Per-Erik Gustafsson blev lärare och rektor efter examen från Lindeskolan. Foto: Hans Andersson

Riktiga studenter och tokiga karnevaler

Per-Erik Gustafsson är den siste ”riktige” studenten som gick ut Lindeskolan i maj 1968. Han var förstås inte ensam utan hade sällskap med andra studenter – ett femtontal av dem var klasskamrater. Det var tre år efter invigningen av den nya Lindeskolan 1965. Han minns flytten över ån som för hans del gick redan efter höstterminen 1964 och vårterminen 1965 var han realskoleelev på den nya Lindeskolan.

– Det var en stor fördel att det var en så liten klass. Det blev personligt, säger Per-Erik, när vi träffas hemma hos honom och frun Ann-Britt. Han plockar fram studentfotona på sig själv och visar också kamraterna, som egentligen tillhörde andra klasser.

Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö
Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö

Linjerna var uppdelade i olika varianter beroende på vilka språk man läste. Tillhörde man den klassiska grenen som läste både klassisk grekiska och latin eller hade man gått halvklassisk med latin och annat språk. Per-Erik Gustafsson gick halv-klassisk och det är elever med den inriktningen som syns på klassfotot.

Nu ska han träffa de gamla klasskamraterna igen. På uppdrag av den kommitté, som håller i jubileets olika delar, har han kontaktat samtliga. De flesta har flyttat från Lindesberg – till Gotland, Skåne och andra orter i landet. En är kvar i kommunen (Storå) några finns kvar i länet. Det har förstås varit litet detektivarbete när några också bytt efternamn. Ett tiotal har hört av sig efter han tagit kontakt.

Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson
Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson

– Vi har inte haft kontakt på 47 år, men jag tror det blir som att trycka på en knapp, när minnena kommer, och jag kommer säkert att känna igen dem – om inte annat när vi börjar prata, säger Per-Erik Gustafsson och berättar om tjejen i klassen som fortfarande har det pärlande skrattet kvar. Jag minns det som en rätt bra grupp.

Han är pensionär nu efter ett långt yrkesliv inom skolan – dock inte Lindeskolan. Efter lärarhögskolan i Falun började han jobba som låg- och mellanstadielärare i Hällefors och Vedevåg, sedan som rektor i Fellingsbro och Frövi och innan han slutade var han under 15 år rektor på Brotorpskolan.

– Inte var jag avundsjuk på Ann-Britt som fick åka till Örebro och studera det sista året i handelsgymnasiet. Hela handelsprogrammet fanns inte på Lindeskolan då. Hon bodde i inackorderingsrum i Örebro det sista året, säger han.

– Vi hade lärare som väldigt mycket värnade om de gamla traditionerna och det gamla gymnasiet. Så t ex fick vi göra s k abiturient-mössor som vi använde före studentexamen och som visade hur vi hade lyckats i proven i de olika ämnen, berättar Per-Erik Gustafsson.

– Inför studenten fick vi gå längs trottoaren på Kungsgatan med ena foten i rännstenen till fontänen med Leda och svanen, för att visa att vi inte var studenter ännu utan ”nästan framme”, berättar Per-Erik Gustafsson om de upptåg som lärarna hittade på.

Hur var då själva studentdagen – och studentexamen ?
– Vi delades upp på två dagar för de muntliga proven och jag hade tur att komma med första dagen, så jag visste dagen innan att jag hade klarat mig, säger Per-Erik Gustafsson, som fick frågor om författaren Stagnelius, som han ju hade pluggat på om innan. Läraren var gravt intresserad av litteraturhistoria, så eleverna fick föreläsningar i ämnet under tre års tid. De muntliga proven gjordes i mindre grupper och censorer övervakade lärarnas förhör.

Foto: Leif Kalmö

– Vi fick vänta länge innan vi fick gå ut. Det var meningen att anhöriga skulle få vänta, skriver Per-Erik Gustafsson på den utställning som från nästa vecka kommer att stå på biblioteket och visar en del av Lindeskolans liv under 50 år. Han har varit med och bidragit till utställningen.

Musikkåren Svea spelade på gymnasietorget och sedan gick en marsch spelandes och studentsjungandes längs Kungsgatan till Stadshotellet, där anhöriga anslöt. Sedan bar det av hem i fantasifulla fordon för enskilda firanden. Dagen efter var det dags för stor studentmiddag och studentbal – en bankett med tal och närvarande lärare.

