Foto: Hans Andersson

Vinterspår har plats för alla

Vinterspår sätter spår över hela kommunen. I centrala Lindesberg visar sig kulturuttryck i vart och vartannat kvarter. Här visar åttaåriga Hedda Johansson den bok och den bild hon gjort. George Aslan målar tillsammans med kamraterna i Globala Konstskolan och Arnold Bengtsson läser en dikt om ”blåröd vrede”.

Vinterspår speglar den kultur som finns i Lindesbergs kommun, men det som visas behöver inte vara producerat i kommunen och begreppet kultur är verkligen brett den här helgen –  7 – 8 februari. Lions Kristina säljer från sin kakbuffé. Tre generationer – mor ,dotter och mormor från södra Kilsbergskanten, säljer textilier och papperskonst.

– Titta på den här bilden. Den är gjord av en kille som var herde i bergen i Syrien, som inte kunde läsa. Fantastiskt ! Och han är så stolt över den, säger Åke Damström som tillsammans med fru Margita driver ett komboprojekt i Vedevåg – deltagarna målar och lär sig svenska samtidigt. George Aslan – professor vid Tekniska högskolan i syriska Aleppo i 25 år – sitter nu tillsammans,  i ABF-lokalen på Smedjegatan, med Nadia al Najjar- frisör, också hon från Syrien – och Halima Muhiyadin, från Somalia och målar.

– I grå fattigdom föddes jag. I blåröd vrede, men även i kärlek. Arnold Bengtsson läser dikter i Socialdemokratiska lokalen på Kungsgatan och publiken omges av foton av Eddy Arthursson och Jonas Petersson.

Längre söderut på Kungsgatan kan man slinka in hos fotografen Rolf Karlsson, som visar bla magnifika foton över hus i Lindesberg. ”Det här kan jag sälja dyrt nu”, säger han med en glimt i ögat och visar fotot på gröna huset i det hörn vid Kristinavägen/Smedjegatan, där Libo och Egeryds vill riva och bygga nytt.

Lindesbergs Stadshotell är under helgen verkligen ett kulturhus ( när kommer det ett sånt i Lindesberg?) den här helgen. Det öppnar med hambo för durspel och fiol, men ibland spelar dessa spelmän också något av Blinda Petter från Guldsmedshyttan ( spelmannen vars 200 -årsminne firades förra året). Betydligt yngre är Hedda Johansson. Hon går i klass 2 B i Björkhagaskolan och hela klassen har ett helt rum för sin konstutställning.

– Vi fick bara använda tre färger, men sedan kan man ju blanda dem så att det blir fler och jag har använt en liten svamp för min bild, säger hon och visar dessutom upp sin version av bilderboken om Bockarna Bruse, som alla eleverna gjort ett eget exemplar av. På frågan om vem som bestämmer vad hennes bild föreställer – jag som tittar eller hon som målat? ” Det gör vi båda”, säger Hedda.

Mattias och Rosemarie Rudenvall från Åbyhammar utanför Fellingsbro visar naturfoton respektive nästan grafikliknande foton – också på Stadshotellet, på Folkets Hus bioduk rullar fotoklubbens bildspel, på biblioteket värvar Linde Bergslags Släktforskare deltagare till studiecirklar och Sarina Diephuis målar på plats (Born to create = snigelkonst på språng), men gör en paus för litet prat med besökaren Anna-Lena Öhrn. För det är en sak som är säker – på Vinterspår träffar man alltid vänner och bekanta att prata med.

Publicerad 7 februari 2015 klockan 17:35

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Raka puckar för trafiken på Ishockeygatan

Ishockeygatan, på industriområdet i Lindesberg, har under väldigt många år varit en återvändsgata. Nu har dock gatan förlängts och ansluter numera till Skrinnargatan intill bilvårdsanläggningen NiceCar.

16 december 2019 klockan 09:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Hasse Persson

bildspel Handbollsfest med julstämning

Det var en fullspäckad söndag för alla handbollsälskare när LIF Lindesberg hade sin årsavslutning i Lindesberg Arena, förutom tre seniormatcher där Hemköp delade ut goda matkassar till ”Matchens Lirare” i samtliga matcher så bjöds det även på livesång, julpyssel, lekhörna och ett besök av självaste jultomten.

15 december 2019 klockan 22:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som ...

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en ...

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten

Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan ...

Årets Lucia, Alice Jiewertz. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Stämningsfull Luciamorgon på Lindeskolan

Elever och före detta medarbetare på Lindeskolan fick en stämningsfull start på fredagsmorgonen när de fick avnjuta årets första Luciafirande signerat Estetiska programmet.

13 december 2019 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Energikällan

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering

Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energikällan igen. Samtidigt presenteras en rad nyheter som skall höja upplevelsen för både gammal som ung badgäst, meddelar badhuschef Fanny Ardesjö på torsdagen.

12 december 2019 klockan 16:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen varnar efter miljonstölder ur entreprenadmaskiner
I oktober rapporterade LindeNytt, att en stöld av dyrbar navigationsutrustning skett ur en grävmaskin på en plats i Lindesbergs kommun. Nu har nya ...
12 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Årets sista match väntar Linde Volley
Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året där Värnamo gästar arenan, ...
12 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

SMHI klass 1-varnar för översvämningsrisk i Lindesbergs kommun
SMHI varnar nu för höga flöden och översvämningsrisk längs Arbogaån, som sträcker sig från Lindesberg ända ner till Kungsör, där ån ...
11 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Pressbild: Staffan Widstrand

Beslut från Länsstyrelsen: Sju lodjur får fällas i nästa års licensjakt

Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Örebro län. Totalt får högst sju lodjur skjutas under 2020 års licensjakt som äger rum i mars månad.

11 december 2019 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Patrik Ljungberg hyllas under kvällens match. Foto: Lindlöven

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll vill man återupprepa förra årets succé med att hylla sin egen supersupporter Patrik Ljungberg.

11 december 2019 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trädgårdsexperten förklarar tidiga vårtecken: ”Blir förvirrade”

Trots att det lackar mot jul, är det svårt att hålla tillbaka vårkänslorna ...

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning

För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i b...

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag

Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i ...

AnnonsLions kassör Sune Larsson överlämnade tillsammans med Bengt-Göran Karlsson checken till diakon Anna Andersson. Foto: Camilla Lagerman

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ungefär 30 år har man inför varje jul skänkt ett bidrag som öronmärks för människor som av olika anledningar har det tufft kring julen. Under tisdagen överlämnades årets donation, en kontantsumma om 10 000 kronor.

10 december 2019 klockan 11:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det rå...

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin ...

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där n...

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län - d...

Nya fall av anlagda bränder i Storå

Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken

Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser kommer att vara synliga på våra vägar – och att man kommer att vara väldigt mobila under arbetet.

9 december 2019 klockan 10:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Väjde för älg – körde av vägen
Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt polisuppgift skall föraren ha väjt för ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela
Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har m...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm
Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag v...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-07

2019-12-06

2019-12-05

2019-12-05

2019-12-05

2019-12-04

2019-12-04

2019-12-03

2019-12-03

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-16 11:08