Bygget av ishallen skapade tidningsrubriker.

”Simishallen” blev Lindehov efter rekordinsamling

Det hade inte blivit någon ishall om inte så många människor lagt ner så mycket tid. Inte bara på bygget utan också för att få pengar till Lindehov. Innan bygget kunde börja gällde det att samla in 250 000 kr som en grundplåt.

Diskussionerna om en ishall hade förts länge i Lindlöven. Uterinken anlades redan 1962 – den första konstfrusna rinken i distriktet. Det började byggas ishallar runt om i landet. När sedan Guldsmedshyttan byggt Råsshallen blev ishallsfrågan än mer angelägen i centralorten Lindesberg. Redan 1980 hade man satt av pengar för att byta kylsystem på den konstfrusna utomhusrinken så att den skulle fungera med en överbyggnad.

Men idén från början var en kombinerad sim- och ishall på Stadsskogsvallen. Överskottsvärme från kylaggregaten skulle värma simmarnas vatten. Lindlöven och Lindesbergs Simsällskap inledde ett samarbete hösten 1982.  En allians – ALS, Alliansen för Lindesbergs Simhall –  bildades för ”simishallen” som redan våren 1983 visades som modell på Bergslagsmässan. Men ett halvår senare tvärdog projektet, när kommunen sade att man inte tänkte bygga någon ishall utan bara spara ihop till en simhall under ett antal år.
Efter alla turer – ibland med högt tonläge – så gav till slut Lindlöven upp och Per Karlsson i U-sektionen sade i maj 1984 att föreningen i egen regi skulle se till att en ishall var på plats i september 1985.

Bantad borgen
Lindlövens IF började på en gång att räkna på vad en ishall skulle kosta och prislappen blev 2,5 miljoner kr. Föreningen står för 750 000 kr – en halv miljon i eget arbete och 250 000 kr skulle samlas in. Insamlingen startade i maj 1984 och knappt ett år senare var man uppe i 140 000kr. Ordförande P G Petterson trodde att klubben skulle klara det. Kontrakt skrevs med STT Svensk Träbyggnadsteknik som skulle leverera stommen och kommunen gick i borgen med 1,5 milj. kr.
Det var runt 300 000 kr mindre än vad som behövdes och det ledde till oro, skriverier och politiska debatter. När fullmäktige röstade 27 för och 23 emot det lägre borgensbeloppet, så gick luften ur i föreningen – för ett tag. ”Hallbygget är allvarligt hotat”, sade Lindlövens ordförande PG Pettersson. Medan politikerna beskylldes för bypolitik, varnade andra för föreningsbyggda ishallar. Till slut ställde Volvo Komponenter upp med 300 000 kr som bidrag resp lån och bygget kunde börja. Fredag den 19 april 1985 tog fritidschefen och föreningsordföranden tillsammans det första gemensamma spadtaget.

Lindesbergarna skänkte pengar
När insamlingen satte igång låg ribban högt – så många hushåll som möjligt skulle få påhälsning. Supportrar gick runt och fick folk att lova ge ett bidrag varje vecka. De stora insamlarna var Lennart Tapper och Hans Olov Haraldzon som gjorde ett fantastsikt arbete. Målet för insamlingen var 250 000 kr. Men insamlingen nådde inte målet – det blev 227 359 kr inför den första säsongen med den nya ishallen och klubben fick skjuta till drygt 18 000 kr för att klara budgeten. En ekonomisk ansträngning när man hade kostnader på närmare en halv miljon för de 156 spelare som då använde hallen. Nu gällde det att hyra ut hallen – såväl vinter som sommar – och sälja lotter. Supporterklubben sålde lotter för 75 kr i ”Isoleringslotteriet” för att isolera Lindehov. Sommaren 1986 isolerades Lindehov och publiken, som man hoppades skulle bli större, kunde stå varmt första hemmamatchen 1986.

Ett annat sätt att få in pengar var att hyra ut ishallen och ganska omedelbart hölls en sport- och fritidsmässa och LO-sektionen ordnade utställningen ”Lindesberg en produktiv bygd” som drog in pengar. Danserna kom igång snabbt. På valborgsmässoafton 1986 kunde danshugade ta sig ”en svängom på hockeyrinken”. D.v.s. det var ”mogendans” till Zeerix orkester.

