Med licens att träna

Man får känslan att större delen av travtränare Sebastian Hedbloms liv har handlat om hästar. Uppväxt med föräldrar som var amatörtränare inom trav, dröjde det inte länge tills Sebastian satt i sin första sulky bakom en ponny och tävlade i ponnytrav. Idag, med ett år kvar tills Sebastian ska fylla trettio så är han tränare på heltid på den egna gården strax utanför Frövi.

Byt inte kanal nu! När jag berättade för en vän att jag skulle träffa och skriva om en travtränare berättade han om sin relation till travsport. ”När det kommer trav på teven så vet man att det är signalen till att byta kanal” sa han snabbt, och lite så är det nog för många av oss. Antingen så är man engagerad och initierad i travsporten, ofta tack vare drömmen om att vinna de stora pengarna, eller så kan man precis som min kompis inte bry sig mindre. Jag har nu upptäckt att det finns ett mellanting, så om du inte byter kanal nu så kanske du får lära dig något du inte visste om travet och inte byter kanal direkt nästa gång.


Vägbeskrivningen till gården kändes inte direkt svår, ”åk genom Frövi, över järnvägen, sväng vid den skylten så hittar du” lovade Sebastian på telefon dagarna innan. Det var en härlig vårdag när jag i förra veckan letade mig mot Hedbloms gård. Solen lyste, klarblå himmel och jag tänkte att jag behövde en utmaning så jag tog bakvägen över Vedevåg för att ytterligare bekanta mig med vackra Bergslagen. Sebastian hade rätt, det var lätt att hitta. Trots den lilla grusvägen med tät skog hotande nära bilen så var det bara en portal till en stor öppning av öppna fält. Långt där borta över fältet ser jag ett ekipage som travar fram på den specialbyggda rundbanan över ägorna och inser att jag har kommit rätt.


Medan Sebastian tar sin häst på ytterligare ett lugnt varv för att varva ned efter träningspasset så bekantar jag mig med gården och får en hemtrevlig känsla. En sådan här fin dag måste det vara svårslaget jobb Sebastian har. Efter att Sebastian och anställde hästskötaren Linda Widmark kopplat loss sulkyn, diverse selar och attiraljer jag inte kan namnet på får hästen en välförtjänt dusch och lite omsorg av Linda. Sebastian hämtar nästa häst, ryktar den och gör den klar för dagens träningspass.


– Vi har femton hästar här på gården och de tränas två till tre dagar i veckan.  Vardagsmotionen sköter de själva ute i hagen, berättar Sebastian Hedblom.


Här någonstans börjar jag inse att det är en hel vetenskap runt att träna en häst när Sebastian berättar vidare. Pulsklocka, återhämtning och kost är givna inslag i träningen som utförs i varv efter varv på den fina banan som korsar gräsmattan framför entrén i villan där Sebastian bor.


Förstår också att det är en livsstil, passionen måste vara stor och det där med 9-5 jobb och fem veckor semester är bara att glömma i livet på en hästgård.


– Min största drivkraft är att vinna lopp och tävlingar, men även att få se utvecklingen hos hästarna som jag tränar, svarar Sebastian på frågan om vad som är roligast.


Man kan ju tro att uppväxten på en hästgård stakade ut vägen dit Sebastian befinner sig idag, men det är trots allt mycket som hänt på vägen. Resan gick via travgymnasium uppe i Wången mellan Åre och Östersund, vidare till jobb som lärling i olika stallar innan han hittade gården utanför Frövi och för två och ett halvt år sedan startade upp den egna verksamheten. Är du intresserad av att skaffa dig en travhäst ska du vara medveten om att det kostar ganska stora pengar, där varje häst är ett ekonomiskt vågspel i jakten på den oslipade diamanten.


– Du kan få tag på en travhäst för kanske 10 000 kronor, men sedan så kostar det cirka 10 000 i månaden för en helinackordering i full träning om du inte har tänkt träna hästen själv. Till det tillkommer veterinärkostnader och resor till tävlingar, säger Hedblom. 


Hur hittar man rätt häst? Hästen med tävlingsinstinkt, som tycker att det är kul att träna och vill tänja sina begränsningar.


