Ahmad Entezar ledde debatten där Linda Svahn, Barn- och utbildningsnämnden, och Lars Hellsten, Audio Video, deltog.

”Öka pulsen i Linde – då stannar ungdomarna!”

Det var stor uppslutning och en rejäl debatt, när eleverna på Handels- och administrationsprogrammet på Lindeskolan  ordnade möte med politiker, handelns företrädare och andra intresserade på onsdagskvällen.Eleverna har gjort en marknadsundersökning som visade att ungdomar och unga vuxna i Lindesberg väldigt ofta handlar i Örebro och inte på hemmaplan. Huvudfrågan för debatten var – hur ska vi ändra på det?

Det presenterades många analyser om varför det är så och vad man kan göra åt det. Mötet mynnade ut i att det behövs en mötesplats för ungdomar, så att de stannar, och troligen också handlar, i Lindesberg.
 
Linda Svahn, socialdemokratisk ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, bjöd in ungdomarna till ett möte redan nästa vecka. Då kommer säkerligen behovet av en fritidsgård – en samlingspunkt för de äldre ungdomarna att diskuteras.
 
– Ser man inte behovet, när 40 ungdomar hänger ute i kylan parkeringsplatsen utanför Lidl, undrade Ahmad Entezar, en av de elever som hade ordnat debatten.

Eleverna hade bjudit in till den här  debatten efter den marknadsundersökning de gjort på uppdrag av köpmännen i Linde City. De fick 639 enkätsvar. Eleverna reagerade på att köptroheten mot butikerna i Lindesberg – ffa bland de unga –  inte är så stor. Det gäller särskilt kläder, skor och prylar för hemmet och för sport. De åker till Örebro.


My Eman, elev på Lindeskolan. Foto: Hans Andersson
 
Minst hälften av de tillfrågade ungdomarna och unga vuxna kollade inte ens utbudet i Lindesberg, innan de åkte från stan för att handla kläder och skor på andra ställen. De unga eleverna,  som deltog i debatten, hade sin förklaring:
– Vi vill att det händer saker runt där vi är. Det finns ingen rörelse i Lindesberg. Jag åker till Tegelbruket i Örebro, säger My Eman. Och Ahmad Entezar berättar att han åker till fritidsgården i Nora. Där finns det fritidsledare och där har man verksamhet som passar:
 
– Vi behöver en mötesplats för 16 – 20-åringar, en plats där det finns något att göra, att mötas och då handlar vi också i de affärer som finns, säger han.
 
Han tyckte under debatten att Lindesberg först ska satsa på den handel som finns i centrum, innan man tar ställning till ett nytt stort galleriacentrum i norra delen av centrum. Den frågan togs upp av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (s), som också betonade att kommunen måste bygga bostäder, för att locka hit invånare och skapa underlag för handel.
 
När det gäller en mötesplats för unga lindesbergare, så framhöll han Löa som ett gott exempel:
– De kräver inte  saker. De kommer till kommunen, när de får problem, för att få hjälp med det.


Anette Jacobsson, Anne Resare och Fredrik Nordmark. Foto: Hans Andersson

Och nu kommer ungdomarna i centrala  Lindesberg till politikerna nästa vecka för att prata om en mötesplats. Fredrik Nordmark, lärare på Lindeskolan, menade att de olika parterna inte kan peka på varandra och säga att  andra ska fixa det här. Kommunen måste dra sitt strå till stacken. På mötet pekades också på andra goda krafter som kan bidra till en positiv utveckling i Lindesberg. Det som görs vid Hillstreet för ungdomarna framhölls som ett gott exempel.
 
Hur ska man då göra för att få fart på handeln i Lindesberg – både bland de yngre och andra? Det fördes fram flera analyser för varför det ser ut som det gör – med tomma butikslokaler och shoppingresor till Örebro och andra orter. Förslag till lösningar var också flera.
 
– Ändra attityden och säg inte att det är bättre i Nora, menade Anders Ceder. På andra orter norr om Lindesberg tycker de att det är ett bra utbud här, vittnade Linda Svahn, som är inflyttad hit, vi måste få flera nära korttidsparkeringar vid butikerna, som det är nu förlorar vi mycket pengar, sa Anette Jacobsson, medan andra framhöll insatser för att locka hit fler turister.
 
Marknadsundersökningen visade att de flesta handlar maten i Lindesberg och flertalet går också på café och restaurang här. När det gäller sport/fritid och hemutrustning är det ganska jämnt mellan Lindesberg och Örebro och när det gäller kläder och skor, är det Örebro som gäller.
 
