Ut ur skuggan och in på kanten: ”Man känner sig viktig”

Han har tidigare fått finna sig i att stå i skuggan av lagets profiler. Den här hösten har Bashkim Gashi slutligen gjort LIF Lindesbergs vänsterkant till sin egen. Hör Linde-killens egna ord om seriestarten, känslan av att göra mål och vilket ansvar det innebär att vara startspelare.

Klockan är kvart i fem och LIF Lindesbergs A-lagsspelare tar plats på läktaren för att se slutet på juniorlagets träning. En av de första som smyger ut från omklädningsrummet är Bashkim Gashi. 22-åringen har helt klart gjort sitt yttersta för att hinna i tid till vår intervju. Skorna bär han i den ena handen, strumporna i den andra och fötterna är bara mot Arenans golv.

Vi slår oss ned och Bashkim rabblar upp måndag, tisdag, torsdag, fredag och lördag som träningsdagar. Totalt landar han på fem pass den här veckan, något han är van vid efter sina år i A-truppen.

– Vi har ändrat lite grejer tills i år, vi hade mer styrka i somras och sen gick vi över till annat. Men vi har bra tränare, med ”Micke” Nelson som sköter fysträningen. Han har gjort det där bra länge, skrattar ”Barre”.

Om fystränare Nelson är erfaren i sin roll är ”Barre” desto färskare i sin. Efter fyra år som inhoppare öppnades till den här säsongen en lucka, när Ricky Nordahl meddelade att karriären var över. ”Barre” har minst sagt fyllt den luckan och imponerat på den vänsterkant som han nu är förstavalet på.

– Det är väldigt spännande att ta över Rickys plats och det är första året från start också. Jag har bara saker att se framför mig, varje match är något nytt. Jag har också visat att jag var med i A-laget av en anledning, förklarar ”Barre”.

Hur gick det till när du fick beskedet att du skulle ta startplatsen?
– Herman (Arenvang) gjorde det så enkelt. Han ringde mig en dag och sa ”Ricky kommer att sluta, så du ska vara förstavalet”. Jag svarade ”absolut, då kör vi på det”. Sen var det ingenting mer med det och det var bara att ligga i och träna.

”Jag har blivit mer disciplinerad”

Att det var Bashkim som skulle ta Rickys plats var det alltså aldrig några tveksamheter kring. Herman Arenvang gick tidigt ut med att 22-åringen var tänkt som förstavalet på vänsterkanten. Sju matcher in på den nya säsongen har tränaren inte ångrat det beslutet, utan istället kunnat se ”Barre” ta för sig ute på de Allsvenskan arenorna.

– Han har toppar och det har han också visat, men framförallt tycker jag att jämnheten är väldigt bra utifrån att han startar varje match. Det har han inte gjort tidigare och det är speciellt att vara startspelare. Dessutom har han gjort några viktiga mål i matcherna, det är en ack så viktig egenskap som idrottare, säger Arenvang och tillägger.

– Sen är det så  att det kommer av att han jobbar hårt på varje träning. Han är ett bra föredöme på det sättet. Sköter man fysen och alltid är koncentrerad så blir det en bra utveckling.

Just viljan att träna är något som ”Barre” själv lyfter fram. Vänstersexan förklarar att inställningen på träningsplanen är det som han utvecklat mest under det senaste halvåret.

– Jag har blivit mer disciplinerad, mer allvarlig. Förut tycker jag personligen att jag ibland på träning var katastrof. Men nu är träningarna väldigt allvarliga för mig, för har jag ändå tagit mig tid att komma hit för att träna i två timmar ska jag göra något bra av det, resonerar ”Barre” och fortsätter.

– Nu när man blivit etta då kan man inte vara uppe till klockan två på natten. Så som det några gånger varit… Nu gäller det istället att käka ordentligt, lägga sig tidigt och ha den typen av tänkande så man inte har några ursäkter för sig själv.

Leder lagets offensiv

Vägen till att bli en startspelare i Allsvenskan har varit lång för Bashkim. Han är uppvuxen i Lindesberg, fostrad i LIF och har kämpat sig hela vägen genom ungdomssektionen fram till A-laget. När han nu äntligen spelat till sig en startplats i den brandgula dressen har han tagit ordentligt tillvara på den.

Med 30 mål på de sju inledande matcherna har ”Barre” varit en av LIF:s bärande offensiva krafter. För lagets del har dock säsongsstarten pendlat en aning, med åtta poäng av fjorton möjliga. Senast blev det förlust med 21-20 mot bottenplacerade Warta.

– Jag tycker att det har gått okej, men jag har mer förväntningar på laget och jag tycker att vi ska kunna vinna mer. Vi har förlorat tre och två utav dem har varit i slutsekunderna. Där har det handlat om vår prestation, för de andra lagen har inte mycket att komma jämfört med vårt lag, menar ”Barre”.

