Malin Gren Landell föreläser om frånvaro i skolan och en av dem som kommer att lyssna är Christian Kokvik, chef för Elevhälsan. Foto: Hans Andersson

Skolan ska agera snabbare när elever stannar hemma

Skolan ska reagera snabbt och systematiskt om elever är borta från skolan för ofta. Lindesbergs kommun har infört rutiner för att det ska vara så. Nu kan föräldrar i kommunen få råd om hur de kan agera om deras barn inte vill gå till skolan.

Det är Föräldrar emellan, som bjudit in psykologen och regeringsutredaren Malin Gren Landell till en föräldraföreläsning. Hon har i många år skrivit och pratat om det ökande problemet med barn som inte går i skolan som de ska. För ett par år sedan kom den utredning som hon arbetat med: Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera!

– Det ska vara så, att en elev som inte kommer till skolan ska veta att den är saknad och målet ska ju också vara att eleven saknar skolan, säger Malin Gren Landell.

Utredningens förslag syftar till att skolorna ska uppmärksamma och agera på elevers frånvaro på ett tidigare stadium än vad som sker i dag. För det behöver skolorna skapa rutiner och det finns sådana på många håll, men alla följer dem inte. Kanske lärarna inte tycker att de hinner eller kanske de inte vill vara ”poliser”.

Psykologen Malin Gren Landell ger råd till Lindesbergs föräldrar, om barnen inte går till skolan. Foto: Hans Andersson

– Det viktiga är att elever som är borta för ofta ”blir sedda” och om skolor följer rutinerna, så blir det också en likvärdig behandling. Tar man det i ett tidigt skede, så kan man slippa problem som blir större om man väntar, säger Malin Gren Landell. Rutinerna är ett viktigt stöd när man diskuterar om en elev varit för mycket frånvarande och när skolan ska agera.

I Lindesberg finns nu en ny närvaroplan med klara rutiner och checklistor om hur lärare, rektor och elevhälsa ska agera vid all typ av frånvaro.

De har kallats hemmasittare, korridorvandrare eller skolkare och orsakerna att de inte sköter skolan är många – ibland finns orsaken i skolan och ibland i hemmet. Det kan hända att föräldrar ”sjukskriver” sina barn för att barnen behöver vara hemma – för sin egen skull  eller för familjens.

Det finns enligt Malin Gren Landell ingen samlad bild av orsakerna till skolfrånvaron och hon tycker att skolorna bör bli bättre att ta reda på varför en elev är borta – då kan de också ge ett bättre stöd. Frånvaro kan vara oanmäld, det som brukar kallas skolk, men en anmäld frånvaro kan också vara problematisk. Det handlar alltså om att reagera på all typ av frånvaro.

Om orsaken till frånvaron finns i skolan, så är det där som lösningen finns.  Det kan handla om hur det fungerar i klassen, mellan eleverna, hur arbetet är organiserat. Malin Gren Landell funderar också över hur samhället förändras, så att  stressen ökar för eleverna, och synen på skolan  förändras, så att föräldrar tycker att de kan bestämma om hur viktig skolan är.

– När jag gick i skolan, fanns det inte på kartan, att man inte skulle vara i skolan. Det var väldigt ovanligt med skolfrånvaro, säger hon.

De som är borta mycket från skolan har svårt att nå kunskapsmålen och de sociala målen. De har svårt att gå vidare med utbildning och kanske senare i arbetslivet. Det finns ett tydligt samband mellan skolresultat och psykisk hälsa.

– När jag träffar de föräldrar som kommer till Föräldrar emellan, vill jag ge dem stöttning hur de kan vara för sina barn, säger Malin Gren Landell. När barnet har en klump i magen och inte vill gå till skolan – prata i lugn och ro om vad barnet tänker på, var förstående för att han eller hon kan vara orolig, t ex för någon uppgift som väntar i skolan.

Naturligtvis kan det finnas  allvarliga skäl till att barn inte kommer till skolan. Det kan vara mobbning eller något annat allvarligt.  I Lindesberg har man en modell i fem steg som börjar med en kontakt med hemmet samma dag som eleven inte kom till skolan och när det har gått alldeles för långt en orosanmälan till socialförvaltningen och/eller en skolpliktsanmälan till kommunen.

