Malin Gren Landell föreläser om frånvaro i skolan och en av dem som kommer att lyssna är Christian Kokvik, chef för Elevhälsan. Foto: Hans Andersson

Skolan ska agera snabbare när elever stannar hemma

Skolan ska reagera snabbt och systematiskt om elever är borta från skolan för ofta. Lindesbergs kommun har infört rutiner för att det ska vara så. Nu kan föräldrar i kommunen få råd om hur de kan agera om deras barn inte vill gå till skolan.

Det är Föräldrar emellan, som bjudit in psykologen och regeringsutredaren Malin Gren Landell till en föräldraföreläsning. Hon har i många år skrivit och pratat om det ökande problemet med barn som inte går i skolan som de ska. För ett par år sedan kom den utredning som hon arbetat med: Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera!

– Det ska vara så, att en elev som inte kommer till skolan ska veta att den är saknad och målet ska ju också vara att eleven saknar skolan, säger Malin Gren Landell.

Utredningens förslag syftar till att skolorna ska uppmärksamma och agera på elevers frånvaro på ett tidigare stadium än vad som sker i dag. För det behöver skolorna skapa rutiner och det finns sådana på många håll, men alla följer dem inte. Kanske lärarna inte tycker att de hinner eller kanske de inte vill vara ”poliser”.

Psykologen Malin Gren Landell ger råd till Lindesbergs föräldrar, om barnen inte går till skolan. Foto: Hans Andersson

– Det viktiga är att elever som är borta för ofta ”blir sedda” och om skolor följer rutinerna, så blir det också en likvärdig behandling. Tar man det i ett tidigt skede, så kan man slippa problem som blir större om man väntar, säger Malin Gren Landell. Rutinerna är ett viktigt stöd när man diskuterar om en elev varit för mycket frånvarande och när skolan ska agera.

I Lindesberg finns nu en ny närvaroplan med klara rutiner och checklistor om hur lärare, rektor och elevhälsa ska agera vid all typ av frånvaro.

De har kallats hemmasittare, korridorvandrare eller skolkare och orsakerna att de inte sköter skolan är många – ibland finns orsaken i skolan och ibland i hemmet. Det kan hända att föräldrar ”sjukskriver” sina barn för att barnen behöver vara hemma – för sin egen skull  eller för familjens.

Det finns enligt Malin Gren Landell ingen samlad bild av orsakerna till skolfrånvaron och hon tycker att skolorna bör bli bättre att ta reda på varför en elev är borta – då kan de också ge ett bättre stöd. Frånvaro kan vara oanmäld, det som brukar kallas skolk, men en anmäld frånvaro kan också vara problematisk. Det handlar alltså om att reagera på all typ av frånvaro.

Om orsaken till frånvaron finns i skolan, så är det där som lösningen finns.  Det kan handla om hur det fungerar i klassen, mellan eleverna, hur arbetet är organiserat. Malin Gren Landell funderar också över hur samhället förändras, så att  stressen ökar för eleverna, och synen på skolan  förändras, så att föräldrar tycker att de kan bestämma om hur viktig skolan är.

– När jag gick i skolan, fanns det inte på kartan, att man inte skulle vara i skolan. Det var väldigt ovanligt med skolfrånvaro, säger hon.

De som är borta mycket från skolan har svårt att nå kunskapsmålen och de sociala målen. De har svårt att gå vidare med utbildning och kanske senare i arbetslivet. Det finns ett tydligt samband mellan skolresultat och psykisk hälsa.

– När jag träffar de föräldrar som kommer till Föräldrar emellan, vill jag ge dem stöttning hur de kan vara för sina barn, säger Malin Gren Landell. När barnet har en klump i magen och inte vill gå till skolan – prata i lugn och ro om vad barnet tänker på, var förstående för att han eller hon kan vara orolig, t ex för någon uppgift som väntar i skolan.

