Luciatablån avslutades i Lindesbergs kyrka

Lucian Cassandra Hopkins Norberg har, tillsammans med tärnor och stjärngossar, lussat färdigt för det här året. Luciatåget har varit runt lite varstans i kommunen de senaste dagarna, med start på kommunhuset har de däremellan bland annat hunnit med lasarettet, äldreboenden, Yxe, Lindeskolan och Meritor. Avslutningen skedde stämningsfullt i Lindesbergs kyrka under söndagen, lagom när mörkret svept in och lagt sig, och Cassandra kröntes av prästen Gunilla Skottsborg och föregående års lucia Ewelina Jungmarker.
– Ett suveränt samarbete med Lindeskolan och det estetiska programmet, konstaterade Lions Kjell ”Kleo” Karlsson nöjt.

Sakta och stilla tågar de in, Cassandra Hopkins Norberg i täten och sedan de efterföljande tärnorna, stjärngossarna får vänta tills repertoaren nått till Staffan var en stalledräng. De olika sångerna framförs både som duetter, i soloupplaga och alla tillsammans i kraftfull körstämma.

Det blir dags att kröna årets lucia, Cassandra, och Gunilla Skottsberg, präst, inleder med några väl valda ord och beskriver hur världen brinner.
– Det är viktigare än någonsin att tända ljus. Ljusen lyser i mörkret. Ljusets brudar. Budskap om kärlek och freden. Det estetiska är otroligt viktigt, och Lions som kämpar för de små, säger Gunilla och bjuder fram Ewelina Jungmarker, förra årets lucia, som ska hjälpa till med kröningen.

Gunilla håller undan Cassandras långa hår, medan Ewelina fixar med spännet på det lilla halssmycket föreställande en ängel.

Cassandra tar ton, och med sin kristallklara, starka röst fångar hon publiken och serverar julstämning som i en liten ask. Grainger Rosvärn gör henne sällskap, och tillsammans skapar de en vacker duett.

Luciatablån börjar närma sig sitt slut och Kjell ”Kleo” Karlsson från Lions Club Lindesberg vill tacka av ungdomarna, som tillsammans med ett gäng från klubben, har turnerat runt i kommunen de senaste dagarna.
– Å Lions vägnar skulle jag vilja framföra ett stort tack. Luciatablå är tradition, och det är inte alltid så lätt att hålla traditioner vid liv. I drygt 30 år har Lions varit med och arrangerat Bergslagens Lucia, och de två sista året har vi fått ha ett suveränt samarbete med Lindeskolan och det estetiska programmet, säger Kleo och fortsätter:

– Vi har besökt lasarettet en hel förmiddag och träffar massor med människor. Vi har varit på stans äldreboenden, och idag har vi varit på Yxe och sjöng för dem. Det här är en tradition som vi inte vill tappa bort, det är inte lätt när många andra intressen tar över, men det här tror inte jag är någon risk!

Den traditionsenligt inledda sången Santa Lucia ekar åter i kyrkans höga rum och det blir dags att skrida ut. Lucian i sin krona med brinnande, levande ljus, tärnorna med de röda banden åtdragna runt midjan och med ljus i handen. Stjärngossarnas mörka röster sätter pricken över i:et och nu ska de stjärnprydda strutarna läggas på hyllan, och där får de ligga och vänta i ett helt år innan det blir dags att plocka fram de igen.

Publicerad 13 december 2015 klockan 19:09

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken

Med start idag, måndag, genomförs en nationell trafikinsatsvecka med huvudsakligt fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser kommer att vara synliga på våra vägar – och att man kommer att vara väldigt mobila under arbetet.

9 december 2019 klockan 10:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Väjde för älg – körde av vägen

Vid åttatiden på måndagsmorgonen, larmade SOS Alarm om en singelolycka strax utanför Lindesberg. Enligt polisuppgift skall föraren ha väjt för en älg och kört av vägen.

9 december 2019 klockan 09:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela

Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF ...

Förlust mot obesegrade Engelholm

Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens ...

bildspel Guld och silver för hemmalagen

Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i ...

Foto: Camilla Lagerman

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt byggstaket när han promenerade längs Fotbollsgatan i torsdags. Nu har byggfirman vidtagit åtgärder för att något liknande inte skall kunna hända igen.

6 december 2019 klockan 09:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja
På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är anmälda, och de ...
5 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort
Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar sitt arbete i Lindesberg för att istället driva ...
5 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke
Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i Lindesberg arena, med rubriken ”Dödshot och glitter, ...
4 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Mattias Nonnen

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfälle att föreviga en lappuggla på bild – men fick istället syn på något helt annat och mycket sällsynt. På himlen uppenbarade sig ljusfenomenet ”Polar stratospheric clouds”, eller pärlemormoln som man säger i vardagligt tal.
– Det var riktigt roligt att få se och uppleva det här, berättar Mattias för LindeNytt.

4 december 2019 klockan 09:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Ida Lindkvist

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, har fått flera läsare att höra av sig med sina egna upplevelser, däribland signaturen ”E” som skrivit följande insändare.

3 december 2019 klockan 13:32 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna ...

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator

Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför...

VM-guld till Amanda Orrbo

Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. ...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts

I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett ”farligt föremål” som sedermera ledde till att en ung man delgavs misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkte mannen blev i torsdags anhållen – men släpptes redan dagen efter.

2 december 2019 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?

Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då må...

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som "Smidda planer", "Siggebohyttans Spektakler" och nu senast "Pappersvalsen" ...

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger

Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de...

27-årig man död i olycka med fyrhjuling

Sent på lördagskvällen larmades polis och ambulans till Gusselby med anledning av en allvarlig olycka. En 27-årig ...

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlä...

Många köade för capricebiljetter – försäljningen går i rasande tempo

Klockan 10.00 på lördagen släpptes biljetterna till Harmonis Caprice 2020 ...

Jan Bylund och Mattias Lundberg avslöjade mammas lögner inför en jublande publik. Foto: Jennie Larsson

Mammas lögner lockade hundratals besökare

Ungefär 300 personer tog chansen att få veta sanningen om sin barndom, när komikern Jan Bylund tillsammans med vännen och psykologen Mattias Lundberg avslöjade en stor del av mammas lögner hon dragit under hela uppväxten.

29 november 2019 klockan 22:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020
Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför det uppkommande VM-...
29 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Litteraturen stod i fokus under Bokens Dag
Fem svenska författare besökte Lindeskolans aula under torsdagskvällen, tillsammans med Lindesbergs omtyckta poet och konferencier Arne Johnsson bj...
29 november 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday
Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen - och kommer att hålla öppet två timmar längre in på kvä...
29 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-28

2019-11-28

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-27

2019-11-26

2019-11-26

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-24

2019-11-23

2019-11-22

2019-12-09 10:34