Talangintervjun: ”Kribbe” vaktar målet i alla lägen

Han är bara 15 år, men spås redan en lysande framtid. Kristian Zetterlund ger allt för sina idrotter, vare sig det är på gräs eller golv som bollen rullar. Möt målvaktstalangen som håller nere siffrorna både inom handboll och fotboll.

Idrottens yngre förmågor moviteras ofta av sina stora förebilder. Namn som Neymar och Messi inspirerar unga fotbollsspelare, samtidigt som det klassiska svenska landslaget med Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes ger handbollsungdomarna näring. Vem som inspirerat Kristian Zetterlund är oklart, men att det är en målvakt är ingen vild gissning. Själv vaktar Kristian målet i såväl fotboll som handboll.

– Jag är väl lite lat från grunden, man slipper springa så mycket när man står i mål, skrattar ”Kribbe” och blir snabbt mer allvarlig.

– Från början när man var liten bytte man runt, så jag spelade ute också. Men jag tyckte att det var roligast att stå i mål och ville gärna göra det.

”Kribbe” inledde sin idrottskarriär väldigt tidigt, och först ut att fånga hans intresse var handbollen. Blott två år gammal började han att fatta tycke för den klibbiga bollen, mycket tack vare hans aktiva pappa. I sexårsåldern tog sedan fotbollen klivet in i Kristians liv och han tog snabbt plats i IFK Lindesbergs mål.

Där har han sedan blivit kvar fram tills i sommar, då flytten gick vidare till Nora-Pershyttan BK. ”Kribbe”, som under våren slog sig in i IFK:s A-lag, fångade NPBK:s intresse och valde att tacka ja till erbjudandet. I division 4-klubben har 15-åringen fått stifta bekantskap med en helt ny miljö.

”Man är dominantare än förut”

– Jag har fått pröva på lite i A-laget och stått några matcher där. Sen har jag spelat i division 6 i B-laget, det har varit kul, berättar ”Kribbe” som sedan flytten till NPBK utvecklat sitt spel.

– Det är mycket fysiskt. Jag känner det själv att om jag går ner och spelar med de i min ålder är man dominantare än förut. Man tål mer smällar, det är en fördel som man har.

Vid sidan av klubblaget får Kristian under vintertid även specialträning i Örebro. Träningen är utformad för målvakter och fokuserar på tekniken. Att 15-årige Kristian är en talang inom fotbollen råder det heller inga tveksamheter kring. I somras togs han ut till elitpojklägret i Halmstad, en upplevelse som han ser tillbaka på med glädje.

Men det är ju inte bara fotbollen som Kristian brinner för. Ett lika stort intresse har han för handbollen, något som till synes kan ställa till problem för en tonåring på väg uppåt i åldrarna. Men själv upplever inte 15-åringen några problem med att kombinera sina två satsningar.

– Just nu krockar det ingenting med handboll och fotboll. Sen på somrarna har vi uppehåll med handbollen och då får man träna själv, så de gånger jag orkar går jag ut och löper. Men det blir inte så ofta, för man har mycket med fotbollen och tränar tre-fyra gånger i veckan, förklarar ”Kribbe”.

Något som han däremot märker av är den spelmässiga omställningen från sommar till vinter.

– Det är svårare att komma tillbaka efter sommaren och gå tillbaka till handbollstekniken. Det blir ofta att man står väldigt lågt i fotbollen. I handbollen vill man ofta stå så upprätt som möjligt, för att nå de höga skotten. Så man sjunker ner lite automatiskt och det tar tid att komma in i det.

”Kommer vara tvungen att välja”

Till sina främsta egenskaper pekar Kristian ut reflexerna och förmågan att rädda oväntade skott. På minuskontot hamnar vigheten, som han med ett skratt berättar inte är den bästa. Den unika satsning som han driver med dubbla idrotter ger samtidigt lite fördelar ute på planen.

– Jag känner att jag har mest fördel i fotbollen, med den vighet jag har och sen reflexerna. I handbollen har jag inte så stor hjälp av fotbollen. Men det kan vara så att om man är på väg åt ett håll och de skjuter i täcket och den styrs kan det bli att man hinner ner för att rädda den. Det är skönt att ha det i ryggmärgen, berättar ”Kribbe”.

För tillfället trivs han med tillvaron, men är även medveten om att en avgörande tid närmar sig. Inför det gymnasieval som väntar väljer nu Kristian mellan handbollsgymnasiet i Lindesberg och fotbollsgymnasiet i Örebro. ”Kribbe” ser fram emot vårens beslut med både lugn och fasa.

– Så småningom kommer jag att vara tvungen att välja om jag ska satsa på handboll eller fotboll. Men just nu kan jag inte säga vad det lutar åt. Man vill ju inte heller välja fel, att man ångrar sig efter för då blir det jobbigt.