– Det är viktigt att kunna läsa av hästens personlighet. Sen så märker man på hästen om den försöker hålla sig undan i hagen när det är dags för träning och man kan även märka på att hästen får sämre aptit om den inte tycker det är kul.


Här någonstans blir vi avbrutna när telefonen ringer och en ägare ringer för att uppdatera sig om sin adept. Eftersom det är externa ägare till de flesta hästar Sebastian har på gården så blir en del av jobbet en social bit. Sociala medier är också en bra informationskanal och nästan ett måste för att synas för en icke etablerad tränare. Men med en A-licens, den högsta i Sverige, ser framtiden ljus ut. Sverige är en toppnation i världen efter USA och Frankrike och framtidsutsikterna stora i en sport som verkar växa hela tiden och prissummorna blir större och större.


I morgon den 1/5 är det säsongspremiär på Lindesbergs travbana Fornaboda med första start 13:55. Sebastian kör i morgon som inhyrd kusk en häst som heter Eeyore, vågar man sätta en slant?


 


 

Publicerad 30 april 2013 klockan 17:48

Björn Sundström , 070-130 33 86


Arkivbild Foto: Fredrik Stenfelt

Tuff match i Halmstad

Det blev en tung hemresa från Halmstad för volleyboll-tjejerna från Linde Volley under söndagen, trots en bra inledning i samtliga set fick Lindesberg se sig slagna av det ökänt tuffa Hylte/Halmstad när säsongens 3:e match inom elitserien skulle avgöras.

20 oktober 2019 klockan 21:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust trots en stark upphämtning

Tre utvisningar och en negativ måldifferens på 6 mål var LIF Lindesbergs facit i den första halvleken i lagets bortamatch mot Torslanda under lördagskvällen, LIF kämpade på och gjorde en makalös upphämtning i den andra halvleken där laget spelade in hela 18 mål, trots den stora upphämtningen så var gapet mellan lagen alldeles för stort.

19 oktober 2019 klockan 20:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nya utmaningar i sikte för kartingföraren Johan Auer

Inför årets säsong siktade han mot toppen, något han nästan uppnådde. Med en andraplats i serien, ...

Andra raka segern för LIF

Det var två jämna lag som drabbades samman i Allsvenskan när handbollshelgen i Lindesberg Arena skulle avslutas under söndagskvä...

Derbyspöket lever vidare för Linde

Den dystra trenden håller i sig. För den 16:e gången i följd fick Lindesberg Volley se sig besegrade av rivalen Örebro...

ARKIVFOTO: LindeNytt

Matchguide: Örebro-Lindesberg

Premiären gav seger och tre poäng – nu väntar nästa utmaning. I säsongens första bortamatch gör Lindesberg Volley den korta resan till Idrottshuset och derby mot Örebro. Ett laddad rivalmöte som blir ett tidigt test för laget.

11 oktober 2019 klockan 09:00 av Hannes Feldin Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Handbollshelg i arenan

I helgen tar handbollssäsongen sin början på riktigt, under lördag och söndag spelas upp mot 10 handbollsmatcher i arenan där flertalet av föreningens ungdomslag påbörjar sina serier och LIF:s veteranlag visar upp sig på planen.
Helgen avslutas med sitt huvudnummer där LIF Lindesberg, som kommer från en bortaseger i Boden, tar emot seriefavoriterna HIF Karlskrona.

11 oktober 2019 klockan 08:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Efterlängtad seger för LIF Lindesberg
Efter tre tuffa förluster mot några av Allsvenskans högst rankade lag så begav sig LIF Lindesberg till Norrland där nykomlingen Boden BK HF vä...
5 oktober 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Premiären gav seger – Linde vände hemma: ”Gör en okej match”
Knapp förlust i det första setet - sedan vände det för Lindesberg Volley. Laget reste sig hemma mot Svedala och gjorde premiären i Arenan till en...
5 oktober 2019 av Hannes Feldin
Visa hela artikeln

Matchguide: Lindesberg-Svedala
Elitseriesäsongen 2019/2020 står redo att starta och för Lindesberg Volley väntar hemmafight redan på den första speldagen. Premiärmotståndet ...
5 oktober 2019 av Hannes Feldin
Visa hela artikeln

Bajen blev ett för tufft motstånd för LIF. Foto: Hasse Persson

bildspel Ny förlust för LIF

Det vill sig inte för LIF Lindesberg som under lördagseftermiddagen fick se sig besegrade av gästande Hammarby i hemma-arenan, bortalaget tog snabbt ledningen vilket skapade problem för LIF som aldrig kunde komma tillbaka i matchen.

