Bengt Storbacka (S) var en av de 10 från kommunen som åkte till Almedalsveckan. Arkivfoto: Fredrik Norman

Två politiker om Almedalsveckan

Almedalsveckan på Gotland är över för den här gången och de 10 personer från kommunen som reste till Visby är nu åter på hemmaplan. För de berörda verkar det ha varit en givande vecka och kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S) kommenterar:
– Det var lyckade dagar i Almedalen!

Den välkända politikerveckan i Gotlands Visby är nu förbi och över för i år. Lindesbergs 10 kommunrepresentanter har rest hem och med sig har de ett betydligt tyngre bagage än när de åkte, fyllt med sådant som information och kunskap. För Per Söderlund (SD) har det inte alltid varit ett självklart val att närvara vid den här veckan. Per berättar:

Arkivfoto: Hans Andersson
Per Söderlund (SD) uppskattade politikerveckan. Arkivfoto: Hans Andersson

– För fem år sen, innan jag engagerade mig politiskt, var jag på Gotland för första gången. Jag åkte dit för att hälsa på min kusin som är lantbrukare på ön. En dag åkte jag in till Visby för att äta den omtalade Visby-glassen. Det var jättemycket folk och långa köer till allt. Till slut fick jag min glass och efter att ha ätit den lämnade jag Visby så fort jag kunde. När jag kom hem till min kusin berättade han att det var mycket folk för att det var Almedalsveckan. Jag bestämde mig för att jag skulle undvika den veckan i framtiden.

Denna upplevelse till trots återvände Per i politikertjänst redan förra året, och Söderlund säger om veckans utbud:
– Jag hade inga egentliga förväntningar men blev positivt överraskad av all den kunskap som förmedlades på de många evenemangen. Med mer än 3500 evenemang är Almedalsveckan är en oändlig kunskapskälla. Det hålls föreläsningar och debatter om allt mellan himmel och jord.

– Partierna lanserar också nya inriktningar i sin politik under de många intervjuerna. I många fall offentliggörs dessa bit för bit under partiets dag för att senare sammanställas på eftermiddagens presskonferens före partiledartalet. Förutom alla evenemang är Almedalsveckan ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter. Man träffar riksdags-, region- och kommunpolitiker från hela landet.

Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S) var också på plats, och han berättar syftet med kommunens närvaro:
– Syftet med Lindesbergs deltagande i Almedalen är att påverka, tillsammans med Borlänge, Falköping och Nässjö, bedriver för ett bättre flyktingmottagande. Tänk dig 1 flykting som kommer per år över havet till 1000 invånare på en ö. Så är relationen mellan Europas befolkning och dagens flyktingströmmar!

– Vi vill visa att vi klarar det när vi hjälps åt. 2015 var tredje året som våra fyra kommuner arrangerade seminarier och möten för att lyfta frågorna så att fler är med och tar ansvar för en positiv samhällsutveckling tillsammans med utlandsfödda invånare.

De seminarier som Lindesberg var med och anordnade berättar Storbacka var kunskapsbildande, och frågor om hur man kan bidra uppkom. Storbacka fortsätter:
– Vi knyter kontakter med olika nyckelpersoner. Vi visar att våra fyra kommuner har en särskild erfarenhet och kunskap som vi vill etablera som en nationell resurs för bättre flyktingmottagande. Deltagandet är ett led i att bli en referensgrupp för berörda statssekreterare och ministrar vilket vi nu är på god väg att lyckas med!

– Vi planerar en rikskonferens i Stockholm 30 november 2015 och mellan Almedalsarrangemangen bedriver nätverket lobbyverksamhet, håller återkommande nätverksträffar både med kommunpolitiker och tjänstemän. En antologi tas fram för att beskriva kommunernas erfarenheter. Genom tidningsartiklar, möten med statssekreterare, myndigheter, riksdagspolitiker och ministrar har nätverket bland annat åstadkommit att SKL tagit fram sitt 35-punktsprogram för ett hållbart asyl- och flyktingmottagande.

Bengt tycker att Almedalsveckan erbjudit högkvalitativa seminarier och fortbildning och han konstaterar:
– Det var lyckade dagar i Almedalen!

Publicerad 7 juli 2015 klockan 08:43

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com


Genrebild: Fredrik Norman

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av åldringsbrott. Det handlar personer som utger sig att vara från räddningstjänsten och hävdar att de ska kontrollera sotning, uppger SVT Örebro.
– Det finns all anledning att vara vaksamma även i vår region, berättar kommunpolis Stefan Toll för LindeNytt.

11 november 2019 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen

I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan länsgränsen.

11 november 2019 klockan 11:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes ...

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstänkt mordförsök i Linde: ”En person greps och anhölls misstänkt för brottet”

En man greps under natten till lördag misstänkt för mordförsök. Mannen blev under natten anhållen. Enligt polisen skall det misstänkta brottet ha ägt rum i en bostad i Lindesberg omkring midnatt.
– Efter förhör har åklagare beslutat att han fortsatt skall hållas anhållen misstänkt för mordförsök, kommenterar polisens presstalesperson, Mats Öhman.

