Migrationsverket följer svensk
lagstiftning och tar inte beslut som står i strid mot barnkonventionen. Det
menar Daniel Johansson, enhetschef på Migrationsverket. Myndigheten vill inte
uttala sig särskilt om Adam och Majdi Salamas fall men säger att
generellt står barnens behov i första rummet.
– När vi har beslutat om ett barn ska
utvisas är alltid första prioritet att försöka återförena barnet med
föräldrarna, förklarar Daniel Johansson. Går inte det så ställer vi stora krav
på mottagarlandet så att, även om barnet hamnar på institution, får sina
grundläggande behov tillgodosedda.
Det var i går som LindeNytt berättade om fjortonåriga Majdi och hans ett år yngre bror Adams kommande utvisning. Migrationsverket har beslutat sedan tidigare att barnen inte får uppehållstillstånd och nu ska pojkarna utvisas till Ukraina. Här kommer barnen att placeras på barnhem då de inte har vare sig föräldrar eller släkt i landet.
– Först tittar vi på vilket land eller länder som barnen har laglig rätt att vistas i, säger Daniel Johansson. Därefter görs en bedömning var barnet får ett godtagbart mottagande. Då väger vi in faktorer som mat, skola, sjukvård och även barnens ålder och mognad.
Majdi och Adam kom till Sverige första gången 2011 och då prövades om de skulle kunna få uppehållstillstånd i landet. Migrationsverket sade nej och det beslutet gäller än idag fram tills att det är preskriberat. Om det ska finnas en chans för pojkarna att få sin sak omprövad måste nya skäl eller omständigheter föras fram till Migrationsverket innan den 25 april.
– Man kan lämna information till oss om nya omständigheter uppkommit för att få sin ansökan omprövad, säger Daniel Johansson. Med nya omständigheter menas sådan information som inte lämnades vid förra ansökningstillfället. Då tittar vi på ansökan igen och utreder frågan på nytt. Detta kan göras när som helst.
SMHI varnar nu för höga flöden och översvämningsrisk längs Arbogaån, som sträcker sig från Lindesberg ända ner till Kungsör, där ån mynnar ut i Mälaren.
Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Örebro län. Totalt får högst sju lodjur skjutas under 2020 års licensjakt som äger rum i mars månad.
Festernas fest, Nobelbanketten, går av stapeln under tisdagskvällen under mycket högtidliga former i Stockholms stadshus. Björkhagaskolan var dock först ut, då de arrangerade sin alldeles egna Nobelmiddag under dagen.
Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling är numera en långt gången tradition, i ungefär 30 år har man inför varje jul skänkt ett bidrag som öronmärks för människor som av olika anledningar har det tufft kring julen. Under tisdagen överlämnades årets donation, en kontantsumma om 10 000 kronor.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning på flera håll i landet rörande plötslig ishalka. Däribland Örebro län – där man i norra delarna även kan förvänta sig snöfall under eftermiddagen och kvällen.
En man i 35-årsåldern frihetsberövades i lördags misstänkt för att ha misshandlat sin partner. Enligt polisen skall misshandeln ha skett inför deras barn.
Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har mött under säsongen, under söndagen var det dags för säsongens första möte och med en fantastiskt spelad första halvlek såg det ljust ut för LIF men med ett rött kort på en av LIFs nyckelspelare i den andra halvleken så fick Linde svårt att gå mot seger.
Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i Lindesberg arena, med rubriken ”Dödshot och glitter, machokultur och normer”. Föreläsare var Johan Pettersson, genus- och statsvetare från stiftelsen Make Equal samt Linnea Claesson som kanske är mest känd för sitt Instagramkonto ”assholesonline” och för sitt stora engagemang i feminism, civilkurage och jämställdhet.