Arkivfoto: Hans Andersson

Nattliga kirurg- och ortopedpatienter ska skickas till USÖ för vård

Region Örebro Län behöver spara pengar, och som ett led i att försöka göra just det har man beslutat att begränsa öppethållandet av jourlinjen för operation under kvällar, nätter och helger vid akutmottagningen i Lindesberg. Istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett för operation under dessa tider.

Under Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 25 september beslutade man att reducera antalet arbetade timmar på kvällar, nätter och helger vid bl a akutmottagningen i Lindesberg. Det kommer i praktiken innebära att man begränsar öppethållandet av jourlinjen för operation under dessa tider, och istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett. Något man menar ska möjliggöra både en förbättrad arbetsmiljö, förbättrad tillgänglighet till planerad vård – och en besparing på ca 7 miljoner kronor.

I beslutsunderlaget har man räknat ut att det genomförs få operationer nattetid i Lindesberg, totalt 25 under 2018, mellan kl 21.00-07.00. Därför menar man att mer än hälften av de aktuella operationerna skulle med bättre planering kunnat utföras på dagtid, och att den ökade belastningen på USÖ och Karlskoga lasarett kan klaras utan resursförstärkning, då det är ett begränsat antal patienter som berörs av förändringen.

Beslutet har fått flera anställda att reagera kraftigt, då man menar att siffrorna helt enkelt inte stämmer och att man äventyrar patienternas säkerhet såväl som sjukhusets framtid. En anställd, som önskar vara anonym skriver:

”Vi på Lindesbergs lasarett har opererat 175 patienter akut mellan arbetstidens slut 16:30 till kl 07:45 dagen därpå. (Jourtid) (Lägg till 15 akuta patienter till fram till 190930, alltså 190 operationer!!) Dessa 190 patienter hittills i år ska alltså göras någon annanstans?? Var och av vem och på bekostnad av vilka andra operationer? Ska cancerpatienter få skjutas åt sidan?

Av dessa akuta operationer är det många som kommer från Universitetssjukhuset i Örebro samt från Karlskoga lasarett pga att de saknar resurser, dvs är upptagna med andra operationer eller inte har operatörer och specialistsjuksköterskor.

Alla akuta operationer skall opereras så snart som möjligt, risken att dö i en komplikation ökar betydligt med väntetiden.

Det som nu tjänstemän och politiker föreslår kommer att leda till en försämring av tillgängligheten för boende i norra länsdelen. Sjukvården och dess tillgänglighet skall vara lika oavsett var man bor i Sverige, enligt lag om jämlik vård.
Detta är en början till nedmontering av sjukvården i norra länsdelen. Man har gjort ett försök till stängning av kirurgakuten tidigare vilket resulterade i minskad tillgänglighet och ökade patientrisker. Detta gick inte bra och man fick öppna kirurgakuten nattetid igen.

Det som kommer att hända är att patienter som kommer till kirurgakuten 15 min innan stängningsdags hänvisas till Örebro. Detta leder till att patienter inte kommer till kirurgakuten för de vet att de bara skickas till Örebro. Detta leder till slut till att kirurgakuten inte får några patienter –och kan läggas ner. Sjukhusets existens hotas.

Kostnaden för ambulanstransport till Örebro kommer att öka lavinartat och med råge överstiga de 7 milj kr man vill spara. Observera att vid förra försöket av nedläggning av kirurgakuten så transporterades patienter som behövde opereras akut kl 19:00 från Lindesberg till USÖ för operation. Men på USÖ hade man inte resurser för att operera, så patienterna transporterades tillbaka till Lindesberg igen på morgonen dagen därpå för operation!! Detta var absurt och helt galet!

Att riskera människors liv och hälsa för att spara 7 miljoner kronor borde verkligen tänkas över och vändas ännu en gång!!”

