Shirin Abbasi Nejad Enger vid en linjär accelerator. Hon ska genomföra mätningar med en detektor som hon har utvecklat tillsammans med en av sina studenter. Foto: Simon Dobri.

NA-läraren var starten för hennes forskarkarriär

Hon kom som fjortonåring till Storå och gick ut som student från Lindeskolan 1994. Idag forskar hon för att förbättra cancervården.
– Vårt arbete förlänger livet. Det går inte att beskriva den glädjen det ger, Shirin Abbasi Nejad Enger.

Det är inget nio-till-femjobb hon har. Hon är professor i Montreal, Kanada. Anställd på avdelningen för onkologi på det universitetssjukhus som hör till McGill University och på enheten för medicinsk fysik forskar hon om hur man kan på ett bättre sätt stråla cancertumörer, så att de oskadliggörs effektivt utan att skada organ som ligger mycket nära. Det är en tillämpad, samhällsnyttig forskning, nära patienten.

– Mitt forskningsområde heter brachyterapi, som är en strålbehandlingsmetod där stråldosen placeras in i eller nära tumören via inopererade katetrar eller nålar. På så sätt får tumören en hög stråldos samtidigt som omkringliggande normal vävnad får mindre stråldoser. I min forskningsgrupp utvecklar vi brachytherapin vidare.

– Vi forskar på  ”Rotating shield brachytherapy”, där vi placerar sub-millimeter av roterande metallskydd i katetern med ett inbyggd emissionsfönster. När strålkällan placeras  nära eller inuti tumören, kan man rotera emissionsfönstret mot tumören och skyddet mot frisk vävnad. På så sätt får tumören intensivare stråldos och strålkänslig frisk vävnad skonas ytterligare.

Shirin Abbasi Nejad Enger och studenten Simon Dobri utvecklar detektorn. Foto: Michael Evans
Shirin Abbasi Nejad Enger och studenten Simon Dobri utvecklar detektorn. Foto: Michael Evans

– Detta är inte möjligt med de strålskällor som används inom sjukvården idag. Därför jobbar vi även med att ta fram nya strålskällor och utvecklar dosplaneringssystem för att kunna ge optimal dos till tumören. Jag forskar också med att fram nya strålningsdetektorer.

Det är inte utan att man tänker på Nobelpriset i medicin – inte bara för att det är svårt att hänga med i svängarna, utan också för att de priserna brukar hamna på andra sidan Atlanten.

– Alla forskare drömmer väl om Nobelpriset, men den glädje som det här arbetet ger går över vilket Nobelpris som helst, säger Shirin Abbasi Nejad Enger. Med bra metoder förlänger man livet med så få biverkningar som möjligt, så att patienten får längre liv med en bra livskvalitet. Den känslan går inte att beskriva.

Om vi backar tillbaka drygt 20 år kanske vi hittar några skäl till att hon hamnade där hon är nu. Hon tvekar inte när hon säger att det var läraren på NA-programmet Roy Nilsson, som till stor del är orsaken till hennes fortsatta studier, forskning och yrkesval.

– Jag minns en gång när jag behövde få hjälp inför ett matte-prov, så ställde han upp på en gång. Han hade tänkt titta på en solförmörkelse, men glömde det för att hjälpa mig och en gång när jag gick i årskurs 2 eller 3 ordnade han en resa för hela klassen till Uppsala för att visa Fysikinstitutionen, berättar Shirin Abbasi Nejad Enger.

Hon flyttade till Uppsala och började studera och disputerade och blev doktor i medicinsk fysik. I Uppsala började det arbete hon håller på med i Kanada, dit hon flyttade en första period till ett annat universitet, innan hon för ett år sedan flyttade tillbaka till Kanada och McGill-universitet i Montreal.

– En annan person som jag kommer ihåg som en eldsjäl var Göran Waldén. Jag ville bli författare när jag var yngre. Jag kunde inte bra svenska men satte ändå igång och skrev en bok på svenska. Göran uppmuntrade mig och var inte en sådan som säger ”det här kan du inte”. Han rättade mina utkast och ställde upp väldigt mycket. Jag har boken kvar, men kommer inte att ge ut den säger Shirin med ett leende. Han behövde inte hjälpa mig, men han gjorde det ändå.

För två år sedan åkte hon till Lindesberg och tog faktiskt en promenad över Lindeskolans gård och nästa år har hon lovat att åka hit med sina två barn – sju och elva år – så att de för se var deras mamma växte upp. Den promenaden påminde hanne om hur mysigt hon tyckte det var på skolan. Hon kommer ihåg skoltiden som en gåva.  Hon säger att hon hade tur som mötte lärare som brydde sig. Hon kommer ihåg Karin Smed, som gav henne extra lektioner i svenska.

