Tommy Söderqvist, Inger Karlsson och Sven-Ove Karlsson - tidigare medlemmar i Sverigedemokraterna. Foto: Monika Aune

Personstrider och påstådda stadgebrott ledde till avhopp

Efter påstått fiffel med kommunlistan och starka personmotsättningar lokalt samt med distriktets ledning hoppade flera styrelsemedlemmar av Sverigedemokraterna i Lindesberg i våras. Enligt Inger Karlsson var det som fick bägaren att rinna över ett listvalmöte på regionnivå. – Distriktets valberedning hade föreslagit sig själva till flera topplaceringar på regionlistan, säger Inger Karlsson. Detta trots att det strider mot våra egna stadgar.

Inger Karlsson, Tommy Söderqvist och Sven-Ove Karlsson har länge varit drivande medlemmar i Sverigedemokraterna i Lindesberg. Enligt dem själva har partiet växt ordentligt denna mandatperiod och efter årsskiftet hade man ca 120 medlemmar. Men efter ett årsmöte i december 2013 förändrades allt.

– Årsmötet beslutade, i enighet, om vilka personer som skulle stå på kommunlistan och deras placering, berättar Tommy Söderqvist. Någon vecka efter detta skickades listan in till distriktet men då hade ordföranden, på eget bevåg, ändrat både namn och placeringar på listan. Detta är ju helt regelvidrigt. 
– Vi kunde inte acceptera detta förfaringssätt och både jag och Sven-Ove Karlsson bestämde oss då för att hoppa av kommunlistan, förklarar Inger Karlsson. Förtroendet var förbrukat.
Tidigare ordföranden i Sverigedemokraterna i Lindesberg, Mats Seijboldt, ställer sig helt oförstående till anklagelserna.
– Jag har inte ändrat några listor efterhand, säger Mats Seijboldt till LindeNytt. Det varken kan eller får man göra när ett årsmöte tagit ett beslut. Det är ett missförstånd.
Händelsen utlöste en stor och infekterad konflikt mellan olika ledande personer inom partiet i Lindesberg. Sverigedemokraternas distriktsledning grep in och ett extra årsmöte hölls där en ny kommunlista spikades. En lista som nu hade nya namn och hade minskat från 25 personer ner till 13 personer, enligt Inger Karlsson. Tommy Söderqvists namn fanns inte med på den nya listan,
Men det som fick droppen att urholka stenen för trion var ett distriktsårsmöte där listan för regionfullmäktige skulle fastställas.
– Förutom att det var ett fruktansvärt möte där anklagelser om allt möjligt haglade ned så hade alltså valberedningen föreslagit sig själv till flera topplaceringar på regionlistan, säger Inger Karlsson. Så får man inte göra enligt partiets stadgar. Men distriktet tyckte det var ok och listan röstades igenom. 
Alla tre valde att lämna Sverigedemokraterna efter dessa händelser. De påpekar samfällt att det inte är politiken i partiet de vänder sig emot utan hanteringen av valen liksom de personliga motsättningarna. De är också kritiska till distriktsorganisationen. Enligt Inger Karlsson har många medlemmar i Lindesberg nu hoppat av partiet på grund av allt som hänt.
För närvarande sitter Inger och Sven-Ove Karlsson kvar som ”vildar” i kommunfullmäktige i Lindesberg fram till valet 2014. Hur den politiska framtiden ser ut är oklar.
–  Vi behöver ta en timeout för tillfället, säger Inger Karlsson. Men flera partier i fullmäktige har erbjudit oss att gå med så vi funderar nu på om vi ska engagera oss i ett nytt parti.
Mats Seijboldt, som nu är vice ordförande i SD Lindesberg, är bedrövad över allt som hänt. 
– Inger, Tommy och Sven-Ove har gjort ett fint jobb och är bra människor, säger Mats Seijboldt. Det som har gått fel här är bristen på kommunikation och dialog.
Publicerad 7 maj 2014 klockan 10:01

Monika Aune , 0727-43 17 08

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Planerad demonstration utanför Kommunhuset när undersköterskor tar strid

Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”Heltidsresan” i Lindesbergs kommun har varit föremål för intensiva diskussioner under hösten. Med bakgrund till detta väljer nu den berörda personalen att genomföra en demonstration utanför Kommunhuset på torsdag morgon.

12 november 2019 klockan 15:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Fredrik Norman

Risk för fallolyckor vid högtrafikerad bro – nu skall åtgärder vidtas

I samband med stängningen av Gröna bron i höstas, hänvisades all gång- och cykeltrafik till Nya Gröna bron (fackverksbron) vid Loppholmarna ett stenkast nedströms. Dock har det sedan dess påpekats från allmänheten, att det är risk att stå på näsan för den som inte är uppmärksam eller av hälsoskäl har svårt att se ”fällan” som finns vid brofästet på den östra sidan (centrumsidan). Där har asfalten sjunkit ned och skapat en hög kant som utgör risk för fallolyckor.

12 november 2019 klockan 14:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Räddningstjänsten varnar för falska sotare

Räddningstjänsten i Kopparberg gick under måndagen ut på sociala medier med en varning för en ny form av å...

Brandkåren ryckte ut när hund gick genom isen

I lördags fick Nerikes Brandkår larm om att en hund hade gått genom isen i östra kommundelen strax innan lä...

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot ett snabbspelat Amo

Det var inte målvakternas match i arenan när LIF Lindesberg tog emot Amo HK under söndagskvällen. Totalt 73 mål gjordes under matchen och trots en kanoninledning av LIF som inom loppet av 4 och en halv minut spelat sig till en 4-målsledning så fortsatte matchen med röda kort, segt hemmaspel och en tung förlust.

