Wiveca Wendin berättar om mobbningen som präglat hennes liv, här med sin bok. Foto: Ida Lindkvist

År av mobbning: Wiveca hittar styrkan i författandet

En pappa med spelmissbruk som inte drar sig för att misshandla sin familj. Dyslexi som inte utreds förrän vid 12 års ålder. Konstant mobbning från första till sista året i skolan, och även därefter vägrar det att upphöra. Glåporden haglar, lärare som tystar ner allt som händer. Och en människa som får utstå allt det här. 2012 gav Wiveca Wendin ut sin första bok: ”Mitt liv som mobbad”, och under våren 2016 släpper hon uppföljaren: ”Min revansch!”

Wiveca Wendin är 27 år gammal och bor i Lindesberg. Hit flyttade hon 10 år gammal, och i sitt bagage har hon en uppväxt som få skulle vilja byta till sig.
– Jag växte upp med min mamma och pappa och mina två äldre syskon. Min pappa var spelmissbrukare. Han tog våra pengar och spelade bort dem. Han misshandlade mig väldigt mycket. Jag bröt kontakten med honom när jag var liten, berättar Wiveca som idag inte vill känna vid sin far.

Mobbningen börjar
Med pappan lämnad bakom sig flyttade man till Lindesberg, men livet blev inte lättare. Wiveca fortsätter:
– Jag var stor och kraftig då, och de kallade mig för ”fetto”, ”tjockis”, ”uppstoppade gris och flodhäst”. Det var inte bara elever, utan även rektorer och lärare.

– Det började i första klass och har följt med genom gymnasiet. Jag hade vänner, men de gick bakom ryggen på mig. En gång kastade min lärare ut mig fast jag inte gjort något, jag fick vara i korridoren och då kom en speciallärare. Hon tog tag i mina armar och släpade in mig i klassrummet så att hela klassen skrattade. När mamma pratade med dem ville ingen känna sig vid händelsen, ingen visste var jag fått mina blåmärken ifrån. Då var jag åtta, nio år.

Wiveca kämpade också med sin dyslexi, något som inte blev fastställt förrän hon fyllde 12 år. Trots detta fick hon inte några hjälpmedel för det här, fast mamman kämpade för sin dotter.
– Vi fick bara höra att de inte hade råd och att det inte fanns några resurser. Jag fick inte någon hjälp förrän gymnasiet, och det tycker jag är jättedåligt!, säger Wiveca.

Kampen och mobbningen som aldrig slutar
Wiveca försöker beskriva hur dåligt hon mått över allt hon tvingats vara med om under alla år, men det finns egentligen inte några ord som är tillräckligt starka.
– Jag vet inte hur jag orkade, jag vet inte var jag fick kraft ifrån. Den enda som stöttat mig var min mamma, och hon har mått skitdåligt av det här. Och jag blir mobbad än idag, det är hur jag klär mig, mitt hår, hur jag ser ut, allt de kommer på. Jag blir mobbad på nätet, på Instagram, Facebook och Twitter, mest skriver de i privatmeddelande. Det är både folk jag känner och inte känner, både ungdomar och vuxna.

Wivecas stora idol och styrkekraft är artisten Darin. Hon berättar hur hans musik otaliga gånger räddat henne från att begå självmord och hjälpt henne att må bättre. Men inte heller det får hon ha ifred.
– Jag blir mobbad för att jag är ett Darin-fan. De kallar mig för stalker, att jag är löjlig som gillar honom och att det är ”stackars Darin som måste ha ett sådant fetto till fan”.

Den här konstanta mobbningen till trots kan Wiveca ändå medge att hon mår inte bara bättre, hon mår bra. Genom att skriva boken ”Mitt liv som mobbad” har hon styrka och efter alla år fått göra sin röst hörd.
– Jag började skriva när jag var 12, det var mammas idé från början. Jag skulle skriva ner mina tankar och först var det en dagbok. Men sedan bestämde jag mig för att göra den i bokform.

– Jag har fått väldigt bra respons, inget negativt alls. De som har läst berättar att de gråtit sig igenom boken och att de är grymt imponerade att jag vågar berätta.

 

Uppföljaren till ”Mitt liv som mobbad” kommer Wiveca att ge ut under våren 2016, ”Min revansch!”. Sedan 2010 har Wiveca föreläst om mobbning, och under nästa år planerar hon en studiecirkel ”Att vara mobbad”.