– Vi tycker att det ska finnas större klädbutiker, då de flesta åldersgrupper faktiskt har efterfrågat det, skriver eleverna i en kommentar till marknadsundersökningen. De rekommenderar också fler sportbutiker och att det görs en särskild marknadsundersökning för kläder och skor.

Publicerad 15 maj 2014 klockan 09:23

Hans Andersson , 0581-61 71 71


Antonia Babic Foto: Timmy Lundegård

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som vikarie i årets sista hemmamatch mot Värnamo under lördagen, matchen blev oväntad jämn där båda lagen höll sig nära genom hela matchen gällande poängen men i slutändan så var det bortalaget som höll sig starkast.

14 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild Foto: Hasse Persson

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en riktig handbollsfest. Linedance, livemusik och två division 2-derbyn på helplan är bara några exempel på vad som väntar de förhoppningsvis laddade handbollsfansen när Lindesberg Arena öppnar sina dörrar på söndagsmorgonen.

13 december 2019 klockan 15:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten

Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan ...

bildspel Stämningsfull Luciamorgon på Lindeskolan

Elever och före detta medarbetare på Lindeskolan fick en stämningsfull start på fredagsmorgonen när de fick ...

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering

Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energik...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Polisen varnar efter miljonstölder ur entreprenadmaskiner

I oktober rapporterade LindeNytt, att en stöld av dyrbar navigationsutrustning skett ur en grävmaskin på en plats i Lindesbergs kommun. Nu har nya stölder drabbat entreprenörer i länet och polisen går därför ut med en skarp varning till samtliga som äger entreprenadmaskiner med den stöldbegärliga utrustningen.

12 december 2019 klockan 10:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året där Värnamo gästar arenan, en intensiv match förväntas och med flera skadade spelare i hemmalaget så finns det en chans att publiken kommer få stifta bekantskap med nya ansikten i hemmalagets line-up.

12 december 2019 klockan 10:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

SMHI klass 1-varnar för översvämningsrisk i Lindesbergs kommun
SMHI varnar nu för höga flöden och översvämningsrisk längs Arbogaån, som sträcker sig från Lindesberg ända ner till Kungsör, där ån ...
11 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut från Länsstyrelsen: Sju lodjur får fällas i nästa års licensjakt
Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Örebro län. Totalt får högst sju lodjur skjutas under 2020 års licensjakt som äger...
11 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match
Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll ...
11 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Snödroppar på väg upp. Vårtecknet fångades i en villaträdgård i måndags. Marco Åkesson berättar att det här inte är särskilt ovanligt - men att det naturligtvis är en lite märklig kontrast till årstiden. Foto: Fredrik Norman

Trädgårdsexperten förklarar tidiga vårtecken: ”Blir förvirrade”

Trots att det lackar mot jul, är det svårt att hålla tillbaka vårkänslorna när man ser hur snödropparna är på väg upp ur jorden redan nu. Bilden ovan är tagen i en villaträdgård i Lindesberg tidigare i veckan. Lindesbergs trädgårdsexpert, Marco Åkesson på Plantmarknaden, berättar att det finns en förklaring till varför snödroppar, och andra växter, vaknar så här.
– En mild höst kan göra att växterna blir förvirrade, om man säger så, säger Åkesson.

11 december 2019 klockan 10:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smarriga godsaker bakades när Musikhjälpens reporter kom på besök. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning

För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i både radio och tv, där man lyfter fram och samlar in pengar till förmån för en undangömd humanitär katastrof. Under tisdagen kom Musikhjälpens flygande reporter Aron på besök till Lindesberg för att baka i direktsändning med syskonen Charlie och Elliott Axelsson.

10 december 2019 klockan 17:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag

Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i ...

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ...

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det rå...

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin partner.

9 december 2019 klockan 16:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där n...

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län - d...

Nya fall av anlagda bränder i Storå

Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En ...

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken

Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller...

Väjde för älg – körde av vägen

Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har mött under säsongen, under söndagen var det dags för säsongens första möte och med en fantastiskt spelad första halvlek såg det ljust ut för LIF men med ett rött kort på en av LIFs nyckelspelare i den andra halvleken så fick Linde svårt att gå mot seger.

8 december 2019 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm
Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag v...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Guld och silver för hemmalagen
Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i rad. Herrarna fick ...
7 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”
Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt byggstaket när han promenerade längs Fotbollsgatan i torsdags. ...
6 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-05

2019-12-05

2019-12-05

2019-12-04

2019-12-04

2019-12-03

2019-12-03

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-01

2019-12-01

2019-12-15 17:06