Arnold Bengtsson avgår om S-styrelsens beslut består

Kommunalrådet Arnold Bengtsson väljer att entlediga sig från sina uppdrag innan årets slut. Detta informerade han igår i det extramöte som hölls i partilokalen på Kungsgatan.

I söndags höll S-styrelsen ett extrainkallat möte för att diskutera hur man skall hantera situationen med partikamraten, Arnold Bengtsson, och hans inblandning i Lindesberg Volley och de så kallade ”skenkontrakten”. Under mötet beslutade styrelsen att uppmana Bengtsson att avsäga sig alla uppdrag då man ansåg att partiet och förtroendet tagit skada.
Arnold Bengtsson själv var dock mindre road av hur styrelsen gick till väga och det framgick tydligt under det extramöte som partiet kallat till på onsdagskvällen.

LindeNytt har fått ta del av hela Arnold Bengtssons ”avskedsbrev” som lästes upp inför församlingen under gårdagskvällen. Detta publiceras i sin helhet nedan.

Jag har varit med förr, jag har fått smällar och jag har gjort tokiga saker som gett anledning för människor att avsky mig. Jag har emellertid aldrig tidigare varit med om att en enig Arbetarekommunstyrelse gått ut i ett pressmeddelande och förklarat att man saknar förtroende för mig. Som ganska nyvald i Arbetarekommunstyrelsen var jag faktiskt med om att dåvarande ordförande och vice ordförande skickade en skrivelse till dåvarande kommunalrådet Henry Larsson där man anklagade honom för att inte agera enligt partibeslut i en fråga. Detta skickades till honom via kommunkansliet och blev därigenom diariefört och känt för media. Det slutade med att han kallade styrelsen till ett möte, och där kunde vi övriga i styrelsen förklara att skrivelsen var utan vår kännedom varpå han tog ordföranden och vice ordföranden i upptuktelse. Och så var det bra med det.

Att jag står här idag inför ett extra medlemsmöte är emellertid lite mer komplicerat. Media på den tiden var Bergslagsposten, frågan var rent intern, och det var som sagt inte en enig styrelse som gått ut i ett pressmeddelande efter att ordförande spätt på en mediebild med begrepp som skandal och allvarligt fusk. Det är klart att partiet tar skada av det som hänt. Varje gång någon av oss gör något fel eller säger något tokigt så skadas partiet. Mer än hälften av kommunens invånare röstar inte på oss för att de tycker inte om det vi säger eller gör. Det är väl å andra sidan inte därför vi är politiker? Vi är politiker för att vi har åsikter och vill göra saker. Och de röster som har störst betydelse är de som röstar på oss för det vi säger och gör.

Fel har begåtts av Lindesberg Volleybolls styrelse. För den spelare det handlar om innebar det att någonstans mellan trettio och trettiofem tusen kronor för lite betalades till staten för 2012. Detta är tillrättat. Man håller på att reda ut hur mycket det kan handla om för 2013 d.v.s. i år. Jag har under den process som varit sedan Migrationsverkets beslut att inte bevilja Nadya fortsatt uppehållstillstånd någon gång i augusti förstått att det är rätt så komplicerade regelverk det handlar om. Det är t.ex. olika om man är här som idrottare eller inte. Idrottare räknas som artister och då finns det något som heter A-SINK där t.ex. ersättningar för kost och logi inte ska räknas med i underlaget för arbetsgivaravgifter, och det ska heller inte tas upp till förmånsbeskattning. Så när klubben följt skatteverkets rekommendationer enligt A-SINK så har vi enligt media medvetet försökt komma runt arbetsgivaravgifterna. Misstaget klubben gjorde var att inte ändra rutinerna när hon började arbeta hos en annan arbetsgivare. Ett annat fel var att uppenbarligen kollade varken klubben eller den andre arbetsgivaren om det går att ha flera arbetsgivare med ett arbetstillstånd. Det kan man inte enligt Migrationsverket, vet vi nu.
Denna förklaring, lite mer omfattande kände styrelsen till i söndags. Roger Larsson hade skickat ett mail till Bengt, och en kopia till mig. Jag fick Rogers tillstånd att kopiera och skicka det mailet till hela styrelsen. Det gjorde jag strax före kl 20 i lördags.

Styrelsen valde emellertid att låta en journalist på Tvärsnytt vara åklagare, att låta media vara domstol och själva exekutiv kommitté, d.v.s. uppmana mig att lämna mina kommunala uppdrag.

