Midnattssolsrallyt gör dubbla stopp i Lindesberg

På torsdag rullar Midnattssolsrallyt in i Lindesberg. Både bilar, publik och servicefordon kommer då att inta stadens gator. För att få all fakta inför den stora rallyfesten tog LindeNytt ett snack med oraklet Johnny Johansson.

Midnattssolsrallyt är ett klassiskt inslag i den svenska sommaren. Rallyts rötter går tillbaka till 1950, då den startades som en modern tävling med internationella deltagare. Efter 1964 lades dock rallyt ner och inte förrän 2006 återupptogs det. Nu som då är det Kungliga Automobil Klubben, KAK, som står som arrangör och imorgon är det dags att inviga årets upplaga av norra Europas kanske största tävling för historiska bilar.

Start och mål äger rum vid Rocklunda-området i Västerås. Därifrån sätter sedan bilarna fart på torsdagsmorgonen för den andra etappen som går i västlig riktning, ett vädersträck man sedan följer hela vägen till Lindesberg. Där rullar ekipagen in på Banvägen för ett lunchstopp mellan de olika sträckorna.

– Den första tävlande kommer klockan elva för ett 45 minuter långt uppehåll. Bilarna både försvinner och kommer en efter en. I den stilen rullar det sedan på med 165 bilar, servicefordon och bussar, berättar Johnny Johansson.

Rallyprofilen blickar ut från sitt Lindegården och ser den långtidsparkering där servicefordonen ska hålla till. Just området längs med Bangatan beskriver han som en marknad, där man räknar med över tusen besökare. Publiken kommer att få se ekipagen rulla förbi och kan även följa tävlingarna via radiosändningar.

– Efter stoppet tar man sig vidare upp mot campingen i Riddarhyttan, som är nästa sträcka. Den kallas för Lien.

Gott om kända ansikten i rally

Sträckan som startar i Riddarhyttan löper sedan västerut fram till Rönningsvägen. Därefter styr ekipagen tillbaka mot Lindesberg för ytterligare ett stopp, denna gång för service vid Lindehov. Johnny Johansson berättar att den ursprungliga tanken var att lägga servicestoppet på industrirakan. Han själv tyckte dock att det passade bättre vid Lindehov, där Lindlöven nu kommer att ha försäljning.

– Här har ju de en gyllene chans att göra lite pengar. Det kommer att bli lika tjockt med folk däruppe som nere på stan. Så även på den parkeringen blir det 165 bilar, servicebussar och svansen som följer efter, förklarar Johnny som ser fördelar med att ha dubbla stopp i staden.

– Det är ju en arbetsdag tyvärr, men de som inte hinner ner på stan kan ändå ta sig till Lindehov på eftermiddagen. På så sätt får alla se lite av evenemanget.

Som gammal rallykung har Johnny själv en gedigen erfarenhet från att åka Midnattssolrallyt. Detta år är han dock bortrest på arbete och går därmed miste om chansen. Men i hans ställe finns det gott om andra kända ansikten som ställer upp, däribland hockeyprofilen Curt Lundmark.

– Han har blivit väldigt frälst av det här, berättar Johnny.

Bilarna måste vara 30 år gamla

När det kommer till lokal nivå representeras Bergslagen framförallt av Janne Westlund. Johnny pekar ut Janne som en skicklig förare som brukar ligga med på topp 10-listan. Men den stora förhandsfavoriten finner man med startnummer 107, i form av Stig Andervang.

Själva konceptet Midnattssolsrallyt riktar sig till äldre modeller. Reglerna säger att bilarna måste vara minst 30 år gamla och tävlingen är uppdelad i flera mindre klasser, men med två huvudklasser. Dessa utgörs av Historic (tävlingsbilar i maximal fart) och Regularity (standardbilar med en maxhastighet).

– Det fungerar på så sätt att det finns det en tävling där de åker så fort som möjligt mellan två punkter. Sen finns det även en tävling där man ska ligga så nära 50 kilometer i timmen i genomsnitt som möjligt. Med andra ord är tävlingen uppdelad i två klasser, förklarar Johnny Johansson.

Uppskattningsvis kommer närmare 100 000 åskådare att följa tävlingarna som pågår från onsdag till lördag kväll. Publiken kan hela tiden hålla sig uppdaterad, dels via webben men även via den Facebook-bil som ska åka parallellt med ekipagen. Johnny Johansson beskriver rallyt som en väldigt speciell och uppskattad tävlingsform.

– På Midnattssolrallyt knallar folket ut ur sina stugor och sätter sig i en tältstol vid den vanliga vägen. Där sitter det sedan gubbar och gummor och dricker gott, vinkar åt bilarna och tar kort. Och varför gör de så? Jo, för att de får se gamla bilar och kan säga ”titta, en sådan där hade jag när jag var ung”.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 16:37Foto: Hasse Persson

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvällen där favorittippade Karlskrona, som under fjolårssäsongen spelade i Elitserien, stod för motståndet.
Väl i matchen så var hemmalaget LIF Lindesberg snabba att göra första målet och direkt ta ledningen i matchen, en ledning de aldrig släppte.

13 oktober 2019 klockan 22:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

ARKIVFOTO: Fredrik Stenfelt

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro. Derbymötet i Idrottshuset slutade i moll för Linde, som föll med siffrorna 19-25, 18-25 och 15-25.

11 oktober 2019 klockan 22:30 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng - nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta...

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där ...

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg

Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där ...

ARKIVFOTO: Fredrik Stenfelt

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”

Knapp förlust i det första setet – sedan vände det för Lindesberg Volley. Laget reste sig hemma mot Svedala och gjorde premiären i Arenan till en fest. Tre poäng spelades hem via siffrorna 22-25, 25-10, 28-26 och 25-22.