När Lindeskolan firade 30 år var årsboken både på fram- och baksidan prydda med bilder av det årets studenter. I årsboken 2002 – 2003 syntes studenterna prydligt uppradade i sommarsolen – i färg! Liksom i årsboken året innan. Men bildreportagen från karnevalerna förekom oftare. På omslaget till årsboken 2004-2005 ses elever mad flaggor flankera karnevalsgeneralen med ros i munnen och klädd i trashanks-kläder. Dan före den stora dagen, när studenterna kommer ut på skoltorget, så är det dags för karneval – som man inte får missa om man gillar tokiga utstyrslar, galna ekipage och fyndiga plakat.

Karnevalspex - ett uppskattat inslag i "studentveckan". Foto: Leif Kalmö
Karnevalspex – ett uppskattat inslag i ”studentveckan”. Foto: Leif Kalmö

1994 noterades att utmärkande för Komvux var tajts och cigg. Karnevalen 1996 visade upp framtidens syrror, hur man surfar på nätet och en klass konstaterade att dess examen var ”ett stort steg för mänskligheten, men ett litet steg för oss”. 2003 utropade sig klass KUSA3B till ”Sveriges framtida kulturelit” och en klass konstaterar att de ”inte kan hålla masken längre ” och marscherar utklädda till en lång larv – ” I tre år har vi bara larvat oss”. På torsdag får vi se hur det blir i år. Till Lindeskolans 20-årsjubileum 1985 producerades en musikal: Lektion i kärlek eller Hur man gör en gymnasie-musical eller Hur man inte ska göra när man gör en musical.

Den 21 maj 1968 gick Per-Erik Gustafsson och de andra sista ”riktiga” studenterna ut, som tog den gamla studentexamen.1964 års gymnasiereform lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. Gymnasieutbildningen var ganska ny i Lindesberg. Fram till 50-talets slut fick Lindesbergs unga, som ville gå gymnasiet, åka till Örebro, Ludvika eller Köping. Den första kullen på 33 elever – som tog studenten i Lindesberg – gick ut i början av maj 1962.

LindeNytt har rapporterat från studentexamen och karnevaler allt sedan LindeNytts start 1999. Du kan själv gå in och titta på gamla bilder – skriv student eller karneval i sökrutan upp till höger i menyraden. Var med om en nostalgisk resa.

80-talet utanför Lindeskolan

Även i Lindesberg röstade man om kärnkraft 23 mars 1980. Nej-anhängarna fick 6619 röster här medan de som stod för ”avveckling med förnuft ” (linje 2) fick 5239 röster.

1981 dras riksvägen i en ny sträckning utanför Lindesberg. 1982 fick Lindesberg ett nytt bibliotek. I december 1985 invigdes ishallen och badhuset Vargkällan öppnade 1989. I mars 1983 deltog elever från Lindeskolan i en demonstration i Stockholm, som hade anordnats av Aktionsgruppen mot skräpkultur.

Publicerad 9 juni 2015 klockan 11:01

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Foto: Hasse Persson

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvällen där favorittippade Karlskrona, som under fjolårssäsongen spelade i Elitserien, stod för motståndet.
Väl i matchen så var hemmalaget LIF Lindesberg snabba att göra första målet och direkt ta ledningen i matchen, en ledning de aldrig släppte.

13 oktober 2019 klockan 22:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


ARKIVFOTO: Fredrik Stenfelt

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro. Derbymötet i Idrottshuset slutade i moll för Linde, som föll med siffrorna 19-25, 18-25 och 15-25.

11 oktober 2019 klockan 22:30 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

Ny varning: VVS-bluffen mot äldre fortsätter

LindeNytt har tidigare kunnat rapportera om att flera personer i Lindesberg har blivit kontaktade av någon som ...

Debatt: Dags att införa en kommunal skolplikt?

INSÄNDARE/DEBATT: I skolnedläggningarnas tidevarv funderar jag på hur beslutsfattarna i Sveriges kommuner tä...

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta...

Foto: Hasse Persson

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där flertalet av föreningens ungdomslag påbörjar sina serier och LIF:s veteranlag visar upp sig på planen.
Helgen avslutas med sitt huvudnummer där LIF Lindesberg, som kommer från en bortaseger i Boden, tar emot seriefavoriterna HIF Karlskrona.

11 oktober 2019 klockan 08:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Efter en analys av bilens informationssystem kan man fastslå att det gått för fort. Foto: Fredrik Norman

Skoltaxin körde för fort – chauffören riskerar jobbet

Under gårdagen publicerade LindeNytt en uppmärksammad insändare från en mamma, som enligt utsago hade bevittnat en vårdslös taxifärd där hennes tre barn var passagerare. Efter händelsen begärde Länstrafiken ut en rapport från den aktuella bilens informationssystem, vilket nu kan visa exakt hur fort chauffören egentligen körde.

