Fullsatt när överläkare Erik Lundström pratade. Foto: Ida Lindkvist

Stort intresse när överläkare pratade om stroke

Vid dagens månadsmöte för SPF Seniorerna Lindesberg fick man besök av Erik Lundström, överläkare vid strokeavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset. Erik berättade om den forskning som han är med och driver just nu, samt informerade rent faktamässigt om proppar, tiaattacker och strokes.

Det är ett fullbelagt församlingshem som väntar på att Erik Lundström ska börja sin föreläsning. Det är SPF Seniorerna Lindesberg som har sitt sedvanliga månadsmöte, och idag är det överläkaren från Karolinska universitetssjukhuset som ska få delge åhörarna en del av sin pågående forskning.

Erik Lundström inleder med att berätta om stroke, att 23 000 människor i Sverige drabbas varje år. 85% av dessa strokes beror på en propp, 15% orsakas av blödningar.
– Det är sämre att få en blödning, så om man nu får välja så välj en propp!, säger Erik skämtsamt.

Erik förklarar vidare att stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, med cancer och hjärtinfarkt i topp. Globalt sett är stroke den näst vanligaste dödsorsaken. Detta till trots så visar siffrorna att det minskar, även fast det verkar öka bland de yngre, vilket är människor till och med 45 år.
– Man kan göra mycket för att undvika en stroke. Förutom arvet som man inte kan hjälpa, man väljer ju inte sina föräldrar och de gener man får, så bör man inte röka. Rökning är en stor riskfaktor. Kontrollera blodtrycket, kolla kolesterolvärde, och kosten påverkar också kraftigt. Fisk två gånger i veckan och frukt och grönt är viktigt. Man ska röra på sig varje dag, 30 minuter och gärna pulshöjande, tipsar doktor Lundström.

En tiaattack, berättar Lundström, har liknande symtom som när någon drabbas av stroke. Men om det går över inom 24 timmar så vet man att det är en tiaattack man fått. Förr trodde man att det inte alls var farligt med en tia, men Erik rekommenderar att man absolut ska ringa efter ambulans.
– Det kan minska risken med definitiv stroke med 80%, säger Lundström.

Erik Lundström talade för många lyhörda öron. Foto: Ida Lindkvist
Erik Lundström talade för många lyhörda öron. Foto: Ida Lindkvist

Forskningsarbetet som Erik arbetar med, inkluderar också Eva Isaksson som är forskningssjuksköterska. Fram till om med 2014 var också Veronica Murray en del av teamet, men avled olyckligt i en hjärtinfarkt. Forskningen går ut på att studera läkemedlet Fluoxetin, som i USA är känt under namnet Prozac, och i Sverige som Fontex. Läkemedlet är egentligen en antidepressiv tablett, men det är inte av den orsaken som den nu testas. Man vill istället undersöka hur den fungerar positivt för återhämtning efter propp i hjärnan.

Forskningen är akademikerdriven, inkluderar 235 patienter och den är placebokontrollerad och dubbelblind, vilket innebär att vare sig Lundström eller patienterna vet om de äter detta. För tillfället är 24 sjukhus med, med fler på väg in, dock är inte USÖ en av dessa.
– Vi har pratat med ansvarig där men de tycker att de först vill få upp den vanliga organisationen, förklarar Lundström.

I och med att forskningen är oberoende så innebär det att de inte ägs av något företag, men än dock krävs pengar. Vetenskapsrådet är en av de som ger pengar till det här projektet: 31 miljoner.
– Det är den största summan en studie av sådant här slag någonsin fått, berättar Lundström.

Forskningen beräknas enligt planerna vara klar år 2020, och då kommer man få svar på hur vida en kapsel Fluoxetin om dagen kan förbättra strokepatienters funktionsförmåga.
– Det ska bli spännande att se om det fungerar!, säger Lundström.

Publicerad 20 januari 2016 klockan 15:36

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com


Polisen har spärrat av ett område på Björkhyttevägen sedan allmänheten larmat om pågående skottlossning. Foto: Camilla Lagerman

Två gripna efter misstänkt skottlossning i bostadsområde

UPPDATERAD KL. 18.21. Som tidigare rapporterats, har en större polisinsats pågått på Hagabergsområdet under torsdagen med anledning av en misstänkt skottlossning. Vid halvsextiden kunde polisen meddela att man har lyckats gripa två misstänkta – i Arboga. Omständigheterna talar för att det kan röra sig om en uppgörelse i kriminella kretsar, uppger polisen.
– Det var tack vare bra uppgifter från allmänheten och en uppmärksam patrull, som de här två kunde gripas. I bilen de färdades i hittades ett misstänkt vapen, kommenterar Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen.

21 november 2019 klockan 15:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


John Jäderqvist släpper sin tredje kriminalroman. Foto: Fredrik Norman

Nu släpper han sin tredje kriminalroman

Efter 40 år som polis, började John Jäderqvist skriva kriminalromaner. Sedan första boken ”Polisbil 60313” släpptes 2011 har det nu blivit tre stycken sammanlagt. Den tredje är rykande färsk och släpps idag, torsdag 21 november, på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.
– Skrivandet har blivit ett sätt för mig att hantera min sjukdomsbild och all tid jag tvingas ägna på sjukhus på grund av sjukdomen, berättar John Jäderqvist.