Jag har sagt att jag blev förbannad när jag fick pressmeddelandet uppläst för mig. Det står jag för, nästan. Jag blev inte bara förbannad, jag blev djävligt förbannad. Då när det lästes upp sades inget om att ett medlemsmöte skulle kallas in för att avgöra frågan. Det kom ut i media efter att jag påpekat att en styrelse i Arbetarekommunen knappast kan avsätta mig. Samtidigt som det förvånar mig att en enig styrelse går ut med ett pressmeddelande där man uttalar partiets misstro inför ett medlemsmöte.

Det är klart att om man i många år försökt arbeta utifrån en pragmatisk socialdemokratisk ideologi plötsligt möts av misstroende från en enig Arbetarekommunstyrelse blir förbannad. Men framförallt blir jag bekymrad. Media i Sverige idag står inte på samma politiska planhalva som oss. Någon A-press att tala om finns inte längre. Hur ska någon i framtiden våga ta tyngre politiska uppdrag om denne ska räkna med att vid en eventuell mediestorm som dessutom kan vara till stora delar falskt vinklad så viker partiet ner sig inom en dryg vecka?

Oavsett vad mötet kommer att komma fram till i kväll så hoppas jag ni förstår att med nuvarande ordning så måste jag ta vissa steg.
Jag kan naturligtvis inte sitta med i en styrelse som enigt uttalat sitt misstroende för den skada jag gjort partiet. Så jag lämnar omedelbart mitt uppdrag som ledamot i styrelsen, och de uppdrag som följer med det, för Arbetarekommunen. Jag har för övrigt lämnat över nycklarna till lokalen, postfacket och kassaskåpet till Irja.

Jag kan inte gärna sitta kvar som ordförande för Lindesbergs s-förening, så jag lämnar härmed det styrelseuppdraget också.

Om mötet har samma uppfattning som styrelsen så blir den formella behandlingen att jag lämnar in begäran till kommunfullmäktige att entlediga mig från uppdragen som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelse, LSAB samt som ersättare i Vuxenutbildningsnämnden och ILAB, och att det sker vid månadsskiftet november-december. Samma gäller självklart för de följduppdrag som jag fått med dessa. Det kan inte behandlas förrän vid fullmäktige i november, men i flera av dessa uppdrag skulle jag konfronteras med en eller flera som var på Arbetarkommunens styrelsemöte i söndags så därför hoppas jag att ni respekterar att jag under tiden inte deltar i de möten som hålls där utan kallar in ersättare.

Beträffande Barn- och utbildningsnämnden så vill jag göra ett ordentligt avslut, och därför avsluta det uppdraget i samband med årsskiftet. Så om mötet uttalar sitt misstroende mot mig så kommer jag i ovan nämnda begäran om entledigande föreslå att det sker sista december 2013.

Så avslutningsvis en liten fundering kring brott och straff och skuld. Jag åt lunch tillsammans med Stefan Jansson i går. Han har skrivit bitska roliga verser om händelserna runt volleybollen på sin blogg i NA, men utan att överdriva verkade han ha svårt att förstå att man kan kräva en persons avgång från politiska uppdrag på grund av det som hänt runt volleybollen. Jag har åkt bil med några av er, jag har åkt efter några av er i bil, och jag har blivit omkörd av några av er när ni kört bil. Det är rätt dryga böter om man åker dit för fortkörning. Börjar ni tänka efter hur ofta ni kört för fort 2012 kommer många av er snart upp i trettio tusen kronor. Lagen gällde även om inte Pekka stod där med laserpistolen. Lindesberg Volley har betalat in sin skuld till staten för 2012.

Jag lämnar mötet nu. Besluten är upp till er. Den som är oskyldig kastar första stenen.

Arnold Bengtsson

Publicerad 24 oktober 2013 klockan 08:47

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Nu söker polisen volontärer i lokalpolisområdet. Foto: Polismyndigheten

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta vid polisens sida vid till exempel större evenemang och i andra sammanhang där volontärer kan vara till polisens hjälp.
– Polisvolontärer har betytt mycket för polisen på andra håll, till exempel i Stockholm och närmast i Örebro. Nu utökas den här verksamheten, vilket innebär att även vårt lokalpolisområde ingår och det ser jag som väldigt positivt, kommenterar kommissarie Stefan Toll, lokalpolisområde Lindesberg där även Nora och Ljusnarsberg ingår.

