Julmarknad i Ramsberg. Foto: Ida Lindkvist

Unga hantverkare i Ramsberg

”Julbus i stallet” är julmarknaden i Ramsberg som höll öppet idag, såväl som imorgon. Lokala hantverkare ställde ut i den mysiga stallmiljön, och framförallt stack några yngre förmågor ut som jobbar med framförallt material såsom trä, läder och järn.

Innan det blev jul, och julmarknad, i stallet runt år 2008, användes lokalen för att medverka i Vinterspår där man var med

Foto: Ida Lindkvist
Foto: Ida Lindkvist

från starten. Det finns en historia bakom platsen som Mats Lagerman gärna berättar om.

– Stallet, det är ett kul ställe. En gång i tiden, tidigt 1900-tal, så bodde Elsa Beskow här med sin man Natanael som var illa lungsjuk, så de letade ett boende där han

Foto: Ida Lindkvist
Foto: Ida Lindkvist

kunde få frisk luft. De bodde här i två år och det var hennes mest produktiva tid, säger Mats och tillägger att det i böckerna går att se hur naturen är inspirerad av områdena kring huset.

– Sedan bodde vi i det stora huset, jag och min bror med familjer, men när alla barnen flyttade ut så blev det för stort. Men jag och min hustru behöll stallet, och det är ett gammalt stall. Därinne har det varit oxstall, två oxbås, och här har det varit vanlig ladugårdsdel, säger Mats.

Skapandet fungerar som terapi
Av gamla golvbrädor från gården Liljendal har Mats skapat mycket nytt och fint, något som hemvändaren Henrik Björkman anammat.
– Mats är väldigt duktig på att lära oss, och han har lärt oss väldigt mycket. Vi är en ny generation ungdomar som vänt tillbaka hem och tar saker handgripligen och producerar. Vi försöker hänga på den äldre generationen, berättar Henrik som ställer ut för första gången med bland annat sina egentillverkade högtalare som han lagt ner mycket tid på och skapat av trä.

– Jag använder gärna gammalt material som man kan förädla i ny tappning, miljötänket är viktigt.

Erik Lagerman och Henrik Björkman. Till höger kan man se de högtalare som Henrik tillverkat, så även den bänk som killarna sitter på. Foto: Ida Lindkvist
Erik Lagerman och Henrik Björkman. Till höger kan man se de högtalare som Henrik tillverkat, så även den bänk som killarna sitter på. Foto: Ida Lindkvist

Det är här i stallet, i Mats verkstad, som Henrik tillsammans med Niclas Nyberg, svets och smide, och Erik Lagerman, träarbete, håller till och får ro.
– Det här är terapi, att bara få komma hit och skapa. Det gör mycket för själen att borra ner sig i trästycken, ler Henrik.

Bivaxexperiment och läderrustningar
Johannes Persson, endast 22 år gammal, är en mångsysslare utan dess like som också ställer ut under helgen. När han inte binder flugor, eller konstruerar fluginspirerade örhängen, kanske han skapar muggar i keramik, tillverkar en rustning i läder eller experimenterar fram ett nytt sorts bivax.
– Först och främst håller jag på med läderhantverk och smide, och så blir det även lite med keramik. Jag gör rustningar i läder och kan tillverka kompletta rustningar, men det är lång arbetstid på det, åtminstone en månad. Jag har hållit på med sådant här sedan jag var 14 år, berättar Johannes.

Johannes Persson är en riktig mångsysslare. Foto: Ida Lindkvist
Johannes Persson är en riktig mångsysslare. Foto: Ida Lindkvist

– Jag gick en lädersömnadskurs på två dagar, annars är jag självlärd. Keramikutbildning på ett år har jag också gått, men det är läderhantverk som är roligast. Det är ungefär som att jobba med lera, det går att forma.

Men hur har det här intresset uppstått?
– Jag håller på med levande rollspel och är en riktig historienörd, förklarar Johannes med ett leende.

En av de saker som Johannes säljer mest är hans helt naturliga vattenflaskor i läder.
– De är behandlade med en bivaxblandning som jag experimenterade fram, så den blir hårdare och hårdare hela tiden, och den är helt vattentät. Det tog mig två år att komma fram till rätt blandning, och den blandningen kommer jag aldrig att tala om!

Publicerad 21 november 2015 klockan 18:57

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer kan komma att behöva lämna sina arbeten längre fram i sommar. Exakt vilka som berörs är ännu för tidigt att säga, då man fortfarande befinner sig i början av processen.
– Personförhandlingarna är inte igång ännu, när de är klara vet vi mer, säger Robin Schough, klubbordförande IF Metall.

19 mars 2024 klockan 10:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

En personbil totalförstördes i en misstänkt anlagd brand i natt. Foto: Läsarbild

Bilbrand i centrum misstänks vara anlagd

Natten till tisdag larmades Nerikes Brandkår till centrala Lindesberg där en personbil stod i lågor. Polisen misstänker att branden var anlagd – men någon misstänkt gärningsperson finns inte i nuläget.
– Vi har inte heller lyckats få kontakt med ägaren ännu, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

19 mars 2024 klockan 09:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kvinna misshandlades inför flera barn – vårdas på sjukhus

En man i 35-årsåldern greps tidigt på tisdagsmorgonen misstänkt för att ha misshandlat en...

