Cecilia Jeffner och Christer Trägårdh nöjda efter nytt rekordår.

Nytt rekordår för Bergslagens Sparbank

När Bergslagens Sparbank år 2011 slog nytt vinstrekord och blev utsedda till Årets bank av Dagens Industri var det inte många som trodde att det skulle kunna upprepas. Utom möjligen de i ledningen för banken. När nu böckerna är stängda och bokslutet för 2012 är klart, kan man konstatera att det tidigare rekordet bara blev ett år gammalt. 61,2 miljoner kronor i rörelseresultat för 2012 är en miljon kronor bättre än året före.

VD Christer Trägårdh och ekonomichef Cecilia Jeffner strålar i kapp med solen när de talar om de nya rekordsiffrorna. Men de är också tydliga med att fortsatta vinstnivåer över 60 miljoner kronor om året inte är tillfälligheter, utan istället en absolut nödvändighet för att banken kunna vara kvar som en egen fristående bank.

– Målet är att ligga kvar på en resultatnivå över 60 miljoner kronor för att på sikt kapitalisera banken och på det sättet skaffa oss ett starkt eget kapital. Vi behöver muskler som garanterar vår överlevnad och samtidigt möjliggör en fortsatt expansion, säger Trägårdh.

I bankbranschen talas det mycket om kapitaltäckningsgrad, som enkelt uttryckt är det tal som anger förhållandet mellan den egna utlåningen och det egna kapitalet. I grunden är det EU som bestämt nivån på kapitaltäckningen och i Sverige innebär den att ingen bank under några omständigheter får understiga åtta procent. Bergslagens Sparbank har efter bokslutet 2012 en kapitaltäckning på 17 procent.

– Vi vill fortsätta att expandera verksamheten och öka utlåningsvolymerna i vår region, vilket innebär att också det egna kapitalet måste öka för varje år. Vår ambition är att aldrig hamna under 16 procent, säger Jeffner.

Utlåningsvolymerna ökade under 2012 jämfört med året före med 14 procent till drygt 2,5 miljard kronor. Trots den allt högre utlåningsvolymen så lyckas banken hålla kreditförlusterna i schack. 2012 års kreditförluster stannade på 2,7 miljoner kronor vilket är 0,1 procent av utlåningsvolymen. Ett förhållande som är väl i nivå med det som anses normalt för branschen.

– Volymtillväxten vi haft ligger främst på privatsidan, så någon akut risk för ökade kreditförluster finns inte, säger Christer Trägårdh.

Att det finns en större risk i en utlåningsexpansion inom företagssidan är banken väl medveten om, men Trägårdh menar att riskerna i vårt område ändå inte är så stora som många tror.

– De flesta företag i vårt område är välskötta så det finns inget hinder för en kontrollerad expansion även på företagssidan, fortsätter Trägårdh.

Som orsaker till att det gått så här bra anges främst den delegerade beslutsordningen i banken, där kontoren idag är mer självständiga och har ett betydligt större mandat än tidigare. En annan starkt bidragande orsak till framgångarna är ett mer proaktiv arbetssätt. Man träffar fler kunder idag och man försöker jobba betydligt närmare kunden.

– Att vi flyttat ut affären helt och hållet till kontoren och att vi möter fler kunder oftare, är de två absolut viktigaste faktorerna för ökade volymer och en ökad merförsäljning. Det är den enkla förklaringen, säger Trägårdh.

Cecilia Jeffner tillägger också att kraftigt minskade kreditförluster i kombination med betydligt lägre kostnader än tidigare också starkt bidragit till att vinstnivån ökat så snabbt.

Hur ser prognosen ut för 2013? Håller banken målnivån 60 miljoner kronor?

– Ja absolut. Vårt första kvartal slutade med en vinst på 16 miljoner kronor och med oförändrade förutsättningar så ligger årsprognosen på cirka 64 miljoner kronor, säger Jeffner.

– Och fortsätter vi att takta samma resultatutveckling under året är det möjligt att vi också kommer att nyanställa fler rådgivare. Inga nyanställningar till huvudkontoret är aktuella, men väl på kontoren där vi möter kunderna, avslutar Christer Trägårdh.

Publicerad 3 maj 2013 klockan 15:51

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Fanny, Anna och Tindra öppnar Sellout UF, imorgon lördag. Foto: Camilla Lagerman

Ung entreprenörstrio öppnar butik där kläder får ny chans

Kompisarna Fanny Andersson, Tindra Norgren och Anna Jäderqvist går andra året på ekonomiprogrammet på Lindeskolan. Under hösten påbörjade de kursen Företagande och Entreprenörskap, och då föddes idén att öppna en egen butik i Lindesberg. Imorgon, lördag är det premiäröppning för Sellout UF, som kommer att husera på Kungsgatan 32.

