Igår kunde LindeNytt rapportera att ett politiskt beslut att spara 300 000 kronor årligen genom att dra in den så kallade kompletteringstrafiken, har fått skarp kritik från de direkt berörda och deras anhöriga. Nu har politikerna backat och givit en kontraorder som innebär att turerna tillsvidare kan fortsätta som vanligt.
Från och med 1 mars i år skulle kompletteringstrafiken inte längre finansieras av Lindesbergs kommun. I praktiken skulle det innebära att möjligheten för äldre invånare, som bor på platser dit kollektivtrafiken inte når, inte längre skulle ha samma möjligheter att ta sig till stan för att uträtta viktiga ärenden.
Det handlar om totalt 19 personer som berörs. Dessa, och deras anhöriga, blev mycket oroliga för framtiden när de fick kännedom om beslutet och dess innebörd.
– Jag har fått flera telefonsamtal från oroliga och jag förstår deras oro mycket väl, förklarar socialnämndens ordförande Irja Gustavsson, som påpekar att hon själv blev lika överraskad när det stod klart att turerna skulle upphöra.
– Jag har helt enkelt varit för dåligt påläst och kände inte till att besparingen som gjordes på avdelningen Näringsliv och utveckling skulle innebära att kompletteringstrafiken upphörde. Det måste jag erkänna, säger Irja.
Beslutet att spara 300 000 kronor på avdelningen var inte punktat på just kompletteringstrafiken.
– Men i praktiken blev det tyvärr så, säger kommunalrådet Anders Ceder. Därför lyfte vi frågan direkt och gav en kontraorder på tidigare beslut. Vi har gett kommunchefen i uppdrag att informera Näringsliv och utveckling att turerna skall fortsätta som vanligt tillsvidare, säger Anders Ceder.
Lindesbergs kommun vill dock fortfarande inte att kompletteringstrafiken skall finansieras utanför de ramar man redan betalar till Länstrafiken. Kompletteringstrafiken är en extrakostnad utöver den ordinarie.
– Ungefär hälften av kommunerna i länet betalar extra för dessa turer. Vi kommer att ta fram ett bättre underlag samt återuppta diskussionerna med Länstrafiken för att finna en bättre lösning än den vi har idag. Oavsett hur det går kommer vi låta turerna gå, för det är en väldigt liten kostnad räknat per person som nyttjar servicen och den är mycket viktig för dem, säger Anders Ceder.
Irja Gustavsson menar att kompletteringstrafiken är viktig ur ett socialt perspektiv också.
– Den sociala gemenskapen turerna innebär är också väldigt viktig. Vissa åker ju i grupp och får chansen att träffas och umgås och det är mycket värt för dem, avslutar Irja.