Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg gillar att göra praliner tillsammans. Foto: Hans Andersson

Nu blir det mer praliner från Stripa

Nu satsar Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg helhjärtat på pralinerna. Bergslagspraliner får en ansiktslyftning, investerar i tillverkningen och försäljningen. ”Pralin-gjutarna” är tjänstlediga från lärarjobben för att vara heltid på plats i Stripa gruvmiljö.

Det här är första veckan som Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö har gått ner till heltid. Under de tre uppstartsåren har de jobbat på Björkhagaskolan och Storåskolan samtidigt som de ägnat sig åt hantverket i Stripa. De känner att de vågar satsa, när cheferna på skolan var välvilliga med tjänstledighet, när fastighetsägaren Falab ställer upp så de kan få det finare och bättre för arbetsmiljön i den gamla bruksbyggnaden i Stripa.
– Vi kommer att investera i en tempereringsmaskin som underlättar produktionen och vi behöver inte hålla på att sätta in och ta ut ur mikrovågsugnen. Så kommer vi att få en bättre höjd på den gamla diskbänken, säger de.

Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson
Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson

Den här veckan sätter också hantverkare in bättre belysning i Stripas gamla matsal, där de brukar ha bokade sittningar – t ex företagsevenemang eller möhippor (se bilden). Här berättar de om produktionen och förstås om produkterna. Vid möhippa får den blivande bruden komma fram och prova på en del av hantverket genom att gjuta praliner.
– Det vi säljer härifrån är verkligen färskvara, så pralinerna hinner aldrig i närheten av bäst före datum. Och det händer att vi säljer slut innan marknaden är avslutad och det är ju inte roligt att behöva packa ihop redan innan, säger Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö. Nu kan vi öka produktionen.

De har marknaden här i Bergslagen och åker också på marknader i närheten. Idag har de två återförsäljare, men nu, när de trappar upp, så söker de fler som kan sälja pralinerna. De gör verkligen skäl för namnet. I sortimentet finns Bergslagspralinen, Rom, Russin, Pecan, Jordgubb eller Whiskey för att nämna några. Naturligtvis måste man nämna den med kola och lingon. Den heter Stripapralin och ser med sin rödsprängda, buktiga form och mörka choklad precis ut som en malmbit från gruvhålet något 100 meter från pralinköket. Det är den randiga blodstensmalmen som gjort att brytning har ägt rum här sedan medeltiden.

Allt det här…..”bara för det är gott” (det är företagets devis). Pralinerna görs i proffsformar från chokladlandet Belgien och formerna är många – som de ska vara i en chokladask. Askarna från Bergslagspraliner brukar innehålla 12 praliner.
– Vi säljer laktosfritt, delvis ekologiskt och närproducerat. När vi har blåbärsmak, så är det riktiga blåbär plockade här, som vi köpt i Guldsmedshyttan, säger Gunilla Borensjö.

Med en skrivare laddad med chokladfärg skapas fotografiskt tjusiga praliner. Foto: Hans Andersson
Med en skrivare, laddad med chokladfärg, skapas praliner som är smaskens för ögat också. Foto: Hans Andersson

Det är verkligen ett hantverk med kanske tio olika handgrepp – från arbetet i bakbunken till avrinningen av chokladen ur de uppochnervända formarna för att få fram chokladskalet som ska omsluta de olika fyllningarna. Det är också ett ”pill-jobb” , som de båda gillar, när pralinen får sin slutliga form. Det ska spritsas och skedas i havtorn eller Bailys.
”Vi är esteter. Det ska bli vackert”, säger de med ett skratt – och det goda humöret verkar vara en del av arbetsmiljön på företaget Bergslagspraliner.

Man kan också beställa hur pralinen ska göras – för privat konsumtion eller som de där pralinerna med ett lindlöv på som ju marknadsför företaget med ”kraft från Bergslagen” – ja, ni vet ju vilket det är. Populärt just nu är praliner med foton(!) på. Det kan vara till dop, bröllop eller studenten. Personliga och litet dyrare. Gunilla Borensjö framställer dem med en skrivare för matlagning som har matlagningspatroner med chokladfärg. Beställaren mejlar bilden, vilken smak som ska vara på tryffeln och om det ska vara 70 procent, ljus eller vit choklad. Minst 16 praliner får man beställa och de levereras 14 dagar efter beställning.

Helgen 27 – 28 juni kan man köpa olika varianter av bergslagspralinerna på Bäcktorps gård strax norr om Löa för då är det årets upplaga av Kulturglimtar – från kl 11.00.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 15:52

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


En vattenläcka har upptäckts på Banvägen i Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten

På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en rad fastigheter kommer under eftermiddagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.
– Det kommer ställas ut en vagn med dricksvatten på Banvägen, dit man kan söka sig för att hämta vatten, uppger man hos Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 oktober 2019 klockan 11:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Begränsad framkomlighet kommer att råda under nästkommande vecka. Foto: Lindesbergs kommun

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer man under kommande vecka att hänvisa gående till och från stationsområdet, att välja andra gångstråk än det högtrafikerade Bytesgatan. Det kommer nämligen råda begränsad framkomlighet på sträckan i samband med att kantstenen, som en del i projektet Flugparken, kommer höjdjusteras då, informerar Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.

10 oktober 2019 klockan 15:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nya möjligheter att besikta bilen när Besikta öppnar

På måndag öppnar Besikta Bilprovning portarna till sina nya och fräscha lokaler på Stafettgatan i ...

Bluffmakare vill spola avlopp – ljuger om samarbete med lokal VVS-firma

Under olika företagsnamn, kontaktas äldre villaägare i Lindesberg och uppmanas ...