22 november 2019 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Restaurang Kryddas Björn Persson tog emot sin utmärkelse i onsdags. Foto: Activa

Björn Persson utnämnd till Activaambassadör

Stiftelsen Activa arbetar för att arbetslösa personer med långvarig ohälsa eller funktionsnedsättning ska nå arbete eller utbildning. 2018 inrättade man uppdraget Activas Ambassadör, där goda förebilder och personer som verkar för en arbetsmarknad öppen för alla uppmärksammas. Under stiftelsens rikskonferens den 20 november utsåg man den nyaste ambassadören – Björn Persson från Lindesberg.

22 november 2019 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu släpper han sin tredje kriminalroman

Efter 40 år som polis, började John Jäderqvist skriva kriminalromaner. Sedan första boken "Polisbil 60313" släpptes...

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny

Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta ...

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en ...

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till

Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar.
– Just nu ser det ut som att vi kommer behöva ta in mer personal, säger Jojje Andersson på Sjömadäck AB i Lindesberg.

1 november 2019 klockan 13:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Madeleine som lever ett modernt liv i Stockholm kallas hem till sin pappa på landsbygden som hon sedan länge brutit kontakten med. Foto: Backa Studios

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”

Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska långfilm ”Lantisar”, som delvis är inspelad i Lindesberg. Ett femtontal biografer runt om i landet kommer att visa filmen, och man hoppas att även Lindesbergs biograf ansluter till skaran.
– De biografer som vill kan boka den, så vi hoppas på en bokning från Lindesberg, säger en av manusförfattarna Johnny Wernersson.

1 november 2019 klockan 11:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Socialdemokraterna lovar att ta fighten för lasarettets framtid
I en debattartikel uttrycker Socialdemokraternas ordförande, John Omoomian, och kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, oro och ...
30 oktober 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Energibolaget manar till försiktighet när vattennivåerna är höga
Just nu råder höga flöden i våra vattendrag - och med anledning av det går det kommunala energibolaget Linde energi ut med information om hur ...
25 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

ICA-handlarna på Östermalm firar 20 år
Det är nu 20 år sedan som paret Kalle och Susanne tog över ICA Östermalms på Hagaberg - och mycket har hänt under årens lopp. Bland annat har ...
24 oktober 2019 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Österholm, som lämnar sin tjänst vid årsskiftet.
– Jag har arbetat som platschef i snart tre år och det var ungefär så länge jag hade satt som mål när jag tackade ja till tjänsten, säger Laila Österholm i en kommentar till LindeNytt.

18 oktober 2019 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

En vattenläcka har upptäckts på Banvägen i Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten

På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en rad fastigheter kommer under eftermiddagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.
– Det kommer ställas ut en vagn med dricksvatten på Banvägen, dit man kan söka sig för att hämta vatten, uppger man hos Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 oktober 2019 klockan 11:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer ...

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i ...

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas ...

Annons

Bergslagens Sparbank flyttar från Kristinavägen till Kungsgatan. Foto: Fredrik Norman

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med olika inriktningar, ett på Kristinavägen och ett på Kungsgatan. Nu planeras för en flytt av kontoret på Kristinavägen – till just Sparbankshuset på Kungsgatan.
– Allt är inte klart ännu, men vi ser stora fördelar med att all personal kan sitta tillsammans, förklarar Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.

30 september 2019 klockan 08:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frå...

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen

Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem...

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts

Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra ...

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg

Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvä...

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med v...

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet...

BillerudKorsnäs i Frövi. Arkivfoto: Ida Lindkvist

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera antalet tjänster med 300. Beslutet berör hela verksamheten och det innebär att även anläggningen i Frövi kommer att drabbas – men i vilken omfattning är oklart.

16 september 2019 klockan 11:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Premiär för Linde Handelsdag
Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområdet går samman och h...
13 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Second handbutik flyttar till Kungsgatan
Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få meter. Från och med fredag 13...
12 september 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Avverkning av parkträd inför byggstart
Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort - och redan om några dagar kommer förberedelserna inför ...
5 september 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-09-04

2019-09-04

2019-08-28

2019-08-26

2019-08-22

2019-08-21

2019-08-20

2019-08-15

2019-08-07

2019-08-05

2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-11-22 18:41