28 september 2019 klockan 21:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Hasse Persson

Handbollslördag i Arenan

Bergslagens Sparbank bjuder alla sina kunder på fri entré när ett av förra säsongens elitserielag Hammarby IF HK kommer på besök till Lindesberg under helgens stora handbollslördag, förutom en tuff handbollsmatch där ett revanschsuget LIF Lindesberg jagar säsongens första seriepoäng kommer det även att bjudas på allt från fiskdamm till livemusik.

26 september 2019 klockan 14:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tufft LIF föll på bortaplan

Under torsdagskvällen var LIF Lindesberg på plats i Kungsbacka för att spela säsongens första bortamatch, Aranäs stod för ...

bildspel Linde Judo Open lockade hundratals tävlande

Med närmare 350 deltagare från 43 klubbar i Sverige, Norge och Finland har Linde Judo Open onekligen vuxit till ...

Amanda tog emot bragdlejonet inför hemmapubliken

Tidigare under året rapporterade LindeNytt att Amanda Orrbo från Lindesberg blev årets mottagare av Lions ...

Annons

Många känslor i luften under kvällens match. Foto: Hasse Persson

bildspel Tung förlust i Allsvenskans inledning

Det pratades på förhand om en svettig och tuff match när Rimbo gästade arenan för Allsvenskans säsongsinledning under fredagskvällen. Inget av de båda lagen gjorde någon i publiken besviken men trots en jämn och målmässigt pendlande match, såg det mörkt ut för LIF Lindesberg när slutsignalen ljöd.

13 september 2019 klockan 22:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Handbollsfest i arenan när Allsvenskan ska inledas

På fredag öppnar Lindesberg Arena upp dörrarna för säsongens första match inom handbollsallsvenskan dä...

Löven överglänste GSK i derbyt: ”Inte ofta man spelar såna här matcher”

Storpublik och två rivaler som inte drabbat samman på åratal. Det ...

Anna Bernholm rankad tvåa i världen

Det blev en femteplats på VM i Tokyo för Anna Bernholm, en placering som också gav henne en knuff uppåt i vä...

Funktionsvariation inget hinder i ny föreningssatsning

På söndag startar IDROTT FÖR ALLA i Lindesberg Arena, som riktar sig till personer med olika ...

Framgångsrikt junior-EM för Frövis ultimate frisbee-spelare

Den 10-17 augusti avgjordes junior-EM i ultimate frisbee i den polska staden Wroclaw. Hela tretton...

Anna Bernholm VM-femma

VM i Tokyo började bra för Anna, som inledde starkt med två raka segrar och därmed kvalificerade sig för kvartsfinal. Där stötte ...

ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Anna jagar medalj i Tokyo

Judo-VM i Tokyo är i full gång, och om knappt ett dygn är det dags för vårt lokala medaljhopp att göra entré i tävlingen. Frövi Judos Anna Bernholm, som är rankad trea i världen i sin viktklass, äntrar mattan i natt.

28 augusti 2019 klockan 11:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla silver för Frövi Judo i Storbritannien
I helgen gick de Brittiska öppna mästerskapen för adaptiv judo av stapeln i Cardiff, Wales. Frövi Judo hade två aktiva judokas på plats, där b...
20 augusti 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Frövikusk avslutade årets travsäsong på Fornaboda Travbana
Allt har sitt slut och vid lunchtid under fredagen kördes säsongens sista tävlingsdag på Fornaboda Travbana där 10 spännande lopp skulle köras ...
5 augusti 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Det var ungdomarnas helg på travet i Fornaboda
En helg med bara ponnylopp och roliga familjeaktiviteter anordnades på Fornaboda Travbana under helgen när travbanan i samarbete med den lokala ...
22 juli 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-07-15

2019-07-13

2019-07-08

2019-07-04

2019-07-02

2019-06-24

2019-06-23

2019-06-14

2019-06-13

2019-06-10

2019-06-07

2019-06-03

2019-05-31

2019-05-28

2019-10-21 11:37