Naturligtvis kan det finnas  allvarliga skäl till att barn inte kommer till skolan. Det kan vara mobbning eller något annat allvarligt.  I Lindesberg har man en modell i fem steg som börjar med en kontakt med hemmet samma dag som eleven inte kom till skolan och när det har gått alldeles för långt en orosanmälan till socialförvaltningen och/eller en skolpliktsanmälan till kommunen.

”Hjälp! Mitt barn vill inte gå i skolan”
Föreläsning av Malin Gren Landell
Församlingshemmet, Lindesberg
Onsdag 13 februari kl 18.30 – 20.30

Publicerad 7 februari 2019 klockan 08:15

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Nyopererad man försvann – hittades fem timmar senare

UPPDATERAD. Den äldre man, som på fredagen försvann från Lindesbergs lasarett, har nu anträffats, uppger polisen.

19 april 2019 klockan 14:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsJust nu råder stor risk för gräsbränder i våra trakter. Arkivfoto: Fredrik Norman

Gräsbrand i Frövi: ”Har brunnit på en yta stor som en fotbollsplan”

Strax före klockan fyra på torsdagseftermiddagen, fick Nerikes Brandkår larm om en gräsbrand i Frövi. Enligt uppgift skall det ha brunnit på en relativt stor yta.

18 april 2019 klockan 16:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Finalägget har hittat sitt nya hem

Finalägget i årets upplaga av LindeNytts äggjakt har nu fått sin ägare. Många nyfikna barn hade lyckats lösa dagens g...

SMHI utlovar sommar under påskhelgen

Nu kommer värmen på riktigt! SMHI:s väderprognos för påskhelgen torde få smilbanden att vakna hos alla som uppskattar...

Onsdagens äggvinnare korad!

Dagens vinstleverans är avklarad!

Bengt Storbacka anser att alla i Lindesbergs kommun bor på landet, något som rörde upp känslor. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Heta debatter hamnade i fokus under fullmäktige

Debatterna under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige var både många och bitvis hårda i tonen emellanåt. Uppenbart var att frågorna rörande skolan och landsbygden var heta ämnen som onekligen berörde. Vad är bäst för barnen? Vad är bäst för kommunen? Är det en skolfråga eller en landsbygdsfråga? Där gick meningarna isär på flera håll, men istället för att lösa problem ägnade man mycket tid åt att märka ord och att reta upp varandra.

17 april 2019 klockan 15:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tjuv slog till mot kyrkobesökare

Två personer har polisanmält att de under ett besök i Guldsmedshyttans kyrka har blivit bestulna på diverse saker under vistelsen där.

17 april 2019 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vinnaren av tisdagens ägg: en rutinerad äggjägare
Ännu ett dagsverke i påskfabriken är avklarat och ett nytt ägg har fått sin vinnare!
16 april 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ingen förundersökning inleds efter misstänkt hot under KF
En polisanmälan avseende olaga hot gjordes under måndagskvällen gällande det misstänkta hot som uttalades av en åhörare under kommunfullmä...
16 april 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Här faller träden i Flugparken
På tisdagsmorgonen påbörjades arbetet med att avverka merparten av de träd som finns i Flugparken i centrala Lindesberg. Avverkningen görs bland ...
16 april 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Besvikelse och tårar följde kommunfullmäktiges beslut. Foto: Camilla Lagerman

Skolnedläggning röstades igenom – med en rösts marginal

Med minsta möjliga marginal röstade kommunfullmäktige under måndagskvällen igenom förslaget att lägga ned Ramshyttans och Rockhammars skola, samt förskolan Lönngården. Detta med röstningssiffrorna 23 mot 22.

15 april 2019 klockan 22:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En arg kommentar uppfattades som ett hot riktat mot Linda Svahn (S), Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunfullmäktige fick avbrytas efter misstänkt hot

Trots att klockan var närmare 21.00 när beslutet om skolnedläggningarna klubbades igenom, hade man fortfarande en lång rad ärenden kvar att beta av under måndagens kommunfullmäktige. Dock valde man att ajournera mötet efter att en upprörd åhörare fällt en kommentar som uppfattades som ett hot riktat mot BUN:s ordförande Linda Svahn (S).

