Malin Gren Landell föreläser om frånvaro i skolan och en av dem som kommer att lyssna är Christian Kokvik, chef för Elevhälsan. Foto: Hans Andersson

Skolan ska agera snabbare när elever stannar hemma

Skolan ska reagera snabbt och systematiskt om elever är borta från skolan för ofta. Lindesbergs kommun har infört rutiner för att det ska vara så. Nu kan föräldrar i kommunen få råd om hur de kan agera om deras barn inte vill gå till skolan.

Det är Föräldrar emellan, som bjudit in psykologen och regeringsutredaren Malin Gren Landell till en föräldraföreläsning. Hon har i många år skrivit och pratat om det ökande problemet med barn som inte går i skolan som de ska. För ett par år sedan kom den utredning som hon arbetat med: Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera!

– Det ska vara så, att en elev som inte kommer till skolan ska veta att den är saknad och målet ska ju också vara att eleven saknar skolan, säger Malin Gren Landell.

Utredningens förslag syftar till att skolorna ska uppmärksamma och agera på elevers frånvaro på ett tidigare stadium än vad som sker i dag. För det behöver skolorna skapa rutiner och det finns sådana på många håll, men alla följer dem inte. Kanske lärarna inte tycker att de hinner eller kanske de inte vill vara ”poliser”.

Psykologen Malin Gren Landell ger råd till Lindesbergs föräldrar, om barnen inte går till skolan. Foto: Hans Andersson

– Det viktiga är att elever som är borta för ofta ”blir sedda” och om skolor följer rutinerna, så blir det också en likvärdig behandling. Tar man det i ett tidigt skede, så kan man slippa problem som blir större om man väntar, säger Malin Gren Landell. Rutinerna är ett viktigt stöd när man diskuterar om en elev varit för mycket frånvarande och när skolan ska agera.

I Lindesberg finns nu en ny närvaroplan med klara rutiner och checklistor om hur lärare, rektor och elevhälsa ska agera vid all typ av frånvaro.

De har kallats hemmasittare, korridorvandrare eller skolkare och orsakerna att de inte sköter skolan är många – ibland finns orsaken i skolan och ibland i hemmet. Det kan hända att föräldrar ”sjukskriver” sina barn för att barnen behöver vara hemma – för sin egen skull  eller för familjens.

Det finns enligt Malin Gren Landell ingen samlad bild av orsakerna till skolfrånvaron och hon tycker att skolorna bör bli bättre att ta reda på varför en elev är borta – då kan de också ge ett bättre stöd. Frånvaro kan vara oanmäld, det som brukar kallas skolk, men en anmäld frånvaro kan också vara problematisk. Det handlar alltså om att reagera på all typ av frånvaro.

Om orsaken till frånvaron finns i skolan, så är det där som lösningen finns.  Det kan handla om hur det fungerar i klassen, mellan eleverna, hur arbetet är organiserat. Malin Gren Landell funderar också över hur samhället förändras, så att  stressen ökar för eleverna, och synen på skolan  förändras, så att föräldrar tycker att de kan bestämma om hur viktig skolan är.

– När jag gick i skolan, fanns det inte på kartan, att man inte skulle vara i skolan. Det var väldigt ovanligt med skolfrånvaro, säger hon.

De som är borta mycket från skolan har svårt att nå kunskapsmålen och de sociala målen. De har svårt att gå vidare med utbildning och kanske senare i arbetslivet. Det finns ett tydligt samband mellan skolresultat och psykisk hälsa.

– När jag träffar de föräldrar som kommer till Föräldrar emellan, vill jag ge dem stöttning hur de kan vara för sina barn, säger Malin Gren Landell. När barnet har en klump i magen och inte vill gå till skolan – prata i lugn och ro om vad barnet tänker på, var förstående för att han eller hon kan vara orolig, t ex för någon uppgift som väntar i skolan.

