Det var ett stort intresse från medierna, när politikerna "tog det första spadtaget". Foto: Hans Andersson

”Vi vill inte vänta längre!” Politiker eniga om nytt vårdcentrum vid järnvägen

Nu tänker de sätta igång på allvar. Landstinget och kommunen är överens om att bygga ett vårdcentrum i kvarteret Bulten öster om järnvägen. Med en tredelad spade från Wedevågs Bruk, glada miner och ett stort pressuppbåd tog kommun- och landstingspolitiker ett gemensamt spadtag. Nästa år hoppas de att grävmaskiner finns på plats.

Det är bråttom. För primärvårdens lokaler i Lindesberg duger inte alls. Det är alldeles för trångt i Bägaren nere vid sjön. 11 600 patienter är listade på Bägaren

– Det är ingen bra arbetsmiljö och vi har svårt att klara patientsäkerheten där, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (s). Vi kan inte vänta så mycket längre. Vi har mätt både medicinska resultat och t ex tillgänglighet i primärvården i Lindesberg och det måste bli bättre. Vi har också svårt att rekrytera personal till primärvården i Lindesberg idag.

Hon kopplar också ihop en ny vårdcentral i Lindesberg med utredningar som pågår inom landstinget. En flytt till Bulten ger utrymme i lasarettet där Sköndal idag ligger. Inom landstinget diskuteras att decentralisera ut verksamhet från Universitetssjukhuset  USÖ.

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att avsikten är att bygga i kvarteret Bulten. I morgon kommer landstingsstyrelsen att avge samma avsiktsförklaring.


Glada idag – Jihad Menhem,  Irja Gustafsson och Marie-Louise Forsberg-Fransson. Foto Hans Andersson

– Vi har en majoritet för att gå vidare med det här, säger Jihad Menhem (VP). Det här behövs verkligen och jag hoppas det kan bli som vårdcentralen Ängen i Örebro. Vi vet inte idag vad det kommer att kosta, men vi har inget val som det ser ut med primärvården i Lindesberg idag.

Irja Gustafsson (S) från kommunen pekar på den samordning som blir när Bägaren och vårdcentralen Sköndal på lasarettet flyttar ihop och barnmorskorna m.fl. på Familjecentralen kommer hit. För t ex strokedrabbade blir det närmare till eftervård. Landstinget hoppas också att Folktandvården kan få plats här.
 
– För patienterna blir det här bättre, för  de behöver inte som idag fundera på vart de ska åka, säger Irja Gustafsson.

Men en viktig sak, som skulle kunna stoppa planerna, återstår. Länsstyrelsen måste säga sitt när det gäller närheten till järnvägen och det buller som kommer därifrån. Vid pressträffen förklarade samtliga politiker att de inte tror detta sätter käppar i hjulen – platsen har ju godkänts tidigare för att bygga på, säger de.

– Det här blir en bra plats, där det finns utrymme för parkering och i  ett område där det idag bor många äldre, säger Irja Gustavsson ordförande i socialnämnden. Vi har tillsammans med landstinget tittat på andra platser i centrum på västra sidan om järnvägen, men det här är det bästa alternativet.

Det var två socialdemokrater och en vänsterpartist som var på plats. Miljöpartiet står också bakom uppgörelsen, men kunde inte komma. Tanken är att det kommunala fastighetsbolaget Falab ska projektera och låta bygga. Efter landstingsbeslutet i morgon kan tjänstemännen sätta igång planeringen av detaljerna – och det är inga små detaljer, som ska redas ut. Hur många våningar ska det vara, vilka verksamheter ska till slut hit, hur många p-platser, hur många bostäder…?

Publicerad 27 maj 2014 klockan 14:21

Hans Andersson , 0581-61 71 71


Antonia Babic Foto: Timmy Lundegård

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som vikarie i årets sista hemmamatch mot Värnamo under lördagen, matchen blev oväntad jämn där båda lagen höll sig nära genom hela matchen gällande poängen men i slutändan så var det bortalaget som höll sig starkast.