”Hjälp! Mitt barn vill inte gå i skolan”
Föreläsning av Malin Gren Landell
Församlingshemmet, Lindesberg
Onsdag 13 februari kl 18.30 – 20.30

Publicerad 7 februari 2019 klockan 08:15

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Så här ser bluffmailet ut, som alltså inte kommer från PostNord.

Ny våg av bluffmail och sms – ”Betala inte, klicka inte!”

Sedan ungefär en vecka tillbaka har ett bluffmail cirkulerat, där avsändaren utger sig för att vara PostNord. I mailet uppmanas mottagaren att betala en summa pengar för att få sitt paket levererat, vilket alltså är enbart bluff och båg.
– Betala inte, klicka inte på några länkar och radera mailet, uppmanar Marie Johansson i posten på Ica Supermarket i Lindesberg.

22 februari 2019 klockan 10:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Tjuvar planerade att spränga container i natt

Natten till fredag har Stråssa gruvområde haft påhälsning av tjuvar – rustade med sprängmedel.
– Vi har bombskyddet på plats där nu för att ta hand om den misstänkta sprängladdningen, uppger polisen presstalesperson, Tommy Lindh.

22 februari 2019 klockan 09:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Matchguide: Linde Volley – Engelholm

På lördag är det dags för Linde Volley att ta sig an grundseriens obesegrade Engelholm hemma i arenan. Linde ...

Eftersöksjägare friskförklarade misstänkt trafikskadad älg

Vid 23-tiden på torsdagskvällen inträffade en viltolycka med älg på riksväg 68 i höjd med ...

Inbrott i sporthall

Tidigt på fredagsmorgonen har någon eller några tagit sig in i Råsshallen i Guldsmedshyttan. Tillgrepp har konstaterats, uppger polisen.

Lisa White från Lindesberg debuterar i vår med sin första romanceroman. Foto: Privat

Lindetjejen romandebuterar i vår – ”Finns inslag från Lindesberg”

Lisa White är tjejen som föddes i Australien, flyttade till Sverige som sjuåring, hade en dröm om att skriva böcker, men kämpade med det nya språket. Nu har drömmen äntligen gått i uppfyllelse, när hennes debutroman ”En hemlighet förde mig hit” släpps i vår.

21 februari 2019 klockan 14:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marcus och Nathalie Campanile driver sina företag på Skolgatan 14 i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Romantisk inredning och rådgivning för företagare – allt i ett på Skolgatan

Sedan Grace Interiör slog igen sin verksamhet på Skolgatan i Lindesberg, har många funderat på vad som skulle hända härnäst i lokalen. Svaret är att företaget Campanile Group med alla sina grenar har flyttat in, och har där ett stort showroom för sina inredningsdetaljer, samt bokföring och rådgivning för företagare.

21 februari 2019 klockan 10:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Målrikt när LIF föll mot Rimbo
Onsdag kväll och en ny hemmamatch i arenan för LIF Lindesberg. Denna gång var det Rimbos tur att utmana hemmalaget om två åtråvärda poäng i ...
20 februari 2019 av Daniel Wiklund
Visa hela artikeln

bildspel Ludosport – fäktning sprungen ur en annan galax
En av de många sporterna som under dagen erbjöds för kommunens lovlediga barn och ungdomar på arenan var en för många ny bekantskap, nämligen ...
20 februari 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Aktivitetsdag för lovlediga barn med spring i benen
Superonsdag på arenan står på menyn över onsdagens sportlovsaktiviteter, vilket innebär supermånga aktiviteter, supermånga barn och superkul om...
20 februari 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Stenfelt

Fri entré när Lindlöven spelar för en plats i play-off

Ikväll, onsdag klockan 19:00 släpps pucken för sista gången i fortsättningsserien för Lindlöven. Vid minst två poäng tar laget en plats i Play-off 1 mot kvalet för Allsvenskan.

