Arkivfoto: Hans Andersson

Nattliga kirurg- och ortopedpatienter ska skickas till USÖ för vård

Region Örebro Län behöver spara pengar, och som ett led i att försöka göra just det har man beslutat att begränsa öppethållandet av jourlinjen för operation under kvällar, nätter och helger vid akutmottagningen i Lindesberg. Istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett för operation under dessa tider.

Under Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 25 september beslutade man att reducera antalet arbetade timmar på kvällar, nätter och helger vid bl a akutmottagningen i Lindesberg. Det kommer i praktiken innebära att man begränsar öppethållandet av jourlinjen för operation under dessa tider, och istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett. Något man menar ska möjliggöra både en förbättrad arbetsmiljö, förbättrad tillgänglighet till planerad vård – och en besparing på ca 7 miljoner kronor.

I beslutsunderlaget har man räknat ut att det genomförs få operationer nattetid i Lindesberg, totalt 25 under 2018, mellan kl 21.00-07.00. Därför menar man att mer än hälften av de aktuella operationerna skulle med bättre planering kunnat utföras på dagtid, och att den ökade belastningen på USÖ och Karlskoga lasarett kan klaras utan resursförstärkning, då det är ett begränsat antal patienter som berörs av förändringen.

Beslutet har fått flera anställda att reagera kraftigt, då man menar att siffrorna helt enkelt inte stämmer och att man äventyrar patienternas säkerhet såväl som sjukhusets framtid. En anställd, som önskar vara anonym skriver:

”Vi på Lindesbergs lasarett har opererat 175 patienter akut mellan arbetstidens slut 16:30 till kl 07:45 dagen därpå. (Jourtid) (Lägg till 15 akuta patienter till fram till 190930, alltså 190 operationer!!) Dessa 190 patienter hittills i år ska alltså göras någon annanstans?? Var och av vem och på bekostnad av vilka andra operationer? Ska cancerpatienter få skjutas åt sidan?

Av dessa akuta operationer är det många som kommer från Universitetssjukhuset i Örebro samt från Karlskoga lasarett pga att de saknar resurser, dvs är upptagna med andra operationer eller inte har operatörer och specialistsjuksköterskor.

Alla akuta operationer skall opereras så snart som möjligt, risken att dö i en komplikation ökar betydligt med väntetiden.

Det som nu tjänstemän och politiker föreslår kommer att leda till en försämring av tillgängligheten för boende i norra länsdelen. Sjukvården och dess tillgänglighet skall vara lika oavsett var man bor i Sverige, enligt lag om jämlik vård.
Detta är en början till nedmontering av sjukvården i norra länsdelen. Man har gjort ett försök till stängning av kirurgakuten tidigare vilket resulterade i minskad tillgänglighet och ökade patientrisker. Detta gick inte bra och man fick öppna kirurgakuten nattetid igen.

Det som kommer att hända är att patienter som kommer till kirurgakuten 15 min innan stängningsdags hänvisas till Örebro. Detta leder till att patienter inte kommer till kirurgakuten för de vet att de bara skickas till Örebro. Detta leder till slut till att kirurgakuten inte får några patienter –och kan läggas ner. Sjukhusets existens hotas.

Kostnaden för ambulanstransport till Örebro kommer att öka lavinartat och med råge överstiga de 7 milj kr man vill spara. Observera att vid förra försöket av nedläggning av kirurgakuten så transporterades patienter som behövde opereras akut kl 19:00 från Lindesberg till USÖ för operation. Men på USÖ hade man inte resurser för att operera, så patienterna transporterades tillbaka till Lindesberg igen på morgonen dagen därpå för operation!! Detta var absurt och helt galet!

Att riskera människors liv och hälsa för att spara 7 miljoner kronor borde verkligen tänkas över och vändas ännu en gång!!”

