Vestas – mer än bara vindkraft

På Vestascastings i Guldsmedshyttan tillverkar man delar till vindkraftverk och stålverksindustrin. LindeNytt gjorde ett decemberbesök på fabriken.

– Vi vill växa i volym och omsätta ännu mer än vi gör i dag. I nuläget gjuter vi drygt 12 000 ton. Jag ser gärna att vi kommer upp i det dubbla, säger Torbjörn Rudqvist, VD på gjuteriet.
– Fabriken fungerar som bäst när man kör på full effekt och processerna får rulla konstant.


Förhoppningarna är att kundbasen ska utvidgas. Sedan förra året levererar man inte bara inom den egna koncernen utan också till flera externa kunder. Huvudsakligen tillverkas dock fundament och nav till vindkraftverk.
– Alldeles nyligen fick vi en förfrågan från en sydeuropeisk maskintillverkare om vi kan gjuta hydraulhammare. Det är något vi tittar och hoppas på nu.




Det är måndag morgon och dags för det dagliga morgonmötet. Chefer och ansvariga samlas för att prata ihop sig kring det pågående arbetet och för att se om det är något speciellt för dagen.
– Vi jobbar enligt Lean-filosofin. Mycket i den handlar om kommunikation, utvärdering och visualisering, berättar Torbjörn Rudqvist.


Mer ordning och minskat antal olyckor
På väggarna finns otaliga diagram och tabeller. Här kan man följa produktionsflödet och den överskådliga strukturen gör att det direkt går att upptäcka proppar eller stopp i flödet.
– Tydligheten är bättre så här än i ett affärssystem i en dator, säger Torbjörn Rudqvist.


Även om moderbolaget Vestas är danskt så är koncernspråket engelska. Något som syns direkt på väggarna på kontoret. Man talar exempelvis om ”fettling” i stället för rensning.
I taket sitter en kamera som gör att chefen i Danmark kan vara med och se vad som pågår.




Hjälm, skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta krävs när man rör sig inne i gjuteriet och säkerhet är något som företaget prioriterar högt. I det arbetet ingår uppföljning av städning och ordning och reda. Något man fångat upp i den japanska 5S-metoden.
– För fyra år sedan var det som att komma in i en öken när man klev in i gjuteriet. Det var sand lite var stans. Vi har höjt ordningsnivån betydligt sedan dess vilket bland annat minskat antalet snubbelolyckor. Vi har också sett att personalen trivs bättre i en ordningssam och förutsägbar miljö, och så blir arbetet mer effektivt. När verktygen hänger på sin fastställda plats går det snabbare och smidigare att få fatt på dem, säger Torbjörn Rudqvist.
 
”Det måste vara nolltolerans”
Mycket på Vestas är alltså oerhört systematiserat. Men metoderna och rutinerna stannar inte vid vackra ord utan ger konkreta och positiva resultat. Kvaliteten på produkterna har höjts nämnvärt.
– Omkring år 2008 var vi uppe i 10 procents kassation. I dag ligger vi på 1 procent. För vår bransch så är det en ovanligt låg kassation som också innebär minskade kostnader för företaget.




Arbetsskador är sällan förekommande. När LindeNytt är på besök är det 568 dagar sedan senaste incidenten. 
– Den här typen av industri lever i en villfarelse om att det ska vara lite tufft. Att man ska ta risker och att man kallt får räkna med att saker händer. Men man får inte tänka så. Det måste vara nolltolerans, säger Torbjörn Rudqvist.


Attityden och inställningen till säkerhet som någonting viktigt är något man arbetar med målmedvetet, och det gäller alla anställda, oavsett funktion.
– Efter vinter- och sommaruppehållen tar vi alltid några timmar med aktiviteter som kretsar kring säkerhet. Det är för att hjälpa oss själva att aktualisera och aktivera säkerhetstänket igen.




Hoppas på jämnare flöde
– Tack vare att vi är en del av Vestas har vi en säkrad volym men det betyder också att vi har fått följa vindindustrins cykler. Ibland går det upp och ibland går det ner. Verksamheten behöver töja oss som ett dragspel. Det är också därför vi ibland hyr in extrapersonal. Vi hoppas att det ska bli ett jämnare flöde nu när vi också tar in externa kunder från stålverksindustrin, säger Torbjörn Rudqvist.


