännu bättre sätt att sprida riskerna är att spara i fonder. Då riskerar man inte att en enskild aktie påverkar hela ens kapitalt fullt ut. Då kan man tänka sig aktiefonder på långsikt och en blandning av aktier och räntor som man sparar på kort sikt. Om man dessutom månadssparar i fonder så har man ju den fördelen att man köper andelar billigt, det vill säga, man får fler andelar de månader som fondkurserna har sjunkit, berättar Cecilia.
Cecilia förklarar vidare att den största kostnaden i ett hushåll vanligtvis är boendet, och därför kan det vara fördelaktigt, särskilt om man äger sin bostad, att se över boendets kostnader.
– Det kan till exempel gälla amorteringar och att eventuellt binda räntan, eller ändra till rörlig ränta. Men det går inte att ge ETT råd som passar alla, vad det gäller räntebindningstider, det kan vara olika för varje familj. Ett av de bästa och säkraste sätten att spara just nu är dock att amortera på sina lån. Även om räntan är mycket låg just nu, så kommer det tider med högre ränta. Och då är det en stor fördel att ha kunnat amortera ner sina lån nu när räntekostnaden är låg, så att själva skuldbeloppet minskar och då är lägre när det kan komma högre räntelägen.
– Det gäller även att se över sina försäkringar så man har rätt skydd både för sig själv och för sitt hem. Där finns pengar att spara och framförallt finns stora ekonomiska fördelar om man valt rätt försäkring om olyckan skulle vara framme.

Och pensionssparandet?
Nytt för i år är att avdragsrätten för IPS individuellt pensionssparande är borta. Det är därför inte bra att ha sitt pensionssparande till ett IPS konto, det betyder att du får skatta för de pengarna två gånger, säger Cecilia.

Men då kan jag ju lika gärna strunta i att pensionsspara?
– Det betyder INTE att du inte ska spara till din pension! Det är minst lika viktigt nu trots att avdragsrätten är borta. Man kan till exempel spara i ett ISK, investeringssparkonto, där man inte behöver skatta för eventuella vinster, utan istället betalar man en årlig avkastningsskatt på sitt kapital. Allt detta kan våra rådgivare berätta mer om på ett möte, tipsar Cecilia.

Cecilia avslutar:
Nu när det är nytt år, kanske tid för nytänkande och nystart; så passa på att se över din ekonomi, både sparande och lån. Ta professionell hjälp av en rådgivare, det behöver vi allihop för att få rätt helhetsbild av vår privatekonomi.

Publicerad 7 januari 2016 klockan 08:27

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Smygkika redan nu i Bergsfiket. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. LindeNytt kan dock redan nu bjuda på en rundtur i Lindesbergs nyaste restaurang, häng med!

30 mars 2020 klockan 16:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Trädgårdseldning har redan lett till flera gräsbränder

Det råder fortfarande stor risk för gräsbränder i Lindesbergsområdet med övriga delar av länet. Hittills har man konstaterat två fall av bränder, som kunnat härledas till eldning av trädgårdsavfall på den egna tomten.
– När det är så här torrt, jag tänker då på fjolårsgräset, och samtidigt är ganska blåsigt, så bör man helst avstå från att elda, menar Mikael Juneholm, kårchef i Lindesberg.

30 mars 2020 klockan 14:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Blomstrande överraskning till Lindesbergs äldreboenden

Under torsdagen fick de boende på Lindesbergs äldreboenden en ordentlig överraskning när Lindesbergs...

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är...

Irja lämnar politiken: ”Jag har alltid drömt om att öppna en korvkiosk”

I veckan informerade kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, att ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Mathz Eriksson, Maria-Pia Karlsson, Magnus Storm samt Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Centerpartiet uttalar sig om hanteringen av coronaläget

PRESSMEDDELANDE: Vi förtroendevalda i Centerpartiet Lindesbergskrets vill i dessa tider uttrycka vårt förtroende för Lindesbergs kommuns hantering av den pandemi som drabbar och kommer drabba kommunens invånare på ett eller annat sätt.

