Just nu pågår Barn- och fritidsprogrammets årligen återkommande temavecka. Den här gången står ”Leva livet” för temat, och hela veckan lång står alkohol, narkotika och tobak i fokus.
Det är en intensiv och välplanerad vecka som ligger breddad framför Lindeskolans Barn- och fritidselever. Som traditionen bjuder så anordnas en temavecka varje år för programmets ungdomar, och de vanliga lektionerna uteblir. Förra året samlade man på olika vis in pengar till organisationen Läkare utan gränser, men i år lyder temat ”Leva livet”. Dagarna är fyllda med föreläsningar, film och diskussioner där eleverna får möjlighet att lära sig mer om alkohol, narkotika och tobak.
Julia Gustafsson, som går andra året, erkänner att inte heller hon haft någon superkoll inom området.
– Vi har fått jättebra information. Det är jätteviktigt att veta skillnad på olika droger, och droger har blivit mycket vanligare än vad det var för några år sedan, berättar Julia.
Morgan Molin har lite bättre koll tack vare sin mamma som jobbar på ett behandlingshem.
– Hon berättar hur de blir att må och vad som händer, därför har jag fått en djupare inblick, säger Morgan.
Eleverna vet att droger cirkulerar på skolan, något som gör temat så högaktuellt.
– Det finns mycket sådant i skolan, och jag tror det finns de som har provat men sedan vill få hjälp att sluta, men de vet inte vart de ska vända sig, säger Erisa och tillägger att programmet haft besök av fältarbetarna.

– Jag visste inte ens att de fanns, erkänner Erisa, och gruppen håller med om att de synts för lite; ingen går ju till fältarna om de inte ens vet vad de gör eller vad de heter, än mindre om deras existens ännu är okänd för eleverna.
– Fältarna fyller en jätteviktig funktion, därför är det viktigt att de får ett ansikte här, tycker Birgitta Lindblom, lärare vid programmet.
I köket bakas det kaka för fullt, fika som ska ätas upp vid det avslutande momentet av veckan. Den kommer att avrundas på fredag då representant från skolledningen, politiker, skolans kurator, kommunens två fältarbetare, samt polisen kommer för att ta emot elevernas frågor, tankar och svara på frågor.
– Eleverna ser mycket som vi inte ser. Därför är det så bra att de får lyfta sina tankar till politikerna, tycker lärare Anna-Maria Borgshed.
– De får framföra sina åsikter och politikerna får i sin tur en bild av hur ungdomarna ser på det. Det är en konkret möjlighet, säger Birgitta.