14 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild Foto: Hasse Persson

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en riktig handbollsfest. Linedance, livemusik och två division 2-derbyn på helplan är bara några exempel på vad som väntar de förhoppningsvis laddade handbollsfansen när Lindesberg Arena öppnar sina dörrar på söndagsmorgonen.

13 december 2019 klockan 15:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten

Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan ...

bildspel Stämningsfull Luciamorgon på Lindeskolan

Elever och före detta medarbetare på Lindeskolan fick en stämningsfull start på fredagsmorgonen när de fick ...

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering

Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energik...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Polisen varnar efter miljonstölder ur entreprenadmaskiner

I oktober rapporterade LindeNytt, att en stöld av dyrbar navigationsutrustning skett ur en grävmaskin på en plats i Lindesbergs kommun. Nu har nya stölder drabbat entreprenörer i länet och polisen går därför ut med en skarp varning till samtliga som äger entreprenadmaskiner med den stöldbegärliga utrustningen.

12 december 2019 klockan 10:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året där Värnamo gästar arenan, en intensiv match förväntas och med flera skadade spelare i hemmalaget så finns det en chans att publiken kommer få stifta bekantskap med nya ansikten i hemmalagets line-up.

12 december 2019 klockan 10:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

SMHI klass 1-varnar för översvämningsrisk i Lindesbergs kommun
SMHI varnar nu för höga flöden och översvämningsrisk längs Arbogaån, som sträcker sig från Lindesberg ända ner till Kungsör, där ån ...
11 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut från Länsstyrelsen: Sju lodjur får fällas i nästa års licensjakt
Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Örebro län. Totalt får högst sju lodjur skjutas under 2020 års licensjakt som äger...
11 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match
Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll ...
11 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Snödroppar på väg upp. Vårtecknet fångades i en villaträdgård i måndags. Marco Åkesson berättar att det här inte är särskilt ovanligt - men att det naturligtvis är en lite märklig kontrast till årstiden. Foto: Fredrik Norman

Trädgårdsexperten förklarar tidiga vårtecken: ”Blir förvirrade”

Trots att det lackar mot jul, är det svårt att hålla tillbaka vårkänslorna när man ser hur snödropparna är på väg upp ur jorden redan nu. Bilden ovan är tagen i en villaträdgård i Lindesberg tidigare i veckan. Lindesbergs trädgårdsexpert, Marco Åkesson på Plantmarknaden, berättar att det finns en förklaring till varför snödroppar, och andra växter, vaknar så här.
– En mild höst kan göra att växterna blir förvirrade, om man säger så, säger Åkesson.

11 december 2019 klockan 10:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smarriga godsaker bakades när Musikhjälpens reporter kom på besök. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning

För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i både radio och tv, där man lyfter fram och samlar in pengar till förmån för en undangömd humanitär katastrof. Under tisdagen kom Musikhjälpens flygande reporter Aron på besök till Lindesberg för att baka i direktsändning med syskonen Charlie och Elliott Axelsson.

10 december 2019 klockan 17:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag

Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i ...

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ...

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det rå...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin partner.

9 december 2019 klockan 16:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där n...

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län - d...

Nya fall av anlagda bränder i Storå

Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En ...

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken

Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller...

Väjde för älg – körde av vägen

Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har mött under säsongen, under söndagen var det dags för säsongens första möte och med en fantastiskt spelad första halvlek såg det ljust ut för LIF men med ett rött kort på en av LIFs nyckelspelare i den andra halvleken så fick Linde svårt att gå mot seger.

8 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm
Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag v...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Guld och silver för hemmalagen
Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i rad. Herrarna fick ...
7 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”
Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt byggstaket när han promenerade längs Fotbollsgatan i torsdags. ...
6 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-05

2019-12-05

2019-12-05

2019-12-04

2019-12-04

2019-12-03

2019-12-03

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-01

2019-12-01

2019-12-15 16:00