Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

Som politiker måste vi våga fatta beslut utifrån det underlag vi har, och begära mer underlag om vi anser att vi behöver komplettera med ytterligare information. Att partierna sedan tycker olika i sakfrågan oavsett vilket underlag som presenterats hör till politikens natur.

Den information som några medborgare efterfrågar och kräver förklaringar på är annan information än den ledamöterna i kommunstyrelsen trots olika åsikter i sakfrågan ändå har tyckt varit tillräcklig.

I slutänden handlar det om att acceptera det beslut som är taget med majoritet i kommunfullmäktige. Verksamheten i Ramshyttans skola är nedlagd och eleverna har börjat på andra skolor.

Då det verkar råda oklarheter kring våra svar på frågorna kommer svaren ännu en gång samt några nya svar.

Fråga 1. Vad är det för kostnader som inte är inkluderade i de 87 000 kr per elev och år, som kommunens egen statistik säger men som ingår i Skolverkets statistik som säger att kostnaden är 111 600 kr?
Svar: Skolverkets statistik innehåller delar som skolskjuts, måltid, elevhälsa, IT, skolledning och administration mm. Dessa finns inte med i det egna jämförelsetalet. Snittet på 87 tkr/elev presenterades i jämförelse med att Ramsberg kostade 141 tkr/elev.

Bakgrunden är att Skolverket inte presenterar nyckeltal per skola som efterfrågades i frågan kring nedläggning. Vid jämförelsen per skola ingår undervisningskostnader och lokalkostnader.

Fråga 2. Om jämförbara nyckeltal har presenterats, varför ändrade ni siffrorna för en genomsnittlig elev i kommunen från 87 000 kr till 111 600 kr, medan kostnaden för en elev i Ramshyttans skola hela tiden uppgavs vara densamma, 141 000 kr, i er brevväxling med en berörd medborgare utan kommentar från er sida?

Svar: Anledningen till att vi ändrade i siffran var att vi hade fått ett förtydligande på en siffra och trodde felaktigt att den första siffran var fel och ändrade och missade sedan att göra en markering om förändringen. Detta har vi redan bett om ursäkt för tidigare.

Fråga 3. Är det ett medvetet drag att presentera kommunens interna siffror när ni vill visa hur dyr Ramshyttans skola är i jämförelse med genomsnittet i kommunen och Skolverkets siffror när ni vill visa att kommunen satsar lika mycket per elev som man gör i snitt i andra kommuner?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Siffrorna som presenterades för kommunstyrelsen i november 2018 gällde 2018 och är kommunens egna siffror på de faktiska kostnaderna för driften av Ramshyttans skola. De senaste siffrorna gällde 2017 och kommer från Skolverket och i dessa ingår även vissa övergripande kostnader som gör att de talen blir annorlunda än de interna siffrorna. Officiell statistik för 2018 kommer från Skolverket under hösten.
Alla jämförelsetal i det som förvaltningen redovisade bygger på samma beräkningsgrunder, och förvaltningen har endast presenterat jämförbara nyckeltal. Det är på detta underlag beslutet i kommunfullmäktige är fattas.
Är någon ur allmänheten intresserad så finns Skolverkets statistik att hitta på deras hemsida.

Fråga 4. Anser ni att ni lever upp till er så kallade serviceskyldighet när ni skriver till en medborgare, som ställer sakliga, konkreta och relevanta frågor, att ni avslutar brevväxlingen med densamma?

Svar: Vår bedömning är att i sakfrågan kommer vi inte längre då beslutet redan är fattat, och därför anser vi att vi har möjlighet att avsluta en brevväxling. Serviceskyldigheten handlar om att hjälpa medborgare i deras kontakt med myndigheten, inte en skyldighet att fortsätta svara på frågor där sakfrågan redan är avgjord och medborgaren fått den hjälp den behöver i samband med det.

Fråga 5. Anser ni som beslutsfattare att de kostnadsberäkningar som berörda medborgare efterfrågar (extra skolskjutsar, mattransporter etcetera som blir följderna av en nedläggning) är irrelevanta eftersom de inte har presenterats i utredningen utan först nu (enbart mattransportkostnad finns enligt offert), när nedläggningsbeslutet redan är fattat?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Barn- och utbildningsförvaltningens ledning samt kommunstyrelseförvaltningen var på kommunstyrelsen i mars för att presentera information och svara på frågor innan ärendet om nedläggning av småskolorna lämnades vidare till kommunfullmäktige. Vid detta tillfälle var samtliga partier i kommunfullmäktige inbjudna, även de som inte är representerade i kommunstyrelsen. Efter denna genomgång var det inget parti som efterfrågade mer information, varken skriftligen eller muntligen. Därmed bedömde kommunstyrelsens ledamöter att underlaget var tillräckligt.