Två bankkontor skall bli ett: Flyttar till ”Sparbankshuset” på Kungsgatan

Bergslagens Sparbank vill nu samla all kraft under ett och samma tak. ...

Karamell-Micke från Hammarby delade ut smakprover. Foto: Jennie Larsson

bildspel Glest mellan knallarna på årets marknad

Det blev inte riktigt samma tryck på Lindemarken i år som vi är vana vid. På många håll lös knallar med sin frånvaro där Lions märkt upp platser. Varför så många knallar hade valt bort Lindemarken i år, spekulerades brett och vilt om bland såväl knallar som besökare – och arrangör.
– Man måste nog flytta tillbaka marknaden nästa år, kommenterade knallen ”Karamell-Micke”.

27 september 2019 klockan 14:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lägenheterna på Skogalundsvägen är nu redo för inflytt. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Dags för inflytt på Skogalundsvägen

Lindesbergs Fastigheter har i dagarna färdigställt sitt första egna bygge, då lägenhetshuset innehållande totalt fem bostäder utmed Örebrovägen nu står klart för inflytt. Klart är också att fastigheten nu fått sin nya adress, vilket blev Skogalundsvägen 1.

27 september 2019 klockan 13:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Heta känslor i Lindesberg – Lisas nya bok har släppts
Lindesbergs romancedrottning har gjort det igen! Under torsdagen släppte Lisa White sin andra roman, "Jag är såld på dig", och just nu befinner ...
27 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kunglig Hovleverantör flyttar sin produktion till Lindesberg
Investmentbolaget Brover Group, som i somras förvärvade Strands Grafiska, har nu även förvärvat Calligraphen, en av Nordens ledande e-handlare f...
25 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Folkfest när Linde Handelsdag hade premiär
Linde Handelsdag anordnades för första gången under lördagen, och man kan onekligen säga att man hade tur med vädret. I den strålande ...
21 september 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Giftfritt när Linde energi ersätter gamla ledningsstoplar

I våras påbörjades arbetet med att ersätta gamla kreosot-behandlade stolpar längs ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg mot nya, giftfria WOPAS-stolpar. Nu är den andra etappen i full gång i skogarna mellan Rumängen och Lindesberg, informerar Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

19 september 2019 klockan 08:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

BillerudKorsnäs i Frövi. Arkivfoto: Ida Lindkvist

300 tjänster skall bort – oklart hur det slår mot Frövi

På måndagsmorgonen meddelade BillerudKorsnäs, att man fram till år 2021 kommer att reducera antalet tjänster med 300. Beslutet berör hela verksamheten och det innebär att även anläggningen i Frövi kommer att drabbas – men i vilken omfattning är oklart.

16 september 2019 klockan 11:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Premiär för Linde Handelsdag

Lördagen den 21 september är det premiär för Linde Handelsdag, ett event där tjugotalet företag belägna på industriområ...

Second handbutik flyttar till Kungsgatan

Röda Korsets second hand flyttar nu från de tidigare lokalerna på Skolgatan. Flyttlasset går dock endast några få ...

Avverkning av parkträd inför byggstart

Starten för ombyggnation av Flugparken i centrala Lindesberg ligger bara veckor bort - och redan om några dagar kommer...

Annons

Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

4 september 2019 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fira ”otursdagen” med ett gott skratt

För skrockfulla är fredagen den 13:e en riktig otursdag, då man aktar sig lite extra noga för svarta katter...

Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol

I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att ...

Öppnar för marknad på Kungsgatan igen

2014 flyttades Lindemarken från det klassiska marknadsstråket, Kungsgatan, till Kristinavägen. Nu öppnar arrangören...

Stora utmaningar för Region Örebro län – åtgärder behövs

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län, liksom övriga regioner, står just nu inför stora ...

Brandkåren rekryterar: ”Ser gärna att fler kvinnor söker”

Det är två år sedan sist, men nu kommer en ny chans att bli brandman i Lindesberg. ...

Meritor varslar om uppsägningar

Meritor i Lindesberg drar under hösten ned på personalstyrkan, något fabrikens anställda meddelades om under tisdagen. ...

Yoga, motion och mindfulness är några av höstens nyheter hos Kotten & Co. Foto: Ida Trodell Karlsson

Välmående för tvåbenta blir nyhet hos Kotten & Co

Under flera år har instruktörerna hos Kotten & Co hållit otaliga kurser för våra fyrbenta vänner, något man nu bygger vidare på och utökar. Den här gången har man också tänkt på den andra änden av kopplet och lanserar nu kurser även för oss tvåbenta.

15 augusti 2019 klockan 12:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Helg med extra allt att vänta på Wedevågs Herrgård
Helgen 10-11 augusti fylls Wedevågs Herrgård av diverse celebriteter, då en rad skådespelare, tv-personligheter och bloggare kommer för att ...
7 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inget båtförbud när sjöledning installeras
Med start denna vecka kommer den stora avloppsledningen som sträcker sig från Lilla Lindessjön och ner till dammluckorna i Dalkarlshyttan, att ...
5 augusti 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

50 år sedan månlandningen – firas med smygpremiär
Den 20 juli 1969 följde en femtedel av världens befolkning Neil Armstrongs landstigning på månen genom en historisk tv-sändning. Nu, 50 år ...
16 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-13

2019-07-12

2019-07-10

2019-07-09

2019-07-09

2019-07-08

2019-07-07

2019-07-05

2019-07-03

2019-07-01

2019-06-26

2019-06-25

2019-06-25

2019-06-19

2019-10-15 16:29