Vindkraftsindustrin är väldigt påverkad av politiska beslut. Marknaden för vindkraft i Sverige har vuxit till sig rejält och i dag är den svenska marknaden den sjätte största för Vestas. USA är den allra största.
– På mellanlång sikt ser vindkraften ut att fortsätta växa men just nu har tillväxten planat ut. Något som också gjort att Vestas behöver anpassa sina kostnader. Även fabriken i Guldsmedshyttan har fått bidra till detta.




Om Vestas i Guldmedshyttan

Vestascastings Guldsmedshyttan AB är ett helägt dotterbolag till den danska vindkraftskoncernen Vestas. I dag har fabriken 120 anställda varav 22 är tjänstemän och 98 arbetare. Under året har man också haft ca 50 inhyrda rensare från Polen och Rumänien.
Tidigare har fabriken ägts av Grängesbergsbolaget och sedan Sandvik. Gjuteriets första etapp byggdes 1961. Den senaste byggnationen är smältverket från 2010.


Historia
Det har sedan 1400-talet pågått utvinning av metaller i trakten av Guldsmedshyttan. På 1500-talet startade Gustav Vasa vapentillverkning här och på 1800-talet fann Erik Elzwik silver. Det är för övrigt på hans väg, Elzwik väg, som Vestas i dag huserar.


Tillverkning
Vestas i Guldsmedshyttan tillverkar delar till vindkraftverk och sedan 2011 tar man också in externa kunder inom stålverksindustrin. Till stålverken gör man kokiller (koppformar av järn) som de i sin tur använder vid gjutning av göt.
Två delar görs till vindkraftverk. Navet (som bladen utgår från) väger mellan 10-17 ton och fundamentet (inuti turbinen) väger cirka 13 ton.
Massan man gjuter består av 40% tackjärn, 40% stålskrot och 20% retur (stelnat järn som blivit över från tidigare gjutning).


Så här går det till
Sand härdas genom syra och harts och bildar en form. I denna form gjuter man sedan en blandning av järn och stålskrot som håller en temperatur på över tusen grader. Efter några dagar när det svalnat slås gjutgodset ur formen. Godset ska rensas från eventuell kvarvarande sand, blästras och finrensas. Efter detta är det dags för NDT (Non-destructive testing) som innebär att godset noggrant kontrolleras. Hela godset smetas in i gel och kollas med ultraljud. Vid avvikelser, exempelvis håligheter, kan godset, i värsta fall, komma att kasseras.

Publicerad 3 januari 2013 klockan 15:02

Lina Hagström , 0735-95 30 30

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Detta meddelar det kommunala bolaget Linde energi, som har sett en fördubbling av anslutna fjärrvärmeanläggningar under 2023.
– Det är väldigt kul att vi har ett gott rykte och att kunderna tror på den produkten vi levererar, säger Mathias Hedblad, distributionsansvarig för fjärrvärme på Linde energi.

2 april 2024 klockan 14:40 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt osar det av framtidshopp bland eleverna, men också en nyfunnen tilltro på demokratin.
– Folk tror mindre och mindre på demokrati, och det kan ju vara att man känner att man inte kan påverka, men nu känns det ändå om att man kan det till viss del, säger eleven Ida Andersson.

22 mars 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett gäng glada vinnare, och företagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

21 mars 2024 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Medmänniskor som vill hjälpa. Från vänster: Lena Lindkvist, Bengt Åke Ramberg, Kerstin Jönsson och Laila Ramberg. Foto: Camilla Lagerman

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjälpande hand och sällskap för någon som är ofrivilligt ensam. Nu hoppas man att fler vill ansluta till gruppen, som engagerar sig för kommunens äldre.
– Det är roligt att möta alla, vi är ju alla pensionärer som är med, man får så mycket tillbaka, säger sekreterare Laila Ramberg.

12 mars 2024 klockan 09:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Foto: Privat

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26:e februari pratade Lillemor Bodman om att man måste ha ett helhetsperspektiv när man fattar politiska beslut. Vi som skrivit denna insändare är nio elever som går andra och tredje året på estetiska programmet i Lindesberg. Vi vill diskutera ifall det gynnar hela kommunen att lägga ner estetiska programmet.

28 februari 2024 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer...
20 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-01-15

2024-04-23 21:44