Staffan Hörnberg sätter sig in i Lindeskolans värld - och han gillar det han läser och ser. Foto: Hans Andersson

Nye gymnasiechefen: ”Gemenskap och trygghet i skolan”

– Vi måste satsa på att eleverna tas med i en social gemenskap, att de får en tillhörighet och sedan har en levande dialog med en bra relation till lärarna. Det säger Staffan Hörnberg, ny chef för Lindeskolan.

Vi träffas för att den nye gymnasiechefen ska presenteras – vem han är, vad han vill, men talar också om ämnen som berör en gymnasieskola som Lindeskolan. Lindesberg tar emot många asylsökande och Lindeskolan har många elever bl.a. i det s.k. IM-programmet som kommer från t ex Syrien, Eritrea, Somalia. Precis som i övriga samhället är det också en press på Lindeskolan, när många kommer för utbildning och för att få chans att komma in i samhället.

Staffan Hörnberg vill ha överblick och kunna göra analyser, men gillar också att träffa personalen och eleverna. Foto: Hans Andersson
Staffan Hörnberg vill ha överblick och kunna göra analyser, men gillar också att träffa personalen och eleverna. Fotograf: Hans Andersson

Det kan bli trångt på skolan och kräva snabba lösningar, men Staffan Hörnberg säger att Lindeskolan får gehör från kommunledningen för att lösa de behov som uppkommer. Han säger också att han gillar den politiska förankring som Lindeskolan har – något som han tyckte sig märka redan under anställningsintervjun.
Han menar att skolan – förutom att vara inkluderande – också måste vara vaksam och ”fånga upp sånt som inte känns rätt”. Det kan handla om elever som kommer från krigsområden, där skolan måste ha rutiner på samma sätt som man gör när det gäller incidenter eller kränkningar.

Vi träffas i en tid när media i hela Europa fylls av bilder på människor som går och går undan krig och förföljelse – något som Europa inte upplevt sedan Andra Världskriget. Som räddas från överfyllda båtar – eller drunknar.

– När man tänker på vad de utsatts för, när man ser bilden på den treårige drunknade syriske pojken vid stranden, då kryper det in under huden, in i ryggmärgen på en. Den tragik och den desperation som människor fått utstå. Jag minns den starka bilden från Vietnamkriget med polischefen som skjuter en vietnames i huvudet, säger Staffan Hörnberg.

Men när man ser den kovändning som på kort tid skett i Sverige, då blir man stolt och glad.
Och han berättar om den trygghet och ordning, som han tycker att hans gamla arbetsplats Lundsberg, kunde erbjuda för elever som på olika sätt hade det jobbigt, kände sig utanför och riskerade att hamna snett. Eller hur skolan genom att lyfta eleverna fick dem att känna sig duktiga.

Staffan Hörnberg satte sig på gymnasiechefsstolen den 1 september. Foto: Hans Andersson
Staffan Hörnberg satte sig på gymnasiechefsstolen den 1 september. Fotograf: Hans Andersson

Staffan Hörnberg blev uppsagd som rektor för privatskolan Lundsberg i Värmland. Han blir påtagligt berörd, upprörd, när vi talar om det som hände i början av höstterminen 2013. Medierna rapporterade mycket om det som senare kom att kallas ”strykjärns-incidenten”, sedan elever använt ett strykjärn för att ”nolla” en elev, Skolinspektionen stängde skolan, det var polisanmälningar och utbildningsministern uttalade sig.
– Det var en häxjakt! säger Staffan Hörnberg. Skolinspektionens inspektörer kom helt oanmälda en dag och agerade som poliser, krävde – och fick – all den dokumentation och information som de behövde och sedan gjorde de ett arbete på mellanstadienivå! En professor i offentlig rätt har granskat och kommit fram till att vi hade gjort rätt , säger han och han berättar om andra händelser på skolan, som han menar förklarar varför det hela satte igång.

Det hade gått ett drygt år sedan han blev av med jobbet som rektor på Lundsberg, när han i början av det här året började söka jobb igen. Trots andra möjligheter föll han för erbjudandet från Lindesbergs kommun.
– Jag tog ju reda på hur man tänker och agerar här och jag blev jätteimponerad. Det jag såg på Lindeskolan är ärligheten, tryggheten och professionaliteten, säger Staffan Hörnberg. Jag ser också hur man bemöter och möter eleverna.