– Man känner sig maktlös, många känner en stor uppgivenhet, att det är långt från ”golvet” till de som bestämmer i ledningen och att man inte fått gehör för den frustration och oro som man gång på gång har lyft, berättar sjuksköterskan Simon Ökvist, och fortsätter:
– Många känner att: varför kan vi inte bara få ”vara ifred”, sköta oss själva och göra det som vi är otroligt duktiga på, att ta hand om patienterna på bästa sätt och sätta patienterna i första hand. Istället så kommer det gång på gång sparbeslut som underminerar verksamheterna istället för att utveckla, och beslut som innebär startskott för nedmontering av Lindesbergs lasarett som akutsjukhus. Det är många bland personalen som tappat sugen och inte orkar kämpa för Lasarettet längre, och det är en farlig utveckling. Frågan alla ställer sig är om det här är sista spiken i kistan?

Så är dock inte fallet enligt Sebastian Cehlin (M), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Nej, inte från Moderaternas håll. Vi anser att vi behöver alla tre sjukhusen i länet, och jag från oppositionen kommer begära regelbundna uppföljningar kring det här beslutet för att noga kunna följa utvecklingen, säger han.

Publicerad 2 oktober 2019 klockan 13:44

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com


Efter fyra år inom karting, är Johan Auer nu redo att ta nästa steg. Foto: Privat

Nya utmaningar i sikte för kartingföraren Johan Auer

Inför årets säsong siktade han mot toppen, något han nästan uppnådde. Med en andraplats i serien, och efter fyra år som tävlingsförare inom karting känner Johan Auer sig redo att ta nästa steg i karriären, till bilracing.

17 oktober 2019 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Törs du ta reda på vad som döljer sig i mörkret? Foto: Besök Linde

Kusligheter att vänta när ”Siste man” går igen

Ett kusligt, tyst och numera övergivet gruvområde öppnar upp portarna under allhelgonahelgen, för en oförglömlig vandring i de mystiska miljöerna kring Stripa Gruva. Vad döljer sig i mörkret bakom de sedan länge stängda dörrarna? Om man vågar kan man ta reda på det under Besök Lindes skräckvandring ”Siste man stänger dörren”.

17 oktober 2019 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Prickfritt när polisen genomförde jakttillsyn

Årets älgjakt pågår för fullt runt om i kommunen, och för att upprätthålla den allmänna ...

Lindesbergs kommun i framkant inom utbildningsplikt för nyanlända

PRESSMEDDELANDE: För att ytterligare stärka nyanländas etablering på arbetsmarknaden inf...

Leila Söderholm kommer för att ge Lindesbergarna en boost

Föreläsaren, inspiratören och hälsoexperten Leila Söderholm kommer till Lindesberg på lördag ...

Varning för bluffsamtal. Foto: Jennie Larsson

Nya bluffsamtal – nu vill man göra rent ventilationen istället

Under tisdagen har flera läsare hört av sig till LindeNytts redaktion och berättat att man mottagit samtal från någon som vill komma in i deras bostäder för att genomföra en rengöring av ventilationen. Samtalen går i samma stil som de tidigare uppmärksammade bluffsamtalen, då man kontaktat framförallt äldre personer och erbjudit dem VVS-tjänster som rensning av avlopp.

15 oktober 2019 klockan 14:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Söndagen den 27 oktober kan man prova på att träna tillsammans med polisen. Foto: Polisen

Nu finns chansen att träna tillsammans med polisen

För den som drömmer om att bli polis, eller kanske är nyfiken på hur lagens upprätthållare tränar, kommer nu ett ypperligt tillfälle att få testa det själv. Söndagen den 27 oktober står kommissarie Stefan Toll tillsammans med konstaplarna Markus och Tobbe redo att ge ett modigt gäng en rolig utmaning.

