Alla som saknades på Grand Prix

När Grand Prix avgjordes i Uppsala för första gången i helgen fanns där volleyboll i massvis. Alla de bästa spelarna i Sverige intog Fyrishov och bjöd på den bästa volleybollen vår nation har att erbjuda. Det enda som låg som ett tjockt moln över turneringen var den ekande tystheten som fanns på grund av tomheten på läktaren.

Fyrishov A-hall är en relativt stor arena med över 2 000 sittplatser. Men när man tittade ut över arenan under helgen blev det snabbt tydligt att inte ens en av de två läktarna skulle fyllas. Uppsala Volley hade valt att stänga av en av läktarna för att samla alla åskådare på en sida och det blev aldrig tal om att öppna upp den extra sidan.

Rent tävlingsmässigt måste man ändå säga att turneringen blev lyckad och eftersom jag själv var med och arrangerade evenemanget kan jag säga att Uppsala Volley fick en hel del beröm både av spelare, domare och besökare. Men för den som under helgen gick mellan de olika hallarna så var det tydligt att intresset för seniorturneringen inte var mycket större än intresset för DistriksSlaget eller Ungdomens-GP. Barnen och ungdomarna har föräldrar som kommer och tittar, vilket verkar vara tillräckligt för att konkurrera i popularitet med det största volleybollevenemanget i Sverige. Detta får mig att fundera lite över varför Grand Prix finns som turnering och framförallt vem den är för. Det jag kom fram till är att Grand Prix är en turnering av volleybollsverige för volleybollsverige och inte en turnering för att visa upp sporten volleyboll för den stora massan av svenskar som är intresserade av den. För den massan finns inte.

När jag blickade ut över publiken i Fyrishovs A-hall så var det få personer som jag, som volleybollentusiast och medlem i Uppsala Volley, inte kände igen. Kort och gått, är man inte volleybollspelare så går man inte på Grand Prix. Det kändes därför ganska tungt när jag såg publiksiffrorna och insåg att en vanlig basket- eller innebandymatch i Uppsala drar mycket mer publik än vad Grand Prix gör. Varför detta är tycker jag dock känns ganska självklart. Allmänhetens intresse för svensk elitvolleyboll idag är så nära obefintligt som det kan bli. Allt volleyboll är för medelsvensson är det där spelet man måste spela någon gång under högstadiegymnastiken som får en att få ont i underarmarna.

När man nu inser detta kan jag tycka att mycket mer resurser måste läggas på att göra volleybollen till något som är värt för folk att komma och titta på. Det kommer tillbaka till vad jag tagit upp så många gånger tidigare: ett volleybollevenemang idag är ingen show, det är endast en match. När det nu är så det ligger till måste jag säga att det är lite synd att så mycket av de ideella resurser som ligger bakom arrangerandet av en sån här turnering går åt sånt som inte har med själva volleybollshowen att göra, som konferenser runt omkring, liverapportering och liknande. Alla resurser borde gå åt att göra ett evenemang som så många som möjligt kommer till och som så många som möjligt vill komma tillbaka till. Det är inte den som sett hundratals volleybollmatcher och som håller på med volleyboll varje dag som evenemanget ska riktas till. Den allra viktigaste på Grand Prix och på varje elitseriematch måste vara den som ser sin första volleybollmatch någonsin. Den personen bryr sig inte om någon Instagramtävling eller vilken mat som serveras till idrottens big shots och när den serveras. Den vill se spektakulära spelare som gör enastående fysiska prestationer. Den vill känna glädje, ilska, kämpaglöd och känslor i massvis. Den vill ha en vild färd för öron, ögon och hjärta där den kan tappa bort sig i känslorna som idrottsshower kan frambringa.

Idrott handlar om idolisering och den som kommer till en volleybollmatch måste bli starstruck av det den ser och önska att den kunde vara i spelarnas skor. Idag är inte det så volleybollsverige ser ut. Men kan vi flytta allt fokus till vad publiken ser så kommer snart alla som sätter sin fot på ett volleybollevenemang drömma om att vara Isabelle Haak eller Peter Lundgren.

Publicerad 12 januari 2016 klockan 07:00

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Finska Morris F.I. segrade i uttagningsloppet till Örebro Cup Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en timme men väl igång bjöds det på fartfyllda lopp där man förutom en uttagning till Örebro Cup fick ta del av imponerande uppvisningar.

17 maj 2020 klockan 19:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för sä...

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan...

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på grund av det rådande coronaläget och gällande förbud för folksamlingar med fler än 50 personer. Dock är eventet inte inställt – men framflyttat till september istället.
– Vi har naturligtvis följt utvecklingen med coronasmittan och förstod att det kan komma att påverka oss också, berättar Kristoffer Schöldström, ordförande för SHRA Lindesberg.

2 april 2020 klockan 11:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen
Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med ...
26 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande
Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan meddela att man nu har fyllt stolen, trots ...
20 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”
Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid ...
19 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att läktarna stod tomma så höll Rimbo ett övertag under hela matchen och även om LIF spelade upp sig och fick chansen att kvittera under de sista minuterna så var det en dyr miss från de orangeklädda som avgjorde matchen.

15 mars 2020 klockan 17:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

ARKIVFOTO: LindeNytt

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska volleybollförbundet via sin hemsida att slutspelets kvartsfinaler som skulle spelas under helgen nu ställs in.

14 mars 2020 klockan 11:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Annons

Foto: Hasse Persson

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska Handbollsförbundet genom ett pressmeddelande att kvällens hemmamatch mot Aranäs kommer att spelas inför tomma läktare.

11 mars 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar ...

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan

Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med ...

Sista hemmamatchen väntar för LIF

På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF...

bildspel Libo Cup blev en succé

Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo ...

Seger när WSK avslutade damtvåan

Det var dags för WSK Lindesberg att avsluta sin säsong i damtvåan där de under söndagen tog sig till vidarespelets ...

Loppet om Elitseriekvalet är över

Handbollsallsvenskan närmar sig sitt slut och under lördagen åkte LIF Lindesberg till Stockholm för att ta chans till ...

Foto: Timmy Lundegård

bildspel Målrik avslutning av herrtvåan

Det haglade med mål i Stadskogsskolans idrottshall när herrtvåans grundserie skulle sätta punkt för säsongen, hela 19 mål gjordes när WSK Lindesberg tog emot Lillån IBK Ung under lördagskvällen där hemmalaget, trots slarviga insläpp i den tredje perioden, hade kontroll längs hela matchen.

7 mars 2020 klockan 20:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Herrtvåan avslutas med hemmamatch
Det är dags att sätta punkt för grundspelet inom Division 2, WSK Lindesberg är redan klara för slutspel men har en sista seriematch att spela p...
5 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF inkasserar två viktiga poäng
Det bjöds på en målrik match när tabelljumbon Boden BK HF gästade arenan under söndagseftermiddagen, trots en jämn första halvlek så kom LIF ...
1 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff match för WSK i sista hemmamatchen
Med tre raka segrar bakom sig sågs WSK Lindesberg lite som favorit i B-slutspelsmatchen mot Pålsboda på hemmaplan, efter en stark inledning såg ...
1 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-23

2020-02-23

2020-02-22

2020-02-21

2020-02-20

2020-05-26 22:17