Skilda världar i Lindesberg

Det första som slår en när man rullar in bilen på gården till Föreningen Linde Ridskolas lokaler är hur spartanskt och slitet det är och ögonen dras direkt till det stora gröna tältet. Förutom att det är stort och inte så speciellt snyggt så saknas brädor i planket som omgärdar hagen och den ena stora entrédörren saknas från passagen som leder hästarna in till tältet.

Här på Norslunds gård, alldeles bredvid villaområdet Hagalund, huserar Föreningen Linde Ridskola. Gården har tre stallar, en tävlingsbana utomhus, en framridningsbana ligger inne i tältet och ytterligare en framridningsbana ligger bredvid. Föreningen huserar på ett tjugo hektar stort område av omkringliggande hagar. Mitt på gården ligger även den lilla barackliknande byggnaden som innehåller både cafeteria, sekretariat och omklädningsrum som ser ut att ha sett sina bättre dagar.


Ändå så är det ingen av de som jag träffar på som gnäller. När man är engagerad inom ridsport så är man van att jobba i motvind oftast utan några löpsedlar och stora rubriker. Störst rubriker drog Rolf-Göran Bengtsson när han med bred marginal vann Jerringpriset och då var det mest negativa skriverier om hur lite idrottsman Rolf-Göran är och att det är hans häst som gör hela jobbet. Med andra ord så skulle man kunna sätta vem som helst i hästsadeln och vinna? Tror inte det!
Här råder i stället en mycket gemytlig och trevlig atmosfär, vare sig man gör i ordning någon av hästarna för en ridtur, ger någon häst mat eller bara mockar lite hästskit. Det här är människor som får hålla på med det man brinner för och då klagar man inte. Att mocka lite hästskit kanske plockar fram det bästa i människor? Det finns ungefär 20 hästar på gården, tio som ägs av föreningen och cirka tio som är privatägda. Den här årstiden är det hela tiden liv och rörelse och ryttarna avlöser varandra under ledning och överinseende av verksamhetsanansvarige ridläraren Stefan Rehn och ridläraren Yvette Rydén. Vintertid så blir det dock lite problematiskt att bedriva en bra verksamhet när det är kallt.


– På vintern blir det kallare i tältet än utomhus, förklarar Stefan Rehn när vi ser oss om på anläggningen.


Tältet känns lite provisoriskt och har dessutom tagit stryk av snön de tidigare tuffa vintrarna så det har fått lappats ihop med bidrag av kommunen som äger marken och de flesta fastigheterna. Det känns inte som någon hållbar lösning och det är både föreningen och kommunen ense om, men vad som ska göras finns det hyllmeter av utredningar och debatterande utan att man nått fram till någon lösning.


– I slutet av året löper vårt tioåriga hyresavtal med kommunen ut och vad som sen händer vet vi inte, säger Ann Edhammer vice ordförande i föreningen.


För tio år sedan fanns det exploateringsplaner, att fortsätta bygga ut Lindesberg med villaområden på marken som Norslunds gård ligger på, därför skrevs ett tioårigt avtal och sedan dess har gården legat som ett litet provisorium.


– En lösning ligger högt i prioritet när det kommer till större investeringar inom sport och fritid. Det är en angelägen fråga inte minst ur ett jämnställdhetsperspektiv när det handlar om att ge tjejer lika bra förrutsättningar som killar, säger Johan Tranqvist kultur- och fritidschef på Lindesbergs kommun.
Bygga nytt ridhus ute vid Fornaboda eller utöka verksamheten på Peter och Lotta Erikssons gård Lindenäs är ett par av alternativen som kommit genom åren. Det senare förslaget är något både Föreningen Linde Ridskola och Frövi-Fellingsbro ryttarförening ställt sig bakom och hoppas att kommunen ska nappa på.


– I slutändan handlar det om ett politiskt beslut och det ekonomiska läget, men det vore önskvärt med ett beslut innan avtalet löper ut, säger Tranqvist.


Det börjar med andra ord brinna lite i knutarna och när vi går omkring på området så kan jag inte låta bli att göra en jämförelse med Lindesberg Arena och förrutsättningarna klubbarna har där, det är verkligen skilda världar. Trots att ridsport är Sveriges andra största ungdomsidrott efter fotboll så blir den märkligt nog ofta försummad, inte bara i media. Det kan 130 medlemmar i Föreningen Linde Ridskola och ytterligare 500 000 ryttare i Sverige vittna om.


Ridsportsfakta:
500 000 svenskar ägnar sig åt någon form av ridsport på olika nivåer.
85% av dessa är kvinnor, tjejer och flickor.
65% av Svenska Ridsportförbundets 170 000 medlemmar är under 25 år.
1,1% av sportartiklarna i Sveriges dags- och kvällstidningar handlar om ridsport.
66% av texterna som behandlar ridsport är korta notiser.
362 700 hästar fanns registrerade i Sverige enligt Jordbruksverkets räkning år 2011. 


