Figurerna får se ut hur som helst. Det här är Märta Almlöfs, 6 år, rymdvarelse som i filmen ska spela boll. Foto: Ida Lindkvist

Unga fick skapa animerad film

En av påsklovsaktiviteterna på Lindesbergs stadsbibliotek gav barn chansen att testa och lära sig att göra egen animerad film. Johnny Wernersson och Malin Dahl från Backa Studios fanns till förfogande och tillsammans med dem och färgad lera var det bara fantasin som kunde sätta gränser. 

Det är barn i åldern 7-12 år som blivit inbjudna att vara med och prova på att skapa sin egen animerade film. Intresset är stort och fler stolar får ställas fram. Inledningsvis sitter barnen samlade runt bordet som små tända ljus, man kan höra en knappnål falla. Men Johnny Wernersson och Malin Dahl från filmbolaget Backa Studios har snart mjukat upp dem genom att berätta och fråga. 
– Vi gör olika typer av filmer; animerat, reklamfilmer, musikvideos och företagsfilmer. Vi åker även runt i skolor och utbildar i hur man gör film, förklarar Johnny.

Till en början ska barnen få tillverka figurer i lera som sedan ska få liv och börja röra sig. De använder sig av metoden ”Stop motion”. Man ställer upp ett föremål, tar en bild, flyttar en aning, tar ytterligare en bild, och fortsätter därefter så tills det att man är nöjd och klar med sin film. 
– Man flyttar olika långt beroende på hur fort man vill att det ska röra sig, när man sedan spelar upp scenen så rör det sig. Ni får fundera ut vad ni vill göra för figurer, men eftersom det är er första film så tänk på att göra det ganska enkelt. En bläckfisk till exempel, med alla armar, är komplicerat. Kanske kan man göra bollar som rullar in. När det är animation får man hitta på vad som helst, säger Johnny och visar sedan på en surfplatta hur man gör. 


Minna och Ella i full gång. Foto: Ida Lindkvist

Barnen är snart igång och idéer verkar det finnas gott om. Leran skickas sinsemellan, någon behöver lite vit lera att dekorera den slingriga ormen med. David Hagström, 10 år, kommer egentligen från Linköping men spenderar lovet hos farmor och farfar. Han har gjort film förut, men inte på det här viset. 
– Jag har inte gjort animerad film tidigare, utan dataanimerad. Och så har jag varit med och gjort en Youtubefilm, men det blev jättemånga misslyckanden för att jag började skratta. Men det var inte bara mitt fel!, ler David och fortsätter: 

– Det här är också roligt, fast jag trodde nog att det skulle vara mer dataanimerat, men det blir kul ändå. Jag har gjort en rymdvarelse som ska äta planeter och människor. Planeten är ganska lite i jämförelse med rymdvarelsen, men han måste ju kunna äta den.  


David har fullt upp. Foto: Ida Lindkvist

Minna Aspling, 9 år, har gjort en råtta, en magisk nöt och buskar. 
– Råttan ska äta upp nöten och förvandlas till en möglig råtta. Det är första gången jag gör sådan här film, säger Minna.


Minna visar upp sina skapelser. Foto: Ida Lindkvist

Erik Lans, 11 år, följer med David när han spelar in sin film och kontrollerar hur det går till. Själv har han gjort lite film tidigare, men inte något sådant här. 
– Här har jag gjort en bil och en vägg. Bilen ska krascha in i väggen och här är bildelar till när bilen går sönder. Det här är jättekul, berättar Erik. 


David gör film med lite hjälp av Johnny, och Erik tittar på. Foto: Ida Lindkvist

Ella Lundborg, 7 år, har med lite hjälp av mamma gjort en liten elefant och en magisk, stor boll i regnbågens alla färger. 


Det är snart Ellas tur att göra sin film. Foto: Ida Lindkvist
Publicerad 9 april 2015 klockan 15:47

Ida Lindkvist

Smarriga godsaker bakades när Musikhjälpens reporter kom på besök. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning

För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i både radio och tv, där man lyfter fram och samlar in pengar till förmån för en undangömd humanitär katastrof. Under tisdagen kom Musikhjälpens flygande reporter Aron på besök till Lindesberg för att baka i direktsändning med syskonen Charlie och Elliott Axelsson.

10 december 2019 klockan 17:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Kungen och drottningen hälsade gästerna välkomna. Foto: Camilla Lagerman

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag

Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i Stockholms stadshus. Björkhagaskolan var dock först ut, då de arrangerade sin alldeles egna Nobelmiddag under dagen.

10 december 2019 klockan 14:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ...

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det rå...

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin ...

Foto: Camilla Lagerman

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där nästkommande års budget står i fokus. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar, skriver Socialdemokraternas Bengt Storbacka i en debattartikel.

9 december 2019 klockan 14:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län – där man i norra delarna även kan förvänta sig snöfall under eftermiddagen och kvällen.

9 december 2019 klockan 11:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barn blev vittne till misstänkt misshandel i bostad: ”Man i 35-årsåldern greps”
En man i 35-årsåldern frihetsberövades i lördags misstänkt för att ha misshandlat sin partner. Enligt polisen skall misshandeln ha skett inför ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nya fall av anlagda bränder i Storå
Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En patrull skickades ut och kunde ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken
Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Väjde för älg – körde av vägen

Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt polisuppgift skall föraren ha väjt för en älg och kört av vägen.

9 december 2019 klockan 09:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har mött under säsongen, under söndagen var det dags för säsongens första möte och med en fantastiskt spelad första halvlek såg det ljust ut för LIF men med ett rött kort på en av LIFs nyckelspelare i den andra halvleken så fick Linde svårt att gå mot seger.

8 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens ...

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i ...

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt ...

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i ...

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfä...

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att ...

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna ...

Foto: Camilla Lagerman

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator

Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes mamma Sara kämpat för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, men utan resultat. Detta trots ett flertal kontaktförsök, både från mamman och flera anställda på skolan.

2 december 2019 klockan 14:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

VM-guld till Amanda Orrbo
Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre hä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts
I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett "farligt föremål" som sedermera ledde till att en ung man delgavs ...
2 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?
Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då måste de styrande politikerna i Region och kommun med ...
2 december 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-02

2019-12-01

2019-12-01

2019-11-30

2019-11-30

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-28

2019-11-28

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-27

2019-12-11 01:00