Strands Grafiska – idag en leverantör av kommunikation

”Med en aktiv investeringspolitik i företaget har vi nått kortare ledtider och fått större jobb”, säger Mikael Strand som en inledning på vårt samtal. Bröderna Thomas och Mikael Strand övertog i början av 1990-talet företaget efter sin far. Då hette företaget Affärstryckeriet och var ett litet familjeföretag inom tryckeribranschen där man jobbade med blysättning på förmiddagen och tryckte på eftermiddagen. Numer är inte bara namnet utbytt till Strands Grafiska, utan företaget har också utvecklats till en kommunikationsleverantör där inte längre bara det tryckta papperet ingår i företagets produktion.

Thomas och Mikael har delat in ledningen i företaget så att det är Thomas som är VD och Mikael är den som arbetar närmast produktionen i sin roll som platschef. Mikael Strand är också företagets idéspruta, den kreativa som står för visionerna och har tankarna framåt på nya och utvecklingsbara idéer. Thomas Strand som är äldst av de bägge, och kanske just därför, är mer eftertänksam och den som håller koll på att pengarna rullar in, och att alla nya idéer blir ekonomiska så att det gagnar både Strands och Strands kunder.


– 1981 när pappa startade Affärstryckeriet omsatte verksamheten ca 200 000 kronor, idag omsätter Strands Grafiska nästan 45 miljoner kronor och har runt 40 anställda, där drygt 30 jobbar här i Lindesberg (Bandygatan på industriområdet), berättar Thomas. Vi har också ett mindre tryckeri i Fagersta som producerar enklare svartvita produktioner och en reproenhet i Ludvika samt ett säljkontor i Örebro.

Strands hänger med i branschens strukturförändringar
Tryckeribranschen har det senaste decenniet genomgått ett stålbad där teknikutvecklingen helt har revolutionerat och omstrukturerat branschen. Vid millennieskiftet fanns det i Sverige ca 6000 tryckerier, idag finns knappt 1000 stycken kvar.


– Vi anammade tidigt den nya tekniken och vi var bland de första tryckerierna som började använda datorer med desktopprogram, säger Thomas. Idag är det en absolut nödvändighet för alla att jobba i InDesign eller QuarkXPress.
Viljan att hela tiden vara öppen för allt nytt har varit en framgångsfaktor för Strands Grafiska och sannolikt också en bidragande orsak till att man fortfarande finns kvar.


– Vi hoppar inte på allt nytt på en gång, utan värderar och väljer att investera först när vi tror att tiden är rätt, säger Mikael. Vi var inte säkra på att den digitala tekniken var rätt när den kom på 90-talet, så då avstod vi. Men nu har vi utvecklat också den biten rejält.
Under de senaste två åren har man investerat över 20 miljoner kronor i ny teknik och i en helt ny åttafärgspress, som lett till att kostnaderna sänkts och att ledtiderna kortats. Därmed har man kunnat ta emot större kunder och större jobb. Man ligger också långt framme i att effektivisera olika arbetsflöden, bland annat genom en automatiserad trycksaksproduktion där kunden direkt i en beställningsrutin på webben beställer och via olika mallar lägger upp en trycksak inför produktion.


– Där ligger vi väldigt långt framme och vi har idag ett väldigt modernt tryckeri, säger Mikael.

Ett exempel på hur det kan fungera är när en av tryckeriets större kunder via webben själva producerar individuellt anpassade kampanjblad och affischer för kedjans 150 butiker. Sju gånger om året produceras ca 1,1 miljoner kampanjblad i 150 olika editioner plus en mängd individuellt anpassade affischer. Allt automatiskt genererat via kunden, vilket sparar dyrbar tid och administration hos Strands.

Nästa steg
Utvecklingen går nu mot en ännu mer integrerad marknadskommunikation där det tryckta budskapet enbart är en del av tryckeriets produktion. Cross Media är samlingsnamnet för kommunikationslösningar där man kombinera olika digitala distributionskanaler som webbportaler och e-post med mobila lösningar som SMS och QR-koder tillsammans med traditionella trycksaker som distribueras på vanligt sätt. Och alla kanaler är personligt anpassat till mottagaren. Man kan också enkelt mäta effekten av kampanjen och hela tiden effektivisera den under tiden den löper.


– På det här sättet hjälper vi kunden att effektivisera sina kommunikationsinvesteringar. Det handlar helt enkelt om att hjälpa kunden att få ut så mycket som möjligt av sina satsade pengar, säger Thomas

Goda framtidsutsikter
Strands Grafiska står väl rustad för att möte framtiden. Fortfarande är den traditionella trycksakproduktion basen i verksamheten, även om den också hela tiden anpassas och effektiviseras genom bland annat automatiserade beställnings- och produktionsrutiner. På sikt kommer produktionen av cross media-lösningar få en allt större plats inom Strands. Hittills har man byggt upp cirka 10 kampanjer åt befintliga kunder. Nästa steg blir att hitta nya kunder och på så sätt utöka produktionen av komplexa kommunikationslösningar.