21 november 2019 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lastbil av vägen utanför Lindesberg

En lastbil körde på torsdagsmorgonen av riksväg 50 strax norr om Fornaboda utanför Lindesberg.

Brand vid sparbankshus rubriceras som mordbrand

Strax efter midnatt larmades brandkår och polis till Storå med anledning av en misstänkt anlagd brand. På ...

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo

Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 ...

Katterna är ett välkommet tillskott för de boende på Ågården i Lindesberg. Foto:Jennie Larsson

Lurviga robotkatter förgyller vardagen på Ågården

Det jamades och kurrades för fullt i trapphuset på äldreboendet Ågården i Lindesberg under onsdagsförmiddagen när representanter från Lions Club Lindesberg besökte de boende med gåvor i form av tre robotkatter. Katterna både känns och ser verkliga ut, och de nya ägarna fullkomligt lyste upp när de fick syn på de lurviga små kompisarna.

20 november 2019 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Underkänt för kommunen i Ungdomens Nykterhetsförbunds kommunranking

Sedan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund varje år rankat Sveriges kommuner utifrån hur tillgången till en bra fritid för ungdomar ser ut. Årets resultat visar att hela 126 kommuner blir underkända, däribland Lindesberg.

20 november 2019 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man räddade sig själv och sin hund ur brinnande hus
En mycket kraftig villabrand utbröt på tisdagskvällen strax nordost om Vedevåg. - Man beskriver från platsen, att hela huset brinner, ...
19 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny
Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta sker med anledning av ett initierat ...
19 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ammunition hittades utomhus i bostadsområde
En handfull skarp ammunition har tagits omhand av polisen. Ammunitionen hittades utomhus i bostadsområdet Hagaberg. - Det rör sig om fem patroner ...
19 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sänkt hastighet mellan Lindesberg och länsgränsen. Foto: Fredrik Norman

Sänkt hastighet på riksväg för ökad säkerhet

I slutet av oktober beslutades att totalt 111 mil statlig väg runt om i landet nu får sänkt hastighetsgräns från 90 till 80 km/h. I Lindesberg finns en av de vägar som berörs av beslutet och där omskyltning nu har skett.
– Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering, i ett nyhetsbrev på Trafikverkets hemsida.

18 november 2019 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Polisen beslagtog jaktvapen efter larm om ”hotbild”

Polisen i Lindesberg har tagit jaktvapen i beslag från en person, som enligt uppgift skall ha uttalat sig på ett sätt som tolkats som en hotbild.
– Hotet är inte riktat direkt till en person, men så pass allvarligt att man beslutade sig för att ta mannens vapen i beslag, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

18 november 2019 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget ...

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Annons


Foto: Manskören Harmoni

Kläfford fick kulturpris – skänkte pengarna till Lindeskolans esteter

I fredags kväll arrangerade Manskören Harmoni deras årliga sponsorevent med trerätters middag, musikunderhållning och utdelning av stipendiet ”Harmonis kulturpris till Gudrun Perssons minne”. Priset delades ut för tredje året i rad och kom i år att tillfalla Chris Kläfford, som ”närvarade” via en videohälsning då han för tillfället befinner sig i Los Angeles, USA.

16 november 2019 klockan 10:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

Fibersatsningen skulle bli succé – blev en flopp

Det lät så bra för tre och ett halvt år sedan, när Lindesbergs kommun tecknade ett efterlängtat ...

Ingen julgran i centrum – men väl en bjässe vid infarten

Den traditionella julgranen i centrala Lindesberg lyser med sin frånvaro i år. Detta med ...

Starka känslor när hundratalet undersköterskor demonstrerade

Frustrationen, oron och ilskan bland de berörda undersköterskorna var högst påtaglig under ...

Flera personer överföll och rånade man i Fellingsbro

En man blev på onsdagskvällen rånad och misshandlad av flera gärningsmän i Fellingsbro. Enligt ...

Martin Almgren hyllar The Beatles tillsammans med musikkårer från två län

Trots att det är närmare 50 år sedan The Beatles var aktiva lever deras musik ...

Lindesbergs GK är en av flera föreningar som nu får pengar genom Svenska Spels Gräsroten. Foto: Bildbyrån

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. I Lindesberg tilldelas bland andra Lindesbergs GK drygt 20 000 kronor.

13 november 2019 klockan 10:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snöskottning eller inte snöskottning?
INSÄNDARE/DEBATT: Det här är riktat till dig som kör fordon på gatorna och även dom som är villaägare. Troligtvis är det en och samma ...
13 november 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid
Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”Heltidsresan” i Lindesbergs kommun har varit föremål för intensiva ...
12 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas
I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och cykeltrafik till Nya Gröna bron (fackverksbron) vid Loppholmarna ett ...
12 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-11

2019-11-11

2019-11-11

2019-11-10

2019-11-09

2019-11-09

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-08

2019-11-07

2019-11-07

2019-11-06

2019-11-22 07:55