Vad tycker du det är som skiljer i de där täta matcherna mellan att vinna och förlora?
– Det är kanske lite nervositet. När det blir tätt i matcherna och det kommer något, som vi kallar det, chansskott och den sitter så blir man lite ställd.

Hur går snacket i laget så här efter en förlustmatch?
– Att det är upp till oss själva, för vi kan snacka hur mycket vi vill. Det gäller att vi tar med oss det vi säger, det är prio ett. Prio två är att ta med det ut på planen så att vi inte gör om samma misstag igen.

”Märker att laget tror på en”

Säsongen är som bekant lång och trots den svajiga starten ligger LIF femma i tabellen. För Bashkims del finns det inga problem med handbollslivet just nu. Han representerar sin moderklubb, spelar match efter match och gör stora framsteg på sin vänsterkant.

– Det är roligt att man märker att laget tror på en. Stämningen när man gör mål, den blir helt annan nu när man får starta. Det känns mycket roligare på något sätt, man känner sig viktig, förklarar ”Barre” lite drömskt.

Och hur är det att spela hemma i Arenan inför 1000 på läktarna?
– Stämningen är fantastiskt, cred till publiken. Man blir bara mer sugen på att vinna och visa att här i Lindesberg hämtar man inga poäng.

Ett lag som ska försöka med just det är Skånela, som den kommande helgen besöker Arenan. Matcherna mellan LIF och Stockholmslaget brukar vara heta och lagen skuggar varandra i tabellen. ”Barre” ser verkligen fram emot avkast klockan 17.00 på söndag.

– Skånela är ett bra lag, vi har lite historia och det är en kämparmatch. Men det blir rolig handboll då och man måste vara både teknisk och taktisk. Det blir spännande att se hur matchen blir, men på hemmaplan ska vi så klart vinna.

Det här är Bashkim Gashi:
Född: 17:e augusti 1993
Position: Väntersexa
Hemstad: Lindesberg
Moderklubb: LIF Lindesberg

Publicerad 4 november 2015 klockan 19:27


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jimmi Ehlers plockade hem flest priser bland de aktiva från Fornaboda. Däribland titeln Årets Häst som gick till stallets V75-vinnare Deeply Express. Foto: Christian Gorski

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största prestationer. Båda banorna har sju egna priser att dela ut, där man även har totalt åtta priser som de aktiva från de båda banorna har chans att ta för sig av. Under helgens gala så plockade Fornaboda flest titlar och landade på tolv priser mot Örebros tio.
– Vi på Fornaboda kan vi också, säger Jimmi Ehlers.

18 mars 2024 klockan 17:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF Lindesberg har slagit topplag efter topplag på hemmaplan. Totalt åtta av säsongens tretton hemmamatcher slutar med seger. Nu väntar en ödesmatch mot Ystad. Arkivbild: Hasse Persson

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En hemmaförlust mot tabellsexan IFK Karlskrona skulle öka LIF Lindesbergs risker att halka tillbaka till Division 1. Trots en svagare första halvlek, så lyckades hemmatruppen att komma tillbaka och avgöra måstematchen till sin fördel.

17 mars 2024 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. ...

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen

Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig ...

Lindlöven kan få slutspelsrevansch mot Väsby

För två säsonger sedan så slogs Lindlöven ut ur kvartsfinalen mot ett då favorittippat Väsby. Nu möts de ...

På lördag kan Isabella Jansson Wiklund bli landets yngsta kusk att ta emot pris som Årets Kusk. En av hästarna som Isabella vann med under året var Sweet Breeze som från årsskiftet står i stallet utanför Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Isabella kan bli landets yngsta Årets Kusk

Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong som landets segerrikaste kusk under 18 år, så har det nu inträffat för Isabella Jansson Wiklund. På lördag har 17-åringen möjligheten att bli landets första juniorkusk till att mottaga priset som Årets Kusk när Fornaboda har sin travgala i Örebro.
– Det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella.

13 mars 2024 klockan 14:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

För första gången någonsin så går Lindlöven till semifinal! Även den tredje matchen mot Vallentuna slutade med seger och därmed sveper sig Lindlöven till semifinalen! Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven till semifinal!

De lyckades! Efter två segrar i Lindehov och en tredje seger på bortais så gör Lindlöven en så kallad ”Clean sweep” i kvartsfinalen mot Vallentuna och går till semifinal efter slutspelets första tre matcher. Detta innebär att säsongen fortsätter för Lindlöven som för första gången får sätta sina skridskor på isen för ett fortsatt slutspel och är därifrån ett steg närmare Allsvenskan.
– Oavsett vilket lag vi möter så känner jag att vi är redo, säger Jonas Dufåker.