Fråga 6. Anser ni som beslutsfattare att det underlag som presenterats för er av en berörd medborgare, ”Checklista för en hotad skola” (och som ni inte använt er av) är irrelevant eftersom ni inte kan redovisa vilka av punkterna i checklistan ni har tagit med i beräkningen inför nedläggningsbeslutet?

Svar: (Vi svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Barn- och utbildningsnämnden har inte haft just det dokumentet med vid diskussionerna om Ramshyttans skola. Dock har många av punkterna som finns i dokumentet diskuterats i nämnden och de diskussionerna har vägts in i beslutsprocessen.

Fråga 7. Varför har ni valt att inte samarbeta med exempelvis Skinnskattebergs kommun för att utöka elevantalet på Ramshyttans skola, när författaren till boken ”Mindre många”, vars överskrift ni använt i framtagandet av ett förslag om olika servicenivåer i kommunen, menar att enda sättet för kommuner att klara framtidens förändring i demografi på landsbygden är att arbeta över kommun- och länsgränser?

Svar: (Vi Svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Nej, vi har inte undersökt några samarbetsmöjligheter med Skinnskattebergs kommun. För de barn som bor i exempelvis Riddarhyttan har möjligheten att göra skolval till Ramshyttans skola hela tiden funnits.

Irja Gustavsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Lindesbergs kommun

Linda Svahn (S)
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lindesberg kommun

Publicerad 4 september 2019 klockan 10:59

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Privat/Instagram

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga lastbilar med gods passerar på Rv 50 dagligen. 40% av svensk exportinkomst transporteras på tåg eller lastbil genom Bergslagen där även en stor del produceras. För industrier som Baettr, Cummins, Billerud, Lindemaskiner mfl är frågan om att snabbt föra ut gods i världen mycket viktig. Alla strävar efter gröna transporter via järnväg och vägtransporter är en mycket viktig kugge i detta. Men det saknas yrkesförare.

5 mars 2024 klockan 11:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Är ekonomin så bra som S och C påstår?
INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning
INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Ambulanschef Mikael Jansson, Lars Andersson och Lars-Olov Green från Lions, Eva Idstam från Lions Kristina och ambulanssjuksköterska Torbjörn Bergvall. Foto: Jennie Einarsson

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare – i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club Lindesberg och Lions Kristina, som krokat arm för att se till att barn ska få tröst och lugn av en liten kramvänlig nalle när de råkar ut för något som kan kännas skrämmande.
– Det här är väldigt uppskattat, nästan alla barn som åker i ambulans vill ha en nalle, säger Mikael Jansson, ambulanschef för norra länsdelen.

14 februari 2024 klockan 14:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att...

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson ...

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast

Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att ...

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier

Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, ...

Biografens överlevnad hänger på oss!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är allmänt känt att Vill man ha lokala butiker kvar? Då behöver man handla lokalt. Detsamma g...

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är tillbaka med ny energi efter några veckors ledighet. Arkivfoto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarduo öppnade med ny energi efter ledigheten

UPPDATERAD 1/2: Efter närmare en månads stängning öppnade Brasserie All In dörrarna igen under fredagen. Med ny meny, nya lunchalternativ och ny energi är Oliver Lindberg och Daniel Ekström redo att ta sig an den nalkande våren.
– Nu får det räcka med ledighet, nu vill vi komma igång, skrattar Oliver.

30 januari 2024 klockan 10:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Festligt när Apotek Hjärtat öppnade i nya lokaler
På måndagsförmiddagen bjöds det på festlig invigning när Apotek Hjärtat för första gången kunde välkomna sina kunder in i sin nya, fräscha...
29 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svalt intresse när invånarna fick tycka till om kommunen
Under hösten 2023 genomfördes en medborgarundersökning där 1200 slumpmässigt utvalda invånare fick tycka till om Lindesbergs kommun. Dock valde ...
24 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så påverkas resenärer av rådande störningar i tågtrafiken
På grund av omfattande störningar i tågtrafiken, vilket har drabbat många resenärer den senaste tiden, går nu Tåg i Bergslagen ut med ...
17 januari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-01-15

2024-01-12

2024-01-10

2024-01-09

2024-01-05

2023-12-27

2023-12-21

2023-12-20

2023-12-20

2023-12-19

2023-12-19

2023-12-18

2023-12-18

2023-12-15

2024-03-19 10:40