Nye Nordea-chefen Daniel Enbäck är nyfiken på Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Ny chef vill träffa kunder via nätet – och på kontoret

– Det vi är riktigt bra på, det är rådgivning. Från barn och hela vägen genom livet. Det säger Daniel Enbäck, som gjort sitt första kvartal som kontorschef för Nordea i Lindesberg. Han berättar om Ekonomipejl – kursen för unga i vardagsekonomi och om planerade besök hos eleverna på Lindeskolan.

Nordea har sitt kontor väl synligt mitt i centrum – vid Flugparken. De är fem anställda stationerade här och sedan brukar det komma nästan lika många till som har djupa specialkunskaper. Det kan gälla företagsrådgivning eller pensionssparande.

– Vi ger också råd till dem som ska köpa hus eller annat boende, säger Daniel Enbäck. Men vi ställer höga krav, för man ska ju inte bara bo. Det ska finnas pengar över till annat, så vi brukar räkna på en ränta på 8 procent och amorteringstid på 50 år. Det var ju inte så länge sedan räntorna låg på 4 – 6 procent.

Idag är Riksbankens styrränta negativ och Nordeas boräntor ligger på 2 – 3 procent. Daniel Enbäck ger blivande bo-köpare ett tips. Testa att ”provbo”. Vik lika mycket per månad som en framtida boendekostnad är. När du betalat din/er nuvarande boendekostnad/hyra, sätt in ”överskottet” på ett konto och se om du/ni vill leva så.

– Jag provade det själv ett tag, innan jag och min fru byggde det hus som vi bor i nu. Det var min fru som ritade huset – hon är byggnadsingenjör, säger Daniel Enbäck.

Han har varit Nordea trogen i tio år och kom vid årsskiftet till jobbet i Lindesberg från en tjänst som rådgivare på kontoret i Västerås, där han också bor – numera tillsammans också med en nyfödd familjemedlem.

Som det brukar vara, är banksekretessen total på Nordea-kontoret. Det går inte att få veta vilka etableringar, företagsinvesteringar som gjorts i bergslagstrakterna. Nordea har, som en av Nordens största banker ( största ägaren är finska försäkringsbolaget Sampo), inte riktigt samma lokala förankring som en sparbank brukar ha. Men Daniel Enbäck visar på foton på lokala idrottslag som fått bidrag. Annars är nog Nordea mest synligt under OS och stora golftävlingar. Men Nordea syns på kursen på Masugnen, Lindeskolan och i maj är banken med på bomässan och evenemanget med att sätta Lindesberg i rörelse runt Lindessjön.

Vad har han för nyheter att bjuda på? Precis som kollegorna på andra banker, så är han förtjust i att banken blir allt mer tillgänglig genom digitala lösningar. Nordea har börjat med en ny mobil-app med Kundpost, så att man på ett säkert sätt snabbt kan diskutera med kunderna. Kunderna kan hemifrån chatta via datorn. Att swisha – dvs betala omedelbart med mobiltelefonen – är inte längre en nyhet – utan självklart. Kontanthanteringen försvann för drygt två månader sedan.

–  Vi skyndade på det efter ett dramatiskt och hotfullt rån på kontoret i Sala. Men sedan lång tid har vi märkt att antalet kontantkunder har minskat ordentligt, säger Daniel Enbäck.

” Under de kommande åren ska vi säkerställa att vi också på sikt kan förse våra kunder med mer personanpassade och bekväma lösningar” skriver Sverige-chefen Lennart Jacobsen på Nordeas hemsida. Daniel Enbäck utvecklar det:

– Vi ska skräddarsy personliga lösningar och vi ska utveckla vår verksamhet på internet.


Foto: Hans Andersson

Han betraktar sig som Nordeas ambassadör i Lindesberg och han är det också, om man tar upp den vanliga diskussionen om att ”vanliga kunder inte får en krona i ränta, medan miljarder går till ägarna”. För Daniel Enbäck är det självklart att ägarna får utdelning på sitt kapital om banken vill ha dem med. Han tycker också att man ska komma ihåg att 60 procent av ägandet i Nordea står pensionsfonder för.

Han menar också att det är vettigt att hålla nere kostnaderna för de anställda och för kontoren och visar på sina två mobiltelefoner – den privata litet dyrare smartphone och den billigare tjänstemobilen. De dyra mobilräkningarna, togs upp i ett internt meddelande från koncernchefen för något år sedan, något som uppmärksammades i media.