Innan framtiden ska stakas ut har Kristian först en handbollssäsong att spela färdigt. Så här långt har det gått väldigt bra för hans del och målvakten har med sitt fina spel lett LIF:s A-pojkar till stora framgångar. Målet är att nå A-laget och därefter bli utlandsproffs, ett mål som även gäller fotbollen. 15-åringens talang är vida omtalad inom de båda idrotterna och ”Kribbe” ler lite blygt över sin status.

– Ja, det är skönt att annat folk ser sånt också. Så man inte själv bara tycker att ”shit vad bra jag är”.

Det här är Kristian Zetterlund:
Född: 23:e april 2000
Klubbar handboll: LIF Lindesberg
Klubbar fotboll: IFK Lindesberg, Nora-Pershyttan BK
Position: Målvakt
Aktuell med: Kombinerar en satsning på handbollen med fotboll

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 18 december 2015 klockan 10:57Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året där Värnamo gästar arenan, en intensiv match förväntas och med flera skadade spelare i hemmalaget så finns det en chans att publiken kommer få stifta bekantskap med nya ansikten i hemmalagets line-up.

12 december 2019 klockan 10:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Patrik Ljungberg hyllas under kvällens match. Foto: Lindlöven

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll vill man återupprepa förra årets succé med att hylla sin egen supersupporter Patrik Ljungberg.

11 december 2019 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF ...

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens ...

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i ...

Foto: Samuel Blixt

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är anmälda, och de regerande mästarna från Frövi Judo hoppas att få försvara sina medaljer inför en fullsatt arena. Det hela är upplagt för en enormt spännande dag.

5 december 2019 klockan 14:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Den nya världsmästaren Amanda Orrbo tillsammans med sin coach Jonathan Fagerhill. Foto: Johan Orrbo

VM-guld till Amanda Orrbo

Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre härliga matchvinster fick Amanda Orrbo från Lindesberg kliva högst upp på prispallen och ta emot sitt VM-guld!

2 december 2019 klockan 13:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger
Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de verkligen är. Med ...
1 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley
Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlängtande Grand Prix-...
30 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020
Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför det uppkommande VM-...
29 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Linde Volley satsar mot Grand Prix

Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och en överlägsen seger mot Värnamo så är volleyboll-tjejerna tillbaka i Lindesberg Arena för att avsluta månaden med en hemmamatch mot Linköping, en match som kan vara avgörande för att ta sig till Grand Prix-spel i januari.

28 november 2019 klockan 12:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda tilldelades tidigare i år Lions bragdlejon. Nu är det VM i Portugal som väntar. Arkivfoto: Camilla Lagerman

VM nästa för Amanda

Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, där Judo-VM för deltagare med Downs syndrom avgörs.

28 november 2019 klockan 09:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla bortamatcher för Linde Volley

En förlust och en seger blev resultatet när tjejerna från Linde Volley spelade dubbla bortamatcher under helgen, under l...

Frikast avgjorde bortamatch för LIF

Det blev en oväntad rysarmatch när LIF Lindesberg gästade Kungälv HK under lördagseftermiddagen, med ett oavgjort ...

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo

Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 ...

Annons

Foto: Timmy Lundegård

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget upp ett spel som gick att känna igen, bortalaget Lund lyckades gå segrande ur ett av de spelande seten men trots det så var Linde-tjejerna helt överlägsna och bjöd på en skön hemmaseger.

17 november 2019 klockan 19:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Grä...

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes ...

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande ...

Kan hemmalagen försvara sina mästartitlar på hemmaplan? Foto: Samuel Blixt

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan

Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade lag från Frövi Judo som nu ska försöka försvara sina SM-guld på hemmaplan. Dessutom firar klubben 40-årsjubileum, något man hoppas kunna fira extra mycket med vinster inför storpublik.
– Det vore otroligt roligt om det kom mycket publik, vi behöver allt stöd vi kan få! säger Frédérik Gourlay.

6 november 2019 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Zetterlund visade upp sig mot Kärra
Med ett starkt försvar, fina inspel och snygga avslut så gick LIF Lindesberg med seger i debutmötet mot Kärra HF, det bjöds på en jämn kamp i ...
27 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindesberg gick segrande ur nagelbitarmatchen
Säsongens andra hemmamatch bjöd på en minst sagt skakig inledning som inleddes med att man lite snopet förlorade första setet mot motståndarna ...
26 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Debutmöte när Kärra gästar Lindesberg
En minst sagt intressant handbollsmatch kommer att spelas under söndagseftermiddagen i Lindesberg Arena där den allsvenska nykomlingen Kärra HF, ...
25 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-24

2019-10-20

2019-10-19

2019-10-17

2019-10-13

2019-10-11

2019-10-11

2019-10-11

2019-10-05

2019-10-05

2019-10-05

2019-09-28

2019-09-26

2019-09-20

2019-12-13 06:20