Per-Erik Gustafsson blev lärare och rektor efter examen från Lindeskolan. Foto: Hans Andersson

Riktiga studenter och tokiga karnevaler

Per-Erik Gustafsson är den siste ”riktige” studenten som gick ut Lindeskolan i maj 1968. Han var förstås inte ensam utan hade sällskap med andra studenter – ett femtontal av dem var klasskamrater. Det var tre år efter invigningen av den nya Lindeskolan 1965. Han minns flytten över ån som för hans del gick redan efter höstterminen 1964 och vårterminen 1965 var han realskoleelev på den nya Lindeskolan.

– Det var en stor fördel att det var en så liten klass. Det blev personligt, säger Per-Erik, när vi träffas hemma hos honom och frun Ann-Britt. Han plockar fram studentfotona på sig själv och visar också kamraterna, som egentligen tillhörde andra klasser.

Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö
Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö

Linjerna var uppdelade i olika varianter beroende på vilka språk man läste. Tillhörde man den klassiska grenen som läste både klassisk grekiska och latin eller hade man gått halvklassisk med latin och annat språk. Per-Erik Gustafsson gick halv-klassisk och det är elever med den inriktningen som syns på klassfotot.

Nu ska han träffa de gamla klasskamraterna igen. På uppdrag av den kommitté, som håller i jubileets olika delar, har han kontaktat samtliga. De flesta har flyttat från Lindesberg – till Gotland, Skåne och andra orter i landet. En är kvar i kommunen (Storå) några finns kvar i länet. Det har förstås varit litet detektivarbete när några också bytt efternamn. Ett tiotal har hört av sig efter han tagit kontakt.

Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson
Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson

– Vi har inte haft kontakt på 47 år, men jag tror det blir som att trycka på en knapp, när minnena kommer, och jag kommer säkert att känna igen dem – om inte annat när vi börjar prata, säger Per-Erik Gustafsson och berättar om tjejen i klassen som fortfarande har det pärlande skrattet kvar. Jag minns det som en rätt bra grupp.

Han är pensionär nu efter ett långt yrkesliv inom skolan – dock inte Lindeskolan. Efter lärarhögskolan i Falun började han jobba som låg- och mellanstadielärare i Hällefors och Vedevåg, sedan som rektor i Fellingsbro och Frövi och innan han slutade var han under 15 år rektor på Brotorpskolan.

– Inte var jag avundsjuk på Ann-Britt som fick åka till Örebro och studera det sista året i handelsgymnasiet. Hela handelsprogrammet fanns inte på Lindeskolan då. Hon bodde i inackorderingsrum i Örebro det sista året, säger han.

– Vi hade lärare som väldigt mycket värnade om de gamla traditionerna och det gamla gymnasiet. Så t ex fick vi göra s k abiturient-mössor som vi använde före studentexamen och som visade hur vi hade lyckats i proven i de olika ämnen, berättar Per-Erik Gustafsson.

– Inför studenten fick vi gå längs trottoaren på Kungsgatan med ena foten i rännstenen till fontänen med Leda och svanen, för att visa att vi inte var studenter ännu utan ”nästan framme”, berättar Per-Erik Gustafsson om de upptåg som lärarna hittade på.

Hur var då själva studentdagen – och studentexamen ?
– Vi delades upp på två dagar för de muntliga proven och jag hade tur att komma med första dagen, så jag visste dagen innan att jag hade klarat mig, säger Per-Erik Gustafsson, som fick frågor om författaren Stagnelius, som han ju hade pluggat på om innan. Läraren var gravt intresserad av litteraturhistoria, så eleverna fick föreläsningar i ämnet under tre års tid. De muntliga proven gjordes i mindre grupper och censorer övervakade lärarnas förhör.

Foto: Leif Kalmö

– Vi fick vänta länge innan vi fick gå ut. Det var meningen att anhöriga skulle få vänta, skriver Per-Erik Gustafsson på den utställning som från nästa vecka kommer att stå på biblioteket och visar en del av Lindeskolans liv under 50 år. Han har varit med och bidragit till utställningen.