26 mars 2020 klockan 15:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer
Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt med personal, som under ett antal timmar kommer att hjälpa pensionärer frå...
26 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu drar vårstädningen igång
Med start idag, torsdag, inleds vårstädningen då gruset efter vinterns halkbekämpning skall sopas upp. Under torsdagen och fredagen skall centrala...
26 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Dags för årets helikopterbesiktning av elnätet
Med start måndag 30 mars kommer Linde energi att besiktiga elnätet med hjälp av helikopter. Vi flyger över stora delar av Lindesbergs kommun samt ...
26 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kopparplåt till kyrkrenovering stals i Frövi i natt

Natten till onsdag har ett plåtslageri i Frövi haft inbrott. Enligt polisen saknas en större mängd kopparplåt till ett värde av 25 000 kronor.
– Den här firman håller på med ett arbete på en kyrka, som plåten skulle användas till, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

25 mars 2020 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

- Det här är vårt sätt att ge tillbaka och hjälpa vår stad, säger Alan Dino på Grillköket i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i Lindesberg att fatta beslutet att bjuda de utsatta på mat. Under vecka 14 skänker man 50 portioner varje dag till personer i behov, med fri hemkörning till dörren.

25 mars 2020 klockan 07:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Så skall företagen stöttas i krisen

PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsf...

Ändrad tidplan för verkställande av jourförändringar

PRESSMEDDELANDE: Med anledning av den extraordinära situationen kring corona kommer verkställande av ...

Personalen skickas hem: ”Mycket allvarlig situation”

Linde Maskiner har drabbats extremt hårt av att fordonsindustrin ligger nere. VD Dan Johansson...

Annons

Krossad ruta i entrédörr till 37:an i centrala Lindesberg. Foto: Café 37:an

Inbrott i Café 37:an: ”Det är tufft ändå som det är”

Natten till tisdag har någon eller några tagit sig in i Café 37:ans lokaler i centrala Lindesberg. Kaféägare Björn Persson möttes i natt av en krossad ruta i entrédörren.
– Man blir trött. Det är tufft ändå som det är i coronatider för restauranger och kaféer, påpekar Persson.

24 mars 2020 klockan 13:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Första bostadsrättsföreningen med laddstolpar – redan redo för fler

PRESSMEDDELANDE: Bostadsrättsföreningen Boken på Norevägen i Lindesberg är först ...

Glöm inte våldet i hemmet under coronakrisen

INSÄNDARE/DEBATT: Världen har blivit utsatt för en kris där länder stänger sina gränser, människor tvingas...

Byborna sluter upp kring de behövande

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör äldre och sjuka begränsa sina sociala kontakter så mycket som mö...

Massivt testande och karantän kan rädda liv – och ekonomi

DEBATT: Antagligen är det allra enklaste, billigaste och i nuläget mest effektiva sättet att...

Lindesbergs kommun behöver stötta våra lokala företagare i en svår tid!

PRESSMEDDELANDE: I den ekonomiska kris till följd av Covid-19 som nu drabbar ...

Visstidsanställda får lämna Meritor och övrig personal korttidspermitteras

Meritor i Lindesberg har nu kommit med ett åtgärdspaket för att bemöta den rå...

Pensionärer kan under fredagen hämta en påse innehållande skyddsutrustning hos Salong Diem. Foto: Privat/Camilla Lagerman

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Handsprit och munskydd tog slut rekordsnabbt i butiker och apotek runtom i landet efter coronavirusets uppkomst. Många äldre hann därför inte få tag i produkterna, något som Wadji Daoud på Salong Diem i Lindesberg vill försöka hjälpa till med.

20 mars 2020 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning
Röda Korset i Lindesberg har fått en förfrågan av ambulansen och intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs Lasarett om att sy 500 ansiktsvisir, ...
20 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande
Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan meddela att man nu har fyllt stolen, trots ...
20 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”
Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid ...
19 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-19

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-17

2020-03-17

2020-03-17

2020-03-30 17:54