10 november 2019 klockan 21:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Fredrik Stenfelt

Ny upphämtningsseger av Linde Volley

Efter den otroligt jämna upphämtningssegern mot Gislaved där Linde Volley vände från ett 0-2-underläge till segrande 3-2 i Lindesberg Arena så väntade en bortamatch mot Sollentuna under lördagskvällen för Linde-tjejerna, Sollentuna inledde starkt till
2-0 men Linde Volley kom tillbaka i matchen genom det 3:e setet och bjöd på en ”favorit i repris” där de vände matchen till 2-3.

9 november 2019 klockan 20:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Misstänkt mordförsök i Linde: ”En person greps och anhölls misstänkt för brottet”
En man greps under natten till lördag misstänkt för mordförsök. Mannen blev under natten anhållen. Enligt polisen skall det misstänkta brottet ...
9 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fars Dag firas med handboll i Arenan
En ny helg väntar där alla pappor ska firas då Fars Dag tar sin början på söndagen, har man glömt Fars Dag-presenten så är det ...
8 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frontalkrock: Två personer har förts till sjukhus
Strax före klockan två på fredagseftermiddagen, larmade SOS Alarm ut att en frontalkrock mellan två personbilar hade inträffat i Siggebohyttan v...
8 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Ulrika Malm /SVT

​SVT:s Mästerskaparna gästar Frövifors

Mästerskaparna är en minst sagt kreativ programserie, där deltagarna tävlar i att bemästra olika hantverkstekniker och material. I det tredje avsnittet som sänds på tisdag ska hantverkstalangerna arbeta med papper, och passande nog valde man att spela in på Frövifors Pappersbruksmuseum.

8 november 2019 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Försvagad bro måste skottas för hand i väntan på besked om dess bärighet

Sedan den gamla Gröna bron och syskonbron söderut, Nya Gröna bron eller fackverksbron som den också kallas, besiktigades så konstaterades stora brister i den förstnämnda och något mindre brister i den senare. Som känt stängdes den gamla Gröna bron omedelbart. Den andra bron används fortfarande, men det är just nu oklart om man kommer kunna ploga bron med maskiner i vinter.

8 november 2019 klockan 12:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Höj skatten och värna välfärden

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län saknar mer än 350 miljoner kronor för att få ihop sin budget. Som ett första steg ...

”Elvis” kommer till Lindesberg med färgsprakande show

1995 blev han Elvis med hela svenska folket efter sin vinst i ett av Sveriges på den tiden ...

Företag drabbades av stöld – polisen går ut med signalement på misstänkta

Ett företag på industriområdet i Lindesberg blev på onsdagen utsatt för...

AnnonsTaket beskrivs ha varit genomruttet. Nu blir dock takkonstruktionen i toppskick igen. Foto: Kyrkbergets Vänner

Här får Kägelbanans oktagon nytt tak

Första etappen i renoveringen av den gamla kägelbanan på Kyrkberget, lider nu mot sitt slut. I den första etappen har man lagt all kraft på att rädda byggnadens entré, oktagonen, som konstaterades ha ett mer eller mindre genomruttet tak.

6 november 2019 klockan 16:54 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Flera hus kontrollerades efter larm om befarad brand

Strax före klockan 16 på onsdagen, larmades Nerikes Brandkår och ambulans om en befarad villabrand strax ...

Frövi Judo hoppas kunna försvara sina SM-guld på hemmaplan

Lördagen den 7 december arrangeras Lag-SM i judo i Lindesberg arena, och det är två superpeppade...

Häftig upphämtningsseger av LIF

Under tisdagskvällen befann sig LIF Lindesberg i Solna för säsongens 4:e bortamatch. Förra säsongens elitserielag AIK stod...

Därför hålls den nya vägen stängd för fordonstrafik

I samband med att Trafikverket genomförde ett omfattande järnvägsarbete i centrala Lindesberg i ...

”Dokusåpa” visas i Lindesberg

Hon är 15 år, gifter sig med en sjöofficer, får barn, förskjuts av släkten, sviks av mannen och tar till sist ...

Totalstopp på R50: Skåpbil med släp lastat med diesel har voltat

UPPDATERAT. Just nu (kl. 19.56) råder totalstopp på riksväg 50 i höjd med Fornaboda. ...

En person har hittats död i en villa, som på måndagsmorgonen eldhärjades i Vedevåg. Foto: Camilla Lagerman

Villabrand i Vedevåg – avliden man hittad av rökdykare

UPPDATERAD KL. 09.09. På måndagsmorgonen larmades brandkår, ambulans och polis till en fullt utvecklad villabrand i Vedevåg. Nerikes Brandkårs rökdykare kunde snart lokalisera en avliden person inne i villan.
– Platsen kommer att spärras av i väntan på att våra tekniker kan göra en undersökning, kommenterar polisens presstalesperson Kenneth Johannesson.

4 november 2019 klockan 08:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arga dansare kommer till Lindesberg
Att bli arg, riktigt arg! Det är tabu - särskilt om en är kvinna. Att framföra det på scen kan bli en ögonöppnare, och nu händer det i ...
4 november 2019 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till
Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar. - Just nu ser det ut som ...
1 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”
Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska långfilm "Lantisar", som delvis är inspelad i ...
1 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-31

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-30

2019-10-29

2019-10-29

2019-10-28

2019-10-28

2019-10-27

2019-10-26

2019-10-25

2019-10-25

2019-10-25

2019-10-24

2019-11-13 02:43