Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Akutmottagningen i Lindesberg- Spara med bibehållen vård

INSÄNDARE/DEBATT: Den 25 februari skrev regionens Hälso- och sjukvårdsdirektör och Områdeschefen Närsjukvård Norr i LindeNytt att det finns inget som tyder på att man behöver oroa sig för Lindesbergs Lasaretts framtid. Gällande den akuta verksamheten så finns, enligt dem, endast ett beslut att jourerna för ortopedi och kirurgi fysiskt kommer att tas bort från Lindesbergs lasarett nattetid. Men det är inte sant.

Antalet timmar ska, enligt beslutet den 25 september 2019 reduceras kvällar, nätter och helger. Full verksamhet kommer därför endast att finnas måndag till fredag, sammanlagt 60-70 timmar per vecka. De upprepar samma mantra som politiker och administratörer rabblat alltsedan beslutet blev känt. Sannolikt beror det på den tystnadskultur som råder inom verksamheten alltifrån toppen och ner. De talar som om befolkningen i norr utgöres av en förskoleklass som ska övertalas. Det är förödmjukande.

Ingen, vare sig politiker eller administratör har bevärat sig med, eller vågat, i detalj förklara hur reduceringen egentligen ska gå till. Vilka personalkategorier ska bort? Vem tar hand om de mer än 1100 patienter som årligen kommer till kirurgen eller ortopeden mellan 21.00 och 07.00? Vem tar hand om de över 4000 patienter som kommer på den tid, inklusive, helger, då det inte finns någon primärjour för ortoped-respektive kirurgpatienterna? Hur ska man ta hand om de som kommer några timmar innan neddragningen på kvällen men inte hinner bli färdigbehandlade till denna tidpunkt?
Om dessa ska till Örebro? Finns det tillräckligt med taxibilar och ambulanser? Vem betalar för privatbilar som måste åka Lindelasarettet förbi? Finns det personal och utrymmen för dessa i Örebro eller Karlskoga? Finns det vårdplatser för de, som visserligen inte behöver opereras, men som behöver läggas in för observation?

Folk oroar sig i den norra länsdelen. Ovan nämnda sagesmän bidrar till oron trots att de säger tvärt om. Personal oroar sig. Hur mycket får ledningen inte veta beroende på tystnadskulturen. Är det här ett bra sätt att uppmärksamma att personalen i Lindesberg ligger i topp i såväl patienternas som AT-läkarnas rankning?

Områdeschefen säger den 5 februari i Nerikes Allehanda att man ska spara hälften av 6-7 miljoner kronor på kirurgjouren i Lindesberg. Ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden säger i samma tidning den 21 februari att man kan öka vårdkostnaderna i Karlskoga med 22 miljoner kronor.
Varför anses det lämpligt att spara just i Lindesberg? Är det ovidkommande att de som bor allra mest i norr får 10 mil till sjukhus samtidigt som de i söder behåller sitt reseavstånd 5 mil?

Det är besvärande när politiker, valda för Lindesbergs kommun, inte anser att regionens skötsel av lasarettet är något som de ska lägga sig i. Det är beklagligt att politiker som från norra länsdelen valts till regionens ledning inte protesterar öppet när deras parti röstar för besparingarna i Lindesberg.

Hällefors, Nora, Ljusnarsberg liksom Lindesberg ligger långt ner i förra årets näringslivsrankning. Jag menar att alla politiker som valts från den norra länsdelen, vare sig det är till kommun, region eller riksdag ska ha kravet på sig att, inte minst, verka för sin egen kommuns utveckling. Det gör man inte genom att rusta ner vårt lasarett. De säger sig ”bara” ta bort lite öppen tid från kirurgen och ortopeden. Tanken är lika felaktig som att ta bor ett hjul på ambulansen. Inom kort går den inte alls.