– Cross media har en mycket stor potential och blir viktig för oss i framtiden, avslutar Mikael Strand.

Strands Grafiska på nätet

Publicerad 4 april 2013 klockan 09:19

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50


Foto: Jennie Larsson

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Österholm, som lämnar sin tjänst vid årsskiftet.
– Jag har arbetat som platschef i snart tre år och det var ungefär så länge jag hade satt som mål när jag tackade ja till tjänsten, säger Laila Österholm i en kommentar till LindeNytt.

18 oktober 2019 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

En vattenläcka har upptäckts på Banvägen i Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten

På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en rad fastigheter kommer under eftermiddagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.
– Det kommer ställas ut en vagn med dricksvatten på Banvägen, dit man kan söka sig för att hämta vatten, uppger man hos Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 oktober 2019 klockan 11:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer ...

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i ...

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas ...

Bergslagens Sparbank flyttar från Kristinavägen till Kungsgatan. Foto: Fredrik Norman

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med olika inriktningar, ett på Kristinavägen och ett på Kungsgatan. Nu planeras för en flytt av kontoret på Kristinavägen – till just Sparbankshuset på Kungsgatan.
– Allt är inte klart ännu, men vi ser stora fördelar med att all personal kan sitta tillsammans, förklarar Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.

30 september 2019 klockan 08:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Karamell-Micke från Hammarby delade ut smakprover. Foto: Jennie Larsson

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frånvaro där Lions märkt upp platser. Varför så många knallar hade valt bort Lindemarken i år, spekulerades brett och vilt om bland såväl knallar som besökare – och arrangör.
– Man måste nog flytta tillbaka marknaden nästa år, kommenterade knallen ”Karamell-Micke”.

27 september 2019 klockan 14:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen
Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem bostäder utmed Örebrovä...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts
Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra roman, "Jag är såld på dig", och just nu befinner ...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg
Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvärvat Calligraphen, en av Nordens ledande e-handlare f...
25 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det blev en riktig folkfest när Linde Handelsdag gick av stapeln. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med vädret. I den strålande sensommarsolen fylldes industriområdet med såväl små som stora invånare som alla ville se vad dagen hade att erbjuda.

21 september 2019 klockan 18:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg mot nya, giftfria WOPAS-stolpar. Nu är den andra etappen i full gång i skogarna mellan Rumängen och Lindesberg, informerar Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

19 september 2019 klockan 08:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera ...

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få ...

Annons

Flugparken byggs om med start i oktober. Dessförinnan skall träd avverkas och ge utrymme till den nya parkmiljön. Foto: Fredrik Norman

Avverkning av parkträd inför byggstart

Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort – och redan om några dagar kommer förberedelserna inför ombyggnadsarbetet inledas – vilket bland annat innebär att trädfällning kommer att ske. I samband med detta kommer delar av parken att stängas av, informerar Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande.

5 september 2019 klockan 09:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen...

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt

För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter...

Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol

I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att ...

Öppnar för marknad på Kungsgatan igen

2014 flyttades Lindemarken från det klassiska marknadsstråket, Kungsgatan, till Kristinavägen. Nu öppnar arrangören...

Stora utmaningar för Region Örebro län – åtgärder behövs

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län, liksom övriga regioner, står just nu inför stora ...

Brandkåren rekryterar: ”Ser gärna att fler kvinnor söker”

Det är två år sedan sist, men nu kommer en ny chans att bli brandman i Lindesberg. ...

Arkivfoto: Christer Karlsson/LindeNytt

Meritor varslar om uppsägningar

Meritor i Lindesberg drar under hösten ned på personalstyrkan, något fabrikens anställda meddelades om under tisdagen. Anledningen är en minskad orderingång till följd av en sjunkande konjunktur i Västeuropa.

20 augusti 2019 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Välmående för tvåbenta blir nyhet hos Kotten & Co
Under flera år har instruktörerna hos Kotten & Co hållit otaliga kurser för våra fyrbenta vänner, något man nu bygger vidare på och utökar. ...
15 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Helg med extra allt att vänta på Wedevågs Herrgård
Helgen 10-11 augusti fylls Wedevågs Herrgård av diverse celebriteter, då en rad skådespelare, tv-personligheter och bloggare kommer för att ...
7 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inget båtförbud när sjöledning installeras
Med start denna vecka kommer den stora avloppsledningen som sträcker sig från Lilla Lindessjön och ner till dammluckorna i Dalkarlshyttan, att ...
5 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-07-08

2019-07-07

2019-07-05

2019-07-03

2019-07-01

2019-06-26

2019-06-25

2019-06-25

2019-10-23 11:51