20 februari 2019 klockan 11:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Genrebild: LindeNytt

Misstänker 17-åring och 20-åring för narkotikabrott

Två unga personer, oberoende av varandra, medtogs på tisdagen för provtagning då man misstänker att de har tagit någon form av narkotika.

20 februari 2019 klockan 10:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sista chansen att anmäla sig som utställare till LindeDagen

PRESSMEDDELANDE: Nästa torsdag, 28 februari, går anmälningstiden ut för de utställare som ö...

bildspel Spännande och lärorik vandring i Stripa lockade många deltagare

Det var många barn och vuxna som lockades av äventyrsvandringen i Stripa Gruvmiljö, som ...

Matchguide: LIF – Rimbo

Imorgon onsdag är det åter dags för LIF Lindesberg att ta sig an en svår motståndare på hemmaplan, och denna gång är det ...

AnnonsFolkets Hus Bio i Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Bio i bolagsform i Lindesberg?!

INSÄNDARE/DEBATT: Så ska nu kommunfullmäktige i Lindesberg den 25 februari ta ställning till den fortsatta biografverksamheten i Folkets hus. Eftersom kulturförvaltningen i Lindesberg inte längre vill riskera sitt anslag förordar man istället att någon annan tar hand om verksamheten. Den kulturpolitiska ambitionen när det gäller film tycks lysa med sin frånvaro där. Att film är berättelser i bild istället för i bok tycks inte spela någon roll.
Kulturförvaltningen skulle kunna kräva och få ett förlustbidrag till bion istället de år som verksamheten inte går ihop. Att kultur kostar och sällan ger vinst är inget nytt.

19 februari 2019 klockan 13:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

76-årig man till akuten efter misstänkt misshandel

Polisen i Lindesberg larmades i måndags kväll om en misstänkt misshandel, som skall ha skett vid en bussh...

Öppna mottagningen byter skepnad och blir Lättakuten

Vårdcentralens öppna mottagning blir från och med den 28 februari Lättakuten, där man kan få hjälp ...

Två misstänks för narkotikabrott

Två personer i 20-årsåldern misstänks för narkotikabrott efter en kontroll under helgen.

Butikspersonalen upptäckte och stoppade två stöldförsök

I lördags och söndags har två personer ertappats när de försökt stjäla varor från ...

Flera fortkörare stoppades på måndagsmorgonen

Under måndagsmorgonen genomfördes en trafikkontroll vid södra infarten till Lindesbergs centrum. Kontrollen ...

bildspel Stämningsfullt och känslosamt när Chris Kläfford intog hemmascenen

Det blev en väldigt stämningsfull lördagskväll i Lindesberg Arena, när Chris Klä...

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Stark vändning av Linde Volley i tufft bortamöte

Vid lunchtid på lördagen var det dags för Linde Volley att spela sin andra playoff-match, nu borta mot Hylte/Halmstad. Efter en svag start och i rejält underläge var det ändå Linde Volley som till sist stod som segrare efter en snygg vändning.

16 februari 2019 klockan 18:56 av Daniel Wiklund Visa hela artikeln

bildspel Isande bad på schemat för niondeklassare
Det blev en minst sagt iskall idrottslektion för Stadsskogsskolans niondeklassare, när det på fredagen stod "bada isvak" på schemat. Under ...
15 februari 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Till alla föräldrar: våga föreslå förbättring på er förskola
Tidigare i veckan skrevs en insändare av Johanna Rombing i vilken hon lyfte frågan om barns hälsa, att de utsätts för kemikalier i förskolemilj...
15 februari 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Mikael kontaktades av Kronofogden efter Citymails miss
Uteblivna fakturor, påminnelser som kommer alldeles för sent, inkassokrav och dyra extraavgifter har blivit vardag för Mikael Karlsson från ...
14 februari 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-02-14

2019-02-13

2019-02-13

2019-02-13

2019-02-13

2019-02-13

2019-02-13

2019-02-12

2019-02-12

2019-02-12

2019-02-12

2019-02-11

2019-02-11

2019-02-11

2019-02-22 19:27