Naturligtvis kan det finnas  allvarliga skäl till att barn inte kommer till skolan. Det kan vara mobbning eller något annat allvarligt.  I Lindesberg har man en modell i fem steg som börjar med en kontakt med hemmet samma dag som eleven inte kom till skolan och när det har gått alldeles för långt en orosanmälan till socialförvaltningen och/eller en skolpliktsanmälan till kommunen.

”Hjälp! Mitt barn vill inte gå i skolan”
Föreläsning av Malin Gren Landell
Församlingshemmet, Lindesberg
Onsdag 13 februari kl 18.30 – 20.30

Publicerad 7 februari 2019 klockan 08:15

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist.

Inför kräftfisket: Är du lyckligt lottad?

Den 16:e augusti anordnas allmänhetens kräftfiske i Lindesberg. Nu står det klart vilka som blivit lyckligt lottade och tilldelats ett land att fiska på den kvällen.

22 juli 2019 klockan 09:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsArkivfoto: Jennie Larsson

Nu succé för Chris – vidare i tävlingen

Inatt svensk tid var det dags igen för Lindesbergs supertalang Chris Kläfford att uppträda framför den kändistäta juryn i America´s got talent. Skulle han ta sig vidare till kvartsfinal och därmed de livesända showerna?

17 juli 2019 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

50 år sedan månlandningen – firas med smygpremiär

Den 20 juli 1969 följde en femtedel av världens befolkning Neil Armstrongs landstigning på månen ...

bildspel Återvinningscentralernas personal vädjar: ”Tänk er för”

Förra veckan spärrades avfallsanläggningen i Södra Måle av efter att en anställd ...

bildspel Dubbelt hemmajubel under söndagstravet

Under söndagseftermiddagen öppnade Fornaboda Travbana portarna för nionde gången för säsongen. Bland de 10 tuffa ...

Folkfest och motorfest när StreetWeek gästade Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Folkfest när StreetWeek gick av stapeln

Med tusentals åskådare på plats, ett strålande solsken och närmare 200 hungriga förare med vrålande motorer blev StreetWeek Sweden onekligen den folkfest som man hade förutspått.

13 juli 2019 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En bruten tävling är ingen anledning att deppa. Foto: Camilla Lagerman

Motorfesten har rullat in

Under torsdagskvällen rullade de första ekipagen tillhörande StreetWeek in i Lindesberg inför fredagens stora tävling. På bara någon timme var hela torget utanför Lindeskolan fyllt med tävlingsekipage, och grönområdet nedför var packat av övernattande gäster, folkfesten var igång!

12 juli 2019 klockan 11:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stulen bil återfunnen efter efterlysning
Under förra veckan gick LindeNytt ut med en efterlysning efter en bil som blivit stulen efter ett bensinstopp. Glädjande nog kan vi nu meddela att ...
12 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Chris efter succén – ”Sjuk känsla”
Över 16 miljoner tittare såg avsnittet av America´s got talent där Chris medverkade, och hans auditionklipp på Youtube har visats mer än 5 ...
11 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Roliga sommarveckor på arenan
Trots ett minst sagt ostadigt sommarväder finns det massor med skoj att hitta på för alla lovlediga barn och ungdomar i kommunen. Under denna och ...
11 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det råder febril aktivitet vid Linde Raceway. Foto: Camilla Lagerman

Förberedelserna igång inför helgens motorfest

Det råder just nu febril aktivitet vid Linde Raceway för att hinna färdigställa området innan StreetWeek rullar in på fredag och bjuder på en hejdundrande motorfest.
– På söndag kommer jag sova gott, skrattar Mikael Blomberg.

10 juli 2019 klockan 14:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

America´s got talent har ca 10 miljoner tittare varje säsong. Foto: Privat/Instagram

Chris Kläfford golvade den amerikanska juryn

Ända sedan Chris under våren avslöjade att han varit med på en audition för det amerikanska superprogrammet America´s got talent har förväntningarna och förhoppningarna varit stora. Inatt svensk tid var det äntligen dags att få se hur det gick för Lindesbergs Idolvinnare.

