”Jocke” brinner för kvalspelet: ”Anledningen till att jag ville hem”

Imorgon börjar LIF Lindesberg sin kvalkamp mot IFK Skövde, med målet att åter nå Elitserien. I en artikelserie på tre delar tar därför LindeNytt kvaltempen på klubben. Sist ut valde vi att besöka LIF:s sponsorlunch, lyssna till den sportsliga ledningen och ta ett långt snack med Joakim Bååk.

LIF Lindesberg höll på tisdagen sponsorlunch med sina samarbetspartners på Lindesbergs Stadshotell. Fokus låg som väntat på kvalspelet, som nu bara är en dag bort i tiden. Men även ungdoms- och damsektionen lyftes fram och klubbens ungdomskoordinator Erik Wallin berättade om A- och B-pojkarna som båda nått USM:s finalsteg.

Dessutom gästades mötet av handsbollsikonen Börje Larsson, som riktade blickarna mot sensommaren och det 50-årsjubileum som väntar. Redan nu står det klart att LIF spelar hemmamatch i samband med jubileumshelgen, något man förhoppningsvis gör som ett Elitserielag. För med ett knappt dygn kvar till avkast i kvalspelet svarade A-lagets tränare Herman Arenvang samt spelarna Joakim Bååk och Sébastien Ehnevid på frågor från de nyfikna besökarna.

– Pulsen höjdes lite, framförallt när man hör Börje. Det är härligt. Man känner varför man ville flytta hem, att det finns väldigt många sig om bryr sig om det här, säger Joakim Bååk efter avslutad sponsorlunch.

Ganska exakt ett år har passerat sedan den 28-årige Lindesbergssonen klev in på hotellet och presenterades som en LIF-spelare igen. Återkomsten i den brandgula dressen har även fallit väl ut, med fjärdeplats i Allsvenskan och kval mot Elitserien. Men säsongen har knappast gått på räls för LIF. ”Jocke” minns höstens kraftgång och främst uddamålsförlusten mot Warta, som då var tabelljumbo helt utan poäng.

– Där var vi nog djupt nere i källaren och kvalet kändes långt borta. Men det har väl också varit vår styrka, att vi lyckats hållit ihop gruppen och hållit oss i en bubbla hela året. Vi själva har hela tiden trott på det vi gör.

Efter ett nytt bottennapp borta mot Vinslöv vände serien och LIF hittade rätt. Under grundseriens andra halva vann laget tio av sina tretton matcher, något som gjorde att man i februari passerade kvalstrecket och därefter höll fast vid platsen. Säsongen har gått från mörker till succé och ”Jocke” förklarar att det inte är någon magi som ligger bakom förvandlingen.

– Vi har många unga spelare som tagit ett par kliv och tillsammans som grupp har vi kanske tagit ännu flera kliv. Vi lär känna varandra mer och mer hela tiden. Det är det som är den största nyckeln, att vi jobbat för att bli bättre under hela säsongen.

Gillar nya kvalkonceptet: ”Det blir ett mentalt spel”

Nu väntar alltså kval mot Elitserien, något som innebär tuffa och betydelsefulla matcher. Med sina år i högstaligan bakom sig är ”Jocke” en av LIF:s mer erfarna spelare och ett stort ansvar vilar därför på hans axlar.

– Det är klart att man har lite extra att bidra med. Men vi har ett helt gäng som spelat sådana här matcher tidigare och vi får sprida vad det handlar om till de med mindre erfarenhet, förklarar ”Jocke” och pekar ut skillnaden mellan serielunk och kvalfighter.

– Framförallt blir det viktigt med vad som händer efter matcherna. Oavsett resultat är inte matchserien slut förrän något lag vunnit tre matcher. Det blir ett annat mentalt spel, det är en lång serie och det gäller att prestera över tid.

Tre vinster skiljer alltså LIF Lindesberg från spel i Elitserien till hösten. IFK Skövde är hindret som måste överkommas och lagen möttes även under försäsongen, då med Skövde som vinnare. Nu väntar dock matcher av helt annan karaktär.

Kvalspelet är till denna säsong även omgjort. Från att tidigare ha utgjorts av en kvalserie med sex lag som spelade tio omgångar är det nu uppdelat i matchserier, där ett Elitserielag möter ett från Allsvenskan. Det nya konceptet är något som ”Jocke” tror öppnar upp för mentala dueller.

– Vi kan nog sätta lite grillor i huvudet på dem genom att vinna någon av de första matcherna. Då börjar det nog att krypa lite i dem, som ändå har pressen på sig i den här serien. Sen tror jag att det gynnar oss lite mer att bara ha fem matcher nu på kort tid och inte ligga på tio matcher. För vi har inte byggt upp den vanan att spela tätt som Elitserielagen, resonerar ”Jocke” och tillägger.

– Jag ser bara fördelar med att spela en playoffserie. Det blir dessutom roligare för publiken och mer känslor involverade.

