De här ungdomarna har riktigt bra tunnelseende, tunneln fylls med konst. Foto: Ida Lindkvist

Tunnelkonst börjar ta form

Graffitimålarnas sommarjobbsveckor börjar nå sitt slut med knappa tre dagar kvar. Det har varit lärorika veckor för ungdomarna vars teknik- och kunskapsnivå varierat kraftigt, då vissa graffitimålat förut, andra aldrig med riktig sprayfärg och utomhus, och någon annan aldrig någonsin ens testat på. Den här veckan håller de till i tunneln vid Brotorpsskolan, och där ska konstverken sitta permanent för allmänhetens beskådning.

Det är sanna konstnärer med tjocka, estetiska ådror som fått sommarjobba som graffitimålare. Tre veckor fick de på sig, och under de 14 första dagarna har man tränat, övat och tränat lite mer. De har testat, försökt, provat, finslipat och börjat om på graffitiväggen vid Hillstreet.

– Vi har haft jättemycket att göra, framförallt för min del som varit handledare själv. Men de här har utvecklats och det har gått hur bra som helst. Det har varit jättespännande med alla olika nivåer, det har varit väldigt olika.

– Hon till exempel, tänk om jag inte hade tagit in henne, då hade hon aldrig fått veta vad hon kan, säger gruppens handledare Anya Blom, och nickar åt Tilda ”Tidi” Kohls från Örebro, som innan det här projektet aldrig provat på graffiti, men redan i start visade sig besitta stor talang.

Nu har gänget tagit med sig alla sprayburkar och förflyttat sig från Hillstreet till tunneln vid Brotorpsskolan. Den håller på att piffas upp ordentligt med både häftiga, vackra motiv och färg. Helt plötsligt får den innan så grå och trista tunneln liv och ungdomarna målar för glatta livet.
– Första dagen fick jag säga åt de att ta det lugnt, säger Anya och skrattar:

– Några blev nyss klara, så nu får man finslipa ordentligt. De har inte presterat såhär bra när vi tränat, nu känner man bara att lägg av! Det är skitroligt!

I skydd från regnet gör de tunneln levande. Foto: Ida Lindkvist
I skydd från regnet gör de tunneln levande. Foto: Ida Lindkvist
Foto: Ida Lindkvist
Foto: Ida Lindkvist

Anyas uppgift har varit att få ihop alla delar till en helhet, både storleksmässigt och i de olika färgvalen. Det är tempo när de arbetar, och Anya konstaterar glatt att de jobbat väldigt, väldigt snabbt. Tack och lov har de tak över huvudet som skydd när regnet envist vräker ner, men Anya som ska måla där utanför får det lite kämpigare.
– Jag ska måla tavelramar som allas namn ska stå i, tavelramarna ska vara målade som deras personligheter, det jag har lärt känna, och det ska synas. De är som ramen, det ska inte bara vara en helt vanlig ram.

– Kommunen hade kunnat göra grundarbetet, plocka mossa och tvättat av, för det tog oss tid. Men vi har löst det och sedan har vi rollat som galningar!, berättar Anya.

Anton Hansson, från Vedevåg, tar en liten paus i det intensiva målandet, det är alldeles strax dags för lunch. Han tycker att de här veckorna har varit väldigt bra, och säger:
– Det känns som att jag gör det på fritiden, är jag hemma sitter jag ju och skissar då också.

– Innan de här veckorna har jag bara målat på papper, det är nu senaste veckorna jag har börjat på vägg, det har jag aldrig gjort förut. Jag har fått lära mig teknik och hur man hanterar burken!

Verket i tunneln kommer att stå klart på fredag eftermiddag.

Publicerad 8 juli 2015 klockan 14:25

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com


Sänkt hastighet mellan Lindesberg och länsgränsen. Foto: Fredrik Norman

Sänkt hastighet på riksväg för ökad säkerhet

I slutet av oktober beslutades att totalt 111 mil statlig väg runt om i landet nu får sänkt hastighetsgräns från 90 till 80 km/h. I Lindesberg finns en av de vägar som berörs av beslutet och där omskyltning nu har skett.
– Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering, i ett nyhetsbrev på Trafikverkets hemsida.

18 november 2019 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons



Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Polisen beslagtog jaktvapen efter larm om ”hotbild”

Polisen i Lindesberg har tagit jaktvapen i beslag från en person, som enligt uppgift skall ha uttalat sig på ett sätt som tolkats som en hotbild.
– Hotet är inte riktat direkt till en person, men så pass allvarligt att man beslutade sig för att ta mannens vapen i beslag, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

18 november 2019 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget ...