Musikkåren Svea spelade på gymnasietorget och sedan gick en marsch spelandes och studentsjungandes längs Kungsgatan till Stadshotellet, där anhöriga anslöt. Sedan bar det av hem i fantasifulla fordon för enskilda firanden. Dagen efter var det dags för stor studentmiddag och studentbal – en bankett med tal och närvarande lärare.

När Lindeskolan firade 30 år var årsboken både på fram- och baksidan prydda med bilder av det årets studenter. I årsboken 2002 – 2003 syntes studenterna prydligt uppradade i sommarsolen – i färg! Liksom i årsboken året innan. Men bildreportagen från karnevalerna förekom oftare. På omslaget till årsboken 2004-2005 ses elever mad flaggor flankera karnevalsgeneralen med ros i munnen och klädd i trashanks-kläder. Dan före den stora dagen, när studenterna kommer ut på skoltorget, så är det dags för karneval – som man inte får missa om man gillar tokiga utstyrslar, galna ekipage och fyndiga plakat.

Karnevalspex - ett uppskattat inslag i "studentveckan". Foto: Leif Kalmö
Karnevalspex – ett uppskattat inslag i ”studentveckan”. Foto: Leif Kalmö

1994 noterades att utmärkande för Komvux var tajts och cigg. Karnevalen 1996 visade upp framtidens syrror, hur man surfar på nätet och en klass konstaterade att dess examen var ”ett stort steg för mänskligheten, men ett litet steg för oss”. 2003 utropade sig klass KUSA3B till ”Sveriges framtida kulturelit” och en klass konstaterar att de ”inte kan hålla masken längre ” och marscherar utklädda till en lång larv – ” I tre år har vi bara larvat oss”. På torsdag får vi se hur det blir i år. Till Lindeskolans 20-årsjubileum 1985 producerades en musikal: Lektion i kärlek eller Hur man gör en gymnasie-musical eller Hur man inte ska göra när man gör en musical.

Den 21 maj 1968 gick Per-Erik Gustafsson och de andra sista ”riktiga” studenterna ut, som tog den gamla studentexamen.1964 års gymnasiereform lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. Gymnasieutbildningen var ganska ny i Lindesberg. Fram till 50-talets slut fick Lindesbergs unga, som ville gå gymnasiet, åka till Örebro, Ludvika eller Köping. Den första kullen på 33 elever – som tog studenten i Lindesberg – gick ut i början av maj 1962.

LindeNytt har rapporterat från studentexamen och karnevaler allt sedan LindeNytts start 1999. Du kan själv gå in och titta på gamla bilder – skriv student eller karneval i sökrutan upp till höger i menyraden. Var med om en nostalgisk resa.

80-talet utanför Lindeskolan

Även i Lindesberg röstade man om kärnkraft 23 mars 1980. Nej-anhängarna fick 6619 röster här medan de som stod för ”avveckling med förnuft ” (linje 2) fick 5239 röster.

1981 dras riksvägen i en ny sträckning utanför Lindesberg. 1982 fick Lindesberg ett nytt bibliotek. I december 1985 invigdes ishallen och badhuset Vargkällan öppnade 1989. I mars 1983 deltog elever från Lindeskolan i en demonstration i Stockholm, som hade anordnats av Aktionsgruppen mot skräpkultur.

Publicerad 9 juni 2015 klockan 11:01

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Fredrik Norman

Kvinna i 40-årsåldern död i olycka med tåg

UPPDATERAD. En kvinna i 40-årsåldern förolyckades på onsdagskvällen när hon blev påkörd av ett godståg. Oyckan inträffade vid järnvägsstationen i Frövi vid 20-tiden.
– Det finns vittnen till händelsen, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

28 mars 2024 klockan 09:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

LIF Lindesberg återvänder till Ettan som jumbo

Trots otroliga matcher på hemmaplan så faller LIF Lindesberg på sina tunnare bortamöten. Tisdagens ...

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev ...