Hon berättar också om sin pappa. När familjen kom till Sverige från den kurdiska delen av Iran var Shirin fjorton år. De blev placerade i Göteborgsförorten Hammarkullen. Men hennes pappa ville inte flytta dit.
– Pappa kämpade för att vi skulle få bo på en mindre ort, så att vi skulle ha lättare att lära oss svenska. Vi kom till Storå och jag gick ett år på Storåskolan innan jag började på Lindeskolan, berättar Shirin Abbasi Nejad Enger.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!
Del 6: Eva Erbenius blev tonsättare – inte lärare som många i släkten
Del 7: Tommy Allström är byggeleven som startade eget under byggkrisen

Publicerad 25 september 2015 klockan 11:35

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Arkivfoto: Camilla Lagerman

Det nalkas julfest i dagarna två

För tredje året i ordningen får Lindesbergarna chansen att fira in julen tillsammans med Martin Almgren, Jesper Hugosson och en hel hög med vänner. Årets julfest går av stapeln under fredag och lördag i Lindeskolans aula, och om man är snabb finns några biljetter kvar till lördagens föreställning.

16 december 2019 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Camilla Lagerman

Raka puckar för trafiken på Ishockeygatan

Ishockeygatan, på industriområdet i Lindesberg, har under väldigt många år varit en återvändsgata. Nu har dock gatan förlängts och ansluter numera till Skrinnargatan intill bilvårdsanläggningen NiceCar.

16 december 2019 klockan 09:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Handbollsfest med julstämning

Det var en fullspäckad söndag för alla handbollsälskare när LIF Lindesberg hade sin årsavslutning i Lindesberg Arena, fö...

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som ...

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en ...

Markus Westberg och hans Ryggakuten har öppnat på Bytesgatan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten

Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan nu slår han upp portarna till sin verksamhet, Ryggakuten Väst.
-Skyltarna kom upp i fredags, så nu är det öppet ”på riktigt”, berättar Markus för LindeNytt.

13 december 2019 klockan 13:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Lucia, Alice Jiewertz. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Stämningsfull Luciamorgon på Lindeskolan

Elever och före detta medarbetare på Lindeskolan fick en stämningsfull start på fredagsmorgonen när de fick avnjuta årets första Luciafirande signerat Estetiska programmet.

13 december 2019 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering
Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energikällan igen. Samtidigt presenteras en rad nyheter som skall h...
12 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Polisen varnar efter miljonstölder ur entreprenadmaskiner
I oktober rapporterade LindeNytt, att en stöld av dyrbar navigationsutrustning skett ur en grävmaskin på en plats i Lindesbergs kommun. Nu har nya ...
12 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Årets sista match väntar Linde Volley
Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året där Värnamo gästar arenan, ...
12 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

SMHI varnar för höga flöden. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

SMHI klass 1-varnar för översvämningsrisk i Lindesbergs kommun

SMHI varnar nu för höga flöden och översvämningsrisk längs Arbogaån, som sträcker sig från Lindesberg ända ner till Kungsör, där ån mynnar ut i Mälaren.

11 december 2019 klockan 16:10 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pressbild: Staffan Widstrand

Beslut från Länsstyrelsen: Sju lodjur får fällas i nästa års licensjakt

Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Örebro län. Totalt får högst sju lodjur skjutas under 2020 års licensjakt som äger rum i mars månad.

11 december 2019 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest...

Trädgårdsexperten förklarar tidiga vårtecken: ”Blir förvirrade”

Trots att det lackar mot jul, är det svårt att hålla tillbaka vårkänslorna ...

bildspel Charlie och Elliott bakade i Musikhjälpens sändning

För tolfte året i ordningen är Musikhjälpen tillbaka med sin makalösa 144-timmars maratonsändning i b...

AnnonsKungen och drottningen hälsade gästerna välkomna. Foto: Camilla Lagerman

Barnens Nobelfest – ett uppskattat inslag

Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i Stockholms stadshus. Björkhagaskolan var dock först ut, då de arrangerade sin alldeles egna Nobelmiddag under dagen.

10 december 2019 klockan 14:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions gåva ger värme och glädje till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ...

Flera långtradare blev stående på R50 på grund av halkan

Under sen eftermiddag och tidig kväll, har det inkommit rapporter från riksväg 50 om att det rå...

Man misstänks ha misshandlat sin partner – greps när han försökte fly

En 43-årig man greps på måndagen misstänkt för att ha misshandlat sin ...

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där n...

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län - d...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nya fall av anlagda bränder i Storå

Strax efter midnatt i söndags, upptäckte allmänheten hur en person tände eld i papperskorgar vid Storåskolan. En patrull skickades ut och kunde snart finna en misstänkt gärningsperson.
– Det är en kvinna i 30-årsåldern, som nu misstänks för skadegörelse genom brand, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

9 december 2019 klockan 10:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken
Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Väjde för älg – körde av vägen
Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt polisuppgift skall föraren ha väjt för ...
9 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela
Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har m...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-08

2019-12-07

2019-12-06

2019-12-05

2019-12-05

2019-12-05

2019-12-04

2019-12-04

2019-12-03

2019-12-03

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-02

2019-12-16 14:26