Publicerad 10 april 2015 klockan 08:03

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Foto: Jennie Larsson

Platschefen har sagt upp sig: ”Har varit en fantastisk tid”

För knappt tre år sedan tillträdde Laila Österholm tjänsten som platschef på Meritor i Lindesberg. Nu väntar dock andra utmaningar för Österholm, som lämnar sin tjänst vid årsskiftet.
– Jag har arbetat som platschef i snart tre år och det var ungefär så länge jag hade satt som mål när jag tackade ja till tjänsten, säger Laila Österholm i en kommentar till LindeNytt.

18 oktober 2019 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

En vattenläcka har upptäckts på Banvägen i Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten

På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en rad fastigheter kommer under eftermiddagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.
– Det kommer ställas ut en vagn med dricksvatten på Banvägen, dit man kan söka sig för att hämta vatten, uppger man hos Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 oktober 2019 klockan 11:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer ...

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i ...

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas ...

Bergslagens Sparbank flyttar från Kristinavägen till Kungsgatan. Foto: Fredrik Norman

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. Sedan länge har banken haft två helt skilda kontor i centrala Lindesberg med olika inriktningar, ett på Kristinavägen och ett på Kungsgatan. Nu planeras för en flytt av kontoret på Kristinavägen – till just Sparbankshuset på Kungsgatan.
– Allt är inte klart ännu, men vi ser stora fördelar med att all personal kan sitta tillsammans, förklarar Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.

30 september 2019 klockan 08:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Karamell-Micke från Hammarby delade ut smakprover. Foto: Jennie Larsson

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frånvaro där Lions märkt upp platser. Varför så många knallar hade valt bort Lindemarken i år, spekulerades brett och vilt om bland såväl knallar som besökare – och arrangör.
– Man måste nog flytta tillbaka marknaden nästa år, kommenterade knallen ”Karamell-Micke”.

27 september 2019 klockan 14:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen
Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem bostäder utmed Örebrovä...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts
Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra roman, "Jag är såld på dig", och just nu befinner ...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg
Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvärvat Calligraphen, en av Nordens ledande e-handlare f...
25 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det blev en riktig folkfest när Linde Handelsdag gick av stapeln. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär

Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med vädret. I den strålande sensommarsolen fylldes industriområdet med såväl små som stora invånare som alla ville se vad dagen hade att erbjuda.

21 september 2019 klockan 18:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg mot nya, giftfria WOPAS-stolpar. Nu är den andra etappen i full gång i skogarna mellan Rumängen och Lindesberg, informerar Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

19 september 2019 klockan 08:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera ...

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få ...

Annons

Flugparken byggs om med start i oktober. Dessförinnan skall träd avverkas och ge utrymme till den nya parkmiljön. Foto: Fredrik Norman

Avverkning av parkträd inför byggstart

Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort – och redan om några dagar kommer förberedelserna inför ombyggnadsarbetet inledas – vilket bland annat innebär att trädfällning kommer att ske. I samband med detta kommer delar av parken att stängas av, informerar Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande.

5 september 2019 klockan 09:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen...

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt

För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter...

Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol

I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att ...

Öppnar för marknad på Kungsgatan igen

2014 flyttades Lindemarken från det klassiska marknadsstråket, Kungsgatan, till Kristinavägen. Nu öppnar arrangören...

Stora utmaningar för Region Örebro län – åtgärder behövs

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län, liksom övriga regioner, står just nu inför stora ...

Brandkåren rekryterar: ”Ser gärna att fler kvinnor söker”

Det är två år sedan sist, men nu kommer en ny chans att bli brandman i Lindesberg. ...

Arkivfoto: Christer Karlsson/LindeNytt

Meritor varslar om uppsägningar

Meritor i Lindesberg drar under hösten ned på personalstyrkan, något fabrikens anställda meddelades om under tisdagen. Anledningen är en minskad orderingång till följd av en sjunkande konjunktur i Västeuropa.

20 augusti 2019 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Välmående för tvåbenta blir nyhet hos Kotten & Co
Under flera år har instruktörerna hos Kotten & Co hållit otaliga kurser för våra fyrbenta vänner, något man nu bygger vidare på och utökar. ...
15 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Helg med extra allt att vänta på Wedevågs Herrgård
Helgen 10-11 augusti fylls Wedevågs Herrgård av diverse celebriteter, då en rad skådespelare, tv-personligheter och bloggare kommer för att ...
7 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inget båtförbud när sjöledning installeras
Med start denna vecka kommer den stora avloppsledningen som sträcker sig från Lilla Lindessjön och ner till dammluckorna i Dalkarlshyttan, att ...
5 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-16

2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-07-08

2019-07-07

2019-07-05

2019-07-03

2019-07-01

2019-06-26

2019-06-25

2019-06-25

2019-10-22 05:46