– Man känner sig maktlös, många känner en stor uppgivenhet, att det är långt från ”golvet” till de som bestämmer i ledningen och att man inte fått gehör för den frustration och oro som man gång på gång har lyft, berättar sjuksköterskan Simon Ökvist, och fortsätter:
– Många känner att: varför kan vi inte bara få ”vara ifred”, sköta oss själva och göra det som vi är otroligt duktiga på, att ta hand om patienterna på bästa sätt och sätta patienterna i första hand. Istället så kommer det gång på gång sparbeslut som underminerar verksamheterna istället för att utveckla, och beslut som innebär startskott för nedmontering av Lindesbergs lasarett som akutsjukhus. Det är många bland personalen som tappat sugen och inte orkar kämpa för Lasarettet längre, och det är en farlig utveckling. Frågan alla ställer sig är om det här är sista spiken i kistan?

Så är dock inte fallet enligt Sebastian Cehlin (M), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Nej, inte från Moderaternas håll. Vi anser att vi behöver alla tre sjukhusen i länet, och jag från oppositionen kommer begära regelbundna uppföljningar kring det här beslutet för att noga kunna följa utvecklingen, säger han.

Publicerad 2 oktober 2019 klockan 13:44

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com


Lions kassör Sune Larsson överlämnade tillsammans med Bengt-Göran Karlsson checken till diakon Anna Andersson. Foto: Camilla Lagerman

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ungefär 30 år har man inför varje jul skänkt ett bidrag som öronmärks för människor som av olika anledningar har det tufft kring julen. Under tisdagen överlämnades årets donation, en kontantsumma om 10 000 kronor.

10 december 2019 klockan 11:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det råder mycket besvärligt väglag – som har fått till följd att flera långtradare har blivit stående i Hällabacken strax norr om Fornaboda.
– En plogbil har kallats ut för att försöka hjälpa de som fastnat i backen, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

9 december 2019 klockan 19:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin ...

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där n...

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län - d...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Barn blev vittne till misstänkt misshandel i bostad: ”Man i 35-årsåldern greps”

En man i 35-årsåldern frihetsberövades i lördags misstänkt för att ha misshandlat sin partner. Enligt polisen skall misshandeln ha skett inför deras barn.

9 december 2019 klockan 11:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nya fall av anlagda bränder i Storå

Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En patrull skickades ut och kunde snart finna en misstänkt gärningsperson.
– Det är en kvinna i 30-årsåldern, som nu misstänks för skadegörelse genom brand, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

9 december 2019 klockan 10:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken
Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Väjde för älg – körde av vägen
Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt polisuppgift skall föraren ha väjt för ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela
Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har m...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag väntade, matchen blev en tuff historia där Linde aldrig bjöds in i matchen och trots att Linde-tjejerna kunde utmana i det tredje setet så var skåningarna helt enkelt för tuffa.

8 december 2019 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lyckliga guld- och silvermedaljörer. Foto: Saga Lagerman

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i rad. Herrarna fick efter en mycket tuff final nöja sig med ett silver, men i publikens ögon var även de vinnare.

7 december 2019 klockan 19:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt ...

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan ...

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Annons


Hotelldirektör Robert Troëng Johansson. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar sitt arbete i Lindesberg för att istället driva hotellverksamhet på annan ort.
– Jag och min fru har köpt Fagersta brukshotell och vi kommer att driva det från den första januari 2020, berättar han i ett pressmeddelande.

5 december 2019 klockan 10:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i ...

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfä...

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att ...

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna ...

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator

Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför...

VM-guld till Amanda Orrbo

Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts

I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett ”farligt föremål” som sedermera ledde till att en ung man delgavs misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkte mannen blev i torsdags anhållen – men släpptes redan dagen efter.

2 december 2019 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?
Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då måste de styrande politikerna i Region och kommun med ...
2 december 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater
Efter publiksuccéer som "Smidda planer", "Siggebohyttans Spektakler" och nu senast "Pappersvalsen" planerar Bergslagens Spektakelteater nu för nä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger
Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de verkligen är. Med ...
1 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-01

2019-11-30

2019-11-30

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-29

2019-11-28

2019-11-28

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-26

2019-12-10 13:38