Före valet 2018 lovade de flesta partier att de skulle arbeta för att akutsjukhuset i Lindesberg skulle behållas. Det gäller M, KD, L, V, SD, C och MP. Likväl har de röstat för indragning av jourverksamheten i Lindesberg. Liberalerna var, före valet, tydligast i sin definition. Det behövs: ”Jourhavande läkare i medicin, kirurgi och narkos – dygnet runt, året om. Ortopedi och röntgen dagtid, beredskap nattetid. Operationsavdelning, uppvakningsavdelning, intensivvård liksom röntgen och laboratorium.”

S är listiga. Regiondirektören skrev den 11.8 2018 – ”Våra tre akutsjukhus ska vara kvar”. I texten fick han till det och skrev – ”i så väl Lindesberg som Karlskoga och Örebro ska det finnas akutmottagning öppen dygnet runt.” Nu, efter valet, hävdar de socialdemokratiska politikerna att det på en akutmottagning räcker att det finns medicinjour för att det ska kallas akutsjukhus.

Något alternativ till sparande i Lindesberg har inte nämnts. Jag har vid ett tidigare tillfälle nämnt möjligheten till skattehöjning. Det var inte så populärt. Det finns flera förklaringar till att kostnaderna stiger i höjden. Ett skäl är den svällande administrationen. För att effektivisera vårdens handhavande har det satsats mycket på datorisering. Likväl blev, i Sverige, år 2014 antalet administrativ personal fler än antalet läkare.
Det är hög tid att visa att datoriseringen verkligen har sparat pengar. Jag menar att det sparbeting som nu är tänkt ska läggas på lasarettet i Lindesberg i stället bör läggas på administrationen. Minska på mängden administratörer. Sätt ett mål. Kanske 10 procent färre anställda om två år.

Ekonomerna får räkna på vad det sparar.
För att klara detta måste de politiker som representerar kommunerna utanför Örebro ta en starkare ställning för utvecklingen i sin hembygd.

Ingemar Engstrand, Lindesberg. Pensionär

Publicerad 2 mars 2020 klockan 13:48

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Henrik Arenvang och Irja Gustavsson. Foto: Jennie Larsson

Stora ekonomiska konsekvenser att vänta i spåren av Coronakrisen

På måndagen kallades media till en pressträff av kommundirektör Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Detta med anledning av coronaläget och för att delge allmänheten hur man arbetar för att hantera situationen som råder.
– Prioritering just nu, är att se till att förskola och fritids hålls öppna. Sedan måste vi säkerställa att vi har personal till äldre och inom hemtjänsten, berättar Irja Gustavsson.

30 mars 2020 klockan 20:25 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Annons

Smygkika redan nu i Bergsfiket. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. LindeNytt kan dock redan nu bjuda på en rundtur i Lindesbergs nyaste restaurang, häng med!

30 mars 2020 klockan 16:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trädgårdseldning har redan lett till flera gräsbränder

Det råder fortfarande stor risk för gräsbränder i Lindesbergsområdet med övriga delar av länet...

Blomstrande överraskning till Lindesbergs äldreboenden

Under torsdagen fick de boende på Lindesbergs äldreboenden en ordentlig överraskning när Lindesbergs...

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är...

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson. Foto: Fredrik Norman

Irja lämnar politiken: ”Jag har alltid drömt om att öppna en korvkiosk”

I veckan informerade kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, att hon har bestämt sig för att lämna samtliga politiska uppdrag under hösten. I en intervju med LindeNytt, berättar Irja att beslutet fattats med anledning av att hennes politiska uppdrag har fått allvarliga konsekvenser för henne själv och hennes familj och vänner.
– Som offentlig person får man räkna med att få ta en del skit, men när mina nära och kära blir påhoppade så har det gått för långt, säger Irja med ett markerande tonläge.