Redo att gå för fullt: ”Nu får det bära eller brista”

Sedan sin återkomst till LIF har ”Jocke” varit en av lagets frontfigurer utåt. Spelmässigt menar dock mittnian att han inte kunnat göra sig själv rättvisa. Efterhängsna skadebesvär har stört hans säsong och tränare Arenvang har i många lägen matchat sin stjärna sparsamt.

– Det tar ut sin rätt att inte kunna gå för fullt på träningar. Över tid tappar man lite jämfört med om jag hade kunnat träna för fullt, berättar ”Jocke” som nu är redo att släppa på allt.

– Nu får det bära eller brista, sen får Herman ställa upp det lag som han tycker är bäst för dagen. Sen om det är jag eller någon annan som spelar och gör målen bryr jag mig inte det minsta om. Det är laget före jaget.

Sedan det att LIF avslutade sitt seriespel i Allsvenskan har tre veckor hunnit passera. Laget har ägnat mellanperioden åt att slicka såren, träna intensivt och studera det kommande kvalmotståndet. Men oavsett hur mycket tid som ägnas åt scouting av Skövde tycker ”Jocke” att det är LIF:s egna spel som blir av största vikt.

Det laddade kvalspelet drar alltså igång imorgon och först ut väntar match i Arenan. LIF hoppas på så välfyllda läktare som möjligt och uppmanar all publik att klä sig i orange. Avkast sker 19.00, då det gäller att sätta tonen ute på planen.

– Det är egentligen strunt samma hur det ser ut. Vi är duktiga på att lösa problem och jag utgår från att det kommer att bli en match med högt tempo, där båda lagen vill springa. Högt tempo är att förvänta sig och att vi håller tätt bakåt blir otroligt viktigt. Framåt kommer vi att göra målen, säger ”Jocke” om den troliga matchbilden.

28-åringen är precis som sitt övriga lag förberedd på vad som komma skall och drömmen om Elitserien brinner starkt. För Lindesbergssonen har karriären bjudit på många matcher i det brandgula stället, men frågan är om inte ”Jocke” nu går in till sin största strid.

– När jag någon gång i framtiden tittar tillbaka på min karriär så kommer det alltid att vara matcher med LIF som är starkast i minnet, oavsett vilka mer lag som jag spelat för. De här matcherna som vi spelar nu är anledningen till att jag brann så mycket för att flytta hem. Målsättningen har varit att spela upp LIF i Elitserien igen och nu har vi gett oss chansen till det.

Så spelas kvalet:
Onsdag 13/4 LIF Lindesberg-IFK Skövde
Söndag 17/4 IFK Skövde-LIF Lindesberg
Onsdag 20/4 IFK Skövde-LIF Lindesberg
Ev. Söndag 24/4 LIF Lindesberg-IFK Skövde
Ev. Torsdag 28/4 IFK Skövde-LIF Lindesberg

Publicerad 12 april 2016 klockan 18:15


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades ...

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för sä...

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan...

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år
SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på grund av det rådande coronaläget ...
2 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen
Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med ...
26 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande
Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan meddela att man nu har fyllt stolen, trots ...
20 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att läktarna stod tomma så höll Rimbo ett övertag under hela matchen och även om LIF spelade upp sig och fick chansen att kvittera under de sista minuterna så var det en dyr miss från de orangeklädda som avgjorde matchen.

15 mars 2020 klockan 17:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar ...

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan

Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med ...

Sista hemmamatchen väntar för LIF

På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF...

bildspel Libo Cup blev en succé

Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo ...

Seger när WSK avslutade damtvåan

Det var dags för WSK Lindesberg att avsluta sin säsong i damtvåan där de under söndagen tog sig till vidarespelets ...

Fatlum Ahmeti nådde sitt 1000:e mål i Allsvenskan under lördagens bortamatch Foto: Hasse Persson

Loppet om Elitseriekvalet är över

Handbollsallsvenskan närmar sig sitt slut och under lördagen åkte LIF Lindesberg till Stockholm för att ta chans till revansch på fjolårssäsongens elitserielag Hammarby, båda lagen hade mycket att vinna och med en jämn match i spel så skulle segern avgöras inom de sista 15 sekunderna.

7 mars 2020 klockan 23:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Målrik avslutning av herrtvåan
Det haglade med mål i Stadskogsskolans idrottshall när herrtvåans grundserie skulle sätta punkt för säsongen, hela 19 mål gjordes när WSK ...
7 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Herrtvåan avslutas med hemmamatch
Det är dags att sätta punkt för grundspelet inom Division 2, WSK Lindesberg är redan klara för slutspel men har en sista seriematch att spela p...
5 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF inkasserar två viktiga poäng
Det bjöds på en målrik match när tabelljumbon Boden BK HF gästade arenan under söndagseftermiddagen, trots en jämn första halvlek så kom LIF ...
1 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-23

2020-02-23

2020-02-22

2020-02-21

2020-06-06 15:30