9 november 2019 klockan 16:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Fars Dag firas med handboll i Arenan

En ny helg väntar där alla pappor ska firas då Fars Dag tar sin början på söndagen, har man glömt Fars Dag-presenten så är det rekommenderbart att bjuda med pappa till Arenan då LIF Lindesberg, i sin jakt på 3:e raka hemmaseger, ställs mot tuffa Amo HK.

8 november 2019 klockan 14:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Frontalkrock: Två personer har förts till sjukhus
Strax före klockan två på fredagseftermiddagen, larmade SOS Alarm ut att en frontalkrock mellan två personbilar hade inträffat i Siggebohyttan v...
8 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

​SVT:s Mästerskaparna gästar Frövifors
Mästerskaparna är en minst sagt kreativ programserie, där deltagarna tävlar i att bemästra olika hantverkstekniker och material. I det tredje ...
8 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Försvagad bro måste skottas för hand i väntan på besked om dess bärighet
Sedan den gamla Gröna bron och syskonbron söderut, Nya Gröna bron eller fackverksbron som den också kallas, besiktigades så konstaterades stora ...
8 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Region Örebro Län

Höj skatten och värna välfärden

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län saknar mer än 350 miljoner kronor för att få ihop sin budget. Som ett första steg att nå en ekonomi i balans fattade Hälso- och sjukvårdsnämnden flera beslut vid sitt möte den 25 september.

8 november 2019 klockan 09:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Henrik Åberg tar med sig sin Elvisshow till Lindesberg. Foto: Pressbild

”Elvis” kommer till Lindesberg med färgsprakande show

1995 blev han Elvis med hela svenska folket efter sin vinst i ett av Sveriges på den tiden mest populära tv-program ”Sikta mot stjärnorna”. Torsdagen den 21 november kommer Henrik Åberg till Lindesberg med sin häftiga show ”Så minns vi Elvis”. LindeNytt fick en pratstund med honom om musiken, Elvis och Hubbas.

7 november 2019 klockan 15:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Företag drabbades av stöld – polisen går ut med signalement på misstänkta

Ett företag på industriområdet i Lindesberg blev på onsdagen utsatt för...

Här får Kägelbanans oktagon nytt tak

Första etappen i renoveringen av den gamla kägelbanan på Kyrkberget, lider nu mot sitt slut. I den första etappen har...

Flera hus kontrollerades efter larm om befarad brand

Strax före klockan 16 på onsdagen, larmades Nerikes Brandkår och ambulans om en befarad villabrand strax ...

AnnonsKan hemmalagen försvara sina mästartitlar på hemmaplan? Foto: Samuel Blixt

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan

Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade lag från Frövi Judo som nu ska försöka försvara sina SM-guld på hemmaplan. Dessutom firar klubben 40-årsjubileum, något man hoppas kunna fira extra mycket med vinster inför storpublik.
– Det vore otroligt roligt om det kom mycket publik, vi behöver allt stöd vi kan få! säger Frédérik Gourlay.

6 november 2019 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Häftig upphämtningsseger av LIF

Under tisdagskvällen befann sig LIF Lindesberg i Solna för säsongens 4:e bortamatch. Förra säsongens elitserielag AIK stod...

Därför hålls den nya vägen stängd för fordonstrafik

I samband med att Trafikverket genomförde ett omfattande järnvägsarbete i centrala Lindesberg i ...

”Dokusåpa” visas i Lindesberg

Hon är 15 år, gifter sig med en sjöofficer, får barn, förskjuts av släkten, sviks av mannen och tar till sist ...

Totalstopp på R50: Skåpbil med släp lastat med diesel har voltat

UPPDATERAT. Just nu (kl. 19.56) råder totalstopp på riksväg 50 i höjd med Fornaboda. ...

Villabrand i Vedevåg – avliden man hittad av rökdykare

UPPDATERAD KL. 09.09. På måndagsmorgonen larmades brandkår, ambulans och polis till en fullt ...

Arga dansare kommer till Lindesberg

Att bli arg, riktigt arg! Det är tabu - särskilt om en är kvinna. Att framföra det på scen kan bli en ögonöppnare, och...

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till

Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar.
– Just nu ser det ut som att vi kommer behöva ta in mer personal, säger Jojje Andersson på Sjömadäck AB i Lindesberg.

1 november 2019 klockan 13:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”
Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska långfilm "Lantisar", som delvis är inspelad i ...
1 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Oro och frustration när Kommunals medlemmar mötte politikerna
I september beslutade Socialnämnden att man skulle implementera den så kallade "Heltidsresan" i Lindesbergs kommun, något som väckt starka kä...
31 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Populära bollar lockade många lediga till arenan
Att kommunens aktiviteter för traktens lovlediga skolungdomar är populära råder det inga som helst tvivel om när LindeNytt under onsdagen besö...
30 oktober 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-30

2019-10-30

2019-10-29

2019-10-29

2019-10-28

2019-10-28

2019-10-27

2019-10-26

2019-10-25

2019-10-25

2019-10-25

2019-10-24

2019-10-24

2019-10-24

2019-11-12 03:44