 

Publicerad 17 maj 2013 klockan 09:43

Björn Sundström , 070-130 33 86


Antonia Babic Foto: Timmy Lundegård

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som vikarie i årets sista hemmamatch mot Värnamo under lördagen, matchen blev oväntad jämn där båda lagen höll sig nära genom hela matchen gällande poängen men i slutändan så var det bortalaget som höll sig starkast.

14 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en riktig handbollsfest. Linedance, livemusik och två division 2-derbyn på helplan är bara några exempel på vad som väntar de förhoppningsvis laddade handbollsfansen när Lindesberg Arena öppnar sina dörrar på söndagsmorgonen.

13 december 2019 klockan 15:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året d...

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest...

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag väntade, matchen blev en tuff historia där Linde aldrig bjöds in i matchen och trots att Linde-tjejerna kunde utmana i det tredje setet så var skåningarna helt enkelt för tuffa.

8 december 2019 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lyckliga guld- och silvermedaljörer. Foto: Saga Lagerman

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i rad. Herrarna fick efter en mycket tuff final nöja sig med ett silver, men i publikens ögon var även de vinnare.

7 december 2019 klockan 19:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja
På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är anmälda, och de ...
5 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

VM-guld till Amanda Orrbo
Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre hä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger
Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de verkligen är. Med ...
1 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlängtande Grand Prix-spelet i januari, efter två segrande set så väntade ett jämnt set där gästande Linköping tvingade in matchen i ett fjärde set där Linde Volley med små marginaler kunde spela hem full poäng.

30 november 2019 klockan 19:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020

Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför det uppkommande VM-kvalet i Italien som kommer att spelas i början av januari 2020.

29 november 2019 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley satsar mot Grand Prix

Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och...

VM nästa för Amanda

Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, d...

Dubbla bortamatcher för Linde Volley

En förlust och en seger blev resultatet när tjejerna från Linde Volley spelade dubbla bortamatcher under helgen, under l...

Annons

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Frikast avgjorde bortamatch för LIF

Det blev en oväntad rysarmatch när LIF Lindesberg gästade Kungälv HK under lördagseftermiddagen, med ett oavgjort resultat efter första halvlek så skulle matchen avgöras med det lag som hade mest krafter kvar inför den avgörande halvleken. Med minuten kvar av matchen stod det 30-30 på poängtavlan och när slutsignalen ljöd med samma siffror på tavlan, var det enbart ett frikast för LIF som återstod och som kunde avgöra matchen.

23 november 2019 klockan 18:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm uttagen till OS i Tokyo

Sveriges Olympiska Kommitté presenterade under onsdagen de första aktiva i truppen till OS i Tokyo 2020, och bland de 15 ...

Tredje raka segern för Linde Volley

Efter två upphämtningssegrar där Linde Volley förlorat de första två seten i båda matcherna så visade Linde-laget ...

bildspel Dubbla silver till hemmalagen under helgens Riksmästerskap

Under lördagen stod Lindesberg arena och Frövi Judo värd för Riksmästerskapen för distriktslag ...

Tuff bortamatch mot Tyresö

Efter söndagens förlust i Lindesberg Arena mot snabbspelande Amo så tog LIF Lindesbergs lagbuss styrning mot Stockholm där Tyres...

Ny hemmamatch väntar Linde Volley

Linde Volley står för dagen med två raka upphämtningssegrar mot den tuffa duon Gislaved och Sollentuna och med tre veckor ...

1,8 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten i länet

Totalt 1 831 025 kronor fördelas nu över länets idrottsföreningar genom Svenska Spels initiativ Grä...

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots en kanoninledning av LIF som inom loppet av 4 och en halv minut spelat sig till en 4-målsledning så fortsatte matchen med röda kort, segt hemmaspel och en tung förlust.

10 november 2019 klockan 21:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny upphämtningsseger av Linde Volley
Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande 3-2 i Lindesberg Arena så ...
9 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan
Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade lag från Frövi Judo som nu ska försöka fö...
6 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Zetterlund visade upp sig mot Kärra
Med ett starkt försvar, fina inspel och snygga avslut så gick LIF Lindesberg med seger i debutmötet mot Kärra HF, det bjöds på en jämn kamp i ...
27 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-26

2019-10-25

2019-10-24

2019-10-20

2019-10-19

2019-10-17

2019-10-13

2019-10-11

2019-10-11

2019-10-11

2019-10-05

2019-10-05

2019-10-05

2019-09-28

2019-12-15 08:28