24 januari 2020 klockan 14:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Kenneth Andersson och Erik Hammarström är mycket nöjda med den nya lokalen. Foto: Camilla Lagerman

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera är hans fönsterspeglar och ramar välkända i trakten. Sedan årsskiftet huserar hans snickeri i en ny lokal, bara ett stenkast ifrån den förra, något han planerar att visa upp under nästa helgs Vinterspår.

24 januari 2020 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under ...

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället

Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad ...

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet

När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig Lindesbergs lasarett på en sjätteplats i kategorin mindre sjukhus 2019. Det är den bästa placeringen man haft sedan rankingen startade 2012.

23 januari 2020 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto FOTO: Fredrik Stenfelt

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både lördagen och söndagen, norrlandslagen Tegs HK Hockey och Piteå HC gästar Lindehov och trots att båda motståndarlagen placeras under hemmalaget i tabellen så väntas det ändå att bli två tuffa matcher där Lindlöven har ett extremt sug på säsongens första hemmaseger.

23 januari 2020 klockan 09:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”
Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan många år, har sålts. Ny ägare är samma bolag...
22 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt cannabis togs i beslag
Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ringa narkotikabrott ...
22 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ny hemmamatch väntar LIF
Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena ...
21 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Sedan i december ger Linde energis stora ackumulatortank ett konstnärligt intryck i mörkret. Foto: Fredrik Norman

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i vintermörkret för förbipasserande. Sedan dess har den nämligen varit upplyst under dygnets mörka timmar, som på sitt sätt skapar ett konstnärligt inslag i industriområdet.
– Det här har varit ett önskemål från styrelsen ända sedan tanken stod färdig, att göra något fint av den, förklarar Johan Gunnarsson som arbetar som tekniker på Linde energi och har ansvarat för att få till en belysning som klarar uppdraget.

21 januari 2020 klockan 15:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hela vår kommun är en landsbyggdskommun och då måste kommunikationen fungera, säger John Omoomian. Foto: Fredrik Norman

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur länets kollektivtrafik ska se ut och fungera de närmsta åren. Region Örebro läns trafikförslag skulle bland annat innebära nerdragningar på ett flertal busslinjer både i Lindesberg och Ljusnarsberg om det röstas igenom. Nu har Socialdemokraterna i de båda kommunerna gått samman och begär återremiss av ärendet.

20 januari 2020 klockan 14:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras...

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 50-årsåldern höll polisen sysselsatt i många timmar: ”Kraftigt påverkad”

En man i 50-årsåldern greps vid lunchtid i lördags på en plats i Kopparberg. Han hade då varit under polisens lupp vid flera tillfällen sedan kvällen innan och med sin början i Lindesberg.
– Klockan 23.49 fick vi påringning om att mannen stod och knackade på dörren och ryckte i dörrhandtaget till en bostad på Kungsgatan. Det här var början på en lång rad händelser som han misstänks för, kommenterar Kenneth Johannesson, presstalesperson vid polisen.

20 januari 2020 klockan 10:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som ...

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle...

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet...

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken

Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i ...

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”

INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras. Moderaterna ...

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan "Fetaostlax med pasta" och "Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker" i dagens Kockduell som ...

Mikael Juneholm och Anders Tengvall på Räddningstjänsten i Lindesberg är själva föräldrar och vet hur viktigt det är med omtanke om barnen när de råkat ut för en dramatisk händelse. Foto: Lotta Persdotter

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn

Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya ”medarbetare”. Det är Rädda Barnen i Bergslagen som förmedlat ett trettiotal mjukdjur från IKEA. Pandor, nallar, katter, kaniner, hundar – ja, till och med ugglor, att ge till barn som drabbats av olyckor.
– Jättebra ! Det här är väldigt uppskattat, säger Mikael Juneholm, chef för räddningstjänsten i Lindesberg.

16 januari 2020 klockan 09:10 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada
UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en backande bil i området Stadsskogen i Lindesberg. - ...
16 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Förlust efter en seg inledning
Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs hockeyälskare att f...
16 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Snart kan hela världen lyssna på Chris Kläfford
Ända sedan Chris Kläfford klev rakt in i hjärtat hos de amerikanska tv-tittarna har trycket efter hans musik varit högt, då många ville å...
15 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-12

2020-01-10

2020-01-10

2020-01-10

2020-01-09

2020-01-25 19:18