Magda Arnesson enhetschef på akutmottagningen gav Daniel Helldén en guidad tur på Lindesbergsakuten. Foto: Jennie Einarsson

MP:s språkrör lyssnade till vårdpersonalens oro för regionens sparförslag

Under måndagen fick akutmottagningen på Lindesbergs lasarett besök av Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Under det timmeslånga besöket fick Daniel en guidad rundtur och ta del av personalens tankar kring den nedläggningshotade akutkirurgin.
– Jag tycker det är äventyrar patientsäkerheten något oerhört, säger Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen i Lindesberg.

25 mars 2024 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda Orrbo är årets mottagare av UPP-priset. Foto: Privat

Amanda Orrbo tilldelas prestigefyllt pris

Vartannat år delar Svenska Downföreningen ut det prestigefyllda UPP-priset i syfte att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom. I år heter pristagaren Amanda Orrbo från Lindesberg.
– Hon blev väldigt rörd och känner sig hedrad, säger pappa Johan Orrbo.

25 mars 2024 klockan 11:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet
Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt ...
22 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

38-årig kvinna var god man – misstänks ha stulit miljoner från brukare
En 38-årig kvinna hemmahörande i den norra kommundelen åtalas vid Örebro Tingsrätt för elva fall av grov trolöshet mot huvudman samt ett fall ...
21 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett ...
21 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man anhållen misstänkt för grov misshandel av kvinna

En man i 60-årsåldern greps i natt misstänkt för att ha misshandlat en kvinna grovt.

21 mars 2024 klockan 11:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Brödernas/Väsby blev för tuffa när slutspelet drog igång och vann med tre raka matcher över Lindlöven. Detta innebär att det inte blir några fler matcher under denna säsong. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlövens slutspelsäventyr är över

Resan i säsongens slutspel till Allsvenskan är över för Lindlövens del. Trots att man inte har släppt in ett enda mål mot Brödernas/Väsby IK HK inom AllEttan, så blev de desto svårare att hålla borta under semifinalen. Trots en tvåmålsledning efter den tredje matchens första period, så fick hemmalaget en ny andning efter ett självmål i Lindlöven. Truppen får istället tacka för denna säsong som ett av seriens tolv bästa lag.

20 mars 2024 klockan 21:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Hon vill öppna lekland i Linde: ”Stort intresse”

Det var ett bristande utbud av aktiviteter för småbarn som satte fart på tankarna. Tänk om det ...

Riskträd i nyckelbiotop avverkas – kan falla på hus

På fredag skall 15 träd avverkas i nyckelbiotopen Fågelsången vid Kyrkberget. Anledningen är att...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

En personbil totalförstördes i en misstänkt anlagd brand i natt. Foto: Läsarbild

Bilbrand i centrum misstänks vara anlagd

Natten till tisdag larmades Nerikes Brandkår till centrala Lindesberg där en personbil stod i lågor. Polisen misstänker att branden var anlagd – men någon misstänkt gärningsperson finns inte i nuläget.
– Vi har inte heller lyckats få kontakt med ägaren ännu, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

19 mars 2024 klockan 09:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kvinna misshandlades inför flera barn – vårdas på sjukhus

En man i 35-årsåldern greps tidigt på tisdagsmorgonen misstänkt för att ha misshandlat en...

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En ...

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. ...

Bodmans ord om gymnasiechefen: ”Förvirrar och ljuger”

Efter att LindeNytt publicerade en artikel under fredagen den 8 mars, gällande det kommande m...

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Våren läggs på is – SMHI gulflaggar för kraftigt snöfall
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall som tidvis kan vara kraftigt. Varningen gäller för lördagsdygnet.
15 mars 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen
Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig spelartruppen nästsist i tabellen, vilket ...
15 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindetrio åtalas – innefattar även en fjärde man
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott, ska nu åtalas vid Örebro ...
14 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-14

2024-03-14

2024-03-13

2024-03-13

2024-03-13

2024-03-12

2024-03-12

2024-03-11

2024-03-09

2024-03-08

2024-03-07

2024-03-07

2024-03-06

2024-03-06

2024-03-29 13:21