Ekbackens skola i Fellingsbro satsar hårt på kvalitetsarbete, säger rektor Åsa Jönsson. Foto: Hans Andersson

Skolornas kvalitetsarbete väcker intresse i landet: ”Hur gör ni i Lindesberg?”

– Vi är väldigt nöjda med att elever, föräldrar och personal, säger att det är tryggt i Ekbackens skola. Och vi är supernöjda med att Lindesbergs kommun får beröm av Skolinspektionen för kvalitetsarbetet i skolan.

Det säger Åsa Jönsson, rektor på Ekbackens skola i Fellingsbro. Hon suger åt sig av den positiva uppmärksamhet som Lindesbergs skolor har fått. I den granskning som Skolinspektionen gjorde för 2013 av 100 kommuner, så var Lindesberg en av bara åtta kommuner som inte fick kritik för kvalitetsarbetet i skolan. Inspektionen noterade ett fungerande kvalitetsarbete på samtliga skolor i Lindesberg, säger Åsa Jönsson. Organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, är imponerad och har hört sig för om de kan komma på studiebesök till Lindesberg. Lärarförbundets tidning Chef och ledarskap har också uppmärksammat det här kvalitetsarbetet.

Annars det just detta och bristen på trygghet och studiero som landets skolor oftast brukar få kritik för. På Ekbackens skola visar elevenkäterna att på dessa områden får man toppbetyg. Det skolan siktar in sig särskilt på – skolans vision – är trygghet, arbetsro och maximal kunskapsutveckling.

– Vårt kvalitetsarbete följer en årscykel då vi tittar på kunskapsresultat, trivsel, undervisningsmaterial, lokaler – ja allt. Sedan analyserar vi resultatet och ser vad vi vill bevara och vad vi vill förbättra, säger Åsa Jönsson. Så t ex märkte vi ett tag att det var stora brister i elevernas uthållighet. De gav upp om det blev uppförsbacke. Vi analyserade och kom fram till att det är OK med uppförsbacke, men att vi måste jobba uppför backen och vi är envisa att man gör klart och inte lämnar ofärdigt.


Anders Persson (C), vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, gläds åt satsningen på kvalitet i skolan. Foto: Hans Andersson

– Som jag ser det, så har vi i kommunen ett bra sätt att hålla koll på kvaliteten i skolorna. På ett systematiskt sätt tar vi reda på hur det är och om det är problem kan vi på ett systematiskt sätt hitta en lösning. Det här går som en röd tråd – från förskola till gymnasiet, säger Anders Persson (C) vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, vars ledamöter där här veckan fick information om ”goda exempel”. Tidigare den här månaden har skolpolitikerna haft ”kvalitetsdagar”.

Skolorna rapporterar på sina hemsidor hur de bedriver kvalitetsarbetet. Ekbacken skriver att man ” kommer att behålla och vidareutveckla allt det goda genom att ständigt aktualisera och fördjupa oss i frågor kring elevernas kunskapsutveckling, trygghet och arbetsro ” och Åsa Jönsson säger att trivsel är en hörnsten i kvalitetsarbetet.

– Eleverna på Ekbackens skola har mycket goda resultat när det gäller matte, medan när det gäller engelska och svenska, så är vi inte riktigt nöjda, säger Åsa Jönsson. Men med det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt pågår, så ser vi nu att resultaten vänder. I år har vi särskilt fokus på läsning och läsförståelse. Vi kan år efter år konstatera att det vi sätter fokus på – det förändras i rätt riktning. Så kvalitetsarbetet lönar sig verkligen.

Publicerad 19 februari 2015 klockan 13:26

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Smarriga godsaker bakades när Musikhjälpens reporter kom på besök. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning

För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i både radio och tv, där man lyfter fram och samlar in pengar till förmån för en undangömd humanitär katastrof. Under tisdagen kom Musikhjälpens flygande reporter Aron på besök till Lindesberg för att baka i direktsändning med syskonen Charlie och Elliott Axelsson.

10 december 2019 klockan 17:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Kungen och drottningen hälsade gästerna välkomna. Foto: Camilla Lagerman

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag

Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i Stockholms stadshus. Björkhagaskolan var dock först ut, då de arrangerade sin alldeles egna Nobelmiddag under dagen.

10 december 2019 klockan 14:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ...

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det rå...

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin ...

Foto: Camilla Lagerman

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där nästkommande års budget står i fokus. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar, skriver Socialdemokraternas Bengt Storbacka i en debattartikel.

9 december 2019 klockan 14:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län – där man i norra delarna även kan förvänta sig snöfall under eftermiddagen och kvällen.

9 december 2019 klockan 11:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barn blev vittne till misstänkt misshandel i bostad: ”Man i 35-årsåldern greps”
En man i 35-årsåldern frihetsberövades i lördags misstänkt för att ha misshandlat sin partner. Enligt polisen skall misshandeln ha skett inför ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nya fall av anlagda bränder i Storå
Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En patrull skickades ut och kunde ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken
Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Väjde för älg – körde av vägen

Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt polisuppgift skall föraren ha väjt för en älg och kört av vägen.

9 december 2019 klockan 09:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har mött under säsongen, under söndagen var det dags för säsongens första möte och med en fantastiskt spelad första halvlek såg det ljust ut för LIF men med ett rött kort på en av LIFs nyckelspelare i den andra halvleken så fick Linde svårt att gå mot seger.

8 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens ...

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i ...

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt ...

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i ...

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfä...

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att ...

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna ...

Foto: Camilla Lagerman

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator

Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes mamma Sara kämpat för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, men utan resultat. Detta trots ett flertal kontaktförsök, både från mamman och flera anställda på skolan.

2 december 2019 klockan 14:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

VM-guld till Amanda Orrbo
Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre hä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts
I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett "farligt föremål" som sedermera ledde till att en ung man delgavs ...
2 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?
Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då måste de styrande politikerna i Region och kommun med ...
2 december 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-02

2019-12-01

2019-12-01

2019-11-30

2019-11-30

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-28

2019-11-28

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-27

2019-12-11 03:17