9 mars 2024 klockan 18:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven är en seger från historisk semi
Två matcher inom kvartsfinalen, två segrar. Lindlövens vecka har nog inte kunnat börjat på något bättre sätt. Precis som gårdagens match i ...
6 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven inleder slutspelet med seger
Det börjar bra för Lindlöven när slutspelet drog igång under tisdagskvällen. Trots en snabbspelad första period så ger Lindlöven en repris p...
5 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar slutspelet: ”Det är vi mot världen nu”
Vid 19-slaget på tisdag så släpps pucken i Lindehov till Lindlövens fjärde slutspel mot HockeyAllsvenskan. Lindlöven slutade på en tredje plats...
4 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Både Torslanda och LIF Lindesberg var i ett stort behov av poäng. Torslanda fick segerjubla till helgen och bytte därmed plats med LIF i tabellen. Arkivfoto: Hasse Persson

LIF Lindesberg i fara efter helgens förlust

Det är bara viktiga matcher kvar i LIF Lindesbergs spelschema. Till helgen tog man resan till Torslanda, där båda lagen var i ett stort behov av poäng till den Allsvenska tabellen. För LIF Lindesberg så tog det över nio minuter innan man fick igenom sitt första mål i matchen. Även om målskillnaden mellan lagen i matchen inte var stor, så blev det helt klart avgörande.

4 mars 2024 klockan 15:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven var överlägsna mot Vallentuna under AllEttans säsongsavslutning, nu hoppas Lindetruppen på repris. Foto: Hasse Persson

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som tvåa när HockeyEttan hade sin livesändning, där motståndaren blev bekant. Med jämna lag att välja emellan så lades valet på ett återbesök av Vallentuna.
– Det är ett lag som vi känner till, säger Tomas Östlund.

3 mars 2024 klockan 13:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har ...

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin

Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så ...

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal

Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i ...

Det blev två poäng efter helgens norrlandsturné mot Boden och Kiruna. Nu väntar en sista match där tre poäng kan sluta med en semifinalplats i det kommande slutspelet. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter, ta en övertidseger mot Kiruna. Totalt åker man hemåt med två nya poäng till en mycket jämn tabell. Två poäng som blir viktiga när det snart avgörs vilket slutspel som Lindlöven går mot, kvartfinal eller föreningens första semifinal.

25 februari 2024 klockan 22:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen

Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. ...

bildspel Hamburgare och tvåmålsseger i Lindehov

När restaurangkedjan Brödernas lag, Väsby IK HK, gästade Lindehov så käkades det hamburgare på läktaren. Som en ...

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit ...

bildspel Två röda kort fällde LIF Lindesberg

Med två röda kort, en skadad spelare och två frånvarande nyckelspelare så var det hela fem viktiga spelare som fö...

Linde Sports Camp läggs ned efter 10 år

Under tio somrar har Linde Sports Camp varit en omåttligt populär sommarlovsaktivitet för kommunens unga. Genom å...

Martin Eriksson ny tränare för damlaget: ”Vi kan vinna serien”

Inför säsongen stod GSBK/IFK Lindesbergs damlag utan tränare, så för att laget ...

Det blev inte många mål när Lindlöven tog resan norrut. Trots lite mål så blev det desto fler poäng efter många mil på vägarna. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Lindlöven i tabelltoppen efter helgen

Efter förra helgens tråkiga resultat med dubbla förluster på hemmaplan, så kom det mer positiva toner efter denna hockeyhelg. Säsongens första norrlandsturné skulle avklaras med fokus på Sundsvall och Piteå, efter att säkrat tre viktiga poäng i Tyresö. Efter veckans sex poäng så avslutar Lindlöven helgen på toppen av tabellen som AllEttans nya tabelletta.

5 februari 2024 klockan 15:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel 17 medaljer till Frövi judo efter helgens SM
4 guld, 8 silver och 5 brons blev facit för Frövi judo efter helgens Svenska Mästerskap i Trollhättan. Klubben ställde upp med deltagare i varje...
5 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Anna Bernholm avslutar framgångsrika karriären
Lördagens tävling vid Grand Slam i Paris blir den sista på världstouren för Anna Bernholms del, som nu har beslutat sig för att lägga judodrä...
1 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags för traktens knattar att ge sig ut i spåren igen
Bara några veckor innan Vasaloppets målgång i Mora, är det dags för den yngre generationen att genomföra sin egen upplaga av tävlingen, när ...
1 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-01-30

2024-01-29

2024-01-25

2024-01-25

2024-01-24

2024-01-23

2024-01-21

2024-01-21

2024-01-18

2024-01-17

2024-01-14

2024-01-07

2023-12-30

2023-12-27

2024-03-19 09:14