Som gymnasiechef har han överblick som inte en rektor har och hans ambition är att skaffa fram än mer data än den som redan finns på Lindeskolan för att kunna göra analyser. Men någon programförklaring ger han inte efter en dryg vecka på det nya jobbet. Han vill lyssna först och sedan vill han att lärarna, personalen ska vara ett team, där man ska kunna visa sina starka sidor och ”inte lägga band på sig”.
Han säger ändå att ambitionen måste vara att Lindeskolan placerar sig i framkant när konkurrensen om elever är stor och han tycker att Lindeskolan tappar för många elever från Nora som skulle kunna gå här och att för många åker till Örebro.

Sjöutsikt – en bonus
En lärare med ansvar för lokalfrågor tittar in hos gymnasiechefen för att informera om det som just då händer runt knuten. Huset med aulan och matsalen är instängslad och nu påbörjar en ombyggnation. Eleverna måste ta en tillfällig väg in och det är ju bra att även Staffan Hörnberg vet om det.
Det här med maskiner är något som han gillar – att köra. Familjen har ett litet jordbruk utanför Uppsala, dit de åker och där han kan sätta sig på traktorn ibland. Viktig avkoppling från kontorsarbetet. Närheten till Uppsala var ett viktigt skäl att välja Lindesberg. Villan i Snuggan med utsikt över Råsvalen är bonus.

Publicerad 10 september 2015 klockan 17:55

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Privat/Instagram

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga lastbilar med gods passerar på Rv 50 dagligen. 40% av svensk exportinkomst transporteras på tåg eller lastbil genom Bergslagen där även en stor del produceras. För industrier som Baettr, Cummins, Billerud, Lindemaskiner mfl är frågan om att snabbt föra ut gods i världen mycket viktig. Alla strävar efter gröna transporter via järnväg och vägtransporter är en mycket viktig kugge i detta. Men det saknas yrkesförare.

5 mars 2024 klockan 11:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Är ekonomin så bra som S och C påstår?
INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning
INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Ambulanschef Mikael Jansson, Lars Andersson och Lars-Olov Green från Lions, Eva Idstam från Lions Kristina och ambulanssjuksköterska Torbjörn Bergvall. Foto: Jennie Einarsson

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare – i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club Lindesberg och Lions Kristina, som krokat arm för att se till att barn ska få tröst och lugn av en liten kramvänlig nalle när de råkar ut för något som kan kännas skrämmande.
– Det här är väldigt uppskattat, nästan alla barn som åker i ambulans vill ha en nalle, säger Mikael Jansson, ambulanschef för norra länsdelen.

14 februari 2024 klockan 14:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att...

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson ...

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast

Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att ...

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier

Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, ...

Biografens överlevnad hänger på oss!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är allmänt känt att Vill man ha lokala butiker kvar? Då behöver man handla lokalt. Detsamma g...

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är tillbaka med ny energi efter några veckors ledighet. Arkivfoto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarduo öppnade med ny energi efter ledigheten

UPPDATERAD 1/2: Efter närmare en månads stängning öppnade Brasserie All In dörrarna igen under fredagen. Med ny meny, nya lunchalternativ och ny energi är Oliver Lindberg och Daniel Ekström redo att ta sig an den nalkande våren.
– Nu får det räcka med ledighet, nu vill vi komma igång, skrattar Oliver.

30 januari 2024 klockan 10:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Festligt när Apotek Hjärtat öppnade i nya lokaler
På måndagsförmiddagen bjöds det på festlig invigning när Apotek Hjärtat för första gången kunde välkomna sina kunder in i sin nya, fräscha...
29 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svalt intresse när invånarna fick tycka till om kommunen
Under hösten 2023 genomfördes en medborgarundersökning där 1200 slumpmässigt utvalda invånare fick tycka till om Lindesbergs kommun. Dock valde ...
24 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så påverkas resenärer av rådande störningar i tågtrafiken
På grund av omfattande störningar i tågtrafiken, vilket har drabbat många resenärer den senaste tiden, går nu Tåg i Bergslagen ut med ...
17 januari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-01-15

2024-01-12

2024-01-10

2024-01-09

2024-01-05

2023-12-27

2023-12-21

2023-12-20

2023-12-20

2023-12-19

2023-12-19

2023-12-18

2023-12-18

2023-12-15

2024-03-19 08:35