10 juli 2019 klockan 09:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

DEBATT: Fil – vad är det för politisk stil?

INSÄNDARE/DEBATT: Oavsett om det var ett förslag eller beslut, så har filmjölken som skollunch väckt ...

Het loppishelg väntas runtom i Bergslagen

För den som gillar att strosa runt på loppisar och göra fynd, väntar en en helg i sjunde himlen. Under lördag och...

Dags för efterlängtad konsert med Martin Almgren och Stiko Per

Sommaren 2017 uppträdde Stiko Per Larsson vid Löa Hytta under sin vandringsturné till förmå...

AnnonsFoto: Rolf Karlsson/Bildmakarna, Camilla Lagerman, Pressbild

Efter kritiken – nu dras filmjölksbeslutet tillbaka

I fredags kunde LindeNytt avslöja det kontroversiella beslutet som utskottet för stöd och strategi fattat, att under en provperiod på tre månader servera elever filmjölk till skollunch en dag i veckan. Sedan dess har utskottets ordförande Irja Gustavsson (S) fått motta massiv kritik, av såväl medborgare som inifrån det egna partiet. Idag meddelas att beslutet, som man nu menar hela tiden varit ett förslag, inte kommer att genomföras.

8 juli 2019 klockan 13:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Söndagstävlingar på Fornaboda travbana

Dammet har lagt sig efter den stora travfesten i Lindesberg, bara några dagar efter att deras största tävlingsdag ...

S-ordföranden uppmanar att riva beslutet om att servera filmjölk som skollunch

Efter LindeNytts avslöjande i fredags, att Lindesbergs kommun kommer att ...

Filmjölk till skollunch en dag i veckan blir verklighet i höst

Utskottet för stöd och strategi fattade tidigare under sommaren beslutet att man med start ...

Evas Legobyggen har setts av tusentals

I helgen anordnas Klossfestivalen på Conventum i Örebro, ett jätteevent för alla Legoälskare - stora som små. En av ...

Premiär för sommarens allsångskvällar

Imorgon, lördag 6 juli är det efterlängtad premiär för årets Allsång signerad Lasse Maja Bar & Kök, och som ...

bildspel Stor travfest på Fornaboda

Med extra spelkassor på plats och inte en droppe regn i sikte så stod Fornaboda beredd att öppna portarna till årets travfest som...

Avfallsanläggningen vid Södra Måle spärrades av under torsdagsförmiddagen. Foto: Camilla Lagerman

Misstänkt granat var prydnadspatron

På torsdagsförmiddagen spärrades avfallsanläggningen vid Södra Måle utanför Lindesberg av efter att man hittat något som man misstänkte kunde röra sig om ett explosivt föremål.

4 juli 2019 klockan 14:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lyckad nykterhetskontroll vid Fotbollsgatan
Under onsdagskvällen genomförde polisen en mindre trafikkontroll utmed Fotbollsgatan i Lindesberg, med positivt resultat.
4 juli 2019 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Magi och övernaturliga väsen blir inslag när Hyttans Hemligheter ska avslöjas
För tredje året i rad spelas Hyttans Hemligheter, en interaktiv teatervandring som tar med publiken runt i miljöerna kring Löa Hytta. I år får ...
3 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ägare till stulen bil hoppas på hjälp från allmänheten
Det var under natten mellan tisdag och onsdag som en yngre man fick sin bil stulen i Guldsmedshyttan efter ett bensinstopp. - Jag och en kompis hade...
3 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-03

2019-07-03

2019-07-02

2019-07-02

2019-07-01

2019-07-01

2019-07-01

2019-06-28

2019-06-28

2019-06-28

2019-06-27

2019-06-27

2019-06-26

2019-06-26

2019-07-22 09:47