27 mars 2020 klockan 09:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Centerpartiet uttalar sig om hanteringen av coronaläget
PRESSMEDDELANDE: Vi förtroendevalda i Centerpartiet Lindesbergskrets vill i dessa tider uttrycka vårt förtroende för Lindesbergs kommuns hantering...
26 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer
Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt med personal, som under ett antal timmar kommer att hjälpa pensionärer frå...
26 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu drar vårstädningen igång
Med start idag, torsdag, inleds vårstädningen då gruset efter vinterns halkbekämpning skall sopas upp. Under torsdagen och fredagen skall centrala...
26 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linde energi besiktigar elnätet med helikopter. Foto: Linde energi

Dags för årets helikopterbesiktning av elnätet

Med start måndag 30 mars kommer Linde energi att besiktiga elnätet med hjälp av helikopter. Vi flyger över stora delar av Lindesbergs kommun samt Närkes Kil med omnejd – ibland på låg höjd, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.

26 mars 2020 klockan 08:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kopparplåt till kyrkrenovering stals i Frövi i natt

Natten till onsdag har ett plåtslageri i Frövi haft inbrott. Enligt polisen saknas en större mängd kopparplåt till ett värde av 25 000 kronor.
– Den här firman håller på med ett arbete på en kyrka, som plåten skulle användas till, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

25 mars 2020 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick...

Så skall företagen stöttas i krisen

PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsf...

Ändrad tidplan för verkställande av jourförändringar

PRESSMEDDELANDE: Med anledning av den extraordinära situationen kring corona kommer verkställande av ...

Annons

Dan Johansson, VD Linde Maskiner. Arkivbild. Foto: Lina Hagström

Personalen skickas hem: ”Mycket allvarlig situation”

Linde Maskiner har drabbats extremt hårt av att fordonsindustrin ligger nere.
VD Dan Johansson är djupt oroad.
– Vi har ingen produktion alls just nu, så personalen får gå hem, kommenterar han.

24 mars 2020 klockan 10:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Inbrott i Café 37:an: ”Det är tufft ändå som det är”

Natten till tisdag har någon eller några tagit sig in i Café 37:ans lokaler i centrala ...

Första bostadsrättsföreningen med laddstolpar – redan redo för fler

PRESSMEDDELANDE: Bostadsrättsföreningen Boken på Norevägen i Lindesberg är först ...

Glöm inte våldet i hemmet under coronakrisen

INSÄNDARE/DEBATT: Världen har blivit utsatt för en kris där länder stänger sina gränser, människor tvingas...

Byborna sluter upp kring de behövande

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör äldre och sjuka begränsa sina sociala kontakter så mycket som mö...

Massivt testande och karantän kan rädda liv – och ekonomi

DEBATT: Antagligen är det allra enklaste, billigaste och i nuläget mest effektiva sättet att...

Lindesbergs kommun behöver stötta våra lokala företagare i en svår tid!

PRESSMEDDELANDE: I den ekonomiska kris till följd av Covid-19 som nu drabbar ...

Meritorfabriken i Lindesberg. Foto: Meritor

Visstidsanställda får lämna Meritor och övrig personal korttidspermitteras

Meritor i Lindesberg har nu kommit med ett åtgärdspaket för att bemöta den rådande situationen inom lastbilsindustrin till följd av coronapandemin. Detta meddelar fabriksledningen på fredagen.
– Vi har avslutat med våra ca 65 visstidsanställda, övriga medarbetare korttidspermitteras, förklarar Kent Blom, platschef och VD för Meritor i Lindesberg.

20 mars 2020 klockan 15:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre
Handsprit och munskydd tog slut rekordsnabbt i butiker och apotek runtom i landet efter coronavirusets uppkomst. Många äldre hann därför inte få ...
20 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning
Röda Korset i Lindesberg har fått en förfrågan av ambulansen och intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs Lasarett om att sy 500 ansiktsvisir, ...
20 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande
Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan meddela att man nu har fyllt stolen, trots ...
20 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-19

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-17

2020-03-17

2020-03-31 09:13