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Foto: Manskören Harmoni

Kläfford fick kulturpris – skänkte pengarna till Lindeskolans esteter

I fredags kväll arrangerade Manskören Harmoni deras årliga sponsorevent med trerätters middag, musikunderhållning och utdelning av stipendiet ”Harmonis kulturpris till Gudrun Perssons minne”. Priset delades ut för tredje året i rad och kom i år att tillfalla Chris Kläfford, som ”närvarade” via en videohälsning då han för tillfället befinner sig i Los Angeles, USA.

16 november 2019 klockan 10:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

ARKIVFOTO: LindeNytt

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor sedan den förra hemmamatchen så gör sig volleyboll-tjejerna beredda för en ny hemmamatch där skånska Lund gästar Lindesberg Arena under söndagen.

15 november 2019 klockan 14:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fibersatsningen skulle bli succé – blev en flopp
Det lät så bra för tre och ett halvt år sedan, när Lindesbergs kommun tecknade ett efterlängtat avtal med företaget Fibergruppen. En satsning ...
15 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ingen julgran i centrum – men väl en bjässe vid infarten
Den traditionella julgranen i centrala Lindesberg lyser med sin frånvaro i år. Detta med anledning av den pågående ombyggnaden av Flugparken. Ist...
15 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Starka känslor när hundratalet undersköterskor demonstrerade
Frustrationen, oron och ilskan bland de berörda undersköterskorna var högst påtaglig under torsdagsmorgonen, när de samlades utanför kommunhuset...
14 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Flera personer överföll och rånade man i Fellingsbro

En man blev på onsdagskvällen rånad och misshandlad av flera gärningsmän i Fellingsbro. Enligt polisen skall mannen ha blivit rånad på sin jacka, mobiltelefon och plånbok.

14 november 2019 klockan 09:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Inger Svensson

Martin Almgren hyllar The Beatles tillsammans med musikkårer från två län

Trots att det är närmare 50 år sedan The Beatles var aktiva lever deras musik vidare i allra högsta grad. Helgen 23-24 november kliver Martin Almgren tillsammans med musikkårer från två län upp på scenen för att hylla det brittiska musikundret i konserten ”A Tribute to the Beatles”.

13 november 2019 klockan 13:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Grä...

Snöskottning eller inte snöskottning?

INSÄNDARE/DEBATT: Det här är riktat till dig som kör fordon på gatorna och även dom som är villaägare. Troligtvis...

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid

Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”...

Annons



Foto: Fredrik Norman

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas

I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och cykeltrafik till Nya Gröna bron (fackverksbron) vid Loppholmarna ett stenkast nedströms. Dock har det sedan dess påpekats från allmänheten, att det är risk att stå på näsan för den som inte är uppmärksam eller av hälsoskäl har svårt att se ”fällan” som finns vid brofästet på den östra sidan (centrumsidan). Där har asfalten sjunkit ned och skapat en hög kant som utgör risk för fallolyckor.

12 november 2019 klockan 14:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av å...

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen

I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan lä...

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes ...

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Fars Dag firas med handboll i Arenan

En ny helg väntar där alla pappor ska firas då Fars Dag tar sin början på söndagen, har man glömt Fars Dag-presenten så är det rekommenderbart att bjuda med pappa till Arenan då LIF Lindesberg, i sin jakt på 3:e raka hemmaseger, ställs mot tuffa Amo HK.

8 november 2019 klockan 14:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Frontalkrock: Två personer har förts till sjukhus
Strax före klockan två på fredagseftermiddagen, larmade SOS Alarm ut att en frontalkrock mellan två personbilar hade inträffat i Siggebohyttan v...
8 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

​SVT:s Mästerskaparna gästar Frövifors
Mästerskaparna är en minst sagt kreativ programserie, där deltagarna tävlar i att bemästra olika hantverkstekniker och material. I det tredje ...
8 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Försvagad bro måste skottas för hand i väntan på besked om dess bärighet
Sedan den gamla Gröna bron och syskonbron söderut, Nya Gröna bron eller fackverksbron som den också kallas, besiktigades så konstaterades stora ...
8 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-08

2019-11-07

2019-11-07

2019-11-06

2019-11-06

2019-11-06

2019-11-05

2019-11-05

2019-11-05

2019-11-04

2019-11-04

2019-11-04

2019-11-01

2019-11-01

2019-11-18 20:16