Gert Rydelius var med i bygget av ishallen. Han satt i styrelsen för Lindlöven – ett tag som ordförande – och var med och arrangerade danser på Lindehov.
– Vi hade dansgolv av billigaste material – plywood-  som vi tejpade ihop. I början gav danserna pengar och ibland kunde det bli ett rejält netto – nåt år runt 50 000 kr berättar han. Som mest kunde det bli 13 – 14 danser under en säsong och det höll på fem, sex år, säger han. Och det var nåt år då det knappt gick ihop.

Bygget fortsatte
För att hålla nere kostnaderna och sprida dem över flera år, så fortsatte byggarbeten flera år efter det att de första skären tagits i mitten av september och hallen invigts officiellt den 29 december 1985. Först hade man en kiosk utomhus, men under hösten 1985 byggdes Maxim – inomhuskafeterian för 75 personer som var klar till invigningen.  Ett sextiotal företag hade varit med och förverkligat Café Maxim som kunde hålla öppet tack vare de hundratalet föräldrar i Lindlövens Föräldraförening som bildades redan 1979.

En period pågick det spikande uppe på taket, samtidigt som det åktes skridskor på rinken under. Den första tiden var läktaren provisorisk, men1989 byggdes den permanenta samtidigt som man satte panel på väggarna..
-Jag minns hur vi några år efter invigningen byggde en ny läktare – långa plankor lackades nere vid fabriksbyggnaden på Banvägen, där återvinningen nu ligger, och fraktades på släp efter traktorer upp till ishallen, berättar Anders Klack, som då spelade i Lindlöven och som är son till Göran Klack, en av de absolut mest drivande i ishallsbygget.
Under 1992 byggdes ett nytt materialförråd under läktaren. Alla lag fick egna materialbodar. Fem år senare byggdes ett styrketräningsrum.

Publicerad 24 november 2015 klockan 15:19

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Privat/Instagram

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga lastbilar med gods passerar på Rv 50 dagligen. 40% av svensk exportinkomst transporteras på tåg eller lastbil genom Bergslagen där även en stor del produceras. För industrier som Baettr, Cummins, Billerud, Lindemaskiner mfl är frågan om att snabbt föra ut gods i världen mycket viktig. Alla strävar efter gröna transporter via järnväg och vägtransporter är en mycket viktig kugge i detta. Men det saknas yrkesförare.

5 mars 2024 klockan 11:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Är ekonomin så bra som S och C påstår?
INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning
INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Ambulanschef Mikael Jansson, Lars Andersson och Lars-Olov Green från Lions, Eva Idstam från Lions Kristina och ambulanssjuksköterska Torbjörn Bergvall. Foto: Jennie Einarsson

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare – i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club Lindesberg och Lions Kristina, som krokat arm för att se till att barn ska få tröst och lugn av en liten kramvänlig nalle när de råkar ut för något som kan kännas skrämmande.
– Det här är väldigt uppskattat, nästan alla barn som åker i ambulans vill ha en nalle, säger Mikael Jansson, ambulanschef för norra länsdelen.

14 februari 2024 klockan 14:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att...

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson ...

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast

Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att ...

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier

Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, ...

Biografens överlevnad hänger på oss!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är allmänt känt att Vill man ha lokala butiker kvar? Då behöver man handla lokalt. Detsamma g...

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är tillbaka med ny energi efter några veckors ledighet. Arkivfoto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarduo öppnade med ny energi efter ledigheten

UPPDATERAD 1/2: Efter närmare en månads stängning öppnade Brasserie All In dörrarna igen under fredagen. Med ny meny, nya lunchalternativ och ny energi är Oliver Lindberg och Daniel Ekström redo att ta sig an den nalkande våren.
– Nu får det räcka med ledighet, nu vill vi komma igång, skrattar Oliver.

30 januari 2024 klockan 10:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Festligt när Apotek Hjärtat öppnade i nya lokaler
På måndagsförmiddagen bjöds det på festlig invigning när Apotek Hjärtat för första gången kunde välkomna sina kunder in i sin nya, fräscha...
29 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svalt intresse när invånarna fick tycka till om kommunen
Under hösten 2023 genomfördes en medborgarundersökning där 1200 slumpmässigt utvalda invånare fick tycka till om Lindesbergs kommun. Dock valde ...
24 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så påverkas resenärer av rådande störningar i tågtrafiken
På grund av omfattande störningar i tågtrafiken, vilket har drabbat många resenärer den senaste tiden, går nu Tåg i Bergslagen ut med ...
17 januari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-01-15

2024-01-12

2024-01-10

2024-01-09

2024-01-05

2023-12-27

2023-12-21

2023-12-20

2023-12-20

2023-12-19

2023-12-19

2023-12-18

2023-12-18

2023-12-15

2024-03-19 09:13