5 oktober 2019 klockan 20:30 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

FOTO: Fredrik Stenfelt

Matchguide: Lindesberg-Svedala

Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. Premiärmotståndet heter Svedala, som klockan 15:00 gästar Arenan. Inför säsongsstarten tar LindeNytt pulsen med Linnea Skogsberg och kartlägger det nya Lindelaget.

5 oktober 2019 klockan 10:00 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

bildspel Ny förlust för LIF
Det vill sig inte för LIF Lindesberg som under lördagseftermiddagen fick se sig besegrade av gästande Hammarby i hemma-arenan, bortalaget tog ...
28 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Handbollslördag i Arenan
Bergslagens Sparbank bjuder alla sina kunder på fri entré när ett av förra säsongens elitserielag Hammarby IF HK kommer på besök till ...
26 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tufft LIF föll på bortaplan
Under torsdagskvällen var LIF Lindesberg på plats i Kungsbacka för att spela säsongens första bortamatch, Aranäs stod för motståndet och trots...
20 september 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Det blev uppvisning i judoskills under lördagens tävlingar. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Judo Open lockade hundratals tävlande

Med närmare 350 deltagare från 43 klubbar i Sverige, Norge och Finland har Linde Judo Open onekligen vuxit till att bli den stora tävling som man strävat efter. Årets upplaga bjöd på judo i världsklass, kamratskap och en massa glädje.

15 september 2019 klockan 18:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Amanda Orrbo är årets vinnare av Lions Bragdlejon. Foto: Camilla Lagerman

Amanda tog emot bragdlejonet inför hemmapubliken

Tidigare under året rapporterade LindeNytt att Amanda Orrbo från Lindesberg blev årets mottagare av Lions Bragdlejon, och därmed också vinnare av ett stipendium värt 20 000 kronor. Under helgens Linde Judo Open fick hon äntligen ta emot priset, på hemmaplan i Lindesberg Arena.

14 september 2019 klockan 20:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Tung förlust i Allsvenskans inledning

Det pratades på förhand om en svettig och tuff match när Rimbo gästade arenan för Allsvenskans säsongsinledning ...

Handbollsfest i arenan när Allsvenskan ska inledas

På fredag öppnar Lindesberg Arena upp dörrarna för säsongens första match inom handbollsallsvenskan dä...

Löven överglänste GSK i derbyt: ”Inte ofta man spelar såna här matcher”

Storpublik och två rivaler som inte drabbat samman på åratal. Det ...

Annons

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Anna Bernholm rankad tvåa i världen

Det blev en femteplats på VM i Tokyo för Anna Bernholm, en placering som också gav henne en knuff uppåt i världsrankingen – där hon nu ligger tvåa! Därmed är hon den högst rankande svenska judokan någonsin.

3 september 2019 klockan 11:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Funktionsvariation inget hinder i ny föreningssatsning

På söndag startar IDROTT FÖR ALLA i Lindesberg Arena, som riktar sig till personer med olika ...

Framgångsrikt junior-EM för Frövis ultimate frisbee-spelare

Den 10-17 augusti avgjordes junior-EM i ultimate frisbee i den polska staden Wroclaw. Hela tretton...

Anna Bernholm VM-femma

VM i Tokyo började bra för Anna, som inledde starkt med två raka segrar och därmed kvalificerade sig för kvartsfinal. Där stötte ...

Anna jagar medalj i Tokyo

Judo-VM i Tokyo är i full gång, och om knappt ett dygn är det dags för vårt lokala medaljhopp att göra entré i tävlingen. Frö...

Dubbla silver för Frövi Judo i Storbritannien

I helgen gick de Brittiska öppna mästerskapen för adaptiv judo av stapeln i Cardiff, Wales. Frövi Judo hade ...

bildspel Frövikusk avslutade årets travsäsong på Fornaboda Travbana

Allt har sitt slut och vid lunchtid under fredagen kördes säsongens sista tävlingsdag på ...

Lea Mattsson segrade i fredagens montèlopp med Micklo Nick. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Det var ungdomarnas helg på travet i Fornaboda

En helg med bara ponnylopp och roliga familjeaktiviteter anordnades på Fornaboda Travbana under helgen när travbanan i samarbete med den lokala ponnytravklubben Örebro Lindesberg Ponnytravsällskap hade vad man inom ponnytravet kallar för ett dubbeltrav. På plats under helgen fanns allt från hoppborg, drop-in-utställning, grillkväll med 5-kamp och spännande tävlingar på ovalen under fredag och söndag med det klassiska Lindesbergs Lilla och Stora Pris som ett av huvudloppen.

22 juli 2019 klockan 17:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbelt hemmajubel under söndagstravet
Under söndagseftermiddagen öppnade Fornaboda Travbana portarna för nionde gången för säsongen. Bland de 10 tuffa loppen skulle det köras ett ...
15 juli 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Folkfest när StreetWeek gick av stapeln
Med tusentals åskådare på plats, ett strålande solsken och närmare 200 hungriga förare med vrålande motorer blev StreetWeek Sweden onekligen ...
13 juli 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Söndagstävlingar på Fornaboda travbana
Dammet har lagt sig efter den stora travfesten i Lindesberg, bara några dagar efter att deras största tävlingsdag var det dags för alla funktionä...
8 juli 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-04

2019-07-02

2019-06-24

2019-06-23

2019-06-14

2019-06-13

2019-06-10

2019-06-07

2019-06-03

2019-05-31

2019-05-28

2019-05-25

2019-05-22

2019-05-20

2019-10-14 03:10