 

Wiveca har även en blogg! och en hemsida!

Publicerad 5 oktober 2015 klockan 14:46

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Ögonblick från studentbalen 2020

Vad är väl en studentbal i coronatider? Den kan vara dötrist, långtråkig och alldeles, alldeles underbar! Det sistnämnda var onekligen i fallet när årets studenter gjorde entré på röda mattan utanför Nora Stadshotell under lördagen.

6 juni 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Coronaläget: Inte läge att slappna av

Under torsdagen genomfördes veckans pressträff med kommunledningen, den tolfte i ordningen med fokus på coronapandemin...

Maskin läckte olja under färd genom bostadsområde

På fredagsmorgonen upptäcktes ett utsläpp av hydraulolja på en längre sträcka i bostadsområdet ...

Årets stipendiater utsedda – hemligheten läckte

I vanliga fall offentliggörs årets stipendiater under nationaldagsfirandet i Oscarsparken, men i år ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Centern sviker akutmottagningen i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Centern, Charlotte Edberger, svarar inte på en enkel fråga från oss två läkare; öronläkare och kirurg. Vad värre är så besvarar Centern inte den oro och fråga som uttryckts av mer än 350 företagare. Men oron har även uttryckts av representanter för fackförbunden Metall, Kommunal, Transport, Vårdförbundet.

5 juni 2020 klockan 07:44 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Replik till Charlotte Edberger (C)

INSÄNDARE/DEBATT: Jag är tacksam för att du tagit dig tid att besvara den debattartikel som Peter Jilke och jag fick publicerat i LindeNytt den 25 maj gällande behovet av att behålla ett akutsjukhus i Lindesberg. Men jag tycker ändå det är synd att du över huvud taget inte berör det centrala problemet. För att göra det konkret vill jag ställa några raka frågor.

5 juni 2020 klockan 07:38 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Årets nationaldagsfirande blir digitalt
De traditionella nationaldagsfirandena runtom i kommunen ställs i år in till följd av coronaviruset och de restriktioner som satts upp för att f...
4 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning
Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade ...
4 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kritiserat förskoleförslag dras tillbaka
Under föregående vecka kunde LindeNytt rapportera att Barn- och utbildningsförvaltningen lagt ett förslag om att flytta förskolan Hagas hela ...
3 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Bedragaren: ”Din son ligger inför döden”

En äldre kvinna i Frövi blev på tisdagen uppringd av en okänd man, som uppgav att kvinnans son hade varit inblandad i en olycka och var mycket illa däran. Mannen erbjöd sig därför att ordna skjuts åt kvinnan, för att hon skulle kunna ta sig till sjukhuset omedelbart – men kvinnan genomskådade bluffen.

3 juni 2020 klockan 13:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Uteserveringen vid Café Oscar med en storslagen utsikt över Lindessjön. Foto: Jennie Larsson

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu redo att ta emot de allra första restauranggästerna. På onsdagen öppnar han – och ser ut att få hjälp av vädergudarna, som målat upp en sol på himlen för dagen.

3 juni 2020 klockan 08:02 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Man misstänks ha blottat sig för tonåringar vid badplats

En man i 60-årsåldern misstänks ha blottat sig för en eller flera tonårstjejer vid en badplats i...

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef ...

Svar på Ingemar Engstrands och Peter Jilkes insändare den 25 maj

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett är en av grundpelarna inom regionens sjukvård. ...

Annons

Foto: Ida Lindkvist

Polisen larmades till bråk i Storå – man i 70-årsåldern misshandlad

Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en adress i Storå med anledning av en misstänkt misshandel. Enligt uppgift skall en man i 70-årsåldern ha blivit slagen av en man i 40-årsåldern.

2 juni 2020 klockan 08:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Privatperson hittade granat i ån – polisen spärrade av platsen

På lördagen larmades polisen till centrala Lindesberg med anledning av ett fynd av misst...

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades

För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevå...

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav...

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Frå...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg. Fyndet gjordes i samband med att fastigheten skulle rivas, uppger polisen.
– Det är konstaterat att det rör sig om skarp ammunition av olika slag, säger Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

28 maj 2020 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen
PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan fö...
27 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Flytt av förskolebarn får kritik
Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan frå...
27 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar
Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-26

2020-05-25

2020-05-24

2020-05-22

2020-05-22

2020-05-21

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-19

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-18

2020-06-07 04:08