15 april 2019 klockan 23:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Första ägget hittades på rekordtid

UPPDATERAD KL. 19.18. Sedan 2015 arrangerar LindeNytt påsktävlingen Äggjakten, som riktar sig till barn och ungdom i ...

LindeNytts påskvärdar är nu döpta

Det var många som ville hjälpa LindeNytt att döpa sina nya, lite knasiga medarbetare. Fantasin flödade i inkorgen på ...

Linde Volley föll igen mot Engelholm

Det ville sig inte denna gången heller. Linde volley förlorade även den tredje semifinalen mot Engelholm vilket betyder ...

AnnonsFoto: Daniel Wiklund

Handbollsfest i arenan när LIBO-cup anordnades för första gången

Det har i helgen varit full fart i Lindesberg Arena då LIF Lindesberg för första gången anordnade LIBO-cup. LIBO-cup är tänkt att bli en tradition som ska arrangeras årligen fram över av LIF Lindesberg.

15 april 2019 klockan 07:54 av Daniel Wiklund Visa hela artikeln

Ny chans att höra om unga och droger!

Det var mer än fullsatt - en del fick stå efter väggarna - när Föräldrar emellan ordnade en föreläsning om unga ...

Brandkåren ryckte ut till brand i Ramsberg

Vid 16.30-tiden på fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till gräsbrand i området Torrbråten i Ramsberg. Branden...

bildspel Gåfotboll ska få äldre att motionera hela livet

Gåfotboll är en relativt ny sport i Sverige, och precis som namnet avslöjar är det fotboll i gångfart, d...

Inför årets äggjakt: Vad ska LindeNytts Påskvärdar heta?

Påsken närmar sig med stormsteg och i dagarna har två lustiga filurer intagit LindeNytts ...

Kvinnlig parkarbetare förd till sjukhus efter attack

Tidigt på fredagsmorgonen skall en parkarbetare vid Samhällsbyggnad Bergslagen ha blivit attackerad av en...

Karlsson och Omoomian lämnar sina poster i Socialnämnden

PRESSMEDDELANDE. Susanne Karlsson (C) avsäger sig sitt uppdrag som ordförande i socialnämnden. Hon ...

Skyddsjakt på kanadagäss inleds redan denna vecka. Jakten kommer ske på Loppholmarna. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Beslut: Skyddsjakt på gäss inleds omedelbart

På torsdagen informerade Lindesbergs kommun, att man nu har gett order till kommunjägaren att bedriva skyddsjakt på kanadagäss på Loppholmarna. Jägaren har för avsikt att påbörja uppdraget omedelbart.

11 april 2019 klockan 09:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde volley chanslöst mot Engelholm
Semifinal två. Skulle Linde volley kunna göra semifinalserien spännande? Svaret fick de åskådare som fanns på plats redan efter första setet. ...
11 april 2019 av Daniel Wiklund
Visa hela artikeln

Stigande ”Nöjd-Kund-Index” i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: En ökning på det totala NKI-värdet från 66 till 70. Det är resultatet för Lindesbergs kommun i årets servicemätning ”Insikt...
10 april 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu är det hög tid att sopa ut gruset från tomtgränsen
I nästa vecka kommer grusupptagning att påbörjas i Lindesbergs bostadsområden utanför centrum. Nu vädjar Samhällsbyggnad Bergslagen till alla ...
10 april 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-04-10

2019-04-09

2019-04-09

2019-04-08

2019-04-08

2019-04-08

2019-04-08

2019-04-07

2019-04-05

2019-04-05

2019-04-05

2019-04-04

2019-04-04

2019-04-04

2019-04-20 02:28