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

LIF Lindesberg har slagit topplag efter topplag på hemmaplan. Totalt åtta av säsongens tretton hemmamatcher slutar med seger. Nu väntar en ödesmatch mot Ystad. Arkivbild: Hasse Persson

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En hemmaförlust mot tabellsexan IFK Karlskrona skulle öka LIF Lindesbergs risker att halka tillbaka till Division 1. Trots en svagare första halvlek, så lyckades hemmatruppen att komma tillbaka och avgöra måstematchen till sin fördel.

17 mars 2024 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Båda matcherna i Lindlövens första semifinal slutade med förlust. Truppen behöver tre raka segrar för att ta sig till finalspelet mot det starka Brödernas/Väsby. Första steget sker på onsdag. Arkivfoto: Hasse Persson

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. Efter att truppen tog tre raka segrar inom kvartsfinalen mot Vallentuna, så gör Lindlöven sitt första spel i semifinalen där Brödernas/Väsby agerar motstånd. Trots två segrar mot Brödernas/Väsby i AllEttan, så är det gästerna som har börjat semifinalen starkast med två raka segrar i Lindehov.

17 mars 2024 klockan 21:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bodmans ord om gymnasiechefen: ”Förvirrar och ljuger”
Efter att LindeNytt publicerade en artikel under fredagen den 8 mars, gällande det kommande mötet i Barn- och utbildningsnämnden, skickade nä...
15 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan
När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i ...
15 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Våren läggs på is – SMHI gulflaggar för kraftigt snöfall
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall som tidvis kan vara kraftigt. Varningen gäller för lördagsdygnet.
15 mars 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Senaste hemmamatchen slutade med seger. På lördag så hoppas LIF Lindesberg på repris, där två poäng kan bli avgörande för truppens överlevnad i Allsvenskan. Arkivfoto: Hasse Persson

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen

Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig spelartruppen nästsist i tabellen, vilket skulle innebära en automatisk nedflyttning om man inte samlar nya poäng. Tabellen är däremot jämn där det skiljer två poäng till säker mark. På lördag gör LIF Lindesberg sin sista hemmamatch i grundserien, där laget har två poäng som målsättning.
– Vi har visat att vi är starka på hemmaplan, säger Joakim Bååk.

15 mars 2024 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lindetrio åtalas – innefattar även en fjärde man

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott, ska nu åtalas vid Örebro Tingsrätt. Enligt stämningsansökan åtalas även en fjärde ung man för inblandning i de båda brotten.

14 mars 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven kan få slutspelsrevansch mot Väsby

För två säsonger sedan så slogs Lindlöven ut ur kvartsfinalen mot ett då favorittippat Väsby. Nu möts de ...

Återvinningscentral hålls stängd på grund av vattenläcka

Ett pågående arbete med en gammal vattenledning i anslutning till återvinningscentralen i Södra...

Isabella kan bli landets yngsta Årets Kusk

Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong ...

Foto: Camilla Lagerman

Satsa framåt- lägg inte ner program på Lindeskolan!

INSÄNDARE/DEBATT: Vad tror majoriteten är viktigast för personalen på Lindeskolan? Att behålla jobben eller att ha stora ytor att röra sig på? Frågan är medvetet tillspetsad men har faktiskt förankring i det dokument, KPMG, där granskningen av Lindeskolans ekonomi redovisas.

13 mars 2024 klockan 11:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vad händer med Storå vårdcentral?

INSÄNDARE/DEBATT: Sedan 70-talet har landstinget/regionen lovat att satsa på primärvården (första linjens sjukvård). P...

Stora mängder lustgastuber hittades slängda – polisen varnar för riskerna

Polisen i Lindesberg har under den senaste tiden sett en dramatisk ökning av ...

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Sammanträde ställdes in med kort varsel: ”Förtroendekris”

Under måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden skulle man bland annat ...

Lindlöven till semifinal!

De lyckades! Efter två segrar i Lindehov och en tredje seger på bortais så gör Lindlöven en så kallad ”Clean sweep” i ...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Foto: Camilla Lagerman

Dubbelt så höga lokalkostnader jämfört med rikssnittet

I januari 2022 redovisade KPMG sin rapport för genomlysningen av Lindeskolans ekonomi. Redan då drog man slutsatsen att man bör se över lokalutnyttjandet, då antalet kvadratmeter per elev klart översteg vad som brukar användas som referens vid bedömningar av effektivt lokalutnyttjande. Trots detta har man fortfarande inte gjort några förändringar, utan ser nu istället över skolans programutbud.

7 mars 2024 klockan 16:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Film: Här strosar vargen omkring i Vedevåg: ”Mäktigt”
När Maria Gunnarsson från Backa, Vedevåg, lyfte blicken från videomötet och tittade ut genom fönstret fick hon en rejäl överraskning. Bara ett...
7 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Lindlöven är en seger från historisk semi
Två matcher inom kvartsfinalen, två segrar. Lindlövens vecka har nog inte kunnat börjat på något bättre sätt. Precis som gårdagens match i ...
6 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Så mycket högre blir hyran i år
Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är avslutade. Efter det nya ...
6 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-06

2024-03-05

2024-03-05

2024-03-05

2024-03-05

2024-03-05

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-03

2024-03-03

2024-03-02

2024-03-19 11:50