15 oktober 2019 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vattenläcka upptäckt – flera fastigheter blir utan vatten
På tisdagsförmiddagen upptäcktes en vattenläcka på Banvägen i Lindesbergs centrala delar. Skadan på vattenledningen är nu lokaliserad och en ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kvinna förd till sjukhus efter misstänkt misshandel – man i 35-årsåldern frihetsberövad
Sent på måndagskvällen larmades polisen till en bostad i Rockhammar där en kvinna skall ha blivit utsatt för en misshandel. En misstänkt gä...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Inkräktare tog sig in i hus – och bodde där en stund
När en husägare i Frövi kom hem igen efter några dagars vistelse på annan plats, upptäckte denne att någon hade tagit sig in i huset - men ...
15 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nu har polisen ögonen på yrkesförarna

Under hela denna vecka genomförs en nationell satsning med inriktning på yrkesmässig trafik. Det innebär att man i högre grad än normalt kommer att kontrollera hastighet, nykterhet, chaufförens kör- och vilotider samt ekipagets skick med mera.

14 oktober 2019 klockan 11:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild: Ida Lindkvist

Rättelse om misstänkt rattfylleri med barn i bilen

I en artikel på måndagen, i vilken LindeNytt rapporterade om ett misstänkt rattfylleri där ett minderårigt barn skulle ha funnits i bilen, har visat sig felaktigt.
– Jag har nu konstaterat att den tidigare uppgiften inte stämmer, det fanns inget barn i bilen, säger Mats Öhman vid polisen i region Bergslagen.

14 oktober 2019 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stökiga ungdomar härjar med äldre i Frövi

Polisen blev under helgen kontaktad av en person i Frövi, som uppgav att några ungdomar vid flera tillfällen har...

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvä...

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Ny varning: VVS-bluffen mot äldre fortsätter

LindeNytt har tidigare kunnat rapportera om att flera personer i Lindesberg har blivit kontaktade av någon som utger sig representera en VVS-firma och som har erbjudit tjänster som t ex rensning av avlopp. Nu kommer nya varningar om att VVS-bluffen fortsätter att drabba privatpersoner i Lindesberg.

11 oktober 2019 klockan 11:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Debatt: Dags att införa en kommunal skolplikt?

INSÄNDARE/DEBATT: I skolnedläggningarnas tidevarv funderar jag på hur beslutsfattarna i Sveriges kommuner tä...

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta...

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där ...

Skoltaxin körde för fort – chauffören riskerar jobbet

Under gårdagen publicerade LindeNytt en uppmärksammad insändare från en mamma, som enligt ...

Framkomligheten begränsas tillfälligt – gående uppmanas ta annan väg

I samband med det pågående arbetet i Flugparken i centrala Lindesberg, kommer ...

Polisen varnar märkesbilägare för kringresande stöldliga

Flera BMW-ägare i polisregion Bergslagen, där Lindesberg ingår, har den senaste tiden utsatts fö...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Barn- och utbildningsförvaltningen svarar på insändaren gällande skolskjuts

INSÄNDARE/DEBATT: För barn- och utbildningsförvaltningen är det mycket viktigt att alla elever känner sig trygga och säkra under hela skoldagen.
Den skolskjutsresa som beskrivs i insändaren Kan kommunen garantera att barnen kommer till skolan på ett tryggt sätt? motsvarar inte de förväntningar förvaltningen har på de resor våra elever ska få till och från skolan. Dessutom finns i insändaren uppgifter om rena lagöverträdelser, vilket självklart är helt oacceptabelt.

9 oktober 2019 klockan 13:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

15-åring hade misstänkt narkotika på sig
Vid 02.30-tiden, natten till onsdag, fick en polispatrull syn på en ungdom som uppehöll sig helt ensam i centrala Lindesberg. Vid närmare kontroll ...
9 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kan kommunen garantera att barnen kommer till skolan på ett tryggt sätt?
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs kommuns skolskjutsreglemente går att läsa att ”kommunen ansvarar för eleven från det att eleven stiger på ...
9 oktober 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Gravskändning polisanmäld
En grav på Södra kyrkogården i Lindesberg har utsatts för skändning, uppger polisen.
8 oktober 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-08

2019-10-07

2019-10-07

2019-10-07

2019-10-06

2019-10-05

2019-10-05

2019-10-05

2019-10-04

2019-10-04

2019-10-04

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-03

2019-10-18 02:58