10 oktober 2019 klockan 14:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg
I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer man under kommande vecka att hänvisa gående till och från ...
10 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Polisen varnar märkesbilägare för kringresande stöldliga
Flera BMW-ägare i polisregion Bergslagen, där Lindesberg ingår, har den senaste tiden utsatts för rattstölder. Nu går polisen ut och varnar alla...
10 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barn- och utbildningsförvaltningen svarar på insändaren gällande skolskjuts
INSÄNDARE/DEBATT: För barn- och utbildningsförvaltningen är det mycket viktigt att alla elever känner sig trygga och säkra under hela skoldagen...
9 oktober 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild: LindeNytt

15-åring hade misstänkt narkotika på sig

Vid 02.30-tiden, natten till onsdag, fick en polispatrull syn på en ungdom som uppehöll sig helt ensam i centrala Lindesberg. Vid närmare kontroll av vederbörande, hittades misstänkt narkotika på honom.
– Man hittade vad som misstänks vara narkotikaklassade tabletter av något slag, kommenterar Kenneth Johannesson vid polisen.

9 oktober 2019 klockan 13:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Kan kommunen garantera att barnen kommer till skolan på ett tryggt sätt?

INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs kommuns skolskjutsreglemente går att läsa att ”kommunen ansvarar för eleven från det att eleven stiger på skolskjutsen”. Jag har tre barn i åldrarna 5 och 8 år, barnen åker skolskjuts varannan vecka från Lindesberg till sin skola i Frövi. När barnen anländer till sin skola går de till personal som ”checkar” in dem digitalt, vilket ger mig som förälder ett meddelande om att barnen anlänt.

9 oktober 2019 klockan 11:05 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Gravskändning polisanmäld

En grav på Södra kyrkogården i Lindesberg har utsatts för skändning, uppger polisen.

Mod är att behålla mindre skolor och satsa på landsbygd

INSÄNDARE/DEBATT: Skolnedläggningar, filmjölk, förändringar i nattarbete inom vården, början ...

Lindesberg i länstoppen för Världens Barn

Tänk att ogiltiga gamla sedlar från 1946 fortfarande kan göra nytta - för Världens barn. 2755 "gamla kronor" - ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstänkta dieseltjuvar greps efter kortare språngmarsch

Två män i 25-30-årsåldern kunde tack vare en övervakningskamera, gripas misstänkta för att ha försökt stjäla diesel från ett företag på industriområdet i Lindesberg.

7 oktober 2019 klockan 10:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Förtydligande om Lindesbergs lasarett efter besparingsbeslut

INSÄNDARE: Efter att ha läst artikeln i LindeNytt den 2 oktober, Nattliga kirurg- och ...

Varg dödade får på gård: ”Det rör sig om ett ganska stort angrepp”

Totalt 11 får har dött efter ett konstaterat vargangrepp i Allmänningbo i ...

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg

Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där ...

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”

Knapp förlust i det första setet - sedan vände det för Lindesberg Volley. ...

Matchguide: Lindesberg-Svedala

Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. ...

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i ...

Foto: Pressbild

Musikgala med sydafrikansk krydda när Star for Life kommer till Lindesberg

Fredagen den 18 oktober kommer ”Star for Life in Concert” till Lindesberg Arena, där musiker och artister från både Sydafrika och Sverige tillsammans med 400 ungdomar från Lindesberg sätter upp en storslagen körkonsert. Som uppladdning inför den färgsprakande kvällen kan man äta en buffé med sydafrikanska influenser på Restaurang Krydda.

4 oktober 2019 klockan 08:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu drar operan igång
Lördag 12 oktober drar operasäsongen igång på Folkets Hus i Lindesberg. Då livesänds från Metropolitan Opera i New York en av operahistoriens ...
4 oktober 2019 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

18-årig man begärd häktad för våldtäkt och mordförsök
En 18-årig man från Lindesberg är på sannolika skäl misstänkt för två grova brott, som skall ha begåtts under våren och sensommaren i ...
3 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Röda Korsets ”Hemmafixare” ger äldre hjälp med sysslor
Små vardagssysslor som för många är en struntsak att få gjorda, kan för äldre personer vara ack så svåra eller omöjliga uppgifter att ta itu...
3 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-03

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-02

2019-10-02

2019-10-02

2019-10-02

2019-10-01

2019-10-01

2019-09-30

2019-09-30

2019-09